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lunedì 30 gennaio 2012

Carciofi ripieni di formaggio al forno - Baked cheese stuffed artichokes - Anghinare umpluta cu brinza la cuptor



ingredienti x2 :

4 carciofi *
mix di formaggi ** ( 200 gr mozzarella, 200 gr caciota, 3-4 cucchiai Parmiggiano grattugiato)
aglio
prezzemolo
sale e pepe


* Pulite i carciofi. Io ho usato i carciofi viola di Chioggia ma voi potete usare quelli che amate di piu'.

Tagliate tutto il gambo ( non si butta, lo sbucciate e tagliato a pezzi si usa per altre ricette: risotto, pasta ecc).
 Pulite le foglie esterne del carciofo e quando si vedrà una parte bianca intorno alla base del carciofo iniziate a tagliare solo la metà superiore delle foglie un po' come per sbucciare una mela.
Tagliate la parte superiore del carciofo mozzando la punta.
Massaggiate il carciofo con il limone e con un scavino o un cucchiaino pulite la parte interna del carciofo togliendo la "barbetta".
Come per i carciofi alla giudia anche i carciofi ripieni devono essere un po' battuti uno contro l'altro o contro il tavolo senza romperli  fino quando  le foglie comincino ad aprirsi.

Preparate il ripieno. Tagliate a cubetti la mozzarella, l'altro formaggio, aggiungete 2-3 cucchiai colmi di Parmigiano grattato, l'aglio schiacciato e tanto prezzemolo tritato, sale e pepe.

** Nella ricetta originale c'era mozzarella, formaggio Gouda, un altro formaggio picante e Parmigiano io al posto del Gouda e del formaggio picante ho usato la caciota perchè avevo solo caciota nel mio frigo.

Riempite i carciofi con il formaggio e metete i carciofi in una teglia. Versate acqua fino a metà ( lasciate almeno 1 cm le punte dei carciofi fuori acqua). Infornate nel forno già caldo a 190°-200 °C per 1 ora .

in romana

Ingrediente pentru 2 portii :

4 flori de anghinare
brinza ( 200 gr mozzarella, 200 gr brinza Gouda sau cascaval, 3-4 linguri pline de parmezan)
usturoi
patrunjel verde tocat
sare si piper

Curatati anghinarea. in acest caz taiati tulpina exact de sub floare ( in mod normal tulpina nu se taie, oricum nu o aruncati ci o curatati si o folositi in alte retete). Rupeti frunzele/petalele externe alte florii care sunt mai lemnoase si cind se va vedea o margine alba in jurul bazei florii va opriti. Incepeti sa taiati petalele doar pe jumatate , partea superioara printr-o miscare spiralata a sui cum atui curata un mar si apoi taiati jos toata partea superioara a florii. Pentru mai multe informatii cautati caci pe net exista sute de filme si poze care explica exact cum se curata anghinarea. Cu o lingurita sau cu o unealta cum este cea de scos miezul de la dovlecei scoateti partea interna a anghinareai unde se afla un fel de barba, de par . Deci curatati bine la interior.
Frecati floarea cu o bucata de lamiie ca sa nu se oxideze si sa prinda o culoare inchisa si puneti florile intr-un castron cu apa rece in care ati stors cel putin o jumatate de lamiie.
Pentru a putea umple anghinarea trebuie sa o loviti putin de masa sau sa loviti/ ciocniti intre ele 2 flori, atentie sa nu le rupeti. Insa in acest fel petalele se separa si o sa puteti umple mai bine .

Pregatiti umplutura : amestecind bine brinza taiata cubulete mici , parmezanul ras, mult patrunjel verde tocat si usturoi strivit , sre si piper. Cu umplutura asta umpleti mijlocul si printre petale toate florile.

Asezati anghinarea intr-un vas si turnati apa pina la jumatatea florilor sau cel putin cu 1 cm mai putin decit inaltimea florilor.
Incalziti cuptorul si introduceti vasul, lasati la 190-200 °C timp de 1 ora.

english

ingredients for 2 :

4 artichokes
mix cheese ( 200 gr mozzarella, 200 gr Gouda cheese or caciota, 3-4 tablespoon gratted Parmesan )
minced garlic
parsley
salt and pepper

lean and prepare artichokes for stuffing. Cut off the stems ( don't put it in the garbagge, clean it and use for rice, pasta or another recipe). Cut all the dark and fibrous leaves all around the base. Stop when you see a white line. Cut using a paring knife all around like you peel an apple the pointed part of the remaining leaves. With a knife cut off the top of the artichoke. With a teaspoon or a melon/zucchini baller scoop and take off the hairy chock or the artichoke. Rubbing artichokes cut surfaces with lemon juice and keep it in acidulated water.

Prepare the stuffing : cut all the cheese, add gratted Parmesan, salt, pepper, minced garlic and a lot of fresh minced parsley. Fill the central part of the artichokes and also between the leaves. Put the stuffed artichoke in am oven plate and add water to cover the bottom halves of the artichokes. Bake for 1 hour at 190-200 °C.