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lunedì 19 marzo 2012

Pizza di patate







ingredienti per 3-4 *

500 gr patate sbucciate
150 gr prosciutto ( prosciutto cotto, prosciutto crudo, prosciutto Praga, bacon o pancetta )
150 gr formaggio svizzero
besciamella ( 250 ml latte, 25 gr burro, 25 gr farina, 1 cucchiaio parmigiano gratuggiato )
burro o olio

teglia 22*18 cm / 9*7 inch

- preparate una besciamella non troppo soda
- affettate le patate molto sottile con l'afettatrice o con la mandolina
- ungete la teglia ( io ho versato 2 cucchiai di besciamella ) e mettere uno strato di patate ( 1/3 del totale). Sopra 1/2 del prosciutto/pancetta, 1/2 formaggio e besciamella. Un altro strato di patate, prosciutto, formaggio e besciamella e terminate con le patate ed un po' di olio o burro
-coprite la teglia con alluminio e infornate nel forno già caldo a 180-200°C, dopo 40-50 minuti verificate e se le patte sono cotte togliete il coperchio e lasciate nel forno a 220-240°C per gratinarli .

Lasciate che si raffredda 10 minuti prima di tagliare e servire

* vengono 4 porzioni come nella foto o 3 piu' grosse



in romana

ingrediente pentru 3-4 persoane *

500 gr de cartofi curatati de coaja
150 gr sunca ( prosciutto cotto, prosciutto crudo, sunca de Praga, bacon sau pancetta )
150 gr cascaval **
beshamel ( 250 ml lapte , 25 gr unt, 25 gr faina , 1 lingura cu virf de parmezan *** ras )
unt sau ulei

o tava 22*18 cm / 9*7 inch la americance

- pregatim sosul beshamel usor lichid; punem in cratita untul sa se topeasca pe foc mic, adaugam faina cind untul este lichid si amestecat cu lingura de lemn, cind faina s-a incorporat cu untul varsam laptele si continuam sa amestecam pina cind incepe sa se ingroase sosul
- taiem cartofii cu mandolina sau cu aparatul de feliat cit mai subtiri posibil, sa fie transparenti
- punem in tava citeva linguri cu sos beshamel apoi un strat de cartofi (1/3 din cantitatea totala ), peste care punem jumatate din sunca taiata felii foarte subtiri , jumatate din cantitatea de brinza /cascaval si sos beshamel;
-un alt strat de cartofi peste care urmeaza sunca, cascaval si sos si termianm cu ultimul strat de cartofi acoperit cu putin sos si un fir de ulei sau citeva cubulete mici de tot de unt
-acoperit tava cu folei sau cu hirtie de copt si o punem in cuptorul incalzit la 180-200 °C , dupa 40-50 minute verificam si daca cartofii sunt copti putem ridica folia si rschimbam temperatura la 220 -240 °C lasam in cuptor pina cind se formeaza putina crusta .

Lasam sa se raceasca minim 10 minute inainte sa o taiem si sa o servim.

* din aceasta cantitate ies 4 portii medii ( cit cea din poza ) sau 3 mai mari

** puteti folosi orice fel de cascaval , svaiter

*** sau alt cascaval ras


english

Ingredients for 3-4 *

500 g potatoes, peeled
150 g ham (ham, prosciutto , Prague ham, bacon or pancetta)
150 grams Swiss cheese
bèchamel ( white) sauce  (250 ml milk, 25 g butter 25 g flour, 1 tablespoon grated Parmesan cheese)
butter or oil

pan 22 * 18 cm / 9 * 7 inch

- Prepare a bèchamel (white) sauce not too thick
- Slice the potatoes very thin with a mandolin or slicer machine
- Grease the pan (I add 2 tablespoons of sauce instead of grease ) and put a layer of potatoes (1/3 of total). Over 1/2 of ham / bacon, 1/2 cheese and bèchamel  sauce. Another layer of potatoes, ham, cheese and bèchamel  sauce and finished with potatoes and a little oil or butter  (I add also few tablespoon bèchamel )
-Cover the pan with aluminum foil and bake in a preheated oven at 180-200 ° C, after 40-50 minutes  check and if pottoes are ready  remove the lid and leave in oven at 220-240 ° C for few minutes ( 10 minutes or less ).

Let cool 10 minutes before cutting and serving


* 4 portions  like in the picture or 3 large