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mercoledì 1 agosto 2012

Cous cous con piseli e sgombro al naturale - Cus cus cu mazare si macrou fiert - Cuscus with peas and boiled mackerel




 ingredienti per 2

200 gr couscous precotto
200 ml acqua ( o brodo della cottura del sgombro) *

ingredienti per il brodo :

2 cucchiai olio , 2 pezzi di pomodoro secco sott'olio  a pezzettini. 1/2 cipolla ( in questo brodo lessate il pesce o se il vostro pesce è già lesso usate questo brodo solo per il couscous)
* il liquido ( acqua o brodo) deve essere aggiunto al couscous seguendo le indicazioni sulla confezione
1 scatoletta di piselli
sugo, la polpa e la buccia gialla grattugiata di un limone
2 cucchiai di olio

4 pezzi di sgombro ( 10 cm senza la testa) **
** io ho usate una scatoletta di sgombro al naturale, ho buttato il loro liquido di cottura e ho preparato il mio brodo. Invece potete comprare filetti di sgombro o pezzi interi di pesce fresco e fatelo bollire nel brodo ( acqua, cipolla, pomodoro secco) cucinate al vapore usando sempre come liquido di cottura questo  brodo  .

Ho iniziato mettendo l'acqua a bollire con la cipolla, sale, olio e il pomodoro secco. Quando ha iniziato a bollire ho abbassato la fiamma e lasciato cuocere fino quando la cipolla era cotta per metà. Se usate il pesce fresco adesso dovette aggiungerlo nel brodo . Il mio era già lesso quindi io ho fatto solo bollire il brodo 

Ho versato il couscous in una ciotola e ho versato sopra il brodo setacciato. Mescolando sempre con una forchetta per sgranarlo. Lasciate che si raffredda. .

Frattempo aggiungete in una padella 2 cucchiai di olio, la polpa, la scorza gialla grattugiata e il sugo del limone  con i piselli lavati e sgocciolati . Lasciate che si insaporisce un po'. Togliete una parte dei piselli e aggiungete una parte del  pesce lesso senza le lische e  mescolate.  Versate  i piselli con il pesce nel couscous mescolando  tutto.

Servite nei piatti fondi aggiungendo sopra il couscous i piselli e il pesce che avete tenuto da parte .


in romana

ingrediente pentru 2 portii mari ( altceva nu mai mincati ca nu mai intra )

200 gr cous cous pre fiert
200 ml apa ( sau apa in care a fiert macroul) *

ingrediente pentru apa in care fierbe macroul :
2 linguri ulei , 2 jumatati de rosie uscata tocate marunt si 1/2 ceapa ( in aceasta supa fierbeti pestele daca ati ales sa folositi peste crud, daca folositi unul din conserva atunci aceasta supa va fi apa /lichidul necesat doar pentru cuscus )

* apa sau supa se pune in cantitatea indicata pe cutia cous-cous-ului folosit de voi , in cazul meu erau cantitati egale


1 cutie de mazare fiarta scursa si clatita bine
sucul cu pulpa si coaja rasa de la o lamiie ( de dimensiunea unui ou)
2 linguri de ulei


4 bucati de macrou mic ( 10 cm fara cap) **

** eu am folosit un macrou gata fiert de la conserva, in sos natural de la care am aruncat insa lichidul, sigur avea conservanti .

Insa puteti cumpara fileuri sau bucati de macrou si le fierbeti voi , puneti apa la fiert cu putina sare si ulei, ceapa taiata rondele sau bucati, o rosie decojita sau chiar rosie uscata taiata marunt ,lasati putin sa clocoteasca apa si cind ceapa e pe jumatate fiarta adaugati pestele . Daca e fileu il fierbeti mai putin daca e bucati cu sira spinarii mai mult dar nu foarte mult. Poate fi fiert si la aburi .


preparare:

Am pus apa la fiert cu ceapa taiata felii foarte subtiri, un praf de sare, uleiul si rosia usacta tocata . Cind a dat in clocot am mai last-o la foc foarte mic citeva minute ca sa prinda gust . Cine foloseste pestele crud in acest moment va pune pestele la fiert si va acoperi cu capac, Eu aveam pestele gata fiert deci am trecut la pasul urmator.

Am pus cous cous-ul intr-un castron si am turnat peste supa strecurata. Am amestecat cu o furculita ca sa se "aeriseasca" . L-am lasat la racit.

Intre timp am pus intr-o tigaie 2 linguri de ulei cu zeama, pulpa si coaja rasa de la lamiie si am adaugat mazarea clatita bine si scursa. Am lasat sa se incalzeasca putin amestecind si la sfirsit am adaugat citeva bucati de peste fara oase, amestecind cu lingura de lemn ele se vor rupe in bucati mai mici si neuniforme. Am varsat acest amestec peste cous cous pastrind separat 2 linguri de mazare cu sos si am amestecat.

Servim in farfurii adinci intr-o movilita adaugind restul de macrou fiert deasupra si restul de mazare cu sos de lamiie . Sau servim in farfurie intinsa folosind cercul de tabla punem un star de cous cous deja amestecat cu o parte din mazarea cu sos apoi un strat de mazare, unul de peste iar cous cous si terminam cu citeva bucati mai intregi de peste fiert..


english

ingredients for 2

200 gr precook cuscus
200 ml water ( or fish broth ) *

ingredients for the broth  :
2 tablespoon oil, 2 halves dried tomatoes in oil , 1/2 onion ( in  this broth you have to boil the fish or use it as the broth for the cuscus if you choose like me to use an already  boiled  mackerel - canning )

* The liquid( water  or broth ) mus be added in the cuscus using only the directions on the pack.

1 canning peas
juice with pulp and yellow skin grated from 1 lemon 
2 tablespoon oil


4 pieces of mackerel  ( 10 cm without the head ) **

** I used canning mackerel ( in natural ) and instead of his own natural sauce I used the broth ( water, onion, dried tomato, salt, oil)  if you choose to use fresh mackerel prepare the broth and boil inside the fish

I start to put the water to boil with onion, salt, oil and dried tomato. When boil  put at low heat and let boil for some minutes, if you use fresh fish bow you may add it in the broth and let it cook,  If you use like me an already boil mackerel let cook the broth without fish.

Pour only the broth (liquid)  in the cuscus and mix with a fork to obtain  fluffy grains.

Meanwhile in a pan add 2 tablespoon oil , the lemon and peas washed and drained. Let cook for some minutes and the take off 2 tablespoon of peas and add a part of mackerel ( without bones) and stir.  Pour this sauce in the cuscus and mix.

Serve in soup bowl and add over the cuscus the rest of peas and mackerel .