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domenica 10 febbraio 2013

Lečo




Questa volta per la ricetta slovacca scelta per L' ABBECEDARIO CULINARIO D'EUROPA
ho seguito una ricetta trovata sul youtube , presentata da una simpatica nonnina di soltanto 90 anni., andate a vedere il video  Babinka  cooking Lecho - Babinka vari Lečo




Potete trovare la ricetta anche sul siti Slovakcooking.com -


Ingredienti per 2

1 cipolla 
2 peperoni una giallo e uno rosso 

1/2 scatola di polpa di pomodori ( perchè non è la staggione giusta per i veri pomodori, d'estate usate 2-3 pomodori maturi a cubetti)  
olio (2 cucchiai)
sale

- tagliate la cipola molto fine
- mettete l'olio in una padella e aggiungete nel olio freddo la cipolla, ammorbidite la cipolla a fuoco medio basso con un pizzico di sale
- tagliate a striscie i peperoni e versate tutto nella padella con la cipolla, lasciate cuocere aggiungendo se serve 1-2 cucchiai di acqua si devono stuffare molto lentamente.

- quando i peperoni sono a metà cottura aggiungete i pomodori , mescolate e lasciate cuocere fino quando le verdure risultano molto bene cotte , se schiacciate con un cucchiaio in legno un pezzo di peperone si rompe facilmente.

Assaggiate e aggiungete sale se serve.

Io ho servito il piatto con un uovo al tegamino  ma è buonissimo anche senza. 

Questa è la mia ricetta per la B come Bryndzové halušky, ricetta  Slovacca e siamo ospiti fino a 17 febbraio 2013 da Terry del blog Crumpets & co. , per L' ABBECEDARIO CULINARIO D'EUROPA un progetto di Trattoria Muvara , il blog di Aiuolik



in romana

Lečo la slovaci, cehi , Letscho la nemti, leczo la polonezi, Lecsó la unguri, Лечо la ucrainieni, probabil ca in vestul Romaniei daca se face cu siguranta s-a imprumutat si numele nu doar reteta de la vecini in timp ce in Tara Romaneasca sigur nu se poate numi altfel decit "tocana de ardei gras"

eu m-am luat dupa un video de pe youtube , reteta de Lečo pregatita de o bunicuta de 90 de primaveri, o gasiti daca o sa cautati dupa Babinka cooking Lecho - Babinka vari Lečo



1 ceapa
2 ardei grasoi ( unul galben si unul rosu )
rosii taiate cuburi ( 1/2 de conserva mica in cazul meu ca nu-i anotimpul rosiilor )
ulei (2 linguri)
sare


- am tocat ceapa solzisori
- am pus ceapa tocata impreuna cu uleiul in tigaia rece pe foc si am adaugat un praf de sare, focul foarte mic in asa fel incit ceapa sa se inabuse si nu sa se arda, daca vi se pare ca incepe sa se lipeasca adaugati citeiva linguri cu apa , puneti capacul si sa lasati sa se inmoaie ceapa
- am taiat ardeii fideluta si ii adaufgam peste ceapa in tigaie, focul mereu intre mic si mediu si lasam sa fiarba
- cind ardeii sunt putin inmuiati adaugati rosiile si lasati pe foc pina cind daca apasati cu lingura de lemn pe o bucata de ardei acesta se rupe cu multa usurinta.

Sosul trebuie sa scada , ardeii si ceapa sa fie moi ... gustati de sare la sfirsit si daca mai e nevoie mai adaugati.

Daca va place mai picant adaugati putin ardei iute .
Eu am servit cu ou ochi dar este o mincare ideala pentru post servita asa simpla.

english

Ingredients for 2

1 onion
2  pepper bell ( 1 yellow and 1 red )
1/2 can diced tomatoes (or in summer time  use 2-3 ripe tomatoes diced)
oil (2 tablespoons)
salt

- Cut very thin the onion
- Put the oil in a pan and add the onion in cold oil, soften the onion in low-medium heat with a pinch of salt
- Cut into strips pepper bell and pour everything into the pan with the onion, cook adding 1-2 tablespoons of water if needed  Cook very slow.
- When the peppers are half cooked add the tomatoes, stir and cook until the vegetables are very ready, to thicken a bit, if needed..
Taste and add salt if needed.

I served this with a fried egg in a pan . but it is also delicious just with bread.
This is my entry for ABBECEDARIO CULINARIO D'EUROPA, B like Bryndzové halušky, slovack recipe , Hosted by Terry from Crumpets & co. until February, 17