ingredienti :
5 uova
7 cucchiai di farina 00
6 cucchiai zucchero
6 cucchiai olio ( di semi)
1 cucchiaino lievito per dolci
scorza grattugiata di 1/2 limone
cacao
zucchero in polvere
burro e farina per imburrare la teglia o carta da forno
Iniziamo separando i tuorli dai albumi in 2 ciotole.
prepariamo l'impasto giallo
- In una ciotola mettiamo i tuorli con 3 cucchiai di zucchero e frulliamo fino ad ottenere una schiuma.
- aggiungiamo 3 cucchiai con olio, scorza di limone, 3 cucchiai di farina settaciata e mescolata con 1/2 cucchiaino di lievito in polvere per dolci e frulliamo tutto per amalgamare
prepariamo l'impasto bianco
- in una ciotola con gli albumi aggiungiamo 3 cucchiai di zucchero e frulliamo per montare a neve tutto.
- aggiungiamo l'olio 3 cucchiai e con un cucchiaio mescoliamo tutto dal alto in basso per ammalgamare senza sgonfiare i albumi.
- aggiungiamo la farina settaciata (4 cucchiai) e già mescolata con 1/2 cucchiaino di lievito per dolci e incorporiamo tutto sempre con i movimenti verticali, dal alto in basso per non sgonfiare la meringa
Imburrate una teglia e spolverate un po' di farina o mettete della carta da forno ammolata e schiacciata per benne. Versate l'impasto giallo e battete leggermente la teglia sul tavolo per eliminare le bolle d'aria ( io ho dimenticato di farlo e si vede ). Spolverate cacao ( amaro o zuccherato secondo il vostro desiderio, quanto basta per coprire tutto l'impasto nella teglia). Versate sopra a l'impasto bianco.
Infornate per 30 minuti a 180°C. Fatte la prova del stecchino.
Lasciate che si raffredda e spolverate con zucchero a velo prima di tagliarlo ...
nota :
secondo me sta benne anche una glassa al cioccolato o una di zucchero a velo e alcune gocce di succo di limone
in romana
ingrediente :
5 oua
7 linguri de faina
6 linguri de zahar
6 linguri de ulei
1 lingurita cu praf de copt
coaja rasa de la 1/2 lamiie
cacao
zahar pudra
unt si faina pentru uns tava sau hirtie de copt
Separam albusurile de galbenusuri
preparam compozitia galbena
- In castronul cu galbenusuri adaugam 3 linguri cu zahar si mixam pina cind devine o spuma si se albesc putin la culoare
- adaugam 3 linguri cu ulei, coaja rasa de lamiie, 3 linguri cu faina cernuta ( eu le-am pus cu virf caci lingurile mele nu-s foarte mari) in care amestecam 1/2 de lingurita de praf de copt si mixam totul pina devine o crema
preparam compozitia alba
- in castronul cu albusuri adaugam restul de 3 linguri de zahar si mixam pina optinem o spuma ca o bezea
- adaugam uleiul ramas (3 linguri) si amestecam bezeaua cu o lingura de jos in sus ca sa se incorporeze bine
- adaugam si faina cernuta ( 4 linguri) amestecata deja cu praful de copt si amestecam tot vertical
Ungem tava cu unt si presaram faina apoi turnam compozitia galbena peste care presaram prin sita /strecuratoarea de ceai cacao amara intr-un strat gros cam cit lama de cutit si apoi adaugam si compozitia de albus.
Batem tava putin de masa ( trebuia sa fac asta si imediat dupa ce am pus compozitia de galbenusuri, n-am facut-o si se vede .. au iesit gaurele .. ) daca vreti sa aveti un chefc fara gaurele ( mai frumos ca al meu ).
Introducem tava in cuptorul gata incalzit si coacem 30 minute la 180°C. Facem proba cu scobitoarea
Lasam sa se raceasca checul pe un gratar si apoi il pudram cu zahar, taiem si servim...
nota:
cred ca merge foarte bine si cu glazura de ciocolata sau cu glazura alba de zahar cu lamiie
nota 2
daca nu ungem tava cu unt ci folosim hirtie de copt este o reteta foarte buna pentru cine sufera de intoleranta la lactate
english
ingredients :
5 eggs
7 tablespoons flour
6 tablespoons sugar
6 tablespoons oil ( sunflower, mais ... )
1 teaspoons backing powder
grated 1/2 lemon zest
cocoa
powder sugar
butter and flour to grease and flour the plum cake pan or backing paper
prepare the yellow batter
- Whisk egg yolks with 3 tablespoon sugar until light and creamy
- add 3 tablespoons oil, gratted lemon zest, 3 tablespoon sifted flour and 1/2 teaspoon backiong powder and stir in very well
prepare the white batter
- Beat egg whites until foamy
- add oil (3 tablespoons) and mix with a spatula without deflating the batter.
- add flour ( 4 tablespoons) with 1/2 teaspoon backing powder and mix again, gently, with a spatula without deflating the batter.
Pour in a buttered and floured baking pan or on a buttered baking sheet the yellow batter. Sprinkle all the surface with cocoa powder. Add the white batter over.
Bake in warm oven (180°C or 356°F) for 30 minutes, until golden ( made the toothpick prove).
Let it cool (on a rack) until serve it in very thin slices.