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lunedì 24 febbraio 2014

Carciofi ripieni di formaggio con mentuccia - Anghinare umpluta cu branza si menta- Cheese and mint stuffed artichokes


ingredienti x2 :

2 carciofi
 2 cubetti di formaggio Maasdam  grandi quanto basta per riempire i carciofi 
2 cucchiai di pangrattato
2 cucchiai di Parmiggiano 
1 spicchio d'aglio
menta o mentuccia fresca tritata
sale, olio
limone

Pulite i carciofi.
Tagliate tutto il gambo ( non si butta, lo sbucciate e tagliato a pezzi si usa per altre ricette: risotto, pasta ecc o lo mettete nella pentola intorno ai carciofi ).
 Pulite le foglie esterne del carciofo e quando si vedrà una parte bianca intorno alla base del carciofo iniziate a tagliare solo la metà superiore delle fogli. Tagliate la parte superiore del carciofo mozzando la punta.
Massaggiate il carciofo con il limone e con un scavino o un cucchiaino pulite la parte interna del carciofo togliendo la "barbetta".
Come per i carciofi alla giudia anche i carciofi ripieni devono essere un po' battuti uno contro l'altro o contro il tavolo senza romperli  fino quando  le foglie comincino ad aprirsi.
Mescolate bene il pane grattugiato con il formaggio grattugiato ( Parmiggiano) e la menta fresca tritata .

Riempite i carciofi con uno o due cubetti di formaggio ( devono essere pieni di formaggio ) e coprite  con il pangrattato al formaggio e menta.
Mettete i carciofi in una pentola ( devono stare stretti dentro). Versate acqua fino a metà , aggiungete un filo d'olio, sale e il spicchio d'aglio schiacciato. Coprite la pentola con il suo coperchio e cuocete a fuoco molto basso per 40 minuti o fino quando i carciofi risultano teneri..

Volendo potete mettere sotto il grill del forno fino ad ottenere una bella crosta.
Servite caldi.


in romana


 ingrediente x2 :

2 anghinare
2 cuburi de svaiter sau alt cascaval mari cit sa umple golul din centrul anghinarii 
2 linguri pesmet si 2 linguri parmezan ras
1 catel de usturoi
menta proaspata tocata
sare, ulei
lamaie

Curatati anghinarea. Taiati tulpina exact ca sa ramina baza dreapta si anghinarea sa poata sta in picioare pe o farfiurie. Tultina nu se arunca toata ci numai partea lemnoasa, restul se curata de coaja externa, fibroasa si se taie in bucati mai mari sau mai mici dupa gust. Bucatile se pun in cratita impreuna cu anghinarea la fiert sau se folosesc impreuna cu zeama in care vor fierbe anghinarile la un risotto.
Curatati petalele externe ale florilor si apoi restul le taiati la jumatate ( adica lasati numai partea carnoasa a petalelor si partea superioara o taiati ( puteti taia inclusiv cu foarfeca de bucatarie dar ideal ar fi cu un cutitas mic, cel incicat pentru zarzavat). Taiati virful anghinarii si cu unealta cu care scobiti si pepenele verde sau dovlecelul sau in lipsa ei o lingurita scoateti partea centrala care este ca un puf.  Frecati anghinarea cu o felie de lamiie si o puneti in apa cu zeama de la alte felii de lamaie pina curatati si cealalta anghinare.
Luati fiecare anghinare pe rind si o apasati cu inflorescenta in jos pe un fund de bucatarie, sau bateti intre ele doua flori pina cind petalele se deschid fara sa le rupeti.

Umpleti mijlocul cu cascavalul cuburi si acoperiti totul cu pesmetul amestecat cu parmezan si menta, introducind din acest pestmet si printre petalele externe.

Puneti anghinarea intr-o oala in care sa stea fix, strimt una linga alta si varsati apa pina la jumatatea acestora. Adaugati in apa putina sare, catelul de usturoi si 1 lingurita de ulei.
Acoperiti cu capac si fierbeti pe focul cel mai mic cca 40 min sau pina cind verificind anghinarile sunt moi (adica frunzele externe se desprind cu usurinta) 

Daca doriti puneti cratita cu anghinarile inabusite (fara capac) sub grillul cuptorului foarte putin, doar cit sa formeze putina crusta. 

Serviti cald.

english  

 ingredients for 2 :

2 artichokes
2 cubes Maasdam cheese
2 tablespoon grated Parmesan and 2 tablespoon bread crumbs
minced garlic
fresh mint chopped
salt and oil
lemon

Clean and prepare artichokes for stuffing. Cut off the stems ( don't put it in the garbagge, clean it and use for rice, pasta or another recipe). Cut all the dark and fibrous leaves all around the base. Stop when you see a white line. Cut using a paring knife all around  the pointed part of the remaining leaves. With a knife cut off the top of the artichoke. With a teaspoon or a melon/zucchini baller scoop and take off the hairy chock of the artichoke. Rubbing artichokes cut surfaces with lemon juice and keep it in acidulated water.

Prepare the herbed cheese bread crumbs mixing the gratted Parmesan, fresh minced  mint and bread crumbs. Fill the central part of the artichokes with Maasdam cheese and cover with cheese breadcrumbs  also between the leaves. Put the stuffed artichoke in an pan and add water to cover halves of the artichokes.Cover with  a lid and cook at low heat around 40 minutes.

Before serve it put the pan (without the lid ) under the oven grill.


This week I am hosting the WHB #422.english and italian
Whb was created in October 2005 by Kalyn, Kalyn's Kitchen  and managed by Haalo from Cook (almost) Anything At Least Once and also by Brii, Briggishome in italian.