Ci sono anche qui...

giovedì 21 gennaio 2016

Polenta incatenata

 


Ingredienti:
acqua di cottura dei fagioli
fagioli borlotti
farina di polenta
cavolo nero
olio, sale
Parmigiano


Iniziamo a far bollire i fagioli ( i miei erano fagioli bianchi piccoli), scolati e nella loro acqua bollite anche il cavolo nero.
In 1 litro di acqua di cottura versiamo 150 gr di farina di polenta, sale, 1 cucchiaio di olio, 300 gr fagioli già cotti e 1 piatto di foglie di cavolo nero bollite e tagliate a strisce.
Fate cuocere mescolando come una normale polenta, e pronta quando mescolando si stacca dalle pareti del vaso ( 45 minuto con la farina di mais o meno con quella precotta)..

romana


Reteta traditionala din Garfagnana in special insa de pe la Massa Carrara trecind prin provincia Lucca si pina la Pistoia in general partea inalta, deluroasa spre munte si cu influente si peste munti in Emilia Romagna.
Polenta incatenata ( mamaliga inlantuita - se refera la amestecul ingredientelor, legate intre ele )

Ingrediente principale: fasole fiarta ( de preferat borlotti), cavolo nero ( varza neagra toscana) dar si alte ierburi salbatice ( de camp) sau varza, malai, ulei.

Incepem prin a fierbe fasolea. Se scurge fasolea si se fierb in ea frunzele ( varza sau varza toscana ). La sfarsit se pastreaza apa in care au fiert.
La 1 l de apa ( cea in care au fiert fasolea si apoi si frunzele) am pus 150 gr de malai macinat mai gros, 1 lingura de ulei si sare, 1 farfurie de frunze tocate ( cu cit le tocati mai marunt iese mamaliga mai verzuie ) si 300 gr de fasole boabe gata fiarta. Se amesteca totul, o sa fie foarte lichid si se pune pe focul cel mai mic. La inceput nu trebuie sa amestecati aproape deloc, apoi tot mai des si in final se amesteca aproape non stop ca sa nu se lipeasca. E gata cind malaiul e fiert dar mai ales cind se ingroasa ca o mamaliga mai moale si amestecind cu lingura pe fundul si peretii tuciului / vasului continutul se desprinde .

In poze e si cu niste frunze de cavolo nero tocate si prajite in ulei ( de crude, nu cele oparite, ies ca niste chipsuri ).
Se serveste cu ulei crud turnat deasupra si cu Parmezan ras. Se maninca calda sau rece.

Variante : mai ales in perioada de iarna se poate fierbe fasolea impreuna cu osul de la prosciutto crudo apoi cu acesta zeama se face mamaliga. Sau se poate face asa clasic insa se prajeste separat si apoi se pune peste niste slanina toscana, lardo di Colonnata

english

Boil dry beans ( already soaked ) in water, salt and a bay leaf. When ready take off the beans and boil the tuscan black cabbage, kale ( stem remove and cut into stripes) in the same water.
In 1 liter cooking liquid add 150 gr polenta/cornmeal stirring all the time so it mixes well, without lumping together, add 300 gr cooked beans and the tuscan black cabbage/ kale ( as much you can keep into a soup plate). Cook until the polenta is ready, fully cooked.
Seve it in hot or room temperature, drizzle some olive oil on top or fry some kale cut in oil.

If you are not vegan, boil the beans together with the prosciutto bone or the pork rind ( cotenna) . Or fry some Colonnata lard and put on top.

lunedì 18 gennaio 2016

Mandarina cake





Ingredienti

125 gr farina 
1/2 bustina lievito per dolci
125 gr zucchero
3 uova 
5 mandarini con buccia edibile

Iniziamo a bollire in acqua i mandarini  interi, solo lavati, una volta cotti dopa 45minuti  o di piu' , scolati e frullati nel tritatutto, mescolate con il resto degli ingredienti e versate nella teglia con la carta forno ( o imburrata e infarinata).
Infornate a 180°C per 40 minuti o quanto basta 
Raffreddata e con uno stuzzicadenti facciamo molti buchini, spennelliamo la torta con una marmellata di  arance, mandarini a vostra scelta. 
O se al inizio facciamo bollire i mandarini in acqua con zucchero , questo diventa un sciroppo buono per bagnare la torta. 

romana

Ingrediente : 125 gr faina, 1/2 plic praf de copt , 125 gr zahar, 3 oua si 5 mandarine ( cu coaja comestibila, netratata )

Se pun fructele la fiert in apa si se fierb pina cind fructele sunt foarte moi cel putin 45 min o ora

Mandarinele fierte se scot din apa si se lasa la racit apoi se pun in blender si se mixeaza foarte bine, Se varsa intr.un castron se mixeaza ouale cu zaharul spuma multe minute, adaugam crema de mandarine, faina amestecata cu praful de copt si amestecam bine.
Intr-o tava ca de tort dar cu diametrul 20 cm tapetata cu hirtie de copt, punem tava la cuptorul gata incalzit la 180 °C vreo 40 min sau facem proba cu scobitoarea ..
Cind e gata , racim, scoatem din tava, ii facem multe gaurele cu scobitoarea si o ungem cu marmelada de citrice ( eu de portocale)..



sabato 2 gennaio 2016

Capodanno 31 dicembre 2015 e 1 Gennaio 2016 - Insalata di indivia belga , salmone affumicato e mandarini



Cenone Capodanno 

 Insalata d'indivia belga e mandarini ( sia nella ciotola che nel bicchiere )

600 gr indivia belga
250 gr salmone affumicato
maionese con : 200 ml olio, 2 tuorli,1 cucchiaino succo di limone,1 cucchiaino senape dolce
2 cucchiai panna acida
prezzemolo verde tritato
sale, pepe
mandarino a cubetti

Uova ripiene

Arrosto di maiale con patate bollite

Lenticchie porta fortuna


1 Gennaio a pranzo


Trotta al forno nel cartoccio

Dolce con formaggio

Visinata


Salata de andive cu somon afumat si mandarina

Cand am inceput sa organizez meniul am inceput sa rasfoiesc din nou, a nu mai stiu cata oara cartea pe care o iubesc mult "Intelectuali la cratita" mi-am reamintit o reteta foarte interesanta si pe care mi-am propus mereu sa o fac dar pina acum nu am reusit. Se numeste salata de andive Gh. Gheorghiu Dej.. Reteta este scrisa cu mult umor de doamna Antoaneta Ralian, dinsa din pacate s-a stins din viata acum o luna, interviu la Profesionistii dar cred ca nu exista cineva care sa nu fi citit macar o carte tradusa de dansa ...

In cartea Intelectuali la cratita fiecare autor aduce cateva retete impreuna cu amintirile care ii leaga de aceste retete iar povestea acestei salate se leaga de un Revelion la restaurantul hotelului ARO din Brasov unde doamna Ralian petrecea cu sotul noaptea dintre ani si unde culmea in aceeasi sala era si Dej cu fiica sa Lica

Sa trecem la reteta care suna tare bine :

600 gr andive
250 gr somon afumat ( batog de morun, sau stiuca afumata)
200 ml ulei
2 galbenusuri
o lingurita de zeama de lamiie
o lingurita de mustar dulce
2 linguri de smintina
patrunjel verde tocat
mandarina curatata si taiata cuburi
sare si piper.


se taie andivele rotocoale dupa ce au stat 30 min in apa rece ca sa le iasa amareala . Se adauga bucatele consistente de somon afumat
Apoi, se adauga un sos de maioneza facut din galbenusuri si ulei, zeama de lamiie si mustar; la urma, cind e gata maioneza, si se adauga smintina. Se presara patrunjel verde tocat .. sare si piper Adaosul autoarei la aceasta reteta pe care zice ca a primit-o de la bucatarul de la ARO sunt niste feliute sau bucatele de mandarina.