Ci sono anche qui...

martedì 24 marzo 2020

La Caprese ... da compleanno




Ingredienti :

200 gr mandorle con la pelle
200 gr burro morbido
200 gr cioccolato fondente*
200 gr zucchero 
5 uova
2 fialette di essenza di mandorle 

la ricetta di Lydia Capasso con una nota * di Sal di Riso da una sua ricetta su YouTube dove dice di usare il cioccolato grattugiato per una torta più buona


Tritate bene le mandorle e aggiungete l'essenza di mandorle. 
Montate a neve gli albumi.  Separato frullate lo zucchero con i tuorli  e aggiungete il burro a pomata frullando tutto insieme.
Nella ciotola con i tuorli, zucchero e burro aggiungete uno alla volta un cucchiaio di mandorle tritate, uno di cioccolato grattugiato e uno di albumi montati a neve mescolando sempre.. 
Versate il composto in una teglia con carta da forno ( la mia di 24 cm diam. )
Infornate 10 minuti a 200°C e 40 minuti a 180°C ( io 50 minuti, dipende dal vostro forno, verificate)

Lasciate raffreddare nella teglia. 
Servite nella variante classica con del zucchero a velo spolverato sopra. O nella variante torta da compleanno con una glassa al cioccolato. 

Glassa :
400 gr cioccolato fondente 
80 gr burro
8 cucchiai di acqua 

sciogliete il cioccolato con il burro e l'acqua a bagno maria mescolando. Versate la glassa calda ma non bollente sopra la torta 


romana 


Ingrediente:

200 gr migdale cu pielita
200 gr unt
200 gr zahar
200 gr cioccolata amaruie ( de menaj ) rasa *
5 oua
2 fiole cu esenta de migdale

glazura :
 in varianta clasica se presara doar zahar pudra deasupra
in varianta tort am facut po glazura din 400 gr de ciocolata amaruie, 80 gr unt si 8 linguri de apa topite impreuna la bain marie amestecand mereu

Se bat albusurile spuma.
Se toaca migdalele fin si se adauga in ele esenta.
Separat se mixeaza galbenusurile spuma cu zaharul si cind sunt bine umflate se adauga si untul cremos si se mai amesteca cu mixerul,
In compozitia asta se adauga pe rind cite o lingura din fiecare: migdale macinate, ciocolata rasa si albusuri spuma si tot asa amestecind mereu pe incorporeaza toate ingredientele.
* ciocolata o puteti pune si topita la bain marie
Se varsa compozitia in tava ( am folosit una de 24 cm dar mergea si una mai mica pentru o prajitiura mai inalta )cu hirtie de copt, si am copt in cuptorul deja incalzit la 200°C primele 10 minute apoi 40 minute la 180°C ( dar eu am copt 50 minute deci verificati, fiecare cuptor functioneaza diferit).
Lasati sa se raceasca in tava.
rasturnati si glasati sau presarati zahar pudra
Se taie mai frumos a doua zi. Se pastreaza foarte bine in dulap la temperatura camerei .