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venerdì 31 dicembre 2021

Torta salata con formaggio, prosciutto, salame, olive - Chec sarat cu mezeluri, branza si masline





ingrediente:

6 uova
150 g farina
200 g olive ( snocciolate e affettate )
250 g prosciutto, salame, salsiccia fritta, avanzi di arrosto tagliati a cubetti, pancetta
200 g formaggio ( diversi tipi a cubetti, grattugiati )
3 cucchiai d'olio
aneto o prezzemolo tritato
1 cucchiaino lievito pert torte salate 

mescolate tutto, versate nella teglia e infornare per 45-50 min a 180-200 °C 




romana

ingrediente:

6 oua
150 g faina
200 g masline ( verzi si negre)
250 g sunca taiata marunt sau amestec de sunca, carnati picanti, slanina afumata
200 g branza rasa sau combinatie de cascaval ras cu branza
3 linguri de ulei 
marar tocat 
1 lingurita praf de copt

amestecam totul si punem in tava, coacem 45-50 min la 180-200 °C

sabato 25 dicembre 2021

Menu della Vigilia e il Pranzo di Natale Dicembre 2021 -Patè di radicchio - Aspic di pollo - Baccala gratinato - Insalate - Datteri ubriacati nel rum ripieni di mascarpone


Menu della Vigilia di Natale 2021


Antipasti Vigilia di Natale 2021




Paté vegetale di radicchio 

Aspic di petto di pollo




Antipasti:

- Tartine di pane con burro e uova di lompo

- Insalata di polpo :

 polpo già cotto, sedano , sale, pepe, olio di oliva, succo di limone

- Paté vegetariano di radicchio   :

 Radicchio affettato e cotto nella padella a fuoco lento con poca cipolla tritata molto fine, sale e burro. Si aggiunge acqua o brodo vegetale con un cucchiaio solo quanto serve, Alla fine deve risultare asciutto e quasi cremoso. Lasciate che si raffredda e mescolate con poco burro morbido e robiola nel frullatore per ottenere un composto molto cremoso .

- Insalata (simil) di rinforzo :
 
 Cavolfiore lavato, pulito e dividete le cimette. Cotto al vapore, raffreddato e mescolato con sott'aceti, olive, olio e poco aceto.   

- Aspic di petto di pollo   :
 
6 file di petto di pollo lessati in acqua con due pezzi di alga kombu per non salare l'acqua. Una volta lessati scolati e raffreddati. In 500 ml acqua di cottura del pollo, filtrata facciamo sciogliere un dado  di gelatina Ideal per le ricette salate * e aggiungiamo solo poco succo di limone facoltativo. In uno stampo mettete il petto di pollo e versate sopra il liquido con la gelatina sciolta. Se volete potete ornare aggiungendo fogli di prezzemolo, fettine di limone o quello che vi piace. Lasciate che si raffredda e solidifica per una notte nel frigo.


                                    




Piatto principale: 

- Baccala gratinato con insalata invernale 

Baccala dissalato asciugato molto bene, adagiato con la parte della pelle sulla teglia con carta da forno.
Preparate un trito di : pangrattato, olive tritate, capere tritate, 1/4 cucchiaino di concentrato di pomodoro, prezzemolo verde tritato, chicchi di melograno,  sale poca perché il baccala e abbastanza saporito, 1 cucchiaio di olio o quanto basta che alla fine questo mix deve assomigliare alla sabbia bagnata né troppo asciutto né troppo bagnato. 
Coprite il pesce con il mix e versate un filo di olio sopra. 
Infornate a 180°C 10-15 minuti se i pezzi non sono troppo grossi. 

- Insalata  di radicchio, insalata verde, sedano, sale, olio e succo di limone 






 Dolce:

- Datteri ubriacati nel rum ripieni di mascarpone e zucchero a velo  

Datteri tenuti 30 minuti nel rum, e  poi asciugati e  tolta la pellicina esterna per quanto sono riuscita, tagliati in lungo senza dividerli, tolto il nocciolo e riempite con una crema di mascarpone mescolato con zucchero a velo e spolverate di noci e pistacchio macinate e scorza di arancia




Pranzo di Natale 2021


Zampone con pure di patate e insalate




Insalata di radicchio e insalata di barbabietola rossa



Piatto principale :

- Zampone  con purè di patate

- Insalata di barbabietola cotta, grattugiata e mescolata con melassa di melograno  

- Insalata di radicchio, insalata verde, cipollotto, olio, sale e poco aceto 






Dolce:


- Panettone con cioccolata ( comprato)






Stella di Natale - torta salata con impasto lievitato come per pane e ripiena di pesto fatto in casa


In romana :


Meniul din seara de Ajun a Craciunului 2021


Aperitive :

- tartine cu unt si icre negre 

- salata de caracatita : caracatita fiarta si taiata bucati, telina apio, sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie

- pateu vegetarian de radicchio : Radicchio spalat si curatat, taiat si inabusit cu putina ceapa in putin unt si apa ( sau supa vegetala) pusa cu lingura doar cat e nevoie, nu trebuie sa fie deloc zemos. Cand e gata, moale si fara lichid il racim si il mixam cu putin unt si o branza cremoasa ( eu am folosit Robiola, merge si philadelphia si ricotta si mascarpone)

- salata de conopida: conopida fiarta la aburi, masline, ulei, sare, gogosari murati si putin otet 

- aspic din piept de pui; 6 muschiuleti de pui fierti in apa cu 2 bucati de alge Kombu uscate ( sau cu putina sare daca nu aveti alge uscate). Apoi lasati la racit. Cu 500 ml din apa ( + putina zeama de lamaie ) in care au fiert eu am pregatit aspicul dizolvand un cub de gelatina speciala pentru aspicuri, o gelatina sarata cu gust usor de supa. Daca nu aveti acest produs folositi produsul pe care il cunoasteti  iar cantitatea lui sa fie exact cat aveti nevoie pentru 500 ml de lichid ( supa de pui in acest caz ). Puneti pieptul de pui fiert intr-un vas si varsati peste el zeama cu gelatina. Ornati cu patrunjel sau cu feliute de lamaie. Lasati sa se raceasca pana a doua zi in frigider



Baccala gratinato con insalata 


Felul principal

- Peste gratinat :

Eu am folosit un peste sarat, baccala , care trebuie desarat din timp. Cu fileul de peste care va place puteti pregati aceasta reteta adaugand mixul pentru gratinat deasupra. Mix: pesmet, patrunjel verde tocat, masline si capere tocate cu cutitul, 1/4 lingurita de bulion concentrat de rosii, boabe de rodie si putin ulei. Trebuie sa rezulte precum nisipul umed, nici prea uscat ( adaugati putina apa) dar nici prea umed ( mai adaugati pesmet in acest caz). Pestele pus cu pielea in partea de jos pe tava cu hartie de copt il acoperim cu acest mix de gratinat si il stropim cu putin ulei. se coace la 180°C cca 10-15 min sau cat e nevoie in functie de marimea bucatii de peste.

- salata de radicchio cu salata verde, telina apio, sare, ulei, suc de lamaie


Desert 

- curmale imbatate in rom umplute cu mascarpone  :

 curmalele le tinem cam 30 min in rom apoi le curatam de coaja subtire si putin cam tare atat cat putem, apoi le crestam si scoatem samburele, in locul lui umplem cu mascarpone frecat cu zahar pudra si le presaram cu miez de nuca si fistic macinate si cu coaja rasa de portocala 


Pranzul din ziua de Craciun 

Felul principal 

- zampone cu piure de cartofi 

- salata de sfecla rosie coapta, rasa si amestecata cu melassa de rodie si putina sare

- salata de radicchio, salata verde, ceapa verde, sare, ulei, otet

Desert 

- Panettone cu ciocolata ( cumparat) 



Stea de Craciun - aluat dospit, ca cel de paine cu lapte cu umplutura din pesto de busuioc facut in casa 



martedì 21 dicembre 2021

Hummus Bil Lahme - Hummus with ground lamb - Hummus di ceci con carne (macinata) di agnelo - Hummus cu carne (tocata) de miel

 




Ingredienti
250 gr ceci già cotti 
un po' di acqua di cottura o solo acqua 
tahini. succo di limone, cumino e coriandolo macinato. sale 
olio di olive ( buono)  
Frullate i ceci insieme al tahini, succo di limone, olio, un po' di acqua fino ad ottenere un composto liscio e senza grumi, semi denso. Aggiungete cumino, coriandolo  e sale secondo il vostro gusto 
Sul hummus nel piatto aggiungiamo carne macinata di agnello arrostita in padella con olio, sale, pepe, paprika e baharat/ 7 spices ( al suo posto potete usare pepe di Giamaica, cumino). 

Romana 

Ingrediente : 

din 250 gr de naut fiert amestecat in blender cu putina apa , ulei, sare, chimen praf, coriandru praf, tahini , zeama de lamaie ..Cantitati dupa gustul fiecaruia. Trebuie sa obtineti o crema.

Peste hummus am pus carne tocata de miel rumenita in tigaie cu putin ulei, sare, piper, boia si baharat/ 7 spices ( in locul lui puteti pune ienibahar, chimen ).


english 

ingredients: 
250 gr chickpeas already cooked
water or cooking liquid 
 tahini. lemon juice, cumin powder, coriander powder ( that is my twist ), salt 
olive oil 
Drain the chickpeas and put in a food processor with 1/2 cup water ( cooking liquid), tahini, lemon juice, cumin and salt and mix until smooth. Taste for seasoning and adjust ( salt, lemon, tahini or what you want). 
Brown the meat with oil, salt, pepper, paprika and baharat/ 7 spices  ( or all spice, cumin )  and add it over the hummus.