La classica ricetta di patate Anna di Julia Child sono le patate sbucciate e affettate molto sottili, non lavate perché ci serve il loro amido, adagiate nella teglia, unte di burro fuso e cotte nel forno. Al esterno risultano molto croccanti e al interno morbidissime.
Per questa ricetta ho usato le patate affettate, ho aggiunto meno di un cucchiaino di fecola di patate solo per spolverarle e mescolarle bene. Aggiungere sale e se vi piace anche pepe e abbiamo finito gli ingredienti principali .
In una padella unta di olio mettiamo le patate a strati intersecandole leggermente e aggiungendo fino a 3 strati. Sul fuoco medio basso, con la padella coperta per quasi 15 minuti o quanto basta, verifichiamo se le patate sono cotte, diventate morbide e soltanto allora mettiamo un coperchio con il diametro più piccolo o un piatto come per le frittate e facciamo girare le patate per poi cuocerli ancora 10 minuti o quanto basta.
Ho preparato questa ricetta il 28 aprile 2021 e da allora ancora più volte perché molto facile, veloce e buonissima.. Il 7 dicembre ho provato invece alternando fette di patate con fette di zucca seguendo la stessa ricetta con meno strati. La zucca era meglio tagliarla un po' più spesa delle patate cosi non rischia di bruciacchiarsi come si vede nella foto.
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potato and pumpkin |
Romana
Faimoasa reteta a Juliei Child, cartofi Anna intr-o varianta de post/vegana ( fara unt) si mai rapida in tigaie. Reteta originala cere cartofi curatati de coaja, feliati foarte subtire aproape transparenti, unsi cu sare si unt topit , asezati in straturi si copti in cuptor. Rezulta la exterior crocanti si in mijloc foarte cremosi si moi. Acelasi rezultat ( evident cu alt gust, lipsa untului schimba putin gustul dar scoate in evidenta gustul cartofilor) se poate obtine si pregatindu-i in tigaie.
Am spalat si curatat de coaja cartofii si i-am feliat cu o razatoare in felii mari, intregi si foarte subtiri. Acum acesti cartofi NU TREBUIE SPALATI, trebuie sa ramana cu amidonul lor. Eu pentru cartofii pe care i-am folosit am presarat mai putin de o lingurita de amidon de cartofi ( sau faina ) pe ei si i-am amestecat si cu putina sare. Apoi intr-o tigaie antiaderenta unsa cu putin ulei se aseaza cartofii intersectandu-i putin pana acoperim fundul tigaii apoi continuam cu alt strat, eu am facut 3 straturi. Se coc la foc mediu-mic acoperiti cu capac cca 15 minute sau cat e nevoie, verificati cu o scobitoare daca sunt moi si ridicati putin cu o paleta sa vedeti daca au facut crusta. Apoi puneti ori un capac mai mic ca diametru decat tigaia ca sa acopere perfect doar cartofii sau o farfurie si rasturnati exact ca la omleta. Alte 10 minute si ar trebui sa fie gata. Verificati. Timpul nu e acelasi in functie de aragazul, tigaia si cantitatea de cartofi .
Cum aceasta reteta ne-a placut am refacut-o de mai multe ori si chiar am modificat-o alternand felii de cartofi cu felii de dovleac. In aceasta varianta amidonul sau faina este absolut obligatorie pentru feliile de dovleac care nu au amidonul lor propriu.
Am invatat insa din aceasta incercare ca feliile de dovleac trebuie sa fie taiate putin mai groase decat cele de cartofi, se coc mai repede si risca sa se "parleasca" cum s-a intamplat in cazul meu.
english
The famous Julia's Child recipe Pommes Anna in a very easy m fast and vegan style.
Clean and peel the potatoes, slice it with a mandolin. I add extra starch ( less then 1 teaspoon ) because my potates needs it, the starch ( or flour) helps to hold the potatoes together . Add salt too.
In a pan greased with oil arrange the potato layers, starting from the center, each potato slice overlap the other one and continue building more layers ( I made three).
Cook cover with a lid, at medium heat around 15 minutes, check and if they are crispy and turn off the potatoes using a lid or a plate and cook again anoter 15 minute. They have to be crispy outside and creamy inside.
Because I like very much this recipe I tried it even using potatoes and pumkin sliced. It is better cut the pumkin slices a little bit thicker then the potatoes slices.