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domenica 31 dicembre 2006

Cotechino e lenticchie - Cotechino si linte




1 cotechino
300 gr di lenticchie
2 coste di sedano
1 carota
1 tazza passata di pomodoro
rosmarino
sale q.b
olio

Mettere il cotechino a cuocere nella pentola a pressione. Una volta cotto, spellatelo delicatamente quando è ancora caldo e tagliatelo a fettine della misure che volete.
Mettete a bagno in acqua fredda le lenticchie.
Mettete a bollire le lenticchie insieme alla carota, la costa di sedano e il sale. Fatte lessare le lenticchie.
A parte fate soffriggere in un po' d'olio la seconda costa di sedano tagliata a pezzettini, il rosmarino che alla fine viene tolto.
Aggiungete anche le lenticchie scolate e la passata di pomodoro.
Una volta pronte le lenticchie, mettetele in un piatto da portata, adagiatevi sopra il cotechino tagliato a fettine e servite ancora caldo.




in romana :




1 cotechino
300 gr de linte
2 tulpini de telina
1 morcov
1 ceasca de suc de rosii
rosmarin
sare
ulei


Se fierbe cotechino in oala sub presiune. Se curata cit e cald si se taie felii.
Se pune lintea la umflat, apoi se fierbe impreuna cu 1 coasta de telina, morcovul si sarea.
Se caleste separat in putin ulei cealalata tulpina de telina taiata marunt se adauga lintea fiarta si scursa, o tulpina de rozmarin care la final e scoasa si aruncata si ceasca cu suc de rosii.
Cind e gata lintea se rastoarna in platou si se aseaza deasupra cotechino taiat felii si se serveste cald.

Cocktail di salmone affumicato - Cocktail de somon afumat


- salmone affumicato
 maionese
- succo di limone

Amalgamate una parte del salmone tagliato a cubetti con la maionese e il succo di limone Servite in bicchieri ( coppa ) con delle fette di pane abbrustolite (o panini scaldati ) con un po' di burro . Ornate con fette di limone e il resto di salmone.


in romana:


- somon afumat
- maioneza
- suc de lamiie

amestecati o parte din somon taiat bucatele cu maioneza si sucul de lamiie. Seviti in cupe impreuna cu piine prajita( sau chifle calde ) unsa cu unt. Ornati cu felii de lamiie si alte felii de somon afumat.

Gallina ripiena - Gaina umpluta





Ho presso una gallina molto "anziana", il pollo non va bene - ha la pelle troppo sottile. Se inizia dal collo, ho infilato le dita tra la pelle e la carne e quando sono arrivata a le ali ho tagliato con le forbici l'osso senza bucare la pelle.
Ho staccato la pelle dalla carne per tutta la superficie. La carne l’ho fatta bollire nella pentola a pressione .
Per il ripieno o messo insieme ½ di un fegato di maiale tagliato a cubetti , ½ di un cuore di maiale a cubetti e la carne della gallina bollita e poi sminuzzata o macinata . Alcune fette di pane raffermo imbevute d'acqua, brodo o latte, ¼ di un grosso peperone , sale, pepe, prezzemolo , ½ bicchiere di vino bianco secco e un uovo sbattuto.
Ho riempito la pelle della gallina e perché non avevo lo spago da cucina ho chiuso con con i stuzzicadenti.
Ho fatto cuocere la gallina in vaso al  forno con mezzo bicchiere di brodo e coperta con della carta argentata . Alla fine cottura ho tolto la carta e l'ho lasciato  rosolare.


Gaina umpluta


Am luat o gaina ( trebuie sa fie gaina ca sa aiba pielea groasa si deci sa nu se rupa cu usurinta ).. puiul nu e bun, ori  sunt deja ciupiti pe ici si coloori le crapa pielea la fiert. Am inceput de la git, am bagat degetele usor intre carnea cu oase si piele si am inceput sa dezlipesc pielea ... cind am ajuns la aripi am taiat ( cu foarfeca .. am una de o folosesc numai la bucatarie.. caci imi era frica de cutit sa nu imi scape mina si sa tai pielea gainii ) osul acolo unde e incheietura "umarului " gainii . Apoi am introdus mina prin burta gainii si am dezlipit pielea de pe burta si de pe pulpe .. eu am lasat pulpele inferioare ca arata mai frumos asa .. mama le curata si pe ele .. dar era multa munca .. am taiat in dreptul "genunchiului" si am scos pulpa superioara afara .. am dezlipit bine cosul pieptului cu tot cu carne si oase .. in timp ce la spate pielea e lipita de sira spinarii si acolo am trecut cu grija cutitul intre piele si os sa se dezlipeasca .. si gata .. am ramas cu gaina dezbracata intr-o mina si pielea in alta .. 
Am facut o umplutura dupa mintea si imaginatia mea: 1/2 ficat de porc taiat cubulete 1/2 inima de porc taiata marunt din cutit .. dar dc vreti o puteti toca la masina carnea gainii scoasa de pe oase citeva felii de piine uscata /prajita strivite si rupte bucatele 1/4 de ardei gras ( ca era mare rau) sare, piper, patrunjel toatea astea au stat in 1/2 pahar de vin alb sec si am batut un ou pe care l-am adaugat si pe el inainte sa umplu gaina .. Am prins gaura de la git cu o scobitoare ( e indicat sa o cosi dar eu nu aveam ata speciala de bucatrie ), am umplut gaina , am prins la funduletz pielea cu alta scobitoare si am pus -o in vasul roman ( care a stat citeva ore in apa la inmuiat).. am turnat putina supa  peste si pe linga gaina ... am acoperit si am copt-o la cuptor ...

martedì 26 dicembre 2006

Panone



Ingredienti :
500 gr farina
1 bustina lieviti per dolci( 16 gr)
200 gr zucchero
100 gr burro
2 uova
buccia di limone
30 gr zucchero vanigliato
300 gr cacao
50 gr cioccolata fondente
50 gr mostarda bolognese
estratti di liquore 1/2 fialetta ( di mandorla amara)
300 gr frutta candita mista
300 gr noci, arachidi , mandorle
100 gr uvetta sultanina
100 gr fichi secchi
200 ml latte
150 ml vino bianco
1 cucchiai miele
liquore di mandorla amara

200 gr cioccolata fondente +1 cucchiai olio sciolta a bagno maria o a MO per la glassa
una parte della frutta candita per guarnire

in una grossa ciotola mettere a bagno con il vino per una notte tutti i canditi, tutta la frutta secca già mondata . Coprire e lasciare al fresco per la notte.

La mattina dopo si inizia fondendo il burro a fuoco dolce e  si fa raffreddare, si grattugia la scorza dei limoni.

amalgamiamo tutto e inforniamo nella teglia imburrata e infarinata per 45 minuti

lasciamo a raffreddare e spennelliamo il panone caldo con il liquore di mandorla e dopo versiamo sopra la cioccolata e la frutta candita

in romana:


Certosino care mie imi place mult si se aseamana cu Panonele este tipic orasenilor ( celor care locuiau in Bologna ) cei dinafara orasului considera tipic de Craciun panonele... 


Ingrediente :
500 gr faina
1 plic de praf de copt ( 16 gr)
200 gr zahar
100 unt
2 oua
coaja rasa de la o lamiie
30 gr zahar vanilat 
300 gr cacao
50 gr ciocolata amaruie
50 gr marmelada ( se foloseste mostarda bolognese care este o marmelada de gutui, prune si portocale ..  ca un magiun romanesc)
1/2 fiola de esenta de migdale
300 gr fructe zaharisite (cedru, portocale, cirese) eu am pus si  coji de pepene verde din dulceata
300 gr nuci, arahide , migdale, alune cintarite cu coaja cu tot
100 gr stafide
100 gr smochine
200 ml lapte
150 ml vin alb sec
1 lingura de miere
lichior de migdale
minim 200 gr ciocolata amaruie +1 lingura de ulei topite la bain marie asau microunde pt glazura

 o parte din fructele zaharisite si din alune se tin t ornat ( eu am mai folosit si niste rahat taiat feliute adus din Romania, in compozitie) nucile , migdalele, arahidele, alunele curatate de coaja si taiate marunt cu cutitul se tin in vin de seara pina dimineata , am pus si stafidele si smochinele in vin sa prinda gust , untul si ciocolata se topesc impreuna la bain marie sau la microunde si se amesteca toate ingredientele inclusiv vinul in care au fost tinute nucile mai putin lichiorul de migdale, cu el se va uda coltul unui servet de bucatarie si cind scoatem panonele din cuptor asa cald stergem usor pe deasupra ca sa nu se ude ci doar sa doar sa prinda aroma.

Se amesteca bine cu lingura de lemn si la fundul castronului ( atentie sa fie unul mare sau eventual o cratita ca e cantitate multa ),  se toarna compozitia care va fi ceva mai tare decit un pandispan ( si nu va avea mai mult de 2.5 cm inaltime cind o punem in tavi pt ca va creste dublu , in forme cu hirtie de copt ( mai intii udata la jet de apa si apoi stoarsa ca sa o puteti intinde mai bine in tava) si se da la cuptor la foc mediu circa 45 min . Se scoate si intai se umezeste cum am scris mai sus cu un servet de panza inmuiat in lichior de migdale si apoi se glaseaza cu ciocolata care a fost amestecata cu alunele pastrate special iar apoi se orneaza cu restul de fructe zaharisite. Se taie cind s-a racit bine de tot ... 


lunedì 25 dicembre 2006

Polpette di pesce lesso in crosta di patatine fritte - Chiftele de peste in crusta de cartofi prajiti

Pesce lesso in brodo vegetale o pesce nella scatola al naturale, schiacciato e amalgamato con burro morbido, sale e pepe. Facciamo delle polpette che arrotoliamo nel sugo si limone e patatine fritte schiacciate.
in romana :
Pestele fiert in supa de zarzavat , scurs si curatat de oase sau cum am folosit eu din conserva ( in sos natural). Se striveste cu furculita si se amesteca cu putin unt, sare , piper Se formeaza bile care se tavalesc prin zeama de lamiie si apoi prin cartofi prajiti ( din cei de la punga, cumparati de la magazin ) si striviti ..

domenica 24 dicembre 2006

Steline ripiene di salmone affumicato e ricotta - Stelute cu somon afumat si ricotta


per la Vigilia di Natale 2006

sfoglia verde:
1 uovo
100 gr farina
1 cucchiaino olio
10 foglie grandi di spinaci cotti e strizzati

ripieno:
100 gr ricotta
50-100 gr salmone affumicato

salsa: panna fresca

impastiamo la sfoglia, lo stendiamo sottile, facciamo i ravioli tagliati con la forme degli biscotti a stella o albero di natale
cuocere la pasta nell'acqua salata
saltarli nella padella con  la panna



in romana:


pregatite pentru seara de Ajun a  Craciunului 2006  

pt 2 persoane
Pasta verde:
1 ou
100 gr faina
1 lingurita de ulei
vreo 10 frunze de spanac oparite doar si mixate cu uleiul in mixerul vertical ( sau taiate marunt cu un cutit )

umplutura :
100 gr ricotta
50-100 gr de somon afumat

sos: eu am folosit smintina dulce/ de gatit

Se framinta aluatul si se intinde o foaie subtire, se aseaza din loc in loc cite 1/2 de lingurita de umplutura, se acopera cu o alta foaie deasupra si se preseaza in jurul umpluturii sa se lipeasca cele 2 foi si sa iasa aerul. Se taie cu forma . Separat se pune apa la fiert cu putina sare si cind clocoteste se arunca pastele in apa , dupa ce se ridica la suprafata se mai lasa sa fiarba ( cu focul la minim ) cca 1 maxim 2 minute .. pasta proaspata nu trebuie sa fiarba prea mult. Se scot cu grija cu paleta cu gaurele ( nu se rastoarna niciodata in strecuratoare pastele umplute ) si se aseaza in tigaia cu smantana de gatit, se amesteca usor miscind tigaia cam 1 minut  ..

lunedì 18 dicembre 2006

Biscotti Bottoni - Biscuiti Nasturi





la pasta chiara :

225 g di farina
75 g di zucchero a velo
150 g di burro
1 tuorlo
Una presa di sale
La scorza di un limone grattugiato non trattato


la pasta al cacao :

200 g di farina
25 g di cacao amaro in polvere di buona qualità
75 g di zucchero a velo
150 g di burro
1 tuorlo
Una presa di sale


La scorza di un’arancia grattugiata non trattata e ho aggiunto anche una bustina di vanillina in entrambi gli impasti


In due ciotole mescolate rapidamente i due impasti. Appallottolarli ed avvolgerli separatamente con della pellicola trasparente. Lasciarli riposare in frigorifero per circa un’ora. Scaldate il forno a 180° C. Infarinare il piano di lavoro. Stendere una sfoglia spessa 3 millimetri circa e con uno stampino apposito o con quello che si trova in casa (io mi sono servita di bicchierini da liquore e tappi vari) ritagliare dei piccoli cerchi. Con una forma circolare del diametro leggermente più piccolo incidere un secondo cerchio concentrico. Con uno stecchino praticare 2 o 4 buchini al centro del biscotto per simulare il bottone. Disporre i biscotti su una teglia ed infornarli a 180° C per 12 minuti circa. Lasciar raffreddare, spolverare con zucchero a velo e servire"





in romana :



biscuitii albi :

225 gr faina

75 gr zahar pudra ( eu am pus tos)

150 gr unt/margarina

1 galbenus coaja rasa de portocala

biscuiti cu cacao :

200 gr faina

25 gr cacao amara

75 gr zahar

150 gr unt/margarina

1 galbenus arome ...


Aluatul alb l-am impartit in doua parti iar in  jumatate am adaugat 1 lingura de alune macinate ( se pot pune si nuci macinate sau cocos dezhidratat )
 Se fac bile de aluat si se pun in folie transparenta la frigider pt cca 30 min.,  se scoate cite putin cit e necesar pt a intinde o foaie si a taia forme pt o tava
Rezulta diferite dimensiuni de cercuri folosind pahare de tuica, dopuri sau cum am folosit eu un degetar pe care il folosesc numai la bucatarie ca sa delimitez cercul interior al biscuitilor.  Cercul intern nu se taie de tot, doar se preseaza ca sa se dea forma iar pt gauri folositi o scobitoare . Se pot taia si patrate, romburi, fiecare da friu liber fantaziei .
Ies  peste 130 bucati daca ii taiati cu paharul de tuica ...
Se coc pe hirtie de copt in cuptorul incins dinainte la 180 °C ( mediu ), cca 10 min .. atentie ca se ard repede .
Se pastreaza in cutia de metal sau in borcan de sticla . Se pot face si alte culori daca folositi coloranti alimentari.

martedì 5 dicembre 2006

Canederli ( knoedel) allo speck


ingredienti :
200 gr pane raffermo
3/4 bicchiere di latte
100 gr speck
1 uovo
parmigiano grattugiato/ grana o formaggio trentino
1 cucchiaio di farina
brodo

Mettiamo il pane in ammollo con il latte freddo per 2 ore e poi lo strizziamo. Aggiungiamo lo speck, l'uovo sbattuto, il formaggio grattugiato più la farina. Facciamo delle palline di 8-10 cm diametro ( le mie sono solo 4-5 cm ) . Mettere i canederli nell'acqua bollente salata e farli cuocere a fuoco moderato per circa 10 minuti. Quando i canederli sono pronti, toglierli dall'acqua di cottura e servirli nel brodo di carne con formaggio grattugiato . Sono buoni anche al burro e salvia .


in romana :


ingrediente ( 2 portii ):
200 gr piine veche rupta bucati
3/4 pahar de lapte
100 gr speck 
1 ou parmezan/ grana 
1 lingura de faina
supa
Se pune piinea la inmuiat cu laptele rece, si se lasa daca e piinea veche circa 2 ore la rece sa se inmoaie incet-incet , se stoarce si se adauga  speck-ul, oul batut, brinza rasa si faina. Am facut bile de circa 4-5 cm diametru ( dar reteta traditionala spune 8-10 cm diametru) . Separat am pus apa la fiert, cind a inceput sa clocoteasca am micsorat focul (la minim) si am adaugat canederli la fiert. Din momentul in care s-au ridicat la suprafata se fierb 10-15 minute in functie de diametru ( eu numai 10 ca erau micute ). Se scot din apa cu paleta pt spuma ( cea cu gaurele ) . se servesc cu  supa  vegetala sau de carne  de vita si cu brinza ( grana ) rasa deasupra. 
sau se mai pot servi cu un sos de unt topit aromat cu o frunza de salvie

domenica 3 dicembre 2006

Focaccia con la verza ( pasta di pane) - Placinta cu varza



pasta per pane ( farina, acqua, sale e lievito di birra)
verza tagliata fine, salata e cucinata in pentola (coperta) con un filo d'olio e concentrato di pomodoro
alla fine cottura un po' di pepe 

cotto nella teglia nel forno 

in romana:

aluat ca de piine ( faina, apa, sare, drojdie de bere)
varza tocata marunt, sarata si inabusita in cratita cu capac cu un pic de ulei si bulion
la sfirsit se adauga piper 

coapte in tava la cuptor

martedì 28 novembre 2006

Gnocchi con le prugne (impasto senza patate) - Galuste cu prune (fara cartofi) - Plum dumpling ( no potatoes)


Blog aggiornato il 26 ottobre 2022 con nuove foto



26 settembre 2022


26 settembre 2022





28 novembre 2006

28 novembre 2006



Ingredienti :

250 ml acqua
50 g burro o margarina
150 g farina
1 uovo
1/2 cucchiaio di sale
8 prugne
burro, pangrattato, zucchero e cannella per far dorare gli gnocchi



In un pentolino mettiamo l'acqua a bollire con il burro/margarina e il sale, si porta tutto a ebollizione.
Togliete la pentola dal fuocco e versate tutta la farina in un colpo solo e mescolate bene con la frusta o con un cucchiaio di legno finché l'impasto si raccoglie a palla.
Spegnete la fiamma e lasciate a intiepidire.
Nel impasto tiepido rompete l'uovo e mescolate finché l'uovo verrà assorbito della pasta.
Adesso con le mani allungarle l'impasto sulla spianatoia ottenendo un cilindro da cui si possono tagliare gli 8 gnocchi. Preparate delle palline grandi, all’interno delle quali, per ognuna di esse richiuderete una prugna, lessate poi in acqua bollente salata, e sgocciolatele mano a mano che vengono a galla.
Prima le prugne devono essere lavate, asciugate, tolto il nocciolo solo facendo una incizione e farcite con un pò di zucchero, pangrattato e cannella.
In una padella sciogliete intanto il burro, e fate dorare il pangrattato e lo zucchero e cannella, poi, quando gli gnocchi saranno cotti, buttateli dentro e fateli saltare il tempo necessario per ricoprirsi di condimento




in romana: Galuste cu prune

ingrediente:
250 m apa
50 gr unt sau margarina
150 gr faina
1 ou
1/2 lingurita sare
8 prune
unt, pesmet, zahar, scortisoara

se pune la fiert apa cu untul/ margarina si sarea. cind clocoteste se adauga faina toata dintr-o data si se amesteca cu putere. Se da de pe flacara si se lasa sa se racoreasca, in aluatul usor caldut se adauga oul si se amesteca bine pina se incorporeaza. Cu miinile pe blatul de lucru se face un sul gros din care se taie 8 bucati. Din fiecare bucata se modeleaza o bila in mjlocul careia se introduce cite o pruna. Prunele sunt spalate, uscate si fara simburi iar in locul acestora sunt umplute cu pesmet cu zahar si scortisoara. Galustele modelatie se fierb in apa clocotita cu sare si cind se ridica la suprafata se scot unul cite unul si se scurg bine. Apoi intr-o tigaie se pune untul cu pesmetul, zaharul si niste praf de scortisoara prin care se tavalesc galustele scoase din apa .



english 


Ingredients:
250 ml water
50 g butter or margarine
150 gr flour
1 egg
1 / 2 teaspoon salt
8 Plum

butter, bread crumbs, sugar and cinnamon


- boil the water with the butter / margarine and salt.
- add flour all at once and stir vigorously.
- let cool  few seconds and add egg and mix well until it incorporates.
- You will have a dough. Roll in a round and long shape. Cut in 8 pieces.
. Take each piece in your palm and add a plum in the middle, trying to make a ball around it, out of the dough.
 
Plums are washed, dried and pitted and instead are filled with bread crumbs with sugar and cinnamon.
 
In a large pot boil water. Turn the heat to medium - high to keep the boiling low and drop the dumplings . Boil until the dumplings up when afloat.


Dry the dumplings and  roll them through the breadcrumb mix.
Separately, on a pan melt the butter and fry lightly the breadcrumbs (until golden) with sugar and canella . Keep the pan on warm and be careful not to overcook ( do not burn the breadcrumbs!)

mercoledì 22 novembre 2006

Pasta e patate - Pasta si cartofi ( reteta Sardegna)




ingredienti:
3 patate
1/2 o 1/4 peperone
1/2 cipolla
1 gambo sedano
1 carota
3 cucchiai passata di pomodoro
150 gr pasta corta
sale
grana /parmigiano
speck

facciamo un soffritto con carota, sedano, cipolla e aglio, olio, sale.. aggiungiamo le patate , e la passata di pomodoro e l'acqua . Facciamo bollire. Fatte cuocere la pasta . con un cucchiaio prendiamo le patate e il resto lo facciamo crema con il frullatore. Aggiungiamo la pasta e le patate e condiamo con il formaggio e lo speck



in romana:





3 cartofi 
/2 sau 1/4 ardei gras 
1/2 ceapa 
1 tulpina de telina sau in cazul meu o parte din radacina 
1 morcov 
pulpa de rosii 
3 linguri 
150 gr paste scurte ( eu am avut spaghetti pe care le-am rupt in servet de in )
 sare 
optional: grana/parmezan 
speck ( carne afumata ) eu am pus cruda deasupra 
sau carne de cirnat pus de la inceput in cratita 

se pun la inabusit in putin ulei morcov ras, telina rasa ( sau taiata marunt) ceapa su putina sare . Se adauga cartofii se amesteca bine si apoi rosiile si apa . Se lasa la fiert cca 20-30 min cit sa se farba cartofii dar sa nu se sfarime in oala . Se scot o parte din cartofi si se tin separat . Se lasa sa se raceasca supa si in timpul asta se fierb separat pastele in apa cu sare. Supa se mixeaza cu mixerul vertical . Se adauga pastele scurse si cartofi intregi tinuti deoparte. Se serveste imediat cu brinza rasa deasupra ( sau fara ) si in cazul meu cu speck taiat marunt ... Daca puneti carne de cirnat sau chiar felii de cirnat de la inceput impreuna cu restul ingredientelor nu mai mixati supa.

lunedì 20 novembre 2006

Pasta e ceci - Pasta si naut - reteta mea ( Pasta e ceci )


ingredienti:

pasta corta

condimento:
150 gr ceci
peperone
1/2 cipolla
aglio
carota
bieta
passata di pomodoro
rosmarino, sale,olio

Facciamo un sofritto con la cipolla e tutto quanto meno i ceci ... Aggiungiamo acqua e i ceci. Quando la minestra e pronta passarla con il minipimer ...Aggiungiamo la pasta cotta ..



*************




Ingrediente pt 2 portii :

paste scurte

150 gr naut fiert ( 1/2 de conserva)

ardei gras

1/2 ceapa

1/4 usturoi

1 catel

morcov

1 3 frunze de sfecla

rosii pasate ( 2 linguri)

rozmarin ulei, sare

Se pune la inabusit morcovele ras pe razatoarea mica, ardeiul taiat marunt , ceapa si usturoiul ( eu le-am infipt intr-o scobitoare ca sa le gasesc si sa le recuperez ) si frunzele de sfecla tocate marunt cu un praf de sare . Se adauga pasta de rosii, nautul fiert, scurs si clatit din conserva si apa cit e nevoie si se lasa sa fiarba la foc mic . Nautul inainte de a adauga si pastele se poate scoate cam 1-2 linguri din supa , cel ramas se mixeaza pina devine o crema , se adauga si nautul boabe tinut deoparte ... si pastele .. in felul acesta minestra e mai cremoasa , mai legata dar se mai intilnesc in farfurie si boabe intregi.. Eu am strivit cu "strivitorul pt piure " ... La sfirsit se scoate ceapa si usturoiul si se adauga rozmarinul. Mai se da un clocot si se stinge focul . Se lasa acoperita minestra pina se fierb pastele. Separat se pun la fiert in apa cu sare pastele cite minute scrie pe pachet. Cind sunt gata fierte se scurg si se rastoarna in supa . Reteta originala ( traditionala ) are numai ceapa si /sau usturoi calite in ulei , se adauga apa ( supa de legume) si nautul fiert ( sau dc nu e deja fiert se fierbe acum in acest caz se pune in apa un manunchi format din telina verde, morcoive si rozmarin legate cu ata si care se scot la sfirsit ) rosii pasate ( sau exista si retete fara rosii ) si inainte cu 10 min se adauga si pastele sa fiarba in supa ..

sabato 18 novembre 2006

Minestra di pasta e ceci con ciccioli montanari - Supa cu pasta si naut



bieta
peperone
ceci
ciccioli montanari / o carne di salsiccia 
pasta
facciamo un soffritto con il peperone aggiungiamo la bieta i ciccioli e i ceci già lessi .Aggiungiamo l'acqua e la pasta. Sale q.b.



in romana:





http://www.montievalli.com/shop/ciccioli-montanari/ciccioli-montanari-34.html

frunze de sfecla
 ardei gras
 naut fiert
 ciccioli ( sau carne de carnate proaspat)
 spaghetti ( puse in servet de cirpa si rasucite in mina pina se rup ) se caleste in putin ulei ardeiul gras taiat marunt si frunzele de sfecla, ciccioli /sau carne de carnat si nautul din conserva scurs si clatit. Se adauga apa si  pastele si se fierb impreuna

domenica 12 novembre 2006

Ciambella con mele - Chec cu mere




Ingredienti :
5 mele sbucciate e senza torsolo ( 2 1/2 tagliate a cubetti e 2 1/2 a fette)
1 uovo
200 gr zucchero
50 gr burro  sciolto
200 ml latte tiepido
300 gr farina
1 cucchiaio lievito per dolci
vaniglia

Iniziamo con scaldare il forno, imburriamo e infariniamo la teglia e lo mettiamo nel frigo.
Le mele cubetti le mettiamo in una teglia e le faccciamo passare nel forno caldo per evaporare l'acqua
Ammalgamiamo lo zucchero con l'uovo, aggiungiamo il burro fusso e il latte e poi la farina con il lievito . Versiamo nel impasto le mele cotte ( i cubetti) . Versiamo tutto nella teglia che fino a questo momento era nel frigo e mettiamo sopra le fete di mela . Inforniamo al inizio a 200°C e dopo 5-10 minuti a 180°C. Facciamo cuocere fino quando avra un colore dorato.

Il composto nella teglia non deve essere piu' alto de 3-4 cm perche rischia din non cuocere in mezzo.




in romana:





Ingrediente :
5 mere curatate de coaja si cotor ( 2 1/2 taiate cubulete cit unghia mica si 2 1/2 taiate felii )
1 ou
200 gr zahar ( se poate si mai putin dc nu va place f dulce)
50 gr unt (margarina) topit si racit
200 ml lapte la temperatura camerei
300 gr faina
1 lingura de praf de copt
zahar vanilat sau vanilina
unt/margarina si putina faina pt uns si pudrat tava

Se incepe prin a incalzi bine cuptorul si a unge si pudra cu faina tava pe care apoi o punem in frigider ( sau mai departe de vreo sursa de caldura ). 
Merele cubulete le punem intr-o tava , vas de Jena sau cratita si le dam la cuptor sa se inmoaie putin si sa se mai evapore din apa  pina cind le vom utiliza .Se freaca zaharul cu oul, se adauga untul lichid si laptele si apoi faina in care ati pus deja praful de copt. Se amesteca bine cu telul para si se adauga marele cubuletze scoase din cuptor. Compozitia care e destul de moale se varsa in tava deja pregatita . Se orneaza cu felii de mar deasupra si se da la cuptor. Mai intii la foc maricel apoi il micsoram spre mediu si lasam pina cind e coapta si are o culoare rumenita 

Compozitia in tava nu trebuie sa fie foarte inalta cca 3-4 cm pt ca avem merele in compozitie si riscam sa ramina cruda in mijloc.

martedì 24 ottobre 2006

Crostata cacao e cocco - Tarta cu cacao si cocos







Ingredienti:
frolla:
200 gr farina
100 gr burro
1 albume

ripieno:
2 tuorli
100 gr zucchero
50 gr cacao amara
50 gr farina
100 ml latte
100 gr burro
100 gr cocco grattugiato
1 albume

facciamo la frolla , lo lasciamo a riposare e 2/3 lo stendiamo, versiamo anche il ripieno.. con il resto del impasto facciamo delle strisce sopra . Inforniamo a 180-200 °C per 30 min


in romana:






Ingrediente:
aluat:
200 gr faina
100 gr unt/margarina
1 albus de ou
crema :
2 galbenusuri
100 gr zahar
50 gr cacao amara
50 gr faina
100 ml lapte
100 gr unt/margarina
100 gr cocos ras
1 albus de ou

Se face aluatul si se lasa sa se odihneasca. 
Se freaca galbenusurile cu zaharul pina se obtine o crema albicioasa si spumoasa... Se pune la topit untul se da de pe foc si se adauga laptele, faina si cacao si se amesteca bine de tot . Se adauga cocosul si se amesteca totul bine impreuna cu zaharul frecat cu galbenusurile si la urma albusul batut spuma  Din aluat (3/4) se intinde o foaie care se aseza pe fundul tavii ( eu am folosit forma de tort, diam 24 cm ). Se toarna crema si se acopera cu restul de aluat taiat in fisii si asezate ca un gratar. Se pune in cuptorul incalzit deja  la 180-200 °C pt 30 min 

domenica 22 ottobre 2006

Ravioli radicchio e speck - Ravioli cu radicchio si speck


salsa e ripieno:
radicchio
2 fette speck
burro/olio

pasta ( 10 ravioli):
100gr farina
1 uovo
sale

radicchio, speck e burro/olio saltata nella padella
prepariamo la sfoglia per i ravioli, stendiamo, riempiamo con una parte del ripieno.
gli chiudiamo e gli facciamo cuocere nell'acqua salata
scolati e versati nella padella con il resto del ripieno




in romana:





Ingrediente :
umplutura si sos :
radicchio
2 felii de speck
unt cit o nuca

pasta ( 2 persoane= 10 ravioli):
100gr faina
1 ou
sare

Am taiat radicchio felii marunt si l-am pus sa se caleasca in tigaie cu 1 lingura de ulei. Am mai amestecat din cind in cind .. nu se pune sare caci e speck-ul sarat. Cind e gata innabusit, s-a inmuiat se adauga si speck-ul taiat subtirel. Am facut foaia din faina si ou , am intins cit de subtire posibil. Am taiat patrate ( pt ca voiam sa iasa toate de aceeasi masura), am pus umplutura cu lingurita in mijlocul patrtului de pasta, am asezat alta pasta deaspura si am strivit bine intii cu mina sa iasa aerul si apoi cu dintii de la furculita sa fiu sigura ca stau lipiti si nu se desfac la fiert. Am pus la fiert o oala mare cu apa, sare si 2 picaturi de ulei. Cind apa clocotea am dat focul mic, apa sa ramina la temperatura maxima dar sa nu clocoteasca ca sa nu desfaca ravioli. Am pus pasta cu grija in apa ( chiar daca se lipesc unii de altii nu incercati sa ii desfaceti voi caci se vor rupe, in apa se desfac singuri ) . Dupa 1-2 min maxim i-am scos cu spumiera si i-am pus in tigaia cu restul de umplutura si untul. Din nou la foc, amestecati cu mare grija mai mult scuturand tigaia, NU amestecati cu lingura !!

domenica 15 ottobre 2006

Lasagna gialla ripiena di patate, verza e brie - Lasagna galbena umpluta cu cartofi, varza si brie


Ingredienti per la sfoglia :

250 gr farina 00
50 gr farina di mais
3 uova
sale
ripieno:
1/2 verza (400 gr )
6 patate (300 gr)
100 gr formaggio brie
1 salsiccia( 100 gr)
sale, pepe, olio, burro

Impastiamo e lasciamo a riposare. Stendiamo la sfoglia  Io ho messo in mezzo a due sfoglie foglie di prezzemolo.
Le patate lesse tagliate in fette  La verza brasata con olio, sale e poca acqua delle patate. Sale e pepe
La salsiccia in padella con 1 cucchiaio d'acqua, aggiungiamo la verza brasata. 
In una teglia unta mettiamo una  sfoglia ( la pasta sbollentata e raffreddata in acqua fredda e poi stesa su un canovaccio). Foderiamo il fondo della teglia con uno strato di lasagne sbollentate e raffreddate, uno strato di patate, verza, salsiccia e formaggio e così fino alla fine, l'ultimo sarà un strato di pasta e fiocchi di burro. La teglia infornata per 25-30 min  coperta con alluminio e per altre 10 min scoperta. Lasciamo riposare 15 min prima di tagliarla.

in romana:

Ingrediente pt foi : 
250 gr faina 00 
50 gr malai fin
3 oua 
sare 

ingrediente pt umplutura: 
1/2 de varza creata (400 gr ) 
6 cartofi mici (300 gr) 
100 gr brinza brie 
1 cirnat proaspat ( 100 gr) 
sare, piper, ulei, unt 

si alte cca 50 gr faina pt planseta si pudrat foile

Se face un aluat din faina, malai, ouale batute si un praf de sare. Se intind foi subtiri si nu neaparat mari ci sub forma de "servetele " ca pt lasagna . Eu am pus in foile pe care le-am folosit deasupra citeva frunze de patrunjel proaspat din balcon. Am indoit foaia si am intins-o asa iar frunza a ramas in mijloc ca o hirtie cu model. Separat se fierb cartofii curatati de coaja si taiati felii subtiri cca 5-7 min doar cat sa intre furculita in ei. Varza taiata marunt se innabuse cu ulei, sare si 2 polonice de apa fiarta ( eu am folosit apa de la cartofi ). La sfirsit am pus piper. La inceput se inabuse cu capacul pus, mai la urma se ridica capacul si se amesteca mai des ca sa se evapore apa si sa nu se lipeasca varza. Cirnatul ( proaspat) curatat de pielita si sfaramat se caleste in tigaie cu 1 lingura de apa pina incepe sa se albeasca si apa se evapora. Se adauga la varza. Se pregateste tava unsa cu ulei. Pe aragaz se pune la fiert o oala cu apa cu sare si putin ulei si linga un castron cu apa rece. Foile se pun pe paleta cu gaurele pt luat spuma si se introduc in apa clocotita ( care fierbe la foc mic ) si imediat se scoate si se introduce in castronul cu apa , se csoate cu grija cu mina ( nu frige) si se intinde direct in tava ( in mod noprmal ar tb lasate la scurs pe servetul de in .. dar foaia asta cu malai e mai delicata, se rupe foarte usor). Se aseaza un strat de foi apoi unul de cartofi, varza, cirnat si bucati de brinza si tot asa pina se termina cu un strat de foi ( la mine cele cu model ). Se pun bucatele de unt din loc in loc si se acopera tava cu folie de aluminiu. Se da la cuptor pt 25-30 min acoperita si apoi pt alte 10 min fara folie ca sa se rumeneasca . Se mai lasa cca 15 min afara din cuptor cind sunt gata pina sa fie servite.

venerdì 13 ottobre 2006

Torta di mele - Placinta cu mere (de post)


ingredienti :
400 gr farina
200 gr margarina/burro
7 cucchiai d'acqua
1 cucchiaio aceto

biscotti sbriciolati o semolina

4 mele tagliate a pezzi
2-3 cucchiai cannella
uvetta, noci

- impastiamo e lasciamo a raffreddarsi 30 min nel frigo.
- dividiamo l'impasto e prima parte lo stendiamo e lo mettiamo nella teglia infarinata e imburrata ( 26*26 cm) .
- aggiungiamo i biscotti e sopra le mele insieme con le noci e uvetta
- copriamo con il resto del impasto .
- facciamo buchi con la forchetta nel impasto e inforniamo (180 °c) .. fino quando sarà dorato.

nota : serve cca 75 gr farina in più per poter stendere l'impasto

in romana:


Aluatul este din revista practic "carticica pentru Paste"

ingrediente :
400 gr faina ( +75 gr cca pt presarat planseta, sucitorul ...sau dc e prea moale si lipicios aluatul.. se intimpla )
200 gr margarina
7 linguri de apa
1 lingura otet
citiva biscuiti pisati sau gris
4 mere taiate cubulete
2-3 linguri de zahar
scortisoara , stafide , miez de nuca taiat cu cutitul

Se amesteca bine pina devine o coca moale . Se lasa la frigider 30 min. invelita in folie . Se taie in 2 bucati si din prima se intinde o foaie cu sucitorul cit marimea tavii ( a mea era 26x26 ). Cind intindeti foile va mai fii nevoie de faina pe planseta si pe sucitor .. deci mie mi-au mai intrat vreo 75 gr de faina in plus.  Am presarat citiva biscuiti sfaramati si am continuat cu merele taiate bucatele. Cine vrea poate sa le rada, sa le caleasca inainte,  mie imi plac asa puse direct in placinta. Am acoperit cu cealalta foaie facuta din restul de coca, intepat cu furculita si la cuptorul gata incalzit la temperatura mica pina devine placinta aurie .

mercoledì 4 ottobre 2006

Torta di mele e prugne - Prajitura cu mere si prune






pasta frolla:
200 gr farina
1 albume
170 gr burro
1 cucchiaio acqua
impastiamo e lasciamo a riposare in frigo per 30 minuti.

biscotti ( 1 tazza ) sbriciolati

2 mele
6 prugne

la frutta lavata e tagliata a pezzi.

mettiamo nella teglia la pasta frolla , i biscotti e la frutta e inforniamo insieme con 5-6 cucchiaini di burro per 20 minuti.
prepariamo il ripieno:
250 gr ricotta
2 uova
1 tuorlo
zucchero q.b. per essere dolce ( quasi una tazza )

amalgamiamo tutto, versiamo la crema di ricotta sopra la frolla e la frutta e inforniamo per altre 30 minuti o fino quando avrà un colore



in romana:





Deci aluatul este o pasta frolla, cum ziceam din ochi , cantitati ( cred ): 200 gr faina 1 albus de ou 170 gr unt si cca 1 lingura de apa Am framintat pina a devenit destul de omogen Au urmat biscuitii ( nu stiu citi erau cam o cescuta cred ..)sfarimati ceva mai grosolan ... Si fructele... am avut 2 mere si vreo 6 prune. Merele curatate de coaja, de cotor si taiate cubulete cit unghia. Prunele fara simbure taiate si ele cam de aceeasi marime cu merele. Amestecat intre ele le-am asezat peste biscuiti. Era un strat gros inalt cit marginea de la aluat . Am pus vreo 5-6 virfuri de lingurita de unt ici si colo si am dat la cuptor aluatul , biscuitii si fructele . In cuptorul deja cald , la foc maricel cca 20 min. Adica pina am vazut fructele inmuiate.
Am pregatit crema de brinza:
250 gr urda
2 oua
1 galbenus
zahar din ochi .. cca o ceasca de cafea
am amestecat cu furculita ... Am scos tava din cuptor si am adaugat crema de brinza . Inapoi la cuptor peste 30 min .. adica mai exact pina am vazut ca se coloreaza. Am pudrat cu zahar pudra amestecat cu vanilie .... cind sa racit putin . Este minunata!!!! si prunele ii dau un gust acrisor care se amesteca cu dulcele dn crema de brinza ... e cu adevarat...

sabato 30 settembre 2006

Risotto con cavolfiore - Risotto cu conopida




ingredienti :

160 gr riso
cavolfiore
olio/burro
brodo vegetale
sale
50 gr formaggio grattugiato
1 tuorlo

facciamo un risotto classico: riso, cipolla, olio/burro e brodo vegetale
aggiungiamo anche il cavolfiore lesso
alla fine il formaggio e il tuorlo e lo facciamo mantecare



in romana:





ingrediente pt 2 portii:
160 gr orez
1 ceapa mica
un manunchi de conopida cit podul palmei
unt/ ulei,
sare
brinza ( parmezan sau orice alt fel de cascaval ) rasa- cca 50 gr
1 galbenus de ou crud

Se face un risotto obisnuit : se pune in cratita cu putin ulei ceapa taiata marunt sau intreaga ( in cazul asta la sfirzit se scoate si se arunca ), cind ceapa s-a inmuita putin se adauga orezul. Se caleste pina devine usor transparent si din acest moment se adauga cite un polonic de supa fierbinte ( sau apa si cub de supa care fierbe pe focul de alaturi ). Eu am pus apa in care am fiert conopida, accentua gustul de conopida in orez. Cind apa scade in oala cu orez se mai adauga un polonic si tot asa pina orezul e fiert bine ( in general 17 minute ) si apa/supa e absorbita . Se da de pe foc si se adauga galbenusul crud si brinza rasa , se amesteca bine si se serveste in farfuria adinca . Se orneaza cu buchetele de conopida fierte , scurse si apoi usor prajite in tigaie cu putin ulei.

I seni di Venere - Sanii lui Venus


ingredienti 2 persone:
4 crepes ( 1 uovo , farina , latte , acqua frizzante e olio=12 crepes)
250 gr ricotta
4-6 cucchiai di zucchero
1 bustina vaniglina
2 mele o uvetta

prepariamo le crepes
la ricotta + zucchero+ vaniglia.
le mele lavate e senza torsolo, fatte a pezzi e saltate nella padella + cannella
Mettiamo in un ciotolina una crepes, il ripieno, chiudiamo e rovesciamo sul piatto 
Dobbiamo fare 2 come i seni ..

mettiamo anche un pezzo di cioccolata o panna montata come nella foto

in romana:

La tv ( pe Rai1) au facut "sinii lui Venus" era o varianta rapida si cu clatite a unei retete unguresti ceva care tb sa fie in genul placintei cu brinza dulce ... doamna care gatea se tragea dintr-o familie maghiara ... reteta mea caci eu pina n-am modificat-o nu m-am lasat : ingrediente pt 4 bucati : 4 clatite ( acum eu din 1 ou , faina , lapte , putina apa eventual minerala si un fir de ulei fac cca 12 clatite ) 250 gr urda 4-6 linguri de zahar 1 pliculet de zahar vaniliat 2 mere ( sau stafide inmuiate in alcool ) Am frecat brinza ricotta ( urda ) cu zahar si vanilie ( zahar vaniliat), dupa gust. Am pus brinza la rece si am facut clatitele. Cind am termint clatitele am curatat marele de coaja si cotor si le-am taiat in bucati cit unghia. Am calit bucatile de mar in tigaia de clatite , amestecind mereu cu lingura de lemn ( atentie ca au tendinta sa se lipeasca). Aici mergea bine niste scortisoara la sfirsit ( n-am avut si deci n-am pus). Am lasat merele sa se raceasca si le-am amestecat cu brinza dulce. Intr-un castronel ( merge si cescuta sau pahar de sampanie ) am pus o clatita, am umplut cu brinza si mar si am inchis-o cu marginile care se rasfringeau inafara castronului. Am rasturnat clatita umpluta pe farfurie si i-am pus un motz de brinza ( cca 1/2 lingurita ) pe care am tinut-o deoparte special . Se servesc cite 2 intr-o farfurie si reteta de la tv : Se incepe reteta prin a topi ciocolata amara cu putin ( dar putin ) unt la bain-marie . Cind e ciocolata cremoasa dar sa nu curga , se pune pe o farfurie si se introduce la frigider . O clatita normala se pune intr-un castronel in asa fel sa ramina marginile pe afara ( cam 1 cam ). Se umple cu brinza de vaci frecata cu putin zahar si stafide tinute in alcool . Se acopera cu marginile clatitei si cu mare grija se rastoarna in asa fel casa arate ca o semisfera pe o farfurie decorata cu cacao. Semisfera de clatita umpluta cu brinza de vaci se decoreaza cu un virf din ciocolata cremoasa ( pusa cu spritzul de creme sau chiar cu lingurita sau punga sparta la un colt ). Bucatarul cu care s-a intrecut ( caci era un fel de mini concurs) a ornat cu frisca si cu visine ... Ceea ce nu era chiar "in linie" cu reteta traditionala m, zicea tanti preparatoarea de clatite umplute... Dupa parerea mea cred ca mergeau tare bine si umplute ( umpluti .. ca dehhh erau sini ) cu crema de vanilie, de ciocolata .. ce place fiecaruia , poate cu putina gelatina ca sa stea intepenita dupa forma castronului...sau budinca de la plic lasata sa se raceasca in clatita si in castron pina sa fie rasturnata

venerdì 29 settembre 2006

Sandwich di zucchine con formaggio - Sandwich de dovlecel cu brinza







zucchine e fette
formaggio ( brie )
pastella (farina+latte)
pangrattato

una fetta di zucchine, brie, fetta di zucchine, mettiamo uno stuzzicadenti per tenerli insieme, passiamo tutto nella pastella e poi nel pangrattato, fritte nel olio

in romana

Ingrediente:
-dovlecelul taiat rondele sau pe lung
- un aluat ca de clatite din : faina + lapte
- pesmet
- brinza ( eu am folosit Brie, dar merge mozzarella sau cascaval, brinza topita .. ) 

am taiat dovlecelul felii ( si pe lung si rondele dupa cum mi-a venit ) si l-am sarat, dupa citeva minute a "transpirat" apa din el , l-am sters cu servetul de hirtie si am pus cite o felie mica de brinza intre 2 felii de dovlecel. Am infipt o scobitoare ca sa fiu sigura ca nu se desface si m-a ajutat si la prajit. Am trecut sandwich-ul prin aluat si apoi prin pesmet si am prajit la foc moale la inceput si mai viu la sfirsit, mai intii pe o parte apoi am scos scobitoarea si am intors sa se rumeneasca si pe cealalta parte. Se poate la fel de bine trece prin faina , ou si pesmet ca la snitzel , sau numai prin aluat ca de clatita ( ca cel facut de mine dar si cu ou in compozitie). Eu am facut cantitate mica ( ca pt 2 pers ) si din 1 ou iesea prea mult aluat .. Atentie : dovlecelul nu se inmoaie foarte tare deci va avea aceeasi consistenta ca atunci cind e preparat in tempura ( usor crocant, intre copt si crud... ) daca va plac legumele mai moi , mai patrunse atunci puteti oparii feliile de dovlecel in apa cu sare ...

martedì 26 settembre 2006

Chilli con carne ( o salsiccia / carnat/ sausage)



ingredienti :
olio
1 carota
1 gambo di sedano
1/2 peperone verse a strisce
1-2  spicchi d'aglio
2 peperoncini
1/4 cucchiaino semi di cumino
200 g carne macinata o 2-3 salsicce
1 bicchiere pomodori pelati o passata di pomodoro
fagioli secchi cotti ( lessati in acqua salata )

verza
panna acida
formaggio grattugiato (tipo  caciocavallo, o formaggio svizzero o  feta )

mettiamo insieme tutto in una padella a soffriggere.
Aggiungiamo la carne macinata ( o le salsicce senza  il budello), i pomodori ( pelati) più i fagioli già cotti. Lasciamo bollire al meno 20 minuti , aggiungiamo il cumino.
Mettiamo nel piato con un cucchiaio di panna acida e formaggio grattugiato in mezzo.

in romana


ingrediente:
200 gr carne tocata sau 2-3 cirnati proaspeti depinde de cit de mari sunt
1 morcov
1 tulpina de telina
1/2 ardei gras verde ( daca e foarte mare)
1-2 catei de usturoi
2 ardei mci de tot iuti
1/4 lingurita de seminte de chimen ( dc se poate macinat)
1 pahar de rosii fara pielita sau suc de rosii cu pulpa
fasole boabe deja fiarta

varza alba
smintina ( sau iaurt)
brinza sau cascaval


Am pus in tigaie putin ulei, un morcov cit un deget curatat si taiat cubulete sa se inmoaie ..am adaugat 1/4 de ardei gras verde, 1 tulpina de telina , un catel de usturoi intreg si strivit ( pe asta la sfirsit l-am aruncat) si 2 ardei iuti mici .
Cind s-au inmuiat morcovele si ardeiul am adaugat carne tocata sau cirnat proaspat fara pielita, am calit sa se albeasca usor si am pus rosiile (  bucati de rosii fara pielita taiate bucatele ) .. le-am dat un clocot mic si am adaugat si fasolea boabe deja fiarta si scursa.
Am lasat sa fiarba cca 20 minute si am adaugat chimenul

Am servit cu salata de varza alba si o lingura de smintina  ( sau iaurt daca vreti)



sabato 23 settembre 2006

Fish and chips in variante casalinga - "Fish and chips" in varianta casnica ...


ingredienti:
8 filetti di pesce (sardine)
1 tuorlo
60-80 gr farina
1/4 bicchiere di birra
1 albume montato a neve
1 cucchiaino di burro fuso
1 spicchio d'aglio
patate
paprica

Mettete la farina , il tuorlo, la birra e il burro fuso. Amalgamate tutto accuratamente col frullino e lasciatelo riposare per il tempo di preparare le altre cose. Tagliate le patate a spicchi che cuocete in acqua bollente per solo 5-7 minuti. Scolatele, asciugatele, salatele, spolveratele con della paprica e sale grosso, mettetele nel forno a 220° fino che hanno raggiunto un colore dorato
Montate gli albumi e aggiungeteli all'impasto mescolando lento dal basso verso l'alto.
Passate i filetti due volte nell'impasto e friggeteli nell'olio molto caldo (circa 180°)- in quale io ho messo lo spicchio d'aglio per aroma - fino che hanno preso un colore dorato.





Ingrediente :
Fileuri de peste ( 8 sardine mici)
1 galbenus
60-80 gr de faina
1/4 pahar cu bere
1 albus batut spuma
1 lingurita de unt topit
1 catel de usturoi
ulei pt prajit
cartofi
paprica

Cartofi ( numarul lor ... dupa placerea fiecaruia): i-am fiert cca 5 minute, apoi scursi bine i-am uns cu ulei si apoi sarat cu sare grunjoasa si pus paparica. Amestecati bine ... si pusi la cuptorul incalzit si la cam 220 °C, pe hirtie de copt pina se rumenesc.
Pestele : eu am avut niste sardine mici carora "le-am rupt capul" si cu mina stinga le tineam iar cu dreapta le scoteam usor sira spinarii in asa fel ca sa ramina numai fileul de la peste dar sa nu se desparta cele 2 fileuri ... din pacate n.am poza de la operatiunea decapitarea .
Aluatul pt peste: se amesteca faina cu galbenusul, cu untul topit si apoi cu berea cit sa iasa o compozitei destul de groasa. E bine sa bateti cu mixerul compozitia ( a mea era prea putina ca sa mai murdaresc mixerul ).Se adauga si albusul batut spuma .. Si totul devine ca un aluat de clatite mai gros. Fileurile se tavalesc prin aluat de 2 ori si se prajesc in mult ulei bine incins in care eu am pus un catel de usturoi necuratat cit sa lase aroma ...pina prind o culoare mai inchisa . Se serveste cu maioneza sau cu unt aromat ...

sabato 2 settembre 2006

Strudel di zucchine - Strudel de dovlecei


pasta ( farina, acqua calda, olio.. si stende una sfoglia trasparente ) o pasta phylo
zucchine
prezzemolo
burro
pangrattato
sale
Rosolate nel burro le zucchine con sale. Amalgamate alla fine con il prezzemolo .Stendete la sfoglia molto sottile ( la mia nonna diceva che devi poter leggere il giornale sotto la sfoglia) e cospargetela di pangrattato. Stendete le zucchine e arrotolate come un strudel. Cuocere per alcuni minuti . 20-30 minute o fino quando la sfoglia diventa dorata
pasta ( faina, apa calda si ulei) sau foi de placinta
dovlecei
patrunjel
unt
sare
pesmet
caliti in unt dovlecei si adaugati patrunjelul si sarea.se face un aluat care se intinde ff subtire /transparent (maia mea spunea ca tb sa citesti ziarul prin foaie) se presara pesmetul si se intinde compozitia de dovleceise ruleaza ca la un strudel normal si se coace pin se aureste foaia 20-30 min..

lunedì 21 agosto 2006

Caponatina






olio d'oliva,
aceto di vino bianco,
zucchero,
3 carote,
2 peperoni,
1 melanzana,
1 cipolla,
4 pomodori belli maturi,
olive verdi snocciolate
senza capperi e cipolla



Ingrediente: (cantitatile pentru 2 portii)
1 vinata mica
1 ceapa mica ( eu nu am pus)
rosii ( eu am folosit rosii pasate de la sticla )
6 masline verzi ( se pot pune si mai multe .. dupa gust)
1 ardei gras citeva cappere ( eu nu am pus)
2 morcovi mici
1 tulpina de telina
2-3 linguri de ulei
1 lingura de otet de vin alb
1 lingurita de zahar
sare
telina

Se prajeste in ulei ardeiul taiat patrate cu latura cam 2 cm, cind s-a inmuiat se scoate si se pune separat. In acest timp se fierb in apa cu sare morcovii si telina , cind sunt gata se scurg si se adauga la ardei. Se prajeste vinata taiata cuburi dupa ce a fost lasata cu sare sa piarda lichid, apoi spalata si stoarsa . Se coace ceapa in apa ( taiata bucati mai maricele ). Se adauga si ea la restul . Apoi maslinele si capperi . Se fierb rosiile ca un sos normal ( daca folositi rosii proaspete atunci mai intii tb sa le opariti, sa le curatati de coaja si sa le pasati), se adauga 1 lingurita de zahar, sare si 1 lingura de otet. Se lasa sa se evapore otetul si se adauga sosul dulce-acrisor peste restul ingredientelor. Se prajeste putin pesmet ( sau miez de piine veche) si se presara peste caponatina...

sabato 19 agosto 2006

Mici ( mititei)








mici ( o mititei) = piccole polpette a forma di salsiccia che vengono grigliate

RICETTA VELOCE


ingredienti:

-1 kg carne macinata ( bovina ho usato io, però la ricetta chiede un mix di : bovina e ovina)
- condimenti dal negozio rumeno " condimente pentru mici" * ( quanto è scritto sulla bustina o secondo il vostro piacere)
- bicarbonato 1 cucchiaino
- acqua fredda e/o brodo di ossa freddo

devi amalgamare la carne con l'acqua e/ brodo di ossa per bene e mettere quanto c'è bisogno ( entra nella carne pero poter dar forma alla fine ), nella carne si aggiunge il licquido poco a poco e la carne si sbatte nela ciottola, cosi il liquido si assorbe nella carne

* i condimenti che si trovano nella bustina già confezionata sono : pepe, santoreggia /erba din San Giuliano, pimento/pepe di Giamaica, coriandolo /cilantro, cumino, anice stellato, aglio.


una ricetta del ristorante " CARUL CU BERE " di Bucarest datata la 16 Giugno 1920 ma che non si sa se è veramente originale dice ( la mia traduzione ) :

Carne bovina macina per due volte. Se la carne e molto magra aggiungiamo grasso bovino o anche ovino quasi 100-150 gr di grasso per ogni kilo di carne magra. Si prepara uno brodo molto concentrato con 500 gr ossa di mucca per ogni kilo di carne con quale vogliamo preparare i mititei.

Si preparano i condimenti, e per ogni kilo di carne aggiungiamo :

- 8 grammi pepe macinato fresco
- 12 gr santoreggia / erba di San Giuliano secca e molto bene macinata
- 4 gr pimento/ pepe di Giamaica macinato bene
- 2 gr coriandolo/ cilantro secco e macinato bene
- 2 gr cumino macinato bene
- 1 gr anice stellato macinato bene
- 8 gr bicarbonato di sodio
- 1 cucchiaino succo di limone
- 1 cucchiaio di olio
- 1 bulbo di aglio delicato, non deve essere troppo forte ( pulito e schiacciato)


la carne si mescola/ lavora per un ora, aggiungiamo al inizio il bicarbonato e il succo di limone, metà del brodo di ossa e i condimenti meno l'aglio . Il resto di brodo lo aggiungiamo piano piano . Si amalgama la carne nella ciotola.

La carne si copre e si lascia a freddo ( a quei tempi si lasciava la ciotola nel ghiaccio) per un giorno e una notte.

L'aglio schiacciato si amalgama con pochissima acqua calda e si versa in uno pezzo di tessuto, con quale si schiaccia nella carne ( cosi l'aglio rimane nel pezzo di tessuto e colla soltanto il suo succo). Si può usare anche uno colino però e più facile schiacciare nel pugno. Si amalgama di nuovo e si lascia fino al giorno seguente.

Si prende la carne condimentata dal ghiaccio e si lascia un paio di ore prima di grigliarla .

Prepariamo i mititei della lunghezza di un ditto e grossi come due ditta, li spennelliamo di grasso/ olio e si grigliano girandogli per 3 volte. Il fuoco non deve essere troppo basso perché i mititei perderanno troppo del loro succo, saranno sechi alla fine, e il risultato deve essere : grigliati al esterno e succosi al interno ma non crudi.

Si servono con panino fresco e con senape o con sale e peperoncino secondo il vostro gusto. ( la mia nota: non si aggiunge sale nel impasto di carne perché il sale asciuga troppo ! )





RETETA RAPIDA

ingrediente mici :

- 1 kg carne tocata ( bovina in cazul meu )
- " condimente pentru mici"* de la magazin
- bicarbonat 1 lingurita
- apa rece si/sau supa rece de oase

lichidul trebuie amestecat cu carnea atit cit e nevoie ... se bate carnea cu supa bine de tot adaugind lichidul incet, putin cite putin si batind mereu carnea de castron.

apoi se frig pe gratar


* condimentele din plicul gata pregatit sunt: piper, cimbru, enibahar, coriandru, chimion turcesc, anis stelat, usturoi



Reţeta de mititei de la Restaurantul CARUL CU BERE din Bucureşti
Bucureşti, la 16 Iunie 1920


http://ro.wikibooks.org/wiki/Carte_de_bucate:Mititei_-_Carul_cu_Bere


Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne. Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor.
Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne.
Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
- 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
- 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
- 4 grame de enibahar pisat mărunt
- 2 grame de coriandru pisat mărunt
- 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
- 1 gram de anis stelat pisat mărunt
- 8 grame de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă de zeamă de lămâie
- 1 lingură de untdelemn
1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

Se frământă carnea într-un vas pe măsură timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase şi toate celelalte condimente, afară de usturoi, se adaugă treptat, uniform şi puţin câte puţin. Amestecul se acoperă şi se dă la gheţar o zi şi o noapte, după care se scoate, se lasă câteva ceasuri la dezmorţit şi se mai frământă o dată preţ de o jumătate de ceas cu restul de zeamă de oase dezmorţită. Se face un mujdei de usturoi cu apă călduţă dintr-o căpăţână pentru fiecare kilogram de carne, care se lasă la tras o jumătate de ceas. Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adaugă sucul de mujdei şi se mai frământă odată amestecul preţ de un sfert de ceas. Se dă din nou la gheţar până a doua zi. Preţ de trei ceasuri înainte de a fi prăjiţi şi serviţi mititeii, se scoate amestecul de la gheţar, pentru a se încălzi şi muia; după trei ceasuri sau când s-a dezmorţit amestecul, se formează mititeii ca de un deget mare lungime şi ca de două degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate părţile şi la capete şi se lasă sa stea la zvântat un ceas. Se prăjesc pe jar iute de lemne sau cărbune, ungându-se din când în când cu mujdei, aşa ca sa prindă o crusta rumenă de jur împrejur. Gratargii noştri întorc fiecare mititel doar de trei ori până este prăjit. La prăjit mititeii vor scădea puţin, de unde şi denumirea lor, sau cea de mici. Nu se lasă să se pătrundă, ca să nu se usuce sucul care conţine savoarea condimentelor. Daca se prăjesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usucă, lapădă tot sucul aromat şi devin seci. Se servesc alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu Mutard de Dijon sau muştar picant şi aromat, după preferinţă şi cu sare şi ciuşca. Doar şi numai aşa veţi obţine mititei savuroşi cum se zice ca numai la noi sunt.

FOTO : internet + http://www.mehala.de/rezepte/rezepte-HTML/mititei.html

Riso con faggiolini e gorgonzola -Orez cu fasole verde si gorgonzola



ingredienti:
160 gr riso 
50 gr Gorgonzola 
fagiolini 
brodo vegetale 
olio/burro 

 facciamo un risotto con i fagiolini, olio/burro, riso e brodo .. e alla fine aggiungiamo anche il formaggio .


 
Pt 2 portii, ingredientele :
160 gr orez
50 gr brinza Gorgonzola ( de fapt cam cit 2 nuci )
fasole verde
supa de legume ( sau cub de supa fiert in apa )
ulei sau unt
Se pune la calit o mina de fasole verde spalate si taiate marunt (5 mm) in 1-2 linguri de ulei cu un praf de sare. La foc mic si acoperite cu capac. Separat se pune la fiert apa cu un cub de supa. Cind fasolea s-a inmuiat putin, se adauga orezul curatat si spalat (160 gr pt 2 portii ). Se lasa sa se caleasca usor si se toarna cu polonicul din supa care fierbe la foc mic in paralel. Eu am pus in total 6 polonice de supa, pe rind , se mesteca aproape continuu si cind zeama scade se mai adauga alt polonic de supa ... In total orezul meu a fiert 17 min( atita scria pe punga .. dar trebuie sa fiarba cit e nevoie in functie de tipul orezului pina este al dente ). Cind e gata se inchide focul si se adauga brinza Gorgonzola cit 2 nuci ... se mesteca bine ca sa se topeasca brinza si sa se amalgameze si se serveste .