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giovedì 23 ottobre 2008

Minestra con le polpette di pesce - Ciorba cu perisoare de peste


per le polpettine di pesce :
200 gr pesce pulito di lische
50 gr mollica di pane
1 uovo sbattuto ( o meno )
farina, sale

per la minestra:
1 patata
1 carota
1 pezzo di sedano rapa ( facoltativo)
1/4 peperone rosso ( o verde)
1-2 pomodori pelati schiacciati
brodo di pesce ( si può preparare con la testa e la coda del pesce)
1 cucchiaino di olio
1/4 cipolla grattugiata
succo di 1/2 limone
sedano di montagna / levistico


- si prepara un brodo di pesce con la testa e la coda del pesce se usiamo un pesce intero o più pesci piccoli .. acqua, sale che una volta pronto si passa per il collino
- mettiamo nella pentola dove vogliamo cuocere la minestra un cucchiaio di olio e la carota a fette, la cipolla grattugiata, sedano rapa grattugiato e il peperone a pezzettini , saliamo e lasciamo un po' cuocere un paio di minuti a fuoco basso
- versiamo sopra il brodo di pesce e se c'è bisogno ancora dell'acqua e lasciamo cuocere a fuoco basso/medio fino quando le verdure sono pronte.
- aggiungiamo i pomodori e lasciamo bollire, in questo tempo prepariamo le polpette
- i filetti di pesce o la carne del pesce pulite le lische la mettiamo nel trita carne /robot/ tritatutto aggiungiamo la mollica di pane ( ammollata e strizzata ) . Versiamo tutto in un piatto e aggiungiamo l'uovo sbattuto quanto basta ( se l'uovo e troppo grosso uno intero e troppo).
- facciamo delle polpette che le passiamo nella farina e le mettiamo nel brodo bollente . Abbassiamo la fiamma al minimo e lasciamo quasi 15 minuti a bollire.
- per ultimo mettiamo il succo di limone e le foglie di levistico (sedano di montagna). Se non lo trovate va bene anche il prezzemolo o le foglie di sedano . Io ho messo le foglie nella pallina per il tè e l'ho lasciato nel brodo per lasciare solo l'aroma, perché il mio levistico era secco.

in romana :


pt perisoare :
200 gr peste ( curatat de oase)
50 gr miez de piine
1 ou batut ( sau mai putin dc oul e foarte mare )
faina , sare

pt ciorba:
1 cartof
1 morcov
1 bucata de radacina de telina ( facultativ)
1/4 ardei gras rosu (sau verde)
1-2 rosii curatate de pielita si strivite
supa de peste ( se poate pregati cu capul si coada pestelui )
1 lingurita de ulei
1/4 ceapa rasa
zeama de la 1/2 lamiie
leustean


- pregatim o supa de peste cu capul si coada pestelui sau cu alti pesti mai mici .. apa, sare si cind e gata il trecem prin strecuratoare si pastram numai supa clara
- punem in oala in care vrem sa pregatim ciorba 1 lingurita de ulei si morcovul taiat rondele , ceapa rasa, telina rasa si ardeiul taiat marunt, sare si lasam 2 minute la foc mic sa se inmoaie
- varsam deasupra supa e peste si dc mai e nevoie mai adaugam apa si lasam sa fiarba la foc mic/ mediu pina cind legumele sunt gata .
- adaugam rosiile si mai lasa sa fiarba la foc mic in timp ce pregatim perisoarele
- pestele filè sau crnea de peste curatat de oase o punem in robot sau in masina de tocat impreuna cu miezul de piine inmuiat si stors . varsam totul intr.o farfurie si adaugm oul batut (cit e nevoie caci dc oul e f mare s-ar putea sa fie prea mult )
- formam perisoarele pe care le trecem prin faina si le punem la fiert in supa ce clocoteste la foc mic, cu flacara la minim fierbem cca 15 minute
- la sfirsit de tot adaugam sucul de lamiie si frunzele de leustean.. daca nu aveti leustean puteti pune si patrunjel sau telina ( eu le-am pus in bila cu gaurele pt ceai si le-am lasat in ciorba doar cit sa isi lase aroma )