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sabato 12 novembre 2011
WHB #309 Sformato di cavolfiore al formaggio - Budinca de conopida cu brinza - Cauliflower and cheese sformato
ingredienti :
un cavolfiore medio ( piu' di 700 gr e meno di 1 kg)
200 gr formaggio Quartirolo Lombardo ( o feta greca)
2 uova
4 cucchiai farina 00
400 ml latte
sale, noce moscata
Parmigiano o Grana grattugiato e pangrattato
per la teglia :
burro, pangrattato
Lavate e mondate il cavolfiore, lessate in acqua salata per quasi 20 minuti. Scolate bene.
Nella stesa pentola mescolate il latte con la farina, sale, noce moscata. Aggiungete anche il cavolfiore a piccoli pezzi, il formaggio grattugiato o schiacciato con la forchetta e le uova leggermente sbattute. Ottenete una crema molto liquida .
Imburrate la teglia e spolverate di pangrattato.
Versate il composto e grattugiate sopra Grana o Parmigiano e un po' di pangrattato.
Infornate a 180-200°C nel forno già caldo per quasi 20 minuti o fino quando si forma la crosticina sopra.
Meglio tagliarlo freddo e riscaldarlo leggermente prima di servirlo.
english
A sformato is an Italian version of a soufflé (vegetables or cheeses), generally puréed or mashed and held together with a thick béchamel ( in my case only milk and few tablespoons flour), cook in individual ramekins or gratin dishes.
ingredients:
1 medium cauliflower (more than 700 grams and less than 1 kg)
200 g cheese Quartirolo Lombardo (or Greek feta cheese or mexican whole milk cheese )
2 eggs
4 tablespoons all-purpose flour
400 ml milk
salt, nutmeg
gratted Parmesan or Grana cheese and breadcrumbs
for baking:
butter, breadcrumbs
Wash the cauliflower, core and separate it into florets, boiled in salted water for about 20 minutes. Drain well.
In the same pot mix the milk with the flour, salt and nutmeg. Add the chopped cauliflower, grated cheese or crushed with a fork and whisking eggs.
Grease the oven gratin dish with butter and sprinkle with breadcrumbs.
Pour the mixture into the prepared gratin dish, grated Grana or Parmesan cheese on top and add breadcrumbs. Bake until the sformato is just set and browned around the edges, about 20 minutes, at 180-200 ° C in a preheated oven.
Let rest for 10 to 15 minutes before serving.
in romana
ingrediente :
o conopida medie ( intre 700 gr si 1 kg)
200 gr brinza Quartirolo Lombardo ( telemea romaneasca sau feta greceasca)
2 oua
4 linguri cu faina
400 ml lapte
sare, nucsoara
Parmezan sau alt cascaval ras si pesmet
pentru tava :
unt si pesmet
Spalati si curatati conopida, o fierbeti in apa sarata cca 20 minute, O scurgeti bine de apa in are a fiert intr-o strecuratoare.
In aceeasi oala in care a fiert amestecati laptele cu faina, sare, nucsoara ( doar un praf cit un virf de cutit). Aduiagati conopida rupta in buchetele mici de tot sau chiar strivita grosolan cu o furculita. brinza rasa pe razatoarea mare sau strivita cu furculita si ouale batute ca pentru omleta. O sa obtineti o compozitie destul de lichida.
Ungeti tava cu unt si presarati pesmet.
Varsati amestecul si radeti deasupra parmezan sau alt cascaval si presarti putin pesmet.
Introduceti in cuptorul gata incalzit la 180-200°C si coaceti cca 20 minute sau pina cind se formeaza o crusta aurie deasupra.
Lasati sa se raceasca minim 10-15 minute inainte sa serviti sau cel mai bine lasati sa se raceasca, taiati si apoi reincalziti putin inainte de a servi.
I am submitting this post to Weekend Herb Blogging #309 started by Kalyn Kalyn's Kitchen, now organized by Haalo Cook (almost) Anything at Least Once and hosted this week by Anh from A Food Lover's Journey and also organized in italian version by Brigida Briggis Home and hosted this week by Kristina from Tutto a occhio