Ingredienti:
teglia da 26 cm diametro ( per un dolce più alto e più strati di mele usate la teglia da 24 cm )
impasto:
200 gr farina 00
100 gr burro
80 gr zucchero
1 cucchiaino lievito per dolci
ripieno di mele:
750-800 gr mele
cannella polvere
crema:
3 uova
200 ml yogurt
70 gr zucchero
teglia da 26 cm diametro ( per un dolce più alto e più strati di mele usate la teglia da 24 cm )
impasto:
200 gr farina 00
100 gr burro
80 gr zucchero
1 cucchiaino lievito per dolci
ripieno di mele:
750-800 gr mele
cannella polvere
crema:
3 uova
200 ml yogurt
70 gr zucchero
Scaldate il forno a 190°C.
Sbucciate le mele, tagliate in 4 e ogni pezzo in fettine piccole.
Imburrate la teglia e infarinatela con farina o pangrattato o con biscotti sbriciolati.
Preparate l'impasto mescolando tutti gli ingredienti, si ottiene un impasto molto bricioloso. Mettete nella teglia un strato di impasto e uno di mele, alternando vengono 3-4 strati.
Infornate per 20 minuti.
In questo tempo preparate la crema, mescolando le uova con lo yogurt e zucchero con il frullatore elettrico.
Dopo le 20 minuti trascorse nel forno togliete la teglia e versate sopra la torta la crema. Infornate a 200 °C per 40 minuti o fino quando la superficie diventa dorata.
La nostra torta sarà composta da più strati, in basso croccante, in mezzo morbido e cremoso e sopra cremoso e un po' acidulo ( per lo yogurt, se lo volete più dolce mescolate lo yogurt con della panna fresca ).
Servite freddo.
Sbucciate le mele, tagliate in 4 e ogni pezzo in fettine piccole.
Imburrate la teglia e infarinatela con farina o pangrattato o con biscotti sbriciolati.
Preparate l'impasto mescolando tutti gli ingredienti, si ottiene un impasto molto bricioloso. Mettete nella teglia un strato di impasto e uno di mele, alternando vengono 3-4 strati.
Infornate per 20 minuti.
In questo tempo preparate la crema, mescolando le uova con lo yogurt e zucchero con il frullatore elettrico.
Dopo le 20 minuti trascorse nel forno togliete la teglia e versate sopra la torta la crema. Infornate a 200 °C per 40 minuti o fino quando la superficie diventa dorata.
La nostra torta sarà composta da più strati, in basso croccante, in mezzo morbido e cremoso e sopra cremoso e un po' acidulo ( per lo yogurt, se lo volete più dolce mescolate lo yogurt con della panna fresca ).
Servite freddo.
in romana
ingrediente :
pentru blatul sfarimicios :
200 gr faina de prajituri
100 gr unt
80 gr zahar
1 lingurita praf de copt
pentru umplutura de mere :
750-800 gr de mere
scortisoara macinata
pentru crema:
3 oua
200ml de iaurt
70 gr zahar
tava 26 cm diametru
e bine sa puneti hirtie de copt in tava sau sa ungeti cu unt si sa presarati pesmet sau faina ( eu prefer pesmetul, se poate si chiar e mai bun obtinut din biscuiti macinati)
Incalzim cuptorul la 190 °C .
Curatam merele de coaja si cotor ( sau coaja o lasati daca va place ), le taiem in 4 si apoi fiecare sfert in felii subtirele.
Amestecam intr-un castron faina cu zaharul si cu untul moale (cremos, nu topit) pina cind obtinem numai firimituri, nu trebuie sa framinti ca pentru un aluat compact.
Ungem tava inclusiv pe pereti si o tapetam cu faina sau pesmet si punem in ea 2/3 din cantitatea de firimituri obtinute.
Peste acest aluat sfarimicios punem feliile de mere ( mie mi-au iesit vreo 3 straturi ). Presaram scortisoara si apoi restul de 1/3 din aluatul sfarimicios, firimiturile care v-au ramas.
Nu trebuie sa se acopere perfect merele, in tava de 24 cm poate ca se acopera mai bine in cea de 26 cm nu, dar nu conteaza .
Puneti tava in cuptor si coaceti prajitura timp de 20 minute la o temperatura de 190°C
Cind e aproape gata amestecati cu mixerul ouale cu zaharul si iaurtul.
Scoateti tava din cuptor si varsati deasupra merelor coapte aceasta crema. Introduceti din nou tava in cuptor si continuati sa coaceti prajitura la 200 °C pentru cca 40 minute.
Lasati sa se raceasca si taiati portiile. Se serveste cu lingurita.
Este formata din trei straturi : cel de jos devine usor crocant dar in acelasi timp se inmoaie, umezeste, de la mere,in timp ce merele din mijoc sunt cremoase iar crema de deasupra daca o faceti numai cu iaurt este usor acrisoara daca o sa o pregatiti din smintina dulce amestecata cu iaurt probabil ca iese mai dulce.
english
Ingredients:
crispy :
200 gr flour
100 gr butter
80 gr sugar
1 tablespoon baking powder
apple cream:
750-800 gr apples
cinnamon ground
Cream top:
3 eggs
200 gr yogurt
70 gr sugar
Prepare an oven pan 26 cm diameter.
Heat oven at 190°C
Mix flour, sugar, butter and baking powder to obtain a crumble dough.
Peel the apples and cut first in 4 parts and then each part sliced thin. Mix the sliced apples with the cinnamon.
Pour in the greased and floured ( I prefer breadcrumbs not flour) layers of crumble dough and apples ( 3-4 layers) and bake for 20 minutes.
Prepare the cream mixing the eggs with sugar and the end the yogurt.
Cover the cake with this mixture and bake again at 200° for 40 minutes or as much you need to obtain a golden surface.
Serve cold.
Reteta a fost publicata si aici cu mai multe poze, pas cu pas https://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/prajitura_cremoasa_cu_mere_si_blat_sfarimicios-13082/