Ingredienti :
1 cavolo verza grande (1,600 kg)
400 gr salsiccia fresca
200 gr riso integrale *
sale, pepe a grani
2 cucchiai concentrato di pomodoro
aneto secco, semi di aneto o semi di finocchieto q.b.
1 cucchiaio di olio o ancora meglio di strutto ( io non ho aggiunto niente, basta il grasso che esce dalla salsiccia )
- lavate e togliete le foglie esterne del cavolo, tenete da parte una foglia per usarla come tappo alla fine
- con un coltello scavate intorno al torsolo e toglietelo
- scavate con un coltello, un cucchiaio o con le mani per svuotare una parte della verza, lasciate l'esterno di cca 2-3 cm
- tagliate la verza tolta dal centro molto fine
- mescolate la carne di salsiccia tolta dal budello ( buttate il budello) con il riso ( crudo se avete molto tempo di per cuocere la verza o il riso cotto a metà - io ho usato il riso crudo)
- riempite la verza a strati 1 cm carne di salsiccia e riso e poi uno strato di 1 cm di verza tagliata fine e di nuovo carne e riso e continuate fino quando esaurite gli ingredienti O mescolate la carne col riso e la verza e riempite con questo composto.
- tappate il buco con la foglia esterna che avete tenuta al inizio
- girate la verza e appoggiatela nella pentola di ghisa smaltata
- versate acqua fino a 1/4 o al massimo 1/2 altezza della verza, sale, pepe e l'olio o strutto se volete
- coprite con il coperchio e lasciate cuocere a fuoco basissimo sempre coperto. Io ho lasciato cuocere 3 ore per il riso integrale, con un riso classico 1 ora bastava. Però non dimenticate che la verza piu' cuoce meglio diventa. Quindi sarà migliore il giorno dopo, riscaldata piu' volte ..
- Quando la verza è quasi pronta aggiungete il concentrato di pomodoro mescolato con poca acqua di cottura dalla pentola, aneto e lasciate finire la cottura
- potete anche mettere la pentola senza coperchio, quando la verza è già cotta, nel forno per gratinarla
in romana
Ingrediente :
1 varza creata mare (1,600 kg)
400 gr cirnat proaspat
200 gr orez intergral *
sare, boanìbe de piper
2 linguri concentrat de rosii
marar uscat si sau seminte de marar
1 lingura de ulei sau una de untura desi eu nu am adaugat nimic , a iesit grasimea din cirnat si a fost absolut suficient
- spalati si eliminati foile externe ale verze, tineti separat o foaie pentru a o folosi la sfirsit ca si capac
- cu un cutit taiat si extrageti cotorul verzei apoi incet tot cu ajutorul cutitului, o lingura sau chiar cu mina scobiti varza pina cind ramine un strat de 2-3 cm
- taiati marunt varza scoasa din centru
- amesteacti carnea cruda de cirnat cu orezul ( daca vreti il puteti fierbe pe jumatate daca nu vreti il puneti crud, daca e fiert o sa fie agta si varza in o ora insa daca puneti orezul crud si mai este si orez integral trebuie sa fiarba mult mai mult, eu am lasat-o la fiert 3-4 ore )
- umpleti varza in straturi un strat de 1 cm de orez cu carne si unul de varza tocata din cea extrasa din gaura, iar carne si orez iar varza pina la sfirsit .. SAU amestecati carnea cu orezul si cu varza si umpleti direct
- acoperiti gaura cu frunza externa ( am introdus-o in gaura acoperind carnea cu ea ca sa nu se desfaca la fiert)
- intoarceti varza si o asezati cu gaura in jos in oala de fonta smaltuita cu diametrul de 26 cm
- varsati apa pina la 1/4 sau 1/2 din inaltimea verzei ( care este si inaltimea oalei in cazul meu), adaugati putina sare, boabe de piper si uleiul sau untura daca ati hotarit sa o puneti
- acoperiti cu capac si coaceti pe flacara aragazului la minim . Eu am copt 3 ore dar daca puneam orez normal si pe jumatate fiert trebuia fiert mai puti, Oricum se stie ca varza ca si sarmalele cu cit fierb mai mult cu atit sunt mai bune deci nu va fie frica sa o lasati sa fiarba cit mai mult
- cind varza e aproape gata adaugati concentratul de rosii diluat cu putina zeama din oala, mararul si lasati sa fiarba pina cind e totul gata
- puteti pune oala cu varza fara capac in cuptor cind aceasta este deja coapta si o lasati sa se gratineze
english
Ingredients :
1 big savoy cabbage (1,600 kg)
400 gr fresh sausage
200 gr brown rice *
salt, pepper grains
2 tablespoon tomato concentrate
dill, dill seed or fennel seeds q.b.
1tablespoon oil ( I prepare without oil, the sausage give his own oil )
- wash the cabbage, take off few external leaves and keep one of this
- with a knife cut out and chop the inside of the cabbage leaving an 2-3 cm intact ( see photo)
- cut the cabbage ( the part that we cut off ) very thin
- mix the sausage ( only the meat from the intestine ) with rice (you may use rice allready cooked for 10 minutes)
- stuffed the cabbage a 1 cm meat and rice mix, another 1 cm cabbage very thin, again meat and rice OR with a mix of meat, rice and the rest of cabbage very thin cut
- cover the hole using the external leave
- carefully add stuffed cabbage, meat side, in the dutch oven pot (26 cm /10 '' diameter)
- add water until 1/4 or 1/2 cabbage high , salt, pepper grains and oil or another grease
- cover with a very heavy lid and cook at a very low heat for around 3 hours
- when the cabbage it is tender ( after 1 hour ) add tomato concentrate, and dill and let cook
- may you put the dutch oven without lid in the oven and let it until crispy
This is my entry for the WHB #410 that I am hosting this week