venerdì 30 gennaio 2009

Gnocchi di patate e barbabietola ripieni di scamorza affumicata - Gnocchi de cartofi si sfecla umpluti cu cascaval afumat





Ecco la mia ricetta per la raccolta di Claudia e Tatiana Peccati di gola e di amicizia 

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per i gnocchi :
400 g patate sbucciate
150-200 g farina 00
1 barbabietola già cotta e sbucciata
sale
per il ripieno:
scamorza a cubetti
burro per saltare i gnocchi
- lessare le patate in acqua e sale
- in una ciotola setacciare la farina e aggiungere la barbabietola e le patate schiacciate e salate
- impastare tutto  aggiungendo al inizio 150 g farina e se c'è bisogno anche il resto fino a 200 g ma non di più
- formare dei salsicciotti, tagliateli a cubetti e in ogni pezzo mettete un cubetto di formaggio, arrotolate e dargli una forma allungata o tonda come vi piace, date la forma rigata usando il attrezzo o una forchetta o una grattugia.
- lessate i gnocchi nel acqua salata bollente, quando vengono a gala sono pronti
- saltate i gnocchi in una padella con del burro
se volete grattugiate anche grana padano o parmigiano sopra


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pt gnocchi:
400 gr cartofi curarati de coaja
150-200 gr faina 
1 sfecla rosie gata fiarta sau coapta si curatata de coaja ( de marimea unei mandarine)
sare
pt umplutura :
scamorza sau alt cascaval afumat taiat cuburi
unt cit o nuca
- fierbeti cartofii in apa cu sare
- intr-un castron treceti prin ciur sau sita faina, adaugati sfecla si cartofii striviti ca pentru piure( sau tocate prin masina de tocat, blender, robot), sarea
- adaugati intii 150 gr de faina si dc mai este nevoie mai adaugati pina la 200 gr .. aluatul tb sa fie moale dar nu lipicios
- formati suluri de aluat, taiati bucati si in fiecare bucata puneti cite un cub de brinza/ cascaval, dati o forma usor ovala sau rotunda cum va place
- treceti fiecare galusca obtinuta pe ustensila speciala pt gnocchi sau daca nu pe dintii unei furculie sau pe o razatoarea ca sa obtinueti o suprafata cu santuri /dungi
- rasturnati gnocchi in oala cu apa sarata fierbinte si fierbeti pina cind galustele se ridica la suprafata ( citeva minute), cu o paleta cu coada lunga treceti o singura data pe sub gnocchi cind i-ati pus in apa clocotta ca sa nu se lipeasca de fundul oalei
- cind sunt fierti ( s-au ridicat la suprafata ) ii luati cu paleta gaurita /de plasa si ii puneti in tigaia cu unt topit, ii amestecat usor miscind tigaia si ii serviti
daca vreti puteti rade deasupra cascaval/ parmezan/ grana padano

martedì 27 gennaio 2009

Crestine




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l'impasto preparato secondo la ricetta di Brii

250gr di ricotta
100gr di burro
250gr di farina
10gr di lievito per dolci
1 pizzico di sale (facoltativo)
marmellata a piacere
lavorate il burro morbido, con la ricotta. Quando è una cream aggiungete la farina setacciata (il sale) e per ultimo il lievito.
lavorate brevemente e lasciate in frigo almeno 30min.
infarinate il tavolo (o la spianatoia) e stendete la pasta di uno spessore di mezzo centimetro
ricavare con il bicchiere o un tagliapasta dei cerchi
mettere al centro un pochino di marmellata
piegare ogni dischetto a metà e chiudere bene i bordi.
metterle su una teglia da forno foderata da carta da forno.
infornare in forno già caldo a 180° per ca 20min.
spolverizzare con zucchero a velo quando sono fredde.

per il ripieno ho preparato una marmellata " instant":
un mela, una pera e una arancia
lavate e sbucciate, per la mela e la pera tolte anche le casette dei semini e l'arancia se volete pulita a vivo, pesate, tagliate a cubetti le versiamo in una pentola e versiamo sopra zucchero ( la metà del loro peso.. per una misura di frutta mista .. 1/2 misura di zucchero)
facciamo cuocere come una marmellata, fino quando lo zucchero si scioglie, la frutta cuoce e non rimane troppo liquido
aggiungiamo 1 cucchiaio pieno di uvetta e una spolverata di cannella
lasciamo raffreddare

nota: con lo stesso impasto ho fato cuocere anche dei salatini, stendiamo l'impasto, tagliamo con la forma che desideriamo, mettiamo i salatini sulla teglia con la carta da forno, grattugiamo sopra ogni salatino grana o parmigiano e inforniamo fino quando avranno un colore dorato .. 
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reteta de aluat :

250gr ricotta
100gr unt
250gr faina
10gr praf de copt
1 sare (optional)
marmelada

framintati untul moale cu urda pina devine o crema
adaugati faina cernuta, sarea si praful de copt
framintati putin aluatul si apoi puneti in frigider pt minim 30 minute
presarati faina pe masa si intindeti alutul gros de 5 mm , taiati discuri cu paharul , umpleti cu marmelada , indoiti si lipiti bine presind cu dintii de la furculita
coaceti in cuptorul deja cald  la 180 °C cca 20 minute
presarati cu zahar pudra cind s-au mai racit
umplutura folosita de mine este o marmelada instant ... dar voi puteti umple cu ce vreti
reteta umplutura:
un mar si o para curatate de coaja, scos cotorul , taiate cuburi si o portocala curatata de coaja si de pielite si apoi taiata in cuburi
se cintareste toata cantitatea de fructe  si se varsa intr-o cratita, peste ele punem jumatate din cantitatea lor in zahar tos
fierbem pina cind fructele sunt moi si lichidul a scazut
adaugam stafide (1 lingura) si un praf de scortisoara
lasam sa se raceasca

eu din aluatul asta am facut si niste saratele : aluatul intins, taiata cum vrem noi, asezat in tava cu hirtie de copt, presarat peste cascaval ras si copt la cuptor la 180°C pina devin aurii si frumoase ..

lunedì 26 gennaio 2009

Torta all'arancia (senza uova) - Prajitura cu portocala (fara oua)


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ingredienti:

250 g zucchero
400 g farina 00
1 bustina lievito per dolci
2-3 cucchiai uvetta
50 g gherigli di noci e mandorle tagliate grossolanamente col coltello
150 ml olio ( di mais ho usato io)
300 ml succo di arancia
scorza grattugiata di 1 arancia
3 cucchiai marmellata di arance

sciroppo :
4 cucchiai olio di mais
6 cucchiai pieni zucchero
6 cucchiai acqua
3 cucchiai cacao

50 g gherigli si noci e mandorle triturati per spolverare sopra

va bene anche con il cocco disidratato al posto delle noci (nel impasto e sopra)

-amalgamare tutti gli ingredienti liquidi e aggiungere quelli solidi, versare tutto in una teglia 30*20 cm coperta con carta da forno ( bagnata e strizzata), infornare a fuoco medio per 30 minuti e dopo fare la prova stecchino ( quando questo esce pulito il dolce è pronto)
-preparare il sciroppo in uno pentolino sul fuoco per far sciogliere lo zucchero
-bucare con uno stuzzicadenti tutto il dolce e versare il sciroppo sopra, lasciare che entra nel dolce e spolverare sopra le noci macinate

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ingrediente :
250 gr zahar
400 gr faina OO
1 plic de praf de copt (16 gr)
2-3 linguri stafide
50 gr miez de nuci si migdale ( se poate si fara ele ) taiate grosolan cu cutitul
150 ml ulei ( de porumb akm folosit eu )
300 ml suc proaspat de portocale ( stors proaspat.. )
coaja rasa de la 1 portocala
3 linguri de gem de portocale

siropul:
3 linguri cacao
4 linguri ulei
6 linguri apa
6 linguri zahar


50 gr nuci (si migdale) macinate care vor fii presarate pe deasupra

- amestecam mai intii componentele lichide apoi adaugam cele solide, intr-o tava 30*20 cm punem hirtia de copt pe care mai intii o udam si o stoarcem bine de tot in pumn ( tb doar sa fie moale si sa se aseze bine pe peretii tavii .. sfat de tv ;-) , in caz ca a ramas uda o stergeti cu un servet), varsam compozitia in tava si coacem la foc potrivit, dupa 30 minute facem proba cu scobitoarea si cind aceasta iese curata prajitura e gata.
- pregatim siropul ( pe flacara ca sa se topeasca zaharul)
- gaurim cu scobitoarea tot blatul de prajitura si turnam deasupra siropul, lasam sa se patrunda si apoi presaram nucile macinate deasupra

Pesce fritto in crosta di farina di mais - Peste prajit in crusta de malai


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io ho preparato due filetti di merluzzo congelati ma si può friggere il pesce che vi piace

filetti di merluzzo
latte
formaggio grattugiato ( grana, caciocavallo, formaggio svizzero, quello che vi piace )
farina di mais
olio per friggere


contorno : patate a cubetti, lesse, scolate e condite con sale, burro e aneto o prezzemolo fresco triturato


- lasciamo il pesce una decina di minuti nel latte (se il pesce e congelato lo lasciamo a scongelarsi un po' nel latte )
- passiamo i filetti di pesce nel formaggio grattugiato e nella farina di mais ( il strato di farina di mais deve essere abbastanza grosso )
- nel frattempo scaldiamo l'olio in una padella e mettiamo a friggere il pesce 5-10 minuti ( secondo quanto è grande il filetto di pesce) da una parte e altre tanto dall'altra.
- astraeteli con la paletta, passateli sulla carta assorbente e serviteli subito ben caldi

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O alta reteta din minunata carte a lui Radu Anton Roman .

ingrediente:
lapte
file de merluciu ( am avut eu darvoi puteti sa prajiti pestele are va place)
cascaval ras
malai
ulei pentru prajit

- Nu mai stiu daca in cartea lui RAR era scris sa tinem pestele in lapte, dar eu fac mereu asa si cu pestele si cu ficatul, dupa ce stau in lapte au gust mai bun.
- pestele scos din lapte se trece prin cascavalul ras si apoi pin malai care trebuie sa fie un strat gros
- se prajeste in ulei incins 5-10 minute pe fiecare parte in functie de cit de mare e bucata de peste
- se scoate pe sevet de hirtie sa se scurga uleiul

eu am servit impreuna cu cartofi natur: cartofii cuburi, fierti in apa cu sare, scursi, peste care am adaugat unt, si marar proaspat tocat ( pentru ca nu aveam patrunjel).

venerdì 23 gennaio 2009

Torta cioccolatosa - Prajitura cu ciocolata




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Ingredienti per una teglia 26 cm:

100 g cioccolato fondente
60 g farina 00
75 g zucchero
3 uova
45 g burro
1 cucchiaio rhum o alcune gocce essenza
1/2 bustina lievito in polvere per dolci
sale

- far sciogliere la cioccolata a bagno maria o nel forno insieme con il burro, lasciate a raffreddarsi un po' e aggiungere le uova sbattute con lo zucchero e il rhum, la farina con il lievito e sale.
- amalgamate per bene e versate in una teglia con carta da forno
- infornate a 180 °C ( medio), fate la prova stecchino per sapere quando è pronta


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ingrediente pt o tava cu diametrul de 26 cm

100 gr ciocolata amara
60 g faina 
75 g zahar
3 oua
45 g unt
1 lingura de rom sau citeva picaturi de esenta
1/2 plic praf de copt
sare

- topim la bain marie sau in cuptor ciocolata cu untul, o lasam putin sa se racoreasca si adaugam ouale batute cu zaharul si romul, faina cu praful de copt si sarea
- amestecam si varsam totul in tava cu hirtie de copt
- coacem la 180 °C ( foc mediu) pina cind daca facem proba cu scobitoarea aceasta iese uscata

Cavoletti Di Bruxelles al forno - Verze de Bruxelles la cuptor



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ingredienti :

500 g cavolini
2 cucchiai pancetta affumicata a cubetti
1 cucchiaio di olio
sale
1 spicchio d'aglio

- mandare e lavare i cavolini in acqua fredda, tagliare a meta e lasciate per più di 1 ora in acqua con limone o aceto, lavare di nuovo in acqua fredda per pulire di sabbia o altre cose.
- scaldate 2-3 l di acqua con sale, quando inizia a bollire abbassare la fiamma al minimo e versate dentro i cavolini, lasciate bollire a fuoco basso per 5 minuti
- nel frattempo scaldate il forno a temperatura alta, in una teglia mettete l'olio, lo spicchio d'aglio ( intero ) e la pancetta a cubetti
- scolare i cavolini e versateli nella teglia quando la pancetta è un po' sciolta
- cuocere i cavolini "al dente" (aggiungendo 1-2 cucchiai di acqua se serve) e servite caldo



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ingrediente :
500 gr verze de Bruxelles
2 linguri de cuburi de sunculita afumata ( bacon, piept ardelenesc)
1 lingura de ulei
sare
1 catel de usturoi

- taiem la cotor si eliminam frunzele exterioare mai urite, spalam varza cu apa rece, o taiem in jumatati si o punem intr-un vas cu 2-3 l de apa rece si putina zeama de lamiie sau otet, lasam sa iasa toate impuritatile, nisipul si apoi mai spalam tot in apa rece incercind sa curatam bine
- punem la fiert apa cu sare si cind incepe sa clocoteasca punem verzele, lasam la fiert la fic mic 5 minute
- in acest timp incalzim cuptorul, punem o tava cu ulei, cuburi de zunculita si catelul de usturoi intreg , cind sunculita incepe sa se topeasca adaugam verzele oparite
- coacem la foc mare ( adugind apa cu lingura numai daca e cazul) cca 10-15 minute, verzele sunt gata cind nu sunt coapte, inmuiate prea tare ...
- se serveste cald

mercoledì 21 gennaio 2009

Georgian bread ( Khachapuri & Adjaruli Khachapuri )

Khachapuri

& Adjaruli Khachapuri (it is boat-shape bread)


breadbakingday #16 This is my entry for #16 Breadbakingday (Bread with cheese) hosted by High on the Hog

Khachapuri means "cheese bread" and it is a filled bread dish from Georgia.
The bread is leavened and allowed to rise, and is shaped in various ways. The filling contains cheese (fresh or aged), eggs and other ingredients.
Several Georgian regions  have their own distinct khachapuri.

Surfing on the net I can found many Khachapuri recipes some of them the dough made with : flour, yogurt or kefir, baking powder, salt and other with yeast.I choose few recipes, I watch also few videos on YouTube and I made mine Khachapuri ...

ingredients for Khachapuri and Adjaruli Khachapuri :

10 g yeast
1/2 teaspoon sugar
300 g all-purpose flour
200 ml warm milk
50 g butter
1 teaspoon salt

filling:
200 g mixed cheese ( feta, ricotta, stracchino)*
2 eggs ( for Adjaruli Khachapuri )

- Dissolve yeast with sugar
- add milk and mixed it
- add flour** (mixed with salt) and at least butter to make a soft dough
- place in a greased bowl
- cover and let rise, after 30 minutes push down the dough with your fingers and let it rise again until double
- shred cheeses, combine it and refrigerate
- cut the dough and divide it in 4 ( 2 big and 2 small) parts
- take one of the biggest dough ball and roll to a 14 inch (35-36 cm) circle
- add cheese in the middle and bring dough up over the filling, twist and pinch edns together
as in youtube video (search for Khachapuri )
- press again the bread with fingers and if need roll a little to give it a real shape
- bake until the bread is golden color in a very warm oven, if you want you can turn it on the other side and bake another minutes.
- serve it after you cool it in a warm place for few minutes, cut in 1/4

for the Adjaruli Khachapuri
- take the little dough ball and roll it into an oval form
- fill it with cheese and break an egg on top
- place the dough on an ungreased or nonstick baking sheet
- bake it until the egg white is set, the yolk is soft and the bread is golden color.
if you want you can brush the dough with egg until you bake it

* you can use also grated Cheddar, goat cheese, grated Gruyere but the original cheese it is suluguni cheese

italiano

questa è la mia ricetta per il #16 Breadbakingday ( Pane al formaggio ) ospitato da High on the Hog

Khachapuri significa "pane al formaggio" e è un pane originario da Georgia ripieno di formaggio. Il pane ha varie forme secondo la regione da dove proviene. Il ripieno contiene formaggio ( fresco o staggionato), uova(se il formaggio non è abbastanza grasso) e altri ingredienti .
Navigando sulla rete ( anche nei siti russi usando il translatore google ) ho trovato piu' ricette, alcune con farina, lievito in polvere, yogurt o kefir e sale e altre con lievito di birra . Ho scelto alcune ricette, ho guardato alcuni video in youtube e ho preparato i miei Khachapuri ...

ingredienti per Khachapuri e Adjaruli Khachapuri :
10 g lievitio di birra
1/2 cucchiaio zucchero
300 g farina 00 ( se vi serve aggiungete alla fine ancora farina per avere un impasto liscio ed elastico)
200 ml latte tiepido
50 g burro
1 cucchiaino sale

ripieno:
200 g formaggio ( feta, ricotta, stracchino)*
2 uova( per la ricetta degli Adjaruli Khachapuri )

- disolvate il lievito con zucchero
- aggiungete latte
- aggiungete la farina ( con il ale ) e alla fine (quendo impastate)il burro cremoso ( se serve aggiungete farina) e impastatte per ottenere un impasto liscio, morbido e elastico
- lasciate lievitare in una ciotolla oleata
- dopo mezz'ora schiacciate conn le dita la pagnota e lasciate lievitare ancora coperta fino quandi radoppia
- dividete l'impasto ( a me sono venute 4 pezzi 2 grandi e 2 picccoli )
- stendete l'impasto per il Khachapuri in uno disco di cca 35 cm
- aggiungete il formaggio ( che avete mantenuto in frigo prima ) in mezzo e portate i bordi del impasto verso il centro, pizzicando i bordi per chiudere bene, schiacciate con le dita e ristendere con ila matterello senza schiacciare troppo
- infornare nel forno già caldo a una temperatura alta fino quando avà un colore dorato, se volete la potete girare per alcuni minuti
- servite calda dopo aver lasciato a raffreddarsi solo 1 minuto ma sempre in un posto caldo

per il Adjaruli Khachapuri
- stendete l'impasto a una forma ovale, a forma di barchetta
- riempiamo di formaggio e rompiamo sopra un uovo
- inforniamo fino quando l'albume si cuoce, il tuorlo rimane cremoso e il pane dorato.

se volete potete spennellare l'imapsto di uovo sbattuto prima di infornare

* potete usare anche altri formaggi Cheddar grattugiato, formaggio di capra, Groviera grattugiata pero il formaggio originario e il suluguni un formaggio georgiano.

romana


Khachapuri inseamna "piine cu brinza" si este o piine originara din Georgia . Piine poate avea diverse forme in functie de regiunea de unde provine. Umplutura poate contine brinza ( proaspata sau nu), oua dar si alte

Dupa ce am navigat pe net ( inclusiv pe site-urile rusesti folosind traducatorul google ) am gasit multe retete, unele cu faina, praf de copt /bicarbonat, iaurt sau kefir si sare si altele cu drojdie de bere. Am ales citeva retete pentru inspiratie, am vizionat si citeva video pe youtube ca sa vad cum se pregateste si am pregatit Khachapuri in felul meu ...

ingrediente pentru Khachapuri si Adjaruli Khachapuri :
10 g drojdie de bere
1/2 lingura de zahar
300 g faina OO ( daca aveti nevoie mai adaugati si alta faina )
200 unt cremos
1 lingurita sare

umplutura:
200 g brinza ( feta, ricotta, stracchino)*
2 oua( pt reteta de Adjaruli Khachapuri )

- dizolvam drojdia cu zaharul
- adaugam laptele
- adaugam faina ( cu sarea) si la final (cind framintam) adaugam si untul, daca e nevoie mai adaugam faina cit s obtinem un aluat neted si elastic
- lasam intr-un castron sa dospeasca
- dupa vreo jumatate de ora apasm aluatul care a inceout sa creasca cu degetele si il dam uspor inapoi fara insa sa il strivim sau framintam si lasam sa dospeasca in continuare pina se dubleaza ca volum
- impartim aluatul ( eu l-am impartit in 4 èparti 2 mai mari si 2 mai mic pt cel in dioma de barca ce va fii umplu cu ou)
- indindem fiecare bucata de aluat mai mare intr-un cerc de cca 35 cm
- puenm in mijloc brinza rasa si amestecata si inchidem aducind marginile spre centrusi ciupind aluatul din loc in loc ca sa formam o incretitura ca si cidn am increti un volan de pinza, inchidem bine in centru, apasam cu degetele ici si colo si daca e cazul mai strivim putin cu sucitorul ca sa nivelam dar nu foarte tare sa nu iasa brinza prin aluat.
- coacem in cuotorul deja incalzit la temperatura mare pina cind aluatul are o culoare frumoasa aurie, dc vrem putem sa il intoarcem si pe celalta parte si sa mai coacem citeva minute
- servim piinea destul de calda dar dupa ce am lasat cca 1 minut sa se mai racoreasca insa tot intr-un loc caldut, taiata in sferturi

pentru Adjaruli Khachapuri
- intindem aluatul in forma ovala si ii dam o forma de barca ( sau de ochi ...)
- umplem cu brinza si deasupra spargem un ou
- coacem pina cind albusul va fii copt, galbenusul cremos si aluatul pe margini auriu


daca vreti puteti unge aluatul cu ou batut inainte de coacere

* puteti sa adaugati si alte feluri de brinza ( telemea, cascaval, brinza de capra dar brinza originala este suluguni

lunedì 19 gennaio 2009

Mamaliga pe paturi ( in straturi) - Polenta a strati ( nelle coperte)- Layer polenta ( in blankets)






Ho preso inspirazione da una ricette romena tradizionale, che si chiama " polenta nelle coperte " si può preparare solo con formaggio o con formaggio e uova o ancora più' ricca : formaggio, uova, carne, salsiccia, lardo o quello che vi piace.


ingredienti:
polenta
burro
formaggio ( feta,telemea ( un formaggio romeno), scamorza affumicata, stracchino)
uova ( io 3) e panna acida
- iniziamo a preparare la polenta io la faccio sempre 1 tazza o bicchiere di farina di mais e 3 tazze/ bicchieri di acqua .. uso la stessa tazza, bicchiere per misurare .. acqua a bollire con sale grosso, quando inizia a bollire verso la farina di mais e inizio a mescolare per bene e lascio cuocere più di 40 minuti a fuoco basso , mescolando ogni 10 minuti.
- in una pirofila imburriamo bene e la mettiamo nel forno caldo, quando il burro si scioglie versiamo dentro il primo strato di polenta , uno di formaggio (scamorza), di nuovo polenta, le uova sbattute con la panna acida (o senza), polenta di nuovo formaggio ( la feta e telemea sbriciolate ) e cosi via quanti strati volete fare, sopra ho versato a cucchiaiate il stracchino ( o altro formaggio a pasta molle se non vi piace questo o come nella ricetta originale panna acida ).
Inforniamo coperto per quasi 1 ora a fuoco basso... scopriamo e lasciamo cuocere altri 5-10 minuti a fuoco alto ... lasciamo che si raffredda un po' prima di servire .

nella variante con la carne si mette nella pirofila delle fete di lardo, inforniamo, quando il lardo e sciolto e trasparente versiamo la polenta e i diversi strati . la carne può essere salsiccia a fete, macinata con il sugo, carne affumicata e/o fritta .

romana

cum zice Radu Anton Roman: "Dar, în fond, merge orice, pentru cã improvizatia si creativitatea fac casã bunã cu mãmãliga pe pãturi."

ingrediente:
mamaliga
brinza ( feta, telemea, scamorza affumicata *, stracchino**)
unt
oua (eu am pus 3)
smintina

- am facut mamamliga cum o fac mereu 1 cana de malai si 3 de apa
- am uns bine de tot vasul de sticla cu unt, pus la cuptor si cind s-a topit untul am turnat primul strat de mamaliga, brinza ( un fel de cascaval afumat), mamaliga, oua batute cu smintina ( eu fara smintina ca n-am avuit), mamaliga, brinza telemea si feta amestecate si maruntite, mamaliga si deasupra am pus cu lingura o brinza cremoasa care are gust usopr acrisor ca de iaurt .. dar voi puteti pune ce vreti.. in reteta lui Radu Anton Roman termina cu smintina ...
- se lasa la cuptor in vasul acoperit cca 1 ora la foc mic apoi 5-10 minute la foc mare si vasul descoperit... se lasa putin sa se raceasca inainte de fii servita

reteta cu carne sau /si slanina tot a lui (RAR) spune sa imbracam vasul cu felii de slanina, punem la cuptor pina se topesc si devin sticlaose, turnam mamaliga si straturile de umplutura ...coacem si mincam ..

* se poate inlocui cu cascaval afumat
** este o brinza cremoasa cu gust usor acrisor ca de iaurt .. o puteti inlocui cu alta brinza moale , cremoasa, sau cu brinza si smintina din borcanelele copilariei mele ( Fagaras parca ii zicea)


english

I bring  inspiration from the traditional Romanian recipes, which is called "polenta in blankets" can be prepared only with cheese or with cheese and eggs or even more rich with  cheese, eggs, meat, sausage, bacon or whatever you like.

Ingredients:

polenta
butter
cheese (I used : feta, telemea (a Romanian cheese), smoked cheese , stracchino)
eggs (I used 3)
sour cream

Prepare the polenta  as always for any cup or water glass measure with  corn flour add  3 cups / glasses of water .. Use the same cup, glass measuring ..
Boil water with salt, when it starts to boil add the corn flour and mix well ... cook over low heat for 40 minutes, stirring every 5 minutes at the beggining and 10 minutes at the and . 

In a  pan put  the butter and warm  in a hot oven, when butter melts poured into the first layer of polenta, one of cheese (mozzarella), polenta again, beaten eggs with sour cream (or without), again polenta, another  cheese (feta and crumbled telemea) and so how many layers you want to do ... I put above few stracchino tablespoons (or other soft cheese if you don't  like this or like in the original recipe few sour cream tablespoons).

Baked covered for nearly one hour over low heat, cook uncover for 5-10 minutes,  let cool 'before serving.

in the meat version put from the begging in the pan bacon sliced and let it fry until it starts to release its fat ,  pour the polenta in different layers with cheese and eggs, sausage, smoked meat and bake .

sabato 17 gennaio 2009

Fish pie - Sformato di pesce e patate - Budinca de peste si cartofi la cuptor










ingredienti:

(per una teglia grande 20*30 cm ma non molto alta .. )

2 filetti di  pesce fresco o congelato 
1 scatola di tonno sott'olio o al naturale
1-2 bicchieri di latte *
3-4 carote
100-120 gr piselli
3 patate ( ma secondo 6 patate è meglio ..io avevo solo queste )
3-4 funghi champignon
1/4 peperone

parmigiano o formaggio grano o altro formaggio grattugiato

- mettiamo le patate, le carote e i piselli ( se non sono già cotti) a bollire in acqua e sale.
- in una padella mettiamo i filetti di pesce e versiamo sopra del latte, sale e pepe, lasciamo cuocere 10 -15 minuti, girandoli, fino quando sono cotti.
- nei ultimi minuti aggiungiamo anche i funghi e il peperone a fettine nell'acqua con le patate, carote e piselli (solo per sbolentarli)
- scoliamo tutto e prendiamo le patate che saranno schiacciate con il schiacciapatate.
- in una pirofila mettiamo il pesce cotto nel latte, rotto a pezzi con una forchetta e distribuito qua e la sul fondo della teglia.
- aggiungiamo nella teglia il tono ( scolato), i piselli, le carote a fette o cubetti, i funghi a fette , il peperone..
- il latte nel quale è stato cotto il pesce viene filtrato e versato nelle patate schiacciate quanto asta per ottenere una crema di patate non troppo liquida.
- mettiamo sopra le patate con in sacco di pasticceria o con uno cucchiaio e grattugiamo sopra il parmigiano o il formaggio grana
- inforniamo nel forno caldo fino quando il formaggio facce la crosta .

lasciate 5-10 minuti prima di servire
potete fare anche monoporzioni



romana


ingrediente:
(pentru o tava de 20*30 cm dar nu foarte inalta .. )

2 bucati de filè de petce proaspat sau congelat 
1 cutie de ton in ulei sau natural
1-2 pahare de lapte
3-4 morcovi
100-120 gr mazare
3 cartofi ( dar ar fi trebuit vreo 6 insa eu atitea aveam atitea am folosit )
3-4 ciuperci champignon
1/4 ardei gras
parmezan sau alt cascaval ras

- punem cartofii, morcovii si mazarea ( daca nu folositi din conserva deja fiarta ) la fiert in apa cu sare
- intr-o tigaie punem filè-urile de peste impreuna cu laptele care sa le acopere la fiert cu sare si piper si laam cca 10-15 minute la foc mediu, le intoarcem pe ambele parti ca sa fie coapte bine
- in ultimele minute de fierbere in oala cu cartofii, morcovii si mazarea adaugam ciupercile si ardeiul gras felii
- scurgem apa si cartofii ii punem deoparte pt a fii striviti cu instrumentul special sau trecuti prin masina de tocat ...
- in tava punem pestele fiert in lapte, rupt in bucati cu o furculita si imprastiat in toata tava , la fel adaugam si tonul scurs de ulei sau apa , mazarea, morcovii taiati rondele sau cuburi, ciupercile felii si ardeiul gras
- laptele in care a fiert pestele il filtram prinstrecuratoarea fina si il adaugam la cartofi ca sa obtinem un piure nu foarte lichid pe care il vom pune deasupra celorlate ingrediente cu un sac de patiserie sau chiar cu o lingura
- radem cascavalul sau parmezanul si punem la copt in cuptorul ata incalzit la temperatura destul de mare + grill dc aveti caci trebuie numai sa faca brinza crusta deasupra si este gata .

se lasa 5-10 minute sa se racoreasca inainte de a fi servit ...
puteti sa fceti si portii unice in vase mici care pot fii folosite la cuptor

venerdì 16 gennaio 2009

Mele cotte (ripiene) - Mere coapte ( umplute)




ingredienti :
2 mele
4-6 biscotti 
2 cucchiai gherigli di noci tagliate con il coltello (non tritate)
2 cucchiai mandorle tagliate ( non tritate)
2 cucchiai uvetta,
burro, zucchero semolato


lavate e asciugate le mele
togliete il torsolo
schiacciate i biscotti, tagliate con il coltello i gherigli di noci e le mandorle
scavate le mele togliendo la polpa ( lasciate solo la buccia e 3-4 mm di polpa ) e amalgamatela con le noci, mandorle, uvetta
imburrate (con il burro cremoso) la buccia delle mele cosi scavate e spolveratela di zucchero adagiate le mele in una teglia da forno con alcuni fiocchi di burro sul fondo o sulla carta da forno come volete
versate in ogni mela biscotti schiacciati per riempire il buco come uno tappo di solo 1-1.5 cm altezza
riempite le mele con la polpa più noci, mandorle, uvetta e schiacciate per bene
io ho aggiunto sopra il resto di biscotti ma non fate come me perché questa polvere di biscotti si è bruciata ( si vede nella foto)
infornate per alcuni minuti nel forno caldo a una temperatura alta e state attenti/e perché il tempo di cottura e variabile secondo il vostro forno, il numero delle mele ecc.. pero si vede quando sono pronte.

note :
* per il ripieno ognuno si può sbizzarrire come vuole e usare gli ingredienti che ama di più
* aggiungete la cannella


 romana

ingrediente :
2 mere
4-6 biscuiti 
2 linguri miez de nuca taiat cu cutitul
2 linguri migdale taiate cu cutitul
2 linguri stafide
unt, zahar tos


spalati si stergeti merele
scoatei cotorul cu instrumentul special sau cu un cutit
striviti biscuitii ( eu i.-am sfarimat cu mina caci acest tip sunt foarte sfarimiciosi)
taiati cu un cutit nucile si migdalele (miezul lor)
scobiti merele scotind pulpa (lasati numai coaja si 3-4 mm de pulpa ) si amestecati pulpa scoasa din mere cu nucile, migdalalele si stafidele
ungeti cu untul cremos coaja exterioara a merelor si rostogoliti merele astfel unse prin zahar tos
puneti citeva bucatele de unt intr-o tava / vas de Jena sau puteti doar pune hirtie de bucatarie in vas
asezati merele in vas ( ori pe hirtie ori peste unt .. dupa cum preferati..)
varsati biscuiti striviti in fiecare mar ca sa seformeze un dop de cca 1-1.5 cm inaltime si sa inchida gaura cotorului la baza marului
umpleti apoi cu amestecul de mar, nuci, migdale, stafide si indesati bine cu mina ca sa intre tot, mie mi-a amas asa cu un mic virf totusi
am presarat restul de biscuiti deasupra dar nu va recomand caci la mine s-au ars ( se vede in poza)
coaceti pentru citeva minute in cuptorul gata incalzit si la temperatura mare, timpul depinde de numarul de mere, de cuptorul vostru  deci stati atenti/e la mere si se vede cu ochiul liber cind sunt coapte.


mercoledì 14 gennaio 2009

Bulz

Blog-Event XLI - Räuchern gestattet
This is my recipe for the Smoking allowed/ Räuchern gestattet/ Permis de fumer Zorra's blog event about a dish containing some smoked product.
I used an Italian smoked cheese ( scamorza affumicata ).

Bulz means balls of mamaliga (Romania's version of polenta, made from corn meal flour boiled in water in a special shaped cast iron pot called ceaun ) filled with cheese and roasted.
This is a shepherds dish.First prepare the polenta (mamaliga), after it’s ready, overturned it, cut into pieces and fill each piece with cheese. Form balls, can be grilled or baked, sprinkled with butter and/or cheese and served with or without sour cream or yogurt.





english 


Ingredients for the polenta (mamaliga):
300 g Yellow corn flour
1200 ml water
1/2 teaspoon of coarse salt

ingredients for the filling :150-200 g smoked scamorza ( Italian smoked cheese)
50-60 g butter
150 -200 g grated telemea ( Romanian cheese) you can also use Greek feta

1. Prepare "mamaliga" (Romanian polenta):
Put the water to boil. Add salt when the water is simmering. When it boils pour the corn flour, sprinkling little by little, while you continue of stirring with a wooden spoon or you can add all the corn flour and stir better ( I like this version ). Keep stirring periodically the pot and cook mamaliga at a small fire for more than 40 minutes. The polenta could be thick. Overturned it and let it arrived at the temperature optimal you can touch the polenta and form the balls.

2. Divide the cheese in equal parts ( you can use more sort of cheese and mix it with butter ).
The cheese could be a sort of cheese fermented and wrapped in pine bark ( romanian name : branza in coaja de brad) or an smoked cheese but also any (sheep) cheese you like. I used for this recipe an Italian smoked cheese ( scamorza affumicata).

3. Form balls and cook it on barbecue or roasted in the oven. Put the butter cut in small pieces in a baking pan for 1-2 minutes in the warm oven, add the polenta balls in the melt butter and let them bake 15-20 minutes or more ( since them form a crust ) in the very warm oven.

Serve it warm with grated cheese or with yogurt or sour cream.

Mine are a mini version and the balls are the same misure of the golf balls but the real bulz is around 10 cm diameter


italiano

Bulz sono delle palle di polenta romena (mamaliga che viene preparata in un pentolone di ghisa chiamato ceaun) ripiene di formaggio e infornate o cotte sulla griglia o sulla piastra. E un piatto dei pastori. Per prima si prepara la polenta , quando è pronta si versa , taglia a pezzi e ogni pezzo viene riempito di formaggio. Si formano delle palle che sono cotte sulla griglia o cotte nel forno, spruzzate di burro e/or formaggio e servite con o senza panna acida or yogurt.


Ingredienti per la polenta :
300 g farina di granoturco
1200 ml acqua
1/2 cucchiaino di sale grosso

ingredienti per il ripieno:
150-200 scamorza affumicata
50-60 g burro
150-200 g formaggio romeno grattugiato (telemea) o formaggio feta ( sono molto simili anche se non uguali)


1. Prepariamo la polenta : mettendo l'acqua a bollire, aggiunger il sale quando acqua inizia a bollire e dopo la farina di mais spolverandola a pioggia e mescolare sempre con il cucchiaio o un bastone di legno o si può aggiungere tutta la farina gialla in un solo movimento e mescolare molto bene per non fare i grumi (a me piace cosi con tutta la farina gialla buttata in una sola volta) . Si deve mescolare spesso mentre la polenta cuoce a fuoco basso anzi bassissimo per più di 40 minuti ( più cuoce meglio è). La polenta deve diventare soda. Si versa e si lascia raffreddare fino quando si può toccare con la mano e si possono formare le palle.

2. Dividiamo il formaggio in parti uguali ( si possono usare più tipi di formaggio mescolati tra di loro e con burro ). A me piace un tipo di formaggio stagionato nella scorza di abete. Il formaggio può essere uno tipo caciocavallo affumicato o un formaggio fermentato( chiamato "di burduf" il nome viene dal stomaco di mucca in quale viene stagionato con tanta sale e in un secondo tempo si riempie la scorza di abete con questo formaggio) o ogni tipo di formaggio ( di pecora) che piace a voi. Questa volta io ho usato scamorza affumicata.

3. Formate le palle e cuocetele sulla griglia, piastra o infornatele. Mettete il burro a cubetti in una teglia da forno, lasciate 1-2 minuti nel forno molto caldo alla temperatura massima e quando il burro è sciolto aggiungete le palle di polenta ripiena. Lasciate cuocere 15-20 minuti o di più nel formo molto caldo or more

Servite calde con formaggio grattugiato con o senza yogurt o panna acida, io senza questa volta...
Le mie sono come misura "mini" grandi quanto una palla da golf pero il vero bulz è quasi 10 cm in diametro.

romana

 Ingrediente pt mamaliga :
300 gr malai
1200 ml apa
1/2 lingurita de sare grunjoasa

ingrediente pt umplutura :
150-200 scamorza affumicata ( un cascaval italin afumat) insa cum bine stim brinza cea mai potrivita pentru bulz este cascavalul afumat, brinza de burduf sau brinza in coaja de brad

50-60 gr unt
150-200 g telemea rasa

1. Pregatim mamaliga : punem apa sa fiarba, cind e fierbinte adaugam sarea si cind incepe sa clocoteasca se varsa in ploaie malaiul amestecind mereu sa nu faca cocoloase, sau se poate toarna tot malaiul o data si apoi amestecam cu putere cu facaletul de lemn special pt mamaliga sau cu o lingura de lemn de preferat cu coada lunga. Eu prefer varianta a doua. Mamaliga trebuie sa fiarba minim 40 minute dar cu cit fierbe mai mult e mai buna insa trebuie sa aveti grija sa nu se afume. Eu o fierb pe foc mic de tot si amestec cam la 10 minute in ea. O sa obtineti o mamaliga mai tare, virtoasa. O rasturnam pe fundul de lemn si o lasam sa se raceasca pina cind ajunge la temperatura pe care o suportati ca sa puteti pune mina pe ea si o taiem in bucati.
2. Impartim brinza in parti egale ( se pot folosi si mai multe tipuri de brinza amestecate intre ele si chiar si cu adaos de unt). Mie imi place brinza in coaja de brad. Puteti folosi brinza de burduf, cascaval afumat sau cea in coaja de brad dar si orice alta brinza de preferat de oaie care va place voua. De data asta eu am folosit un cascaval italian afumat ( scamorza affumicata).
3. Formam bile din mamaliga umpluta si le coacem pe gratar sau in cuotor. Eu am pus untul intr-o tava si l-am dat la cuptorul incalzit la maxim, dupa citeva minute cind untul era topit am adaugat si bulzul si am lasat sa se coaca la temperatura mare ( 15-20 min) sua cite nevoie in functie de cuptorul vostru ca mamalia sa faca crusta.
Se serveste cald cu brinza rasa ( eu am ras telemea romaneasca ) cu sau fara iaurt sau smintina .
Bulzul facut de mine este in varianta mini de dimensiunea unei mingi de golf insa cel traditional trebuie sa fie mare cit pumnul .

sabato 10 gennaio 2009

Fegato con mele caramellate - Ficat cu mar caramelizat





ingredienti :

2 piccole mele acide,
1 cucchiaio di succo di limone,
20 g di burro,
1 cucchiaino di zucchero a velo,
1 cipolla grande bianca ( io solo 1/2 cipolla rossa),
3 cucchiai di olio,
4 fette di fegato vitello (quasi 150 g) ( io ho usato di maiale)
sale, pepe nero,
1 cucchiaio di farina,
3 rametti freschi maggiorana (in alternativa ½ cucchiaino essiccata),
200 ml di brodo

- lavatele togliete il torsolo delle mele, sbucciatele e bagnarle con succo di limone ( io non le ho sbucciate).
- mettete le fette di mela nel burro in una padella, spolverate con zucchero fate caramellare le fette di mela su ogni lato per circa 3 minuti.
- sbucciate la cipolla e tagliarla in anelli sottili, friggete gli anelli di cipolla in 1 cucchiaio di olio fino diventano croccanti, tenere a caldo.
- passate il fegate pepato nella farina da entrambi i lati e friggete per 2-3 minuti o di più se è fegato di maiale. Alla fine aggiungete il sale.
-scaldate il brodo di carne con la maggiorana. Aggiungete le fette di fegato nella salsa ( brodo) con sopra le fette di mela e anelli di cipolla distribuire.
Servite immediatamente.


romana


2 mere mici si acre,
1 lingurita zeama de lamiie,
20 g r unt,
1 lingurita zahar pudra,
1 ceapa mare alba ( eu insa am folosit doar 1/2 ceapa rosie
3 linguri ulei,
4 felii de ficat e vitel ( aproape 150 gr ) pe care eu l-am inlocuiit cu felii de ficat de porc
sare, piper,
1 lingura faina,
3 crengute de maghiran proaspat (saul in locul lui maghiran uscat ½ lingurita),
200 m supa

- scoateti cotorul de la mere , curatati de coaja si stropiti-le cu zeama de lamiie ( eu insa nu le-am curata de coaja ) .
- puneti feliile de mar sa se prajeasca in unt intr-o tigaie, presarati cu zahar pudra si lastai sa se caramelizeze cca 3 minute pe fiecare parte .
- curatati ceapa si o taiati inele subtiri, o prajiti in ulei pina cind devine crocanta si o tineti la cald
- treceti ficatul prin faina pe ambele laturi si il prajiti in 2 linguri de ulei cca 2-3 minute sau mai mult dc e ficat de porc. La sfirsit sarati.
- incalziti supa cu maghiranul. Adaugati feliile de ficat in supa si deasupra fiecarei felii de ficat, merele si inelele de ceapa.
Serviti imediat .

mercoledì 7 gennaio 2009

Torta cocco e arance - Prajitura cu portocale si cocos - Orange coconut cake





Ingredienti:
2 uova
125 g burro (cremoso)
50 g cocco disidratato
250 g zucchero
180 g farina autolievitante / o farina 00 + 1/2 bustina lievito per dolci
scorza di un'arancia grattugiata
100 ml latte
150 ml acqua frizzante

glassa al cocco:
60 ml o di più succo di arancia
1/2 cucchiaino scorza di arancia grattugiata
90 g cocco disidratato
140 g zucchero a velo

teglia 24 cm diametro ( quella classica a cerniera)
forno scaldato a 180 °C

- ho separato i tuorli , ho aggiunto burro e zucchero e ho frullato tutto per ottenere una crema
- ho grattugiato la scorza d'arancia, l'ho aggiunta nella crema insieme al cocco, l'acqua frizzante e il latte, farina e il lievito e ho frullato ancora un po'
- ho montato a neve i albumi e gli ho aggiunti al impasto mescolando in verticala.
- ho versato tutto nella teglia foderata con carta da forno e o infornato a 180 °C nel forno già caldo per cca 60 minuti. Ho fatto la prova stecchino deve uscire pulito anche se non deve essere uscire asciuto perche il dolce è un po' morbidino, bagnato .
- ho lasciato 10 minutio prima di toglierlo dalla teglia , io ho rigirato il dolce in un piato da portata e ho tolta la carta .
-quando la torta è alla temperatura della stanza ho spennellato la glassa che avevo preparato in questo tempo.

romana


Ingrediente:
2 oua
125 g unt (cremos)
50 g cocos ras
250 g zahar
180 g faina cu agent de crestere /sau faina + 1/2 plic praf de copt
coaja rasa de la o portocala
100 ml lapte
150 ml apa minerala

glazura de cocos:
60 ml sau mai mult suc de portocala
1/2 lingurita coaja rasa de portocala
90 g cocos ras
140 gr zahar pudra


tava mea era cea clasica de tort care se deschide (24 cm)
cuptorul a fost incalzit din timp la 180 °C

- am separat galbenusele, am adaugat untul si zaharul si am mixat pina au devenit o crema spumoasa
- am adaugat coaja rasa, apa si laptele, faina , praful de copt si cocosul si am mai mixat putin
- am batut spuma albusele si le-am adaugat amestecind de sus in jos
- am varsat totul in tava cu hirtie de copt si am copt in cuptorul deja cald la 180 °C pt cca 60 minute, am acut roba cu scobitoarea care tb sa iasa curata dar nu tb sa iasa uscata caci prajitura e mai umeda chiar destul de umeda pina se raceste
- am lasat 10 minute sa sa raceasca inainte de ao scoate din forma si din hirtie, eu am intors-o cu fundul in sus ca sa imi fie mai usor sa desprind hirtia
- cind prajitura a ajuns la temperatura camerei ungem glazura pe deasupra, glasura pe care o pregatim cit timp prajitura se raceste

Foodie Blogroll Button

The Foodie Blog Roll Contests: Winner!

I am happy because the new year brought me a prize from Foodie Blogroll and this message:

"Hello Cristina!
We are happy to let you know that your blog was randomly selected as one of the 5 monthly winners of the Foodie Blogroll 3-month Milestone Rewards Program!
Your membership reached the 3-month milestone this month! Thank you for being with us!
You won the Foodie Blogroll Button :)
"

Thank you Jenn aka The Leftover Queen & The Foodie Blogroll Team

*************

Noul an mi-a adus acest premiu neasteptat, blogul meu a fost ales printre cei 5 cistigatori ai Foodie Blogroll 3-month Milestone Rewards Program.
Muòltumesc Jenn aka The Leftover Queen & The Foodie Blogroll Team
***************

Il nuovo anno ha debutato con un premio, il mio blog è stato scelto per il Foodie Blogroll 3- month Milestone Rewards Program
Grazie a Jenn aka The Leftover Queen & The Foodie Blogroll Team

sabato 3 gennaio 2009

Ciorba de legume

può essere servita anche con panna acida ( o panna fresca con succo di limone)



ingredienti x 2 :

2 cucchiai cubetti di pancetta ( meglio affumicata )
1 patata grossa
1 carota
1/6 di un cavolfiore
4-6 pomodorini 
1/2 pomodoro secco sott'olio tagliato a piccoli pezzi *
1/2 peperone
4 cucchiai piselli
1/2 zucchina
1 cucchiaio olio
sale
acqua 750 ml
panna acida 2 cucchiai può essere anche panna fresca con alcune gocce di succo di limone

Mettiamo a soffriggere i cubetti di pancetta (la mia era affumicata ) insieme con l'olio, peperone a striscioline e sale. Quando sono un po' ammorbidite aggiungiamo la patata a cubetti grossi, la carota a fette e il cavolfiore a piccoli pezzi con l'acqua.

Dopo 10 minuti aggiungiamo : i pomodori tagliati a metà o interi se sono piccoli , pomodorio secco, i cubetti grossi di zucchina, i piselli ( perché i miei erano già cotti) e lasciamo cuocere a fuoco basso quanto basta.

Una volta pronta la lasciamo per un paio di minuti a intiepidirsi prima di servirla.

Chi vuole può aggiungere anche la panna (acida) nel piato

* il pomodoro secco sott'olio è il mio tocco personale perche nelle ricette romene non si usa.


romana


ingrediente x 2 :

2 linguri cuburi de carne afumata de pe burta porcului / sau bacon ( cu toate ca acesta e de pe spinarea animalului )
1 cartof mare
1 morcov
1/6 dintr-o conopida
4-6 rosii mici 
1/2 rosie uscata conservata in ulei *
1/2 ardei gras
4 linguri mazare
1/2 dovlecel
1 lingura ulei
sare

apa 750 ml

smintina 2 linguri (pentru cine vrea)

Frigem cuburile de carne( afumata ) cu uleiul, ardeiul gras taiat in fisii si sarea. Cind s-a inmuiat ardeiul adaugam cartoful taiat in cuburi mari, morcovul rondele groase, conopida rupta in buchetele si apa.

Dupa 10 minute fiert la foc mediu adaugam : rosiile taiate in jumatate daca sunt mai mari sau chiar intregi,rosia uscata tocata marunt, dovlecelul taiat cuburi, mazarea ( pentru ca cea pe care am folosit-o eu era deja fiarta ) si lasam sa fiarba la foc mic cit este nevoie.

O data fiarta ciorba o lasam citeva minute sa se mai raceasca inainte sa o servim .

Cine vrea poate sa adauge si smintina in farfurie .

* rosia uscata este contributia mea personala la aceasta cioba de legume


english


Ingredients x 2:

2 tablespoons diced bacon (preferably smoked)
1 large potato
1 carrot
1/6 cauliflower
4-6 tomatoes cherry
1/2 sun-dried tomatoes, cut into small pieces *
1/2 bell pepper
4 tablespoons peas
1/2 zucchini
1 tablespoon oil
salt
750 ml water

sour cream 2 tablespoons

Fry diced bacon in oil until it starts to release its fat. Be careful not to burn.2.Add the bell pepper and fry stirring from time to time. Add the potatoes in large cubes, carrot slices and cauliflower into small pieces and pour the water. Cook 10 minutes.
Add: tomatoes ( half o cubes), dried tomatoes, large zucchini cubes, peas and cook until soup reaches desired tenderness.

Cool few minutes and serve with or without sour creme in the plate.


* The sun dried tomatoes in oil is my personal touch not romanian recipe.

The vegetables listed above are indicative. Feel free to modify the list according to your tastes and what's available.

venerdì 2 gennaio 2009

Cotechino maialino per il Capodanno 2009 - Purcelus din aluat umplut cu cotechino





 ingredienti :

1 cotechino già cotto 
1 rotolo di pasta sfoglia Buitoni
spinaci cotti con un filo di olio, sale e pochissima acqua e tritati
1 uovo sbattuto

lenticchie
2 pomodori secchi sotto olio
passata di pomodori o pomodori pelati
rosmarino, aneto fresco
sale, pepe
aglio in camicia


Mettiamo il cotechino su un strato di spinaci sulla sfoglia - sul bordo cosi arrotolando la sfoglia e chiudendola nel laterale, nascondiamo la chiusura.
Dopo aver dato una forma allungato al muso del maialino tagliamo con un bicchiere un cerchio di sfoglia doppia e lo mettiamo per formare il mussino, e con le ditta facciamo le narici, con 2 pezzi piccoli gli occhi, le orecchie , le zampe e con un altro pezzo di sfoglia arrotolato e a forma di cavatappi la coda.

Spennelliamo con l'uovo sbattuto e setacciato ( ho visto questo a prova del cuoco quando hanno setacciato l'uovo cosi era più liscio per essere spennellato).

Inforniamo a 200°C fino quando avrà un colore dorato ( 25 minuti)

Servire con lenticchie .

romana

ingrediente :
cotechino gata fiert
1 foaie de aluat frantuzesc (de pateuri) cumparat
spanac inabusit cu sare si putin ulei apoi tocat
1 ou pt uns foaia

linte preatita cu rosii uscate si conservate in ulei, rozmarin si marar


pe o margine a unei foi de aluat frantuzesc gata cumparat ( al meu era Buitoni) asezam un strat de spanac de lungimea cotechin-ului apoi asezam cotechino si rasucim foaia de aluat peste inchizind pe o latura .. nu deasupra ca se vede urit- si mascam inchizatura cu bucati de aluat de forma picioarelor de purcel

dam forma alungita ritului de purcel, taiem din 2 foi de aluat suprapus , cu un pahar un cerc care va fii ritul, cu degetele facem cele 2 gauri pentru nari si din 2 bucatele de aluat ochii, din alte 2 bucati taiem urechile ( era mai bine din aluat dublu caci s-au lasat la copt) , din alte bucati decupam picioarele si din o bucata invirtim ca un tirbuson codita .

ungem cu ou batut pe care l-am trecut prin sita mai intii ca sa fie mai fin

coacem in cuptorul incins la cca 200 °C cca 25 minute sau pina cind devine auriu.

se serveste taiat felii impreuna cu linte pe care eu am pregatit-o cu rosii uscate in ulei, rozmarin si marar 

Sformato di cotechino - Capodanno 2009


ingredienti :

2 fette di cotechino già cotto
purè di patate
grana o parmigiano grattato
spinaci
olio, sale

2 forme usa e getta per i muffins

In ogni forma oleata mettiamo una fetta di cotechino (grossa ), intorno e sopra aggiungiamo il purè di patate già amalgamato con il formaggio grattugiato e ancora sopra i spinaci cotti con pochissima acqua e sale sotto il coperchio
e tritati con la mezzaluna
Inforniamo una ventina di minuti a fuoco medio
giriamo la forma direttamente nel piatto cosi il cotechino torna "in bella vista"
servite con spinaci e con lenticchie "porta soldi" ( preparate con pomodori secchi sott'olio, passata di pomodoro, rosmarino e aneto freso )

in romana :

ingrediente :

2 felii de cotechino gata fiert
piure de cartofi
parmezan sau brinza grana sau un cascaval mai tare ras
spanac
ulei si sare

2 forme de unica folosinta de muffins

ungem formele cu ulei si asezam o felie groasa de cotechino , de jur imprejurul feliei si deasupra punem piureul de cartofi deja amestecat cu brinza rasa iar peste un start de spanac inabusit in tigaie cu sare si putina apa apoi tocat cu cutitul
- coacem in cuptorul gata incalzit, circa 20 minute la foc mediu apoi rasturnamdirect in farfurie si servim cu spanac sau piure daca a mai ramas si evident cu linte ( fiarta impreuna cu un morcov si o tulpina de telina, apoi scursa si adaugata in cratita in care am inabusit 2 catei intregi de usuroi pe acre ii aruncam dupa ce si-au lasat doar aroma, si 2 rosii uscate conservate in ulei aromat tocate marunt, rosii in bulion si o ramurica de rozmarin si marar proaspat .. mai adaugam putina apa in care a fiert lintea cu o lingura daca e nevoie ).

Rolè di paté di fegato - Rulada de pateu de ficat

purtroppo qui è un po' spappolato pero è buonissimo
 su una fetta di pane tostato 




ingredienti:

quasi 1 kg fegato di vitello o agnello *
3 cucchiai olio o burro per friggere
1 cipolla grande tritata
2 carote medie, lessate e pelate**
sale
pepe
quasi 170g burro cremoso

acqua bollente quanto basta per far cuocere il fegato ***

* il fegato che ho cucinato io era di maiale, ma potete usare anche fegatini di pollo .
** non ho aggiunto le carote
*** ho aggiunto il succo di una arancia

- il fegato lavato e pulito da eventuali pellicine o nervature e tagliato a cubetti lo mettiamo in una padella con olio o burro e cipolla ;
- lo facciamo rosolare e aggiungiamo il succo di arancia e piano piano anche l'acqua quanto basta, con un mestolo quando evapora aggiungiamo altra fino quando il fegato sarà cotto;
- una volta cotto il fegato aggiungiamo sale e pepe e lo frulliamo.
- la crema ottenuta la stendiamo su un pezzo di carta da forno unta in un rettangolo alt/grosso di 5-6 mm
- ho spalmato il burro con il coltello  su una pellicola trasparente e lo lasciato nel freezer fino quando è diventato abbastanza duro. Ho rigirato il burro sopra il paté di fegato ( anche questo è stato nel frigo frattempo) e ho tolto la pellicola, ho girato il paté usando la carta da forno e ha risultato una bella girella di paté di fegato con del burro
- l'ho lasciato nel frigo per un paio di ore prima di servire sul pane tostato caldo


in romana :


ingrediente:

aproape 1 kg ficat de vitel sau miel *
3 linguri de ulei sau unt pt prajit
1 ceapa mare tocata marunt
2 morcovi fierti (curatati)**
sare
piper
aproape 170g unt cremos
apa fierbinte cit e nevoie ca sa se coaca ficatul ***

* ficatul pe care l-am folosit eu era de porc ,  puteti folosi chiar si ficatei de pui 
** nu am pus morcovii
*** am adaugat zeama unei portocale mari

- ficatul spalat si curatat de eventualele pielite sau nervuri lam taiat cuburi si l-am pus la prajit cu untul sau uleiul cum vreti voi si ceapa tocata marunt ;
- cind s-a calit adaugam zeama de portocala si apoi aopa incet incet cu polonicul cit e nevoie ca sa se coaca ficatul inabusit (nu sa se fiarba) cind apa scade mai adaugm alta;
- o data copt ficatul adaugam sare si piper si il mixam in robot sau il dam prin masina de tocat;
- pasta obtinuta o intindem pe o bucata de hirtie de copt unsa cu ulei sau unt intr-un dreptunghi cu grosimea de 5-6 mm ;
-  am intins untul cu cutitul  pe o bucata de foaie transparenta e plastic /celofan cu aceleasi dimensiuni ca si dreptunghiul de ficat, foaia unsa cu unt am lasat-o in congelator pina s-a intarit in timp ce si foaia de hirtie cu pate-ul a stat in frigider . Am rasturnat untul intarit peste pateu si am dezlipit foaia de plastic  apoi am rulat pateul cu untul ajutindu-ma de hirtia de copt obtinind o rulada in doua culori;
- am lasat rulada in frigider invelita in hirtie citeva ore inainte sa o servesc pe piine prajita