giovedì 16 luglio 2015
Gelato al caffè e cardamomo - Inghetata de cafea cu cardamom ( hell) - Coffee Cardamom Ice Cream
Ingredienti :
200 ml panna da montare
100 ml latte fresco
100 gr zucchero
3 tuorli
1 tazzina di caffe
20 bacche di cardamomo
- scaldate la panna e il latte
- togliete i semini nero dalle bacche di cardamomo e schiacciateli , mescolate i semini con il caffe ( meglio se macinate tutto insieme)
- preparate un caffe molto forte con il caffe macinato con il cardamomo
- frullate i tuorli con lo zucchero e il caffe ( che avete passato per un colino prima)e versate sopra il latte e la panna
- mettete la pentola con la crema sul fuoco ( medio) e frullate o mescolate bene fino quando arriva a 80°C
- lasciate che si raffredda e tenete un paio di ore in frigo e dopo versate tutto nella gelatiera e lasciatela lavorare per 30 minuti .
- versate il gelato in un contenitore e mettete nel congelatore prima di servire
in romana
200ml frisca lichida
100 ml lapte
100 gr sugar
3 galbenusuri
1 ceasca mica de cafea tare
20 pastai de cardamom
- puneti frisca si laptele la incalzit
- scoateti din pastaile de cardamom semintele negre si le striviti putin in piulita sau si mai bine le macinati impreuna cu cafeaua boabe
- pregatiti o cafea puternica cu cardamom si cafea ( evident)
- amestecati galbenusurile cu zaharul si cafeaua ( dupa ce o treceti prin sita )
- amestecati crema aceasta cu laptele si smintina si puneti totul pe foc, amestecati cu mixerul sau telul pina cind comnpozitia ajunge la cca 80°C
- lasati sa se raceasca apoi tineti citeva ore in frigider si varsati compozitia in masina de inghetata apoi pregatiti inghetatadupa instructiunile masinii
- varsati inghetata obtinuta intr-un vas si o tineti la congelator inainte sa o serviti .
english
200 cml cream
100 ml milk
100 gr sugar
3 egg yolks
1 esspresso coffee cup
20 cardamom pods
- bring cream and milk to simmer
- take off the seeds from the cardamom pods, crush it and mix with the coffee
- prepare a very strong coffee with the ground coffee beans and the crushed cardamom seeds
- whisk together egg yolks, sugar, and coffee ( strain well ) until well combined
- put the pot over medium-low heat and cook, whisking until the mixture arrived at 80°C
- let it cool, keep few hours in the fridge and then pour it in the ice cream machine and prepare the ice cream according with your ice cream machine instructions.
- pour the ice cream into a bowl and keep in the freezer before serving.
mercoledì 15 luglio 2015
Gelato Malaga - Malaga Ice Cream - Inghetata Malaga
( recipe #2 )
Ingredienti :
variante 1 ( ricetta classica con solo tuorli ):
4 tuorli
200 ml panna da montare
150-160 latte fresco
100-150 zucchero
vaniglia o zucchero vanigliato
2 cucchiaini rum per i dolci
100 gr ( o di più) uvetta
- lasciate l'uvetta nel rum mentre preparate il gelato
- se usate la gelatiera non dimenticate di mettere la ciotola nel congelatore al meno 8 ore prima ( io l'ho lasciata 24 ore prima per stare sicura, 8 ore sono poche per la mia gelatiera e il caldo di questi giorni)
- frullate i tuorli con lo zucchero fino quando ottenete una crema gonfia ( io ho usato tutto crudo ma volendo mettete a bagno maria i tuorli con lo zucchero e mescolate per ottenere una crema e misurate la temperatura con un termometro di cucina, deve essere intorno a 80°C)
- aggiungete la panna e il latte e mescolate bene.
- aggiungete l'uvetta e il rum
- versate il composto nella gelatiera seguendo le instruzioni del manuale della gelatiera e lasciatella lavorare per 30 minuti o quanto basta per raggiungere una consistenza
- versate il gelato anche se non troppo solido in un recipiente e mettete nel congelatore per un po' di tempo
variante 2 ( con tuorli e albumi)
3 tuorli
100 g zucchero
3 albumi montati a neve
200 panna da montare
100-150 ( cca) latte fresco
vaniglia ( facoltativo)
2 cucchiani rum per dolci
uvetta
- mettete il recipiente della gelatiera nel congelatore ( al meno 8 ore prima, io 24 ore )
- mettete l'uvetta a bagno nel rum
- frullate i tuorli con lo zucchero per ottenere una crema
- aggiungete il latte , vaniglia e albumi
- mescolate per bene e versate ache l'uvetta e il rum
- versate tutto nella gelatiera e lasciatela lavorare 30 min
- versate il composto in un recipiente e mettete nel congelatore per un periodo per ottenere la consistenza desiderata
qui tutte due le ricette
soltanto che #1 soltanto dopo poche ore
mentre
la #2 dopo 24 ore di congelatore
( non è diventata un pezzo di ghaiccio però).
in romana
Ingrediente :
varianta 1 ( reteta doar cu galbenusuri ):
4 galbenusuri
200 ml frisca lichida
150-160 lapte proaspat
100-150 zahar
2 lingurite de zahar vanilat
2 lingurite de rom pentru prajituri ( nu esenta)
100 gr ( sau mai mult ) stafide
- lasati stafidele in rom in timp ce pregatiti compozitia pentru inghetata
- daca hotariti sa folositi masina de inghetata puneti vasul in congelator asa cum scrie in cartea tehnica cu cel putin 8 ore inainte, eu l-am lasat 24 ore, vara 8 ore nu sunt suficiente.
- amestecati galbenusurile cu zaharul pina cind obtineti o crema umflata, eu am folosit totul crud dar daca vreti puteti sa faceti aceasta operatiune la bain marie eventual folosind un termometru de bucatarie verificind pina cind crema ajunge la cca 80°C
- adaugati frisca lichida ( nu trebuie sa o bateti) si laptele, stafidele si romul
- varsati compozitia in masina de inghetata si urmariti indicatiile din carte
- versati inghetata chiar daca nu e foarte solida ( daca compozitia nu a fost suficient de rece sau in casa e prea cald nu reuseste sa se inchege bine) intr-un vas pe care il puneti citeva ore sau mai putin in congelator pina cind obtineti o inghetata la consistenta dorita
varianta 2 ( cu galbenuse si albuse )
3 galbenuse
100 gr zahar
3 albuse batute spuma
200 frisca lichida
100-150 ml ( cca) lapte
vanilie ( optional)
2 lingurite de rom pentru prajituri
stafide cca 100 gr
- puneti vasul masinii in congelator cu 8-24 ore inainte
- puneti stafidele la inmuiat in rom
- amestecati cu mixerul galbenusurile cu zaharul ( daca vreti puteti sa o faceti la bain marie )
- adaugati frisca, laptele, vanilia si albusele
- amestecati si adaugati romul si stafidele
- versati totul in masina si lasati-o sa lucreze 30 minute
- varsati compozitia obtinuta intr-un vas si mai lasati un timp in congelator0
english
IngredientS :
# 1 ( egg yolks only ):
4 egg yolks
200 ml ( whipping ) cream150-160 fresh milk100-150 sugarvanilla
2 teaspoons rum
100 g (or more) raisins
- Let the raisins in rum while you prepare the ice cream
- If you use the ice cream machine put the bowl in the freezer at least 8 hours before (or 24 hours to stay safe)
- Whisk the egg yolks with the sugar until obtain a cream ( if you want bring the mixture to simmer at around 80°C )
- Add the cream and milk and mix well and then add the raisins and rum
- Pour the chilled base into the ice cream machine and churn until the ice cream is the consistency of a thick smoothie. This typically takes around 30 minutes in most machines.
- Pour the ice cream in a container in the freezer for few hours.
# 2 ( with egg yolks and egg whites)
3 yolks
100 g sugar
3 egg whites
200 cream
100-150 ( cca) milk
vanilla
2 teaspoon rum
raisins ( 100 gr )
- Let the raisins in rum while you prepare the ice cream - If you use the ice cream machine put the bowl in the freezer at least 8 hours before (or 24 hours to stay safe)
- Whisk the egg yolks with the sugar until obtain a cream ( if you want bring the mixture to simmer at around 80°C )
- Add the cream, milk, white eggs and mix well and then add the raisins and rum
- Pour the chilled base into the ice cream machine and churn until the ice cream is the consistency of a thick smoothie. This typically takes around 30 minutes in most machines.
- Pour the ice cream in a container in the freezer for few hours.
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