domenica 7 agosto 2016

Pomodori gratinati - Rosii gratinate

 





10 Pomodori Perini
20 cucchiai pangrattato 
1 spicchio d'aglio
prezzemolo una manciata
olio 
parmigiano

I pomodori lavati e tagliati in 2,  tolti i semini, salati e lasciati che perdono un po' del loro liquido. 
Frullate aglio con prezzemolo e un goccio d'olio, versate questo composto nel pangrattato e mescolate  con del olio quanto basta  fino che tutto risulta come la sabbia bagnata.
Riempite i pomodori e gli adagiati nella teglia, spolverate un po' di Parmigiano e un filo d'olio e infornate.


romana

10 rosii lunguiete 
20 linguri cu varf de pesmet ( sau miez de paine veche dat pe razatoare)
1 catel de usturoi 
patrunjel o legatura 
ulei
parmezan

Rosiile spalate le taiati in jumatati si le scoateti miezul, se pune sare si se lasa cu taietura in jos pe servete de hartie sa mai piarda din apa . In timpul asta mixati in robot usturoiul cu patrunjelul si un strop de ulei, varsati peste pesmet si amestecati bine apoi  puneti ulei cat e nevoie ca acest amestec sa arate ca un nisip ud.
Umpleti jumatatile de rosii, presarati parmezan ras deasupra , le asezati in tava si turnati un firicel de ulei deasupra. Coaceti cat este nevoie sa se rumeneasca frumos


english

10 long tomatoes 
20 spoons with breadcrumbs
1 garlic clove
a bunch of fresh parsley
oil
Parmesan cheese grated

Wash the tomatoes halved, scoop out the seeds with a teaspoon, sprinkle salt and let them cut down on a paper towel to lose the water. 
Pulse in a food processor the parsley and the garlic, add the bread crumbs and oil and mix well, ( it seems like wet sand at the end).
In an oven tray place the halved tomatoes stuffed with the breadcrumbs mix, sprinkle Parmesan grated cheese and drizzle some oil. Bake until ready


martedì 2 agosto 2016

Involtini in foglia di vite con fegatini e mela - Sarmalute in foi de vita cu ficatei si mar

 







Da una ricetta di Ottolenghi Stuffed vine leaves with liver and apples che ho fatto più o meno come nella ricetta originale ma anche con salsa di pomodoro un' altra volta


300 gr Fegatini di coniglio ( o anche pollo o tacchino)
140 gr riso basmati
1 cipolla, sale, pepe
dragoncello
aneto
2 mele grattugiate
succo di 1/2 limone e 1/2 limone affettata
35 foglie di vite ( con questi ingredienti ho fatto 32 involtini e il resto delle foglie servono per mettere sul fondo della pentola e anche per coprire gli involtini nella pentola ) Le foglie di vite se sono fresche, appena raccolte ( in primavera senza essere spruzzate con qualche veleno ) devono essere sbollentate per un paio di minuti, immerse in acqua bollente con un sale e succo di limone o solo acqua , tolte e asciugate bene.

Il riso lavato e lasciato a bagno nel acqua a temperatura ambiente mentre facciamo rosolare la cipolla tritata con olio e alla fine aggiungiamo anche i fegatini lavati e asciugati. Cuocere tutto insieme fino quando i fegatini sono quasi cotti.
Versare tutto in una ciotola insieme al riso scolato, aneto, dragoncello e la mela grattugiata, sale e pepe.
Riempite le foglie di vite, fate involtini.
Ho messo nella pentola uno strato di foglie di vite e sopra gli involtini, coperti con altre foglie se vi sono avanzate o soltanto con un piattino messo a rovescio sopra che mantiene tutto sotto il livello del liquido nella pentola mentre cuoce.
Versate sopra gli involtini nella pentola del acqua calda con il succo e le fette di limone e un paio di cucchiaio di olio. Lasciate cuocere a fuoco medio basso 30-40 minuti. Una volta pronti spegnete il fuoco e lasciate che riposano una decina di minuti prima di servire.
Servite con del yogurt.

Sono molto buone anche con salsa di pomodoro. Al posto del limone grattugiate 3 pomodorini .  Potete scegliere. 


romana 

ingrediente:

300 gr ficatei de iepure ( sau de pui, curcan)
140 gr orez basmati
1 ceapa, sare, piper
tarhon, marar
2 mere rase
zeama de la 1/2 de lamaie si cealalta jumatate de lamaie taiata felii
frunze de vita ( cu ingredientele astea mie mi.au iesit 32 de sarmalute, am mai pus frunze pe fundul oalei si deasupra peste sarmale inainte sa le acopar cu farfurioara pusa invers) frunzele proaspete oparite 2 minute in apa cu sare si lamaie sau doar apa cu sare e suficient apoi scurse si uscate pe servet

Orezul spalat si pus la inmuita in apa calduta.
In timpul asta calim ceapa tocata cu putin ulei, sare si cand e moale adaugatm si ficatul, il calim cateva mine nu trebuie sa fie perfect facut Punem ceapa cu ficatul ( tocat marunt cu cutitul) in castron cu orezul scurs, mararul, tarhonul, merele curatate de coaja si rase, sare si piper. Facem sarmalute cu aceasta umplutura, Le puneti in cratita / oala in care ati pus pe fundul ei cateva frunze, apoi acoperiti sarmalele cu alte frunze daca mai aveti sau doar cu o farfurie pusa invers deasupra lor ca sa le tina scufindate in lichid in timpul fierberii.
Varsam deasupra apa calda cu zeama si feliile de lamaie si cateva linguri cu ulei, Fierbem la foc mediu spre mic 30-40 minute apoi targem oala de pe foc si o lasam sa se ofihneasca vreo 10 minute inainte de a le servi
Se servesc cu iaurt.


Le-am pregatit si cu suc de rosii alta data, in loc de lamaie in zeama puneti rosii rase pe razatoare cu tot cu sucul pe care il lasa. Sunt la fel de bune ca cele cu lamaie.