martedì 17 dicembre 2024

Torta vegana al vin brulé - Negresa de post cu vin fiert - Leftover mulled red wine vegan cake

 



Ho usato la stessa ricetta già pubblicata  Torta vegan al cacao - Vegan brownie ( romanian recipe ) - Negresa de post   e ho soltanto sostituito il barattolo di confettura con il vin brulé 

Ingredienti: 

200 gr farina 00
50 gr cacao amaro
1 bustina lievito per dolci
1 bustina zucchero vanigliato ( o vaniglia)
100 ml olio 
100 gr gherigli di noci sminuzzati con il coltello 
100 gr ficchi e datteri tagliati a cubetti piccoli 
200 ml vin brulé  avanzato * ( ho fatto bollire 250 ml vino rosso con 100 gr di zucchero e condimenti : cannella, chiodi di garofano, anice stellato, noce moscata, fette di arancia )
250 ml acqua frizzante** ( meglio se la versate per ultima e piano, mescolando, aggiungendo soltanto quanto basta per ottenere un composto simile a quello per il ciambellone, io ho usato 250 ml )

* potete usare il vin brulé avanzato ( fatto bollire con zucchero e condimenti)

Versate in una teglia 30 * 25 cm ( o 30-20 cm e il dolce viene un pò piu' alto, la teglia con carta da forno e cuocete per 30-40 minuti a 180°C


Ingrediente:

200 gr faina 
50 gr cacao (neindulcita, am folosit eu )
 1 plic de praf de copt 16 gr
1 plic de zahar vanilat
100 ml ulei 
100 gr miez de nuca tocat 
100 gr smochine si curmale taiate marunt 
200 ml vin fiert ( eu l-am obtinut fierband 250 ml de vin rosu cu 100 gr de zahar si  condimente pentru vin fiert, scortisoara, nucsoara, stea de anason, cuisoare, felii de portocala sau ce va place voua pana camd a scazut si am ramas cu 200 ml )
250 ml apa minerala ( e de preferat sa o adaugati ultima, incet si amestecand, trebuie sa obtineti o compozitie ca de chec deci in caz ca e necesar nu o puneti toata, mie mi-au intrat toata cantitatea  250 ml )

 varsati intr-o tava cu hartie de copt,  de 30 cu 25 cm ( sau 30cu 20 cm si iese o prajtura putin mai inalta) si coaceti in cuptorul deja incalzit la 180°C  30-40 minute. 

Ingredients :

200 gr all-purpouse flour 
50 gr cacao 
16 gr  backing powder 
vanilla 
100 ml oil 
100 gr wallnuts chopped
100 gr figs and dates chopped
200 ml leftover mulled red wine 
250 ml sparkling water * (  pour the water at the end just as long as it takes )

mix all  and pour the batter in a pan 30*25 cm ( or 30*20 cm ) and bake at 180°C for 30-40 minutes 



lunedì 2 dicembre 2024

Fudge di kaki ( cachi) e cioccolato - Persimmon chocolate fudge ( vegan, dairy free)

 


ricetta #1 : 

3 kaki/ cachi ( 550-600 gr )
200 gr cioccolato fondente Zaini
50 ml acqua 

Fate sciogliere il cioccolato con l'acqua e frullate tutto insieme alla polpa di cachi ( senza buccia). Versate tutto nella teglia 20 cm*15 cm e lasciate alcune ore in frigo ( meglio per una notte).

ingrediente:
3 fructe de kaki/cachi doar pulpa fara coaja mixata in blender impreuna cu ciocolata topita ( 200 gr) cu apa ( 50 ml)  la bain marie sau la microunde. Varsati totul intr-o tava 20*15 cm si lasati mai multe ore la frigider sau de preferat o noapte


Ingredients: 
Melt 200 gr chocolate ( bain marie or in microwave) with 50 ml water and mix / smooth it with the pulp of 3 persimmon fruits (450-500 gr, only pulp). Pour all in a 20 cm*15 cm ( 8*6 imch) loaf pan and let it cool in fridge 







ricetta #2:
2 cachi/kaki ( 360-400 gr)
200 gr cioccolato fondente Zaini

Frullate la polpa dei cachi ( senza buccia) insieme al cioccolato sciolto ( a bagno maria o nel microonde) e versate tutto in una teglia 20 cm*15 cm e lasciate alcune ore ( o per tutta la notte ) nel frigo. 

ingrediente:
2 fructe de cachi/kaki ( 360-400 gr) pe care le curatam de coaja si pulpa o amestecam in robotul de bucatarie impreuna cu 200 gr de ciocolata amaruie/menaj topita la microunde sau la bain marie.
Varsam continutul obtinut intr-o tava cu dimensiunile 20*15 cm si lasam la rece cateva ore sau o noapte.


ingredients:
mix/smooth  only the pulp of 2 persimmons ( 360-400 gr) with 200 gr choccolate melted, pour all in a 20*15 cm ( 8*6) pan and let it cool in fridge for few hours or all the night long


DIFFERENZE/  DIFERENTE

-la prima ricetta ha un gusto piu' di frutta che di cioccolato ed e un pò piu' cremosa, la seconda ha il gusto di cioccolato piu' forte che copre un pò il sapore dei cachi e una volta raffreddata e tagliata sembra piu' una barretta di cioccolato morbido  
 
- prima reteta are un gust mai puternic de fruct decat de ciocolata si o textura un pic mai moale chiar daca se taie perfect cu cutitul, a doua reteta are gustul de ciocolata care acopera gustul fructelor si o textura precum ciocolata de casa


giovedì 21 novembre 2024

insalata di finocchio e pere Nashi - Salata de fenicul si pere Nashi - Fennel and Nashi pears

 

ingredienti:

1 finocchio 
1 pera Nashi
olive taggiasche 
sale, olio di olive succo di limone


ingrediente:

1 fenicul feliat 
1 para Nashi 
masline 
sare, ulei de masline si zeama de lamaie


ingredients:

1 fennel ( sliced very thin)
1 Nashi pear 
olives 
salt, olive oil and lemon juice