venerdì 31 dicembre 2021

Torta salata con formaggio, prosciutto, salame, olive - Chec sarat cu mezeluri, branza si masline





ingrediente:

6 uova
150 g farina
200 g olive ( snocciolate e affettate )
250 g prosciutto, salame, salsiccia fritta, avanzi di arrosto tagliati a cubetti, pancetta
200 g formaggio ( diversi tipi a cubetti, grattugiati )
3 cucchiai d'olio
aneto o prezzemolo tritato
1 cucchiaino lievito pert torte salate 

mescolate tutto, versate nella teglia e infornare per 45-50 min a 180-200 °C 




romana

ingrediente:

6 oua
150 g faina
200 g masline ( verzi si negre)
250 g sunca taiata marunt sau amestec de sunca, carnati picanti, slanina afumata
200 g branza rasa sau combinatie de cascaval ras cu branza
3 linguri de ulei 
marar tocat 
1 lingurita praf de copt

amestecam totul si punem in tava, coacem 45-50 min la 180-200 °C

sabato 25 dicembre 2021

Menu della Vigilia e il Pranzo di Natale Dicembre 2021 -Patè di radicchio - Aspic di pollo - Baccala gratinato - Insalate - Datteri ubriacati nel rum ripieni di mascarpone


Menu della Vigilia di Natale 2021


Antipasti Vigilia di Natale 2021




Paté vegetale di radicchio 

Aspic di petto di pollo




Antipasti:

- Tartine di pane con burro e uova di lompo

- Insalata di polpo :

 polpo già cotto, sedano , sale, pepe, olio di oliva, succo di limone

- Paté vegetariano di radicchio   :

 Radicchio affettato e cotto nella padella a fuoco lento con poca cipolla tritata molto fine, sale e burro. Si aggiunge acqua o brodo vegetale con un cucchiaio solo quanto serve, Alla fine deve risultare asciutto e quasi cremoso. Lasciate che si raffredda e mescolate con poco burro morbido e robiola nel frullatore per ottenere un composto molto cremoso .

- Insalata (simil) di rinforzo :
 
 Cavolfiore lavato, pulito e dividete le cimette. Cotto al vapore, raffreddato e mescolato con sott'aceti, olive, olio e poco aceto.   

- Aspic di petto di pollo   :
 
6 file di petto di pollo lessati in acqua con due pezzi di alga kombu per non salare l'acqua. Una volta lessati scolati e raffreddati. In 500 ml acqua di cottura del pollo, filtrata facciamo sciogliere un dado  di gelatina Ideal per le ricette salate * e aggiungiamo solo poco succo di limone facoltativo. In uno stampo mettete il petto di pollo e versate sopra il liquido con la gelatina sciolta. Se volete potete ornare aggiungendo fogli di prezzemolo, fettine di limone o quello che vi piace. Lasciate che si raffredda e solidifica per una notte nel frigo.


                                    




Piatto principale: 

- Baccala gratinato con insalata invernale 

Baccala dissalato asciugato molto bene, adagiato con la parte della pelle sulla teglia con carta da forno.
Preparate un trito di : pangrattato, olive tritate, capere tritate, 1/4 cucchiaino di concentrato di pomodoro, prezzemolo verde tritato, chicchi di melograno,  sale poca perché il baccala e abbastanza saporito, 1 cucchiaio di olio o quanto basta che alla fine questo mix deve assomigliare alla sabbia bagnata né troppo asciutto né troppo bagnato. 
Coprite il pesce con il mix e versate un filo di olio sopra. 
Infornate a 180°C 10-15 minuti se i pezzi non sono troppo grossi. 

- Insalata  di radicchio, insalata verde, sedano, sale, olio e succo di limone 






 Dolce:

- Datteri ubriacati nel rum ripieni di mascarpone e zucchero a velo  

Datteri tenuti 30 minuti nel rum, e  poi asciugati e  tolta la pellicina esterna per quanto sono riuscita, tagliati in lungo senza dividerli, tolto il nocciolo e riempite con una crema di mascarpone mescolato con zucchero a velo e spolverate di noci e pistacchio macinate e scorza di arancia




Pranzo di Natale 2021


Zampone con pure di patate e insalate




Insalata di radicchio e insalata di barbabietola rossa



Piatto principale :

- Zampone  con purè di patate

- Insalata di barbabietola cotta, grattugiata e mescolata con melassa di melograno  

- Insalata di radicchio, insalata verde, cipollotto, olio, sale e poco aceto 






Dolce:


- Panettone con cioccolata ( comprato)






Stella di Natale - torta salata con impasto lievitato come per pane e ripiena di pesto fatto in casa


In romana :


Meniul din seara de Ajun a Craciunului 2021


Aperitive :

- tartine cu unt si icre negre 

- salata de caracatita : caracatita fiarta si taiata bucati, telina apio, sare, piper, ulei de masline si suc de lamaie

- pateu vegetarian de radicchio : Radicchio spalat si curatat, taiat si inabusit cu putina ceapa in putin unt si apa ( sau supa vegetala) pusa cu lingura doar cat e nevoie, nu trebuie sa fie deloc zemos. Cand e gata, moale si fara lichid il racim si il mixam cu putin unt si o branza cremoasa ( eu am folosit Robiola, merge si philadelphia si ricotta si mascarpone)

- salata de conopida: conopida fiarta la aburi, masline, ulei, sare, gogosari murati si putin otet 

- aspic din piept de pui; 6 muschiuleti de pui fierti in apa cu 2 bucati de alge Kombu uscate ( sau cu putina sare daca nu aveti alge uscate). Apoi lasati la racit. Cu 500 ml din apa ( + putina zeama de lamaie ) in care au fiert eu am pregatit aspicul dizolvand un cub de gelatina speciala pentru aspicuri, o gelatina sarata cu gust usor de supa. Daca nu aveti acest produs folositi produsul pe care il cunoasteti  iar cantitatea lui sa fie exact cat aveti nevoie pentru 500 ml de lichid ( supa de pui in acest caz ). Puneti pieptul de pui fiert intr-un vas si varsati peste el zeama cu gelatina. Ornati cu patrunjel sau cu feliute de lamaie. Lasati sa se raceasca pana a doua zi in frigider



Baccala gratinato con insalata 


Felul principal

- Peste gratinat :

Eu am folosit un peste sarat, baccala , care trebuie desarat din timp. Cu fileul de peste care va place puteti pregati aceasta reteta adaugand mixul pentru gratinat deasupra. Mix: pesmet, patrunjel verde tocat, masline si capere tocate cu cutitul, 1/4 lingurita de bulion concentrat de rosii, boabe de rodie si putin ulei. Trebuie sa rezulte precum nisipul umed, nici prea uscat ( adaugati putina apa) dar nici prea umed ( mai adaugati pesmet in acest caz). Pestele pus cu pielea in partea de jos pe tava cu hartie de copt il acoperim cu acest mix de gratinat si il stropim cu putin ulei. se coace la 180°C cca 10-15 min sau cat e nevoie in functie de marimea bucatii de peste.

- salata de radicchio cu salata verde, telina apio, sare, ulei, suc de lamaie


Desert 

- curmale imbatate in rom umplute cu mascarpone  :

 curmalele le tinem cam 30 min in rom apoi le curatam de coaja subtire si putin cam tare atat cat putem, apoi le crestam si scoatem samburele, in locul lui umplem cu mascarpone frecat cu zahar pudra si le presaram cu miez de nuca si fistic macinate si cu coaja rasa de portocala 


Pranzul din ziua de Craciun 

Felul principal 

- zampone cu piure de cartofi 

- salata de sfecla rosie coapta, rasa si amestecata cu melassa de rodie si putina sare

- salata de radicchio, salata verde, ceapa verde, sare, ulei, otet

Desert 

- Panettone cu ciocolata ( cumparat) 



Stea de Craciun - aluat dospit, ca cel de paine cu lapte cu umplutura din pesto de busuioc facut in casa 



martedì 21 dicembre 2021

Hummus Bil Lahme - Hummus with ground lamb - Hummus di ceci con carne (macinata) di agnelo - Hummus cu carne (tocata) de miel

 




Ingredienti
250 gr ceci già cotti 
un po' di acqua di cottura o solo acqua 
tahini. succo di limone, cumino e coriandolo macinato. sale 
olio di olive ( buono)  
Frullate i ceci insieme al tahini, succo di limone, olio, un po' di acqua fino ad ottenere un composto liscio e senza grumi, semi denso. Aggiungete cumino, coriandolo  e sale secondo il vostro gusto 
Sul hummus nel piatto aggiungiamo carne macinata di agnello arrostita in padella con olio, sale, pepe, paprika e baharat/ 7 spices ( al suo posto potete usare pepe di Giamaica, cumino). 

Romana 

Ingrediente : 

din 250 gr de naut fiert amestecat in blender cu putina apa , ulei, sare, chimen praf, coriandru praf, tahini , zeama de lamaie ..Cantitati dupa gustul fiecaruia. Trebuie sa obtineti o crema.

Peste hummus am pus carne tocata de miel rumenita in tigaie cu putin ulei, sare, piper, boia si baharat/ 7 spices ( in locul lui puteti pune ienibahar, chimen ).


english 

ingredients: 
250 gr chickpeas already cooked
water or cooking liquid 
 tahini. lemon juice, cumin powder, coriander powder ( that is my twist ), salt 
olive oil 
Drain the chickpeas and put in a food processor with 1/2 cup water ( cooking liquid), tahini, lemon juice, cumin and salt and mix until smooth. Taste for seasoning and adjust ( salt, lemon, tahini or what you want). 
Brown the meat with oil, salt, pepper, paprika and baharat/ 7 spices  ( or all spice, cumin )  and add it over the hummus. 

sabato 20 novembre 2021

Scarola al forno ( nel brodo di carne ) con polpettine e scamorza - Scarola la cuptor in supa de carne cu chiftelute si cascaval




 Può essere preparata più asciutta ( come la mia ) o più  brodosa.

Ingredienti:

Scarola
brodo di carne 
carne macinata, sale, pepe
fette di scamorza ( affumicata)
parmigiano o grana grattugiato

Pulire, lavare e  bollire la scarola nel brodo di carne.
Mentre con la carne macinata, con sale e pepe fate delle piccole polpettine che friggete nella padella antiaderente senza grassi o al forno in teglia. Se le friggete nel olio non dimenticate di far asciugare l'olio in eccesso sulla carta.
Mettete in una pirofila la scarola sbollentata, coprite a filo la scarola con del brodo di carne, adagiate   sopra la scarola le polpettine, spolverate con  parmigiano/ grana grattugiato e ancora coprite tutto con delle fette di scamorza 
Infornate a 180°C fino quando la scamorza non si scioglie .
Servite caldo 


romana :

Ingrediente 

scarola *
supa de carne ( de vita, de porc)
carne tocata, sare, piper
felii de scamorza ** ( afumat sau nu)
Parmezan sau Grana Padano ras 

Fierbeti scarola curatata si spalata, desfacuta in frunze in supa de carne.
Din carnea tocata in care puneti doar sare si piper faceti mici chiftelute rotunde pe care le prajiti in tigaie ( dar atunci trebuie sa le scoateti cand sunt gata pe hartie ca sa piarda din ulei) sau in tava la cuptor pe hartie de copt. 
Puneti intr-o tava la cuptor scarola fiarta pe care o acoperiti la nivelul ei cu supa, deasupra puneti chiftelutele, presarati branza rasa si acoperiti cu feliile de cascaval. 
Coaceti in cuptorul incins la 180°C cat e nevoie pana se topeste cascavalul 
Serviti calda fara supa ca felul 2 sau cu supa ca felul 1. 




Varietate de andivă cu frunze verzi netede, asemănătoare cu salata verde, dar cu gust ( usor) amărui; fr. scarole / escarole; engl. escarole, Dutch endive; germ. Eskariol (Cichorium endivia / Lactuca scariola). 

** puteti folosi orice fel de cascaval taiat felii subtiri, ca cel pentru sandvisuri, poate sa fie afumat sau nu. 

domenica 7 novembre 2021

Pere cotte nello zafferano e spezie - Pere fierte in sofran si condimente - Poached pears in saffron and spices

 



Le pere sbucciate con uno scavino o un picolo coltello tolto il torsolo, la casetta dei semi.
Fatte bollire  le pere in 1 l d'acqua  10-12 pistilli di zafferano, 2 cardamomo verde, 1 pezzo 2 cm bastoncino di cannella, 2 chiodi di garofano, 2 cucchiai boccioli di rosa edibili o petali. Una volta cotte ma non troppo morbidi togliete, lasciate raffreddare e riempire con un mix di pistacchio macinato e dulce de leche 

romana

Perele curatate de coaja si scobite de cotor, casuta cu seminte se pun la fiert in 1 l de  apa cu 10-12 pistili de sofran, 2 boabe de cardamin verde, 1 bucata de 2 cm de scortisoara, 2 cuisoare, 2 linguri cu boboci sau petale de trandafir comestibile ( cele pentru ceai). Cand perele sunt fierte dar nu foarte moi le scoatem cu paleta gaurita, le racim si apoi le umplem cu un amestec de dulce de leche cu fistic macinat. 


english

Boil the peeled pears ( take off the seeds) in 1 l water with 10-12 strands of saffron, 2 cm cinnamon stick, 2 green cardamon, 2 cloves, 2 tablespoon dried roses or rose petals until the pears are ready, Try sticking a pear with a knife and they are ready if the knife slides in and out easily.
Let it cool and stuffed with dulce de leche and pistacchio.

mercoledì 27 ottobre 2021

Crostata con farina di grano saraceno - Tarta cu faina hrisca - Buckwheat flour tart




 Ingredienti :

350 gr farina di grano saraceno
100 gr farina 00
200 gr burro morbido
2 uova
1 cucchiaino lievito per dolci

marmellata di lamponi
zucchero a velo

Si prepara una frolla che si lascia a riposare nel frigo 30 minuti.

Dividete l'impasto in 2 pezzi, uno grande per la base e uno picolo per coprire il ripieno. 
Stendete l'impasto nella teglia con carta forno o imburrata e infarinata, lo coprite con la marmellata e dopo con il resto d'impasto a strisce, griglia ecc.
Infornate a 180°C quanto basta. 

nota: la mia crostata e senza zucchero nel impasto, con questa farina, la marmellata e lo zucchero a velo bastano. Ma se vi piace più dolce aggiungete secondo i vostri gusti. 

romana

ingrediente:

350 gr faina de hrisca
100 gr faina alba de prajituri
200 gr unt moale
2 oua
1 lingurita praf de copt

gem de zmeura ( cu aceasta faina se potrivesc gemurile acrisoare)
zahar pudra 

Framantam aluatul, il facem bila, invelim in plastic sau il punem in castron acoperit  si apoi la frigider 30 minute.
Impartim aluatul rece in 2 parti, una mare   si una mica de pus peste umplutura. Intindem baza si o asezam in tava cu hartie de copt sau unsa ciu unt si faina, o unfem generos cu gem si o acoperim cu restul de aluat ( fasii, grilaj, ras, taiat cu forma de biscuiti sau cum vrem).
Coacem in cuptorul cald la 180°C cat e nevoie, nu trebuie copt prea mult, aluatul ca orice aluat fraged se mai intareste cand se raceste. Presarati cu zahar pudra.


 nota : reteta mea este fara zahar in aluat, dara cine doreste poate sa adauge putin zahar, dupa gustul meu pentru aceasta faina impreuna cu gemul si zaharul pudra de deasupra este suficient de dulce.

english

ingredients :

350 gr buckwheat flour
100 all purpose flour
200 gr butter
2 eggs 
1 teaspoon baking powder

no sugar in my recipe but if someone like it more sweet let it free to add it 

raspberry jam to fill the tart
powdered sugar

Prepare the dough, let it rest in fridge for 30 minutes.  Roll out 2/3 of the pastry on the parchment, line in the oven tray with the paper, cover with jam . With the rest of pastry make strips and lay it on the jam. 
Bake at 180°C as much it need , until crust turn golden ( take care of the colour the buckwheat flour it is not white)
Sprinkle powdered sugar .

giovedì 14 ottobre 2021

Polenta con cicoria


1 bicchiere farina di mais
3 bicchieri acqua
sale
1 bicchiere cicoria ( sbollentata, scolata e tagliata a pezzi)
preparate una polenta con acqua, farina di polenta, sale e la cicoria.
Aggiungete a metà cottura 1 cucchiaio porcini a cubetti e quando è pronta 2 cucchiai parmigiano e 1 cucchiaio di burro e mescolate bene.


romana

mamaliga

1 pahar cu malai
3 pahare cu malai
sare
si un pahar cu frunze de cicoare ( catalogna) oparite, scurse si taiate marunt

pregatiti mamaliga cu aceste ingrediente, pe la jumatatea timpului de fierbere ( dupa 20 min) adaugati 1 lingura de hribi taiati marunt si cand e gata 2 linguri de parmezan ras si 1 lingura cu unt

giovedì 30 settembre 2021

Rotolo di patate e formaggio - Rulada de cartofi si cascaval - Potato and cheese roll

 




Ingredienti:

500 gr patate crude grattugiate
3 uova
sale
120 gr Formaggio Edam affettato ( o altro formaggio al vostro piacere)


Le patate sbucciate e grattugiate se mescolano con le uova sbattute  e il sale, 
Versiamo il composto in una teglia con la carta da forno, 40*30 cm, e inforniamo a 180°C per 30 minuti . Quando e  pronto la copriamo con le fette di formaggio, si arrotola e si stringe bine il rottolo con la carta forno. Lasciamo nel forno spento ma caldo 5-10 minuti prima di affettarlo e servirlo. Il formaggio si deve sciogliere un po'.


romana 

ingrediente :

500 gr cartofi cruzi si rasi
3 oua
sare 
120 gr cascaval feliat foarte subtire


Cartofii rasi se amesteca cu sarea si pulae batute cu furculita. Varsam compozitia intr-o tava max 30-40 cm cu hartie de copt si coacem in cuptorul incalzit la 180°C 30 minute. Cand e gata punem peste cartofi feliile de cascaval si rulam cu ajutorul hartiei, invelim bine rulada in hartia de copt si o lasam in cuptorul cald cu focul stins 5-10 minute pana se topeste cascavalul inainte sa o taiem si sa o servim. 


english:

ingredients 

500 gr potatoes
3 eggs 
salt 
120 gr cheese slices ( I used Edam Cheese)

Grated the raw  peeled potatoes and mix with the beaten eggs and salt. Pour the batter into an oven tray with parchment paper ( 30-40 cm ) and bake at 180°C for 30 minutes. Take off the tray from the oven, cover with cheese slices and roll to form a cylinder using the paper parchment. Let it rest for 5-10 minutes in the oven ( heat off but warm) until the cheese melts.




lunedì 23 agosto 2021

Irmik helvasi - Halva turceasca din gris cu coaja rasa de portocale si migdale macinate - Halva di semolino - Semolina halva with orange peels and ground almonds

 


Ingredienti (usate lo stesso bicchiere o un cup americano ):

2 bicchieri semolino ( quella per i gnocchi)
3/4 bicchiere olio di semi e burrosciolto ( chiarificato, ghee ) e mescolate insieme
4 bicchieri acqua
3 bicchieri zucchero
scorza grattugiata di arancia
3 cucchiai mandorle grattugiate + 1 per ornare

Fatte bollire acqua, zucchero e scorza di arancia fino quando si scioglie lo zucchero.
In un altra pentola aggiungete soltanto il semolino e tostate sul fuoco molto bene e quasi continuo fino quando cambia il colore e si sente un aroma come di nocciole. E importante come vi piace, meno o più colorata il sapore sarà diverso. Mia nonna preparava questo dolce facendo tostare molto bene fino a un colore quasi come il cioccolata al latte.
Adesso aggiungo anche il grasso ( olio e burro chiarificato * ) e cuociamo tutto insieme, mescolando molto bene, cambia ancora il colore, diventa più scuro. Versate il sciroppo caldo e mescolate bene che non rimangono i grumi. Aggiungete anche le mandorle e fate cuocere molto bene, a fuoco basso e mescolando quasi continuo fino quando il composto non sarà addensato molto bene come una polenta. Il semolino deve risultare cotto bene.
Versate il composto ottenuto in una teglia, uno stampo della forma desiderata piccola o grande ( si può tagliare a cubetti o altre forme una volta raffreddato ) o come ho fatto io e faceva anche la mia nonna con due cucchiai date la forma e mettete sul piatto da portata.
Ornate con mandorle

In romana

Ingrediente cintarite cu acelasi pahar sau cup american

2 pahare gris ( fin)
3/4 pahar ulei si unt clarificat topit amestecat
4 pahare apa
3 pahare zahar (sau dupa gust)
Coaja rasa de la o portocala
4 linguri migdale macinate (3 in halva si 1 presarata deasupra)


Se pun la fiert apa, zaharul si coaja rasa de portocale pina clocotesc si se topeste zaharul. Cind e gata stingem flacara si pastram siropul cald pina cind il vom folosi in halva.
In acelasi timp punem intr-o cratita grisul si il amestecam pe foc, singur, pina cind se simte miros ca de alune prajite si isi va schimba culoarea. Acum conteaza cum ne place halvaua mai alba sau mai maronie, bunica mea o facea colorata gen ciocolata cu lapte, eu o prefer mai deschisa la culoare. Gustul e diferit.
Adaugam grasimea si amestecam mereu, sa se prajeasca bine, se mai inchide la culoare. Varsam siropul ( puteti strecura coaja rasa de portocale sau daca e foarte fina si va place gustul puteti sa o lasati in sirop ) si amestecam mereu ca sa se incorporeze bine si sa se ingroase compozitia. Adaugam migdalele macinate si continuam sa amestecam pe foc. Trebuie sa rezulte ca o mamaliga bine fiarta.
Cind e gata putem varsa halvaua in tava, forma de chec, budinca, in forme de muffins, castronele sau putem cum am facut eu si facea si bunica mea sa luam cu lingura si sa asezam pe platou.
Ornam cu migdale daca vrem.

Bunica mea facea halvaua turceasca cu nuci si scortisoara ( aceasta se adauga spre sfarsit in compozitie daca e macinata sau se pune la fiert in sirop daca e baton)

english

Ingredients :

2 cups fine semolina
3/4 cup oil and butter mix together
4 cups water
3 cups sugar
gratted orange zest
4 tablespoon ground almonds

- prepare the syrup boiling together water, sugar and gratted orange zest
- pour the semolino in a pan and cook without anything until change the colour
- now add oil and butter and mix well, let it cook . Stir constantly it may take a while.
- once the semolina is brownish pour the syrup and stir constantly until the whole syrup is soaked and add the almonds. Cook well. Turn it off and let sit for few minutes, then pour the halva in a pan or as I made and also my grandmother made with two spoons give this spoon shape.




mercoledì 16 giugno 2021

Easy Pita Bread





ingredienti:
acqua quanto basta
3 misure di farina 
2 cucchiaino di lievito di birra secco
2 cucchiaino zucchero
un pizzico di sale
2 cucchiaino olio di oliva

1 misura = 1 cup americano

Prepariamo un lievitino con 1 misura d'acqua tiepida, il lievito, lo zucchero e 1/2 misura di farina, lasciamo lievitare 15 minuti
Adesso aggiungiamo il sale, l'olio e un altre 2 misure di farina  e impastiamo bene, deve essere abbastanza appiccicoso, impastando  e aggiungendo la farina restante  ( 1/2 misura) poco a poco diventerà un vero impasto. Impastate 10 minuti, fate un pausa e di nuovo impastate attenti a non aggiungere ne troppa farina ne troppa acqua. L'impasto deve risultare morbido. Lasciate lievitare coperto per 1 ora in una ciotola unta di olio.
Mettete l'impasto sul piano di lavoro, lo sgonfiate leggermente con le mani e fate 7 -8 palline, copritele e lasciate lievitare minimo 10 minuti coperte.
Stendete una per volta  le palline su una superficie infarinata, mentre la prima cuoce stendete la seconda e sempre cosi. 
 Su una padella molto calda unta e pulita del grasso eccesivo con un tovagliolo di carta cuocete 30 secondi o fino quando fa le bollicine da una parte, giratela e lasciate 1-2 minute e di nuovo la girate.

romana :

3 masuri de faina
apa cat este nevoie 
2 lingurite de drojdie uscata
2 lingurite ulei
2 lingurite zahar 
putin zahar

1 masura = 1 cup american

Pregatim maiaua cu 1 masura de apa calduta, drojdia, zaharul si 1/2 masura faina. lasama la dospita 15 min, pana face bule.
Acum adauhìgam sarea, uleiul si alte 2 masuri de faina si framantam bine, aluatul o sa fie foarte moale adaugam si ultima 1/2 de masura da faina pe rand ca sa se incorporeze bine, daca e nevoie adaugati si apa dar nu exagerati. Aluatul e mai moale . Il lasati intr.un castron uns cu ulei la dospit acoperit cam 1 ora.
Il rasturnam pe masa cu faina, il dezumflam usurel cu mana si il impartim in 7-8 bile pe care le lasam la dospit 10 min cca. acoperite.
Luam prima bila de aluat si o intindem pe masa ca un disc, pe urmatoarea o vom intinde abia cand o coacem pe prima si tot asa.
Pe o tigaie groasa si foarte bine incinsa, daca punem un strop de apa pe ea trebuie sa sfaraie, unsa cu ulei coacem 30 secunde pe o parte painea, apoi cand incepe sa faca bule o intoarcem si o lasam 1-2 minute apoi iar o intoarcem si lasam alte 1-2 minute. Cu o carpa curata apasam painea fara sa o strivim, apasam usor, delicat, tamponam bulelele ca ele sa se intinda si sa se formeze o singura bula imensa care umfla painea ca un balon.
Mettete l'impasto sul piano di lavoro, lo sgonfiate leggermente con le mani e fate 7 -8 palline, copritele e lasciate lievitare minimo 10 minuti coperte.
Stendete una per volta  le palline su una superficie infarinata, mentre la prima cuoce stendete la seconda e sempre cosi. 
 Su una padella molto calda unta e pulita del grasso eccesivo con un tovagliolo di carta cuocete 30 secondi o fino quando fa le bollicine da una parte, giratela e lasciate 1-2 minute e di nuovo la girate.

english 

the best pita recipe  I made is this, from  easy pita bread - the mediteraneean dish  

lunedì 31 maggio 2021

Marmellata di albicocche snocciolate - Dulceata de caise intregi dar fara samburi







ingredienti:

1 kg di albicocche molto piccole e non troppo mature
1 kg zucchero
60 ml succo di limone
240 ml acqua

Togliete i noccioli senza tagliare le albicocche spingete con un bastoncino ( in questo video si vede come spinge e il nocciolo viene espulso lasciando l'albicocca intera)

Usate una pentola grande dove tute le albicocche possono stare su un unico strato, mettiamo zucchero, acqua e il succo di limone, facciamo bollire 5-10 minuti. Aggiungiamo le albicocche nel sciroppo e lasciamo bollire 2 minuti. spegnere e coprire con un panno bagnato e strizzato e lasciare cosi per una notte. Nel secondo giorno mettiamo a bollire togliendo la schiuma per 20-25 minuti o quanto basta, le albicocche devono essere un po' trasparenti, il sciroppo legato.
Versate calda nei barratoli .


6 barratoli da 300 ml, e un po' di sciroppo avanzato ( perfetto per le crepes o altri dolci)


romana


1 kg caise mai necoapte si mai mici, erau cam cat o nuca
1 kg zahar
240 ml apa
60 ml zeama de lamaie

se scot samburii cu un bat, coada de la paletele mixerului cum se vede in video .
Se pun caisele in siropul obinut din zahar, apa si suc de lamaiie sa fiarba in clocote 2 minute, stingem focul si acoperim oala cu un servet umed si lasam pana a 2a zi. A doua zi fierbem cca 20-25 min sau cat e nevoie, luam spuma, caisele trebuie sa fie aproape transparente, foc mic-mediu