sabato 17 aprile 2010

Minestrone di tortellini - Tortellini minestrone soup - Supa de legume cu tortellini si premii


ingredienti :
tortellini spinaci e ricotta
cipolla
carote
sedano
passata di pomodoro grossa o pomodori pelati
verdure * (zucchine, peperoni gialli, rossi, verdi)
rosmarino, basilico e prezzemolo
sale, pepe
olio

Tritate finemente la cipolla, le carote e il sedano. Soffrigette questo trito nel olio (1 cucchiaio) per alcuni minuti. Aggiungete le verdure tagliate e l'acqua o il brodo vegetale. Salate e lasciate cuocere fino quando la verdura e quasi cotta, aggiungete i pomodori pelati o la passata grossa e lasciate ancora 5 minuti a cuocere a fuoco basso. Per ultimo aggiungete i tortellini e lasciate cuocere la pasta secondo le indicazioni sulla confezione e le erbe aromatiche tritate.
Aggiungete il pepe macinato fresco.

* potete aggiungere piselli, fagiolini, verza a striscioline, spinaci a striscioline o alte erbe da campo ( bietoline)

english:

tortellini ricotta and spinach
chopped onion, carot and celery
1 tablespoon olive oil
(canned) diced tomatoes
use your favorite (frozen) greens* in this soup and/or washed fresh spinach, cabbage
fresh parsley, rosemary and basilicum
pepper, salt
Sauté onion, carot and celery in hot oil with salt. Stir in watter or vegetable broth bring to a boil over medium-high heat. At least when the greens are allready cooked add tomatoes and let to boil again 5 minutes. Add tortellini and cook until are ready ( read how much on the tortellini bag/box). Add chopped fresh parsley, rosemary and basilicum and pepper.

* I used red, green and yellow pepperoni and 1 zucchini


in romana:

ingrediente :
tortellini spanac si ricotta
ceapa, morcov s telina
rosii in bulion sau rosii curate de pielita si seminte si tocate
legume* (eu am folosit 1 dovlecel si ardei gras rosu, verde si galben taiate cuburi)
rozmarin, busuioc si patrunjel proaspete
sare,piper
1 lingura de ulei

Tocam sau radem fin morcovul , ceapa si telina (dupa caz). Le calim cu uleiul si sare pina se inmoaie apoi varsam legumele tocate si apa sau supa de legume pregatita din timp si lasam sa fiarba pina cind legumele sunt gata. Adauugam rosiile si lasam sa fiarba alte 5 minute. La sfirsit adaugam tortellini si lasam sa fiarba dupa cum scrie pe punga sau cutia lor.
Stingem focul si adaugam verdeata tocata si macinam piper .

* putem adauga orice leguma care ne place, proaspete sau din amestecurile congelate mazare, fasole verde , vazra sau spanac taiate fideluta


************* O ploaie de premii **************

Multumesc Amirei care mi-a trimis si mie din ploaia ei de premii iar acum sa raspund invitatiei  ... oare  o sa gasesc eu 10 lucruri de facut care imi plac ? sper .. pot sa scriu si ce imi placea sa fac ??? nu stiu daca pot dar eu o sa scriu pentru ca imi face placere sa imi amintesc :-)

deci ( ordinea este aleatoare ):
1. imi placea si mi-ar place si acum daca as mai fi aproape sa stau ta taclale cu Amira -mamica lui Ayan ( pe vremea aceea fara obligatii la fel ca si mine) si cu mama ei in bucatarie, ca fetele la o cafea si o tigarusa .. oh ce vremuri minunate  
2. imi place sa ma trezesc devreme  de cele mai multe ori sar direct in calculator ca sa imi citesc mailuri desi nu mereu am si chef sa raspund imediat ( sper sa fiu iertata )
3. mai nou imi place sa ascult in fiecare dimineata cite un teatru radiofonic on line,  traiasca internetul !
4. imi place sa calc rufe ( nu chiar mereu dar de cele mai multe ori da ma relaxeaza ... cu conditia insa sa ascult ceva ( un teatru cum ziceam mai sus, muzica) sau sa vad un film  ( video/dvd/tv)
5. imi place sa gatesc ... dar cred ca asta stiati deja ...
6. iubesc sa primesc musafiri prieteni dragi
7. cum n-am avut norocul sa am o casa la tara cu gradina, iarba si pomi ca sa citesc sau crosetez  in liniste la umbra unui pomisor abia astept sa se incalzeasca ca sa o fac in balconasul meu cu ghivecele de plante aromatice sub nas
8. imi place sa inot, sa ma balacesc, sa ma plimb cu barca ( cu motor ca eu si vislele nu avem puncte comune ), imi place marea in general chiar si iarna .. o ador cind este infuriata si agitata chiar daca atunci imi este frica de ea, cred ca relatia mea cu marea este una de iubire si respect si chiar m-as abandona unei hipnoze regresive ca sa pot afla secretul acestei legaturi atit de puternice intre mine si mare . .. imi place marea
9.. aoleooo nu mai stiu ce sa scriu desi sigur imi  plac si alte lucruri sau macar imi placeau la tinerete de exemplu sa dansez toata noaptea dupa care plecam direct la servici sau la facultate dupa caz, am plecat si direct la examen din discoteca deci ... imi place
10. nu in ultimul rind si  cu siguranta imi mai plac si alte lucruri .. imi place sa calatoresc cu trenul sau cu avionul, cu masina mai putin .. dar in tren sau in avion, in gari sau pe aeroport parca as fi acasa ,  inarmata pina in dinti cu o carte sau chiar mai multe pentru siguranta si mai ales cu rebusuri si rebusul de la flacara cel clasic romanesc dar si cel italienesc settimana enigmistica cu creion  si guma ma simt minunat !

dau mai departe toate premiile primite tuturor celor care citesc blogul meu

venerdì 9 aprile 2010

Torta di zucchine - Tarta cu dovlecei






per una teglia diametro 28 cm

impasto :

questa ricetta

ripieno :

3 zucchine ( 500 gr)
2 uova
100 gr riso
50 gr pancetta ( o prosciutto, avanzi di salame )
5 fette sottillete ( o un altro tipo di formaggio 50 gr )
100 gr gorgonzola
2 cucchiai yogurt intero
sale, pepe, prezzemolo tritato
5 cipollotti molto sottili e freschi
pane grattugiato per spolverare
Parmigiano grattugiato

lavare e grattugiare le zucchine
aggiungere nella ciotola le zucchine grattugiate (senza stringerle per far uscire la loro acqua ), il prezzemolo tritato, le uova sbattute leggermente , sale, pepe e il riso lessato per 5 minuti in acqua insieme alla cipolla tagliata con la mezzaluna e sbollentata con il riso ( se proprio volete la potete ammorbidire con olio nella padella ma io ho preferito la variante sbollentata molto più light) e il formaggio (meno il parmigiano)
stendete l'impasto sottile 4 mm e coprite la teglia, spolverate pane grattugiato e versate il ripieno, coprite con delle strisce di sfoglia se è avanzata o soltanto spolverate il parmigiano grattugiato e infornate nel forno già caldo a 180 °C per cca 40 minuti o fino quando si form una crosticina sopra e il ripieno non e più bagnato


in romana:

aluatul este cel de aici

umplutura :

500 gr dovlecel
2 oua
50 gr sunculita /sunca saualt mezel taiat cubulete
50 gr brinza topita rupta in bucati
100 gr brinza Gorgonzola ( se poate inlocui tot cu o brinza topita sau cascaval ras)
sare, piper
patrunjel verde tocat marunt
2 linguri de iaurt
100 gr orez
5 fire de ceapa verde
pesmet
parmezan ras sau alt fel de cascaval

fierbeti orezul impreuna cu ceapa in apa 5 minute scurgeti si adaugati in castronul cu dovleceii rasi pe razatoarea mare, ouale batute usor, iaurtul, sunca, brinza topita rupta sau taiata in bucatele la fel si Gorgonzola daca ati hotarit sa o puneti

pregatim aluatul ( eu am olosit o bucata ramasa de la Paste de la placinta cu spanac si brinza sarata si pe care l-am congelat, azi dimineata l-am scos din congelator si cind era la temperatura camerei l-am intins adaugind putina faina ca sa sa nu se lipeasca de sucitor ), il intindem subtire de cca 4 mm in tava de 28 cm diametru
peste aluat presaram pesmet apoi varsam compozitia si daca mai avem aluat facem si un grilaj sau taiem aluatul cu forma de biscuiti si ornam cu aceste forme, presaram parmezan ras si coacem la 180 °C in cuptorul gata cald cca 40 minute sau pina cine rumenita si compozitia nu mai e umeda

ceapa dc vreti o putei inabusi si cu ulei in tigaie si apoi amesteca cu retsul eu insa am preferat varianta mai lejera cu ceapa oparita dupa ce am tocat-o marunt

orezul am preferat sa nu il fierb de tot motov pentru care nu am scurs dovlezeii de zeama lor cind i-am ras, cu aceasta zeama plus iaurtul orezul se umfla cit este nevoie