lunedì 19 novembre 2018

Pere ruggini al vino rosso - Pere fierte in vin rosu - Pears in red wine




Ingredienti per 4 persone:

4 pere ruggini
vino rosso robusto
zucchero semolato
chiodi di garofano 

Scegliete le pere piccole, dure e di formato uguale. Lavatele. Non sbucciatele* né privatele dei piccioli.
Sistematele in piedi in una pirofila e versate sopra il vino rosso quanto basta a coprirle quasi completamente. Versate sopra le pere  3-4 cucchiai di zucchero e mettete nel vino 3 chiodi di garofano.
Infornate nel forno già caldo a 180°C per cca 1 ora ( io per 1 ora e mezzo ) e di tanto in tanto smuovete il recipiente o le pere stesse in modo che il vino le riveste con un strato sciropposo. 
Una volta cotte mettete le pere in un piatto da portata ( eliminate i chiodi di garofano) e versate sopra di loro la glassatura, il sciroppo di vino ottenuto. 

* io ho sbucciato due pere e ho lasciato due con la buccia, sono buone tutte due e le pere sbucciate hanno mantenuto la loro forma in cottura.


Questa è la ricetta del libro
"La cucina italiana 
Ricette d'oro"
2002 Editrice Quadratum - edizione Piemme



 e partecipo come aiuto cuoco al nostro gìoco
nella brigata di Resy 





in romana

Ingrediente:
4 pere
vin rosu  ( min 750 ml )
3-4 linguri de zahar tos
3 cuisoare

Perele spalate si curatate sau nu de coaja ( in reteta originala spune sa le lasam cu coaja, eu am curatat doua pere cu ustensila pentru curatat cartofii si s-au copt la fel de bine ca si cele in coaja, deci depinde de voi daca vreti sau nu sa le curatati de coaja). Nu se curata de simburi si nu se rupe codita.
Asezati perele intr-o cratita sau tava pentru cuptor si varsati peste ele vinul care trebuie sa nu le acopere chiar de tot, presarati zaharul peste pere si puneti cuisoarele in vin.
Puneti tava/cratita in cuptorul gata incalzit la 180°C pentru cca 1 ora ( eu le-am lasat 1 o ora si jumatate). Din cind in cind zdruncinati usor tava ca sa se acopere pere cu  vinul care ar trebui sa se ingroase ca un sirop si sa scada in tava.
Cind sunt gata aruncati cuisoarele, puneti perele intr-un platou si varsati peste ele vinul devenit aproape un sirop.





english


Ingredients:
4 pears
red wine
3-4 tablespoons sugar
3 cloves

Wash the pears. Let the stems on.  I choose to peel 2 pears although in the original recipe write don't peel them.
Put the pears in a baking pan, pour on the pears the  red wine but don't cover them completely. Sprinkle the sugar and put in the wine the cloves.
Bake for around 1 hour ( I baked them for 1 hour and half) at 180°C .
When the pears are done ( stil firm ) transfer the pears in a dish and cover them with the wine.

mercoledì 7 novembre 2018

Cavolfiore al burro e prezzemolo - Conopida cu unt si patrunjel - Cauliflower with butter and parsley






Ingredienti:
1 cavolfiore ( ho usato un cavolfiore giallo)
60 gr di burro
un ciuffo di prezzemolo tritato
sale
pepe

Lessate in abbondante acqua salata un cavolfiore senza le foglie esterne, lavato e diviso in cimette. Quando sarà cotto scolatelo e mettetelo in un piatto da portata ( o insalatiera). 
Preparate la salsa di burro mettendolo in un tegame e facendolo scaldare. Aggiungere un pizzico di sale, pepe e il prezzemolo tritato.
Versate la salsa di burro sopra il cavolfiore.

Una ricetta molto veloce, 15 minute.

Questa è la ricetta del libro 
"La cucina rapida per la donna d'oggi"
di 
Ada Boni
Arnoldo Mondadori Editore 
1968


E partecipo come aiuto cuoco al nostro gioco 
nella brigata di  l'UB 





in romana

Ingrediente:

1 conopida*
60 gr unt
1 legatura de patrunjel tocata
sare
piper

Fierbem conopida curatata si rupta in buchetele in apa cu sare.
Cind e gata o scurgem si o punem pe un platou ( sau intr-un castron).
Separat pregatim sosul de unt, il punem sa se topeasca intr-o tigaie si adaugam in el patrunjelul si sarea, piperul.
Varsam sosul peste conopida si servim.

O reteta rapida, gata in 15 minute.

* eu am folosit conopida galbena







 english

Ingredients:

1 cauliflower ( I used a Yellow cauliflower)
60 gr butter
a bunch of parsley
salt
pepper


Wash and trimm away any green leaves, divide the cauliflower in florets and boil it in salted water.
Drained and put it in a plate.
Prepare the butter sauce metting it in a saucepan and warming it up. Add a pinch of salt, pepper and chopped parsley.
Pour the butter sauce over the cauliflower and serve it.