da una ricetta palestinese di pesce cotto in salsa tahina ( Samak bil tahineh )
per la salsa di tahina :
1/4 cup tahina
2 cucchiai di succo di limone
sale e aglio schiacciato secondo il vostro gusto
prezzemolo verde tritato
per il pesce:
2 naselli puliti e aperti a libro ( o filetti)
farina
olio
sale, pepe, sommacco ( sumac macinato), cumino macinato
pinoli tostati in una padella senza grassi pe 2-3 minuti
Preparate la salsa di tahini mescolando tutti gli ingredienti.
Prepariamo un mix di sale, pepe, sumac e cumino e mettiamo sul pesce. Adesso il pesce speziato lo infariniamo leggermente e lo facciamo cuocere nella padella unta da ogni parte quanto basta per essere dorato. Versate sopra la salsa di tahini e i pinoli.
.
nota: se i filetti di pesce sono piu grandi allora e meglio una volta dorati nella padella da tutte le parti metterli in una teglia da forno, coprirli con la salsa e i pinoli e lasciarli cuocere 5-10 minuto nel forno o quanto serve
ingrediente pentru sos :
1/4 cup tahini
2 linguri suc de lamaie
sare si usturoi strivit ca pentru mujdei
patrunjel verde tocat
ingrediente pentru peste:
2 bucati mici de cod / merluciu fara cap pe care ul i.am desfacut ca pe o carte si le-am scos sira spinarii
faina
ulei
sare, piper, sumac, chimen macinat
seminte de pin prajite cam 2-3 minute intr-o tigaie fara niciun fel de grasime
Pregatim sosul de tahini amestecand toate ingredientele
Ungem pestele cu un amestec din sare, piper, sumac si chimen. Apoi in trecem prin faina si scuturam excesul. Il punem la prajit intr-o tigaie cu putin ulei, pe ambele parti cam 2-3 minute pe fiecare sau cat este nebìvoie ca sa fie gata si sa devina auriu, . Peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin.
.
nota: daca peste folosit de voi este mai mare ( se poate prepara reteta si cu fileuri de somon, pastrav sau alti pesti mai mari ) atunci pestele prajit il scoatem din tigaie si il punem intr-o tava, peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin si punem tava la cuptor 5-10 minute sau cat este nevoie in functie de tipul si dimensiunea pestelui ca sa fie gata.
se serveste cu sferturi de lamaie