sabato 20 novembre 2021

Scarola al forno ( nel brodo di carne ) con polpettine e scamorza - Scarola la cuptor in supa de carne cu chiftelute si cascaval




 Può essere preparata più asciutta ( come la mia ) o più  brodosa.

Ingredienti:

Scarola
brodo di carne 
carne macinata, sale, pepe
fette di scamorza ( affumicata)
parmigiano o grana grattugiato

Pulire, lavare e  bollire la scarola nel brodo di carne.
Mentre con la carne macinata, con sale e pepe fate delle piccole polpettine che friggete nella padella antiaderente senza grassi o al forno in teglia. Se le friggete nel olio non dimenticate di far asciugare l'olio in eccesso sulla carta.
Mettete in una pirofila la scarola sbollentata, coprite a filo la scarola con del brodo di carne, adagiate   sopra la scarola le polpettine, spolverate con  parmigiano/ grana grattugiato e ancora coprite tutto con delle fette di scamorza 
Infornate a 180°C fino quando la scamorza non si scioglie .
Servite caldo 


romana :

Ingrediente 

scarola *
supa de carne ( de vita, de porc)
carne tocata, sare, piper
felii de scamorza ** ( afumat sau nu)
Parmezan sau Grana Padano ras 

Fierbeti scarola curatata si spalata, desfacuta in frunze in supa de carne.
Din carnea tocata in care puneti doar sare si piper faceti mici chiftelute rotunde pe care le prajiti in tigaie ( dar atunci trebuie sa le scoateti cand sunt gata pe hartie ca sa piarda din ulei) sau in tava la cuptor pe hartie de copt. 
Puneti intr-o tava la cuptor scarola fiarta pe care o acoperiti la nivelul ei cu supa, deasupra puneti chiftelutele, presarati branza rasa si acoperiti cu feliile de cascaval. 
Coaceti in cuptorul incins la 180°C cat e nevoie pana se topeste cascavalul 
Serviti calda fara supa ca felul 2 sau cu supa ca felul 1. 




Varietate de andivă cu frunze verzi netede, asemănătoare cu salata verde, dar cu gust ( usor) amărui; fr. scarole / escarole; engl. escarole, Dutch endive; germ. Eskariol (Cichorium endivia / Lactuca scariola). 

** puteti folosi orice fel de cascaval taiat felii subtiri, ca cel pentru sandvisuri, poate sa fie afumat sau nu. 

domenica 7 novembre 2021

Pere cotte nello zafferano e spezie - Pere fierte in sofran si condimente - Poached pears in saffron and spices

 



Le pere sbucciate con uno scavino o un picolo coltello tolto il torsolo, la casetta dei semi.
Fatte bollire  le pere in 1 l d'acqua  10-12 pistilli di zafferano, 2 cardamomo verde, 1 pezzo 2 cm bastoncino di cannella, 2 chiodi di garofano, 2 cucchiai boccioli di rosa edibili o petali. Una volta cotte ma non troppo morbidi togliete, lasciate raffreddare e riempire con un mix di pistacchio macinato e dulce de leche 

romana

Perele curatate de coaja si scobite de cotor, casuta cu seminte se pun la fiert in 1 l de  apa cu 10-12 pistili de sofran, 2 boabe de cardamin verde, 1 bucata de 2 cm de scortisoara, 2 cuisoare, 2 linguri cu boboci sau petale de trandafir comestibile ( cele pentru ceai). Cand perele sunt fierte dar nu foarte moi le scoatem cu paleta gaurita, le racim si apoi le umplem cu un amestec de dulce de leche cu fistic macinat. 


english

Boil the peeled pears ( take off the seeds) in 1 l water with 10-12 strands of saffron, 2 cm cinnamon stick, 2 green cardamon, 2 cloves, 2 tablespoon dried roses or rose petals until the pears are ready, Try sticking a pear with a knife and they are ready if the knife slides in and out easily.
Let it cool and stuffed with dulce de leche and pistacchio.