sabato 20 maggio 2006

Funghi trifolati -Ciuperci inabusite


Ingredienti :
- funghi
- burro
- olio
- 1 spicchio d'aglio intero
- 1/2bicchiere di vino bianco
- prezzemolo fresco
- maggiorana
pulire i funghi.
in un tegame burro e olio più l'aglio, facciamo rosolare i funghi.
aggiungiamo il vino, lasciamo evaporare completamente, abbassiamo la fiamma, aggiungiamo sale e cuociamo finche' tutto il liquido si sarà asciugato.
prima di spegnere aggiungiamo il prezzemolo e la maggiorana tritate.






Reteta foarte usoara , luata dintr-o carte de bucate italiana . Se pot face nu numai ciuperci ( de toate felurile ) ci si anghinare, dovlecei, sparanghel ... in acest mod . Trifolati reprezinta un mod de a gati legumele taiate felii in ulei, cu putin usturoi si la sfirsit patrunjel. Reteta foarte simpla eu am servit-o ca felul 2 alaturi de piure de cartofi dar mergea la fel de bine si alaturi de o mamaliguta aburinda.

Ingrediente :
- ciuperci - cam cite vreti in functie de cite persoane sunt la masa
- unt - cit o nuca mai mare
- ulei
- 1 catel de usturoi necuratat ( doar spalat si sters bine)
- 1/2 pahar cu vin alb
- frunze de patrunjel proaspat (rupte din ghiveciul de pe balcon )
- putin maghiran ...

Ciuperci, curatate cu un servet de hirtie pe palariuta si taiate radacinile. Apoi taiate felii.
Am pus in tigaie ulei si unt si un catel de usturoi strivit cu podul palmei ca sa dea gust grasimii.
Se adauga ciupercile taiate felii si se calesc citeva minute in uleiul si untul aromate de usturoi.
Se adauga vinul alb si se lasa sa fiarba la foc maricel ca sa se evapore.
Cind simtiti dupa "miros" ca vinul s-a evaporat se da focul mai mic, se adauga sare si piper si se lasa pe foc pina scade ( nu va luati dupa mine ca am lasat cam mult sos ... ).
Cind e gata, adica dupa citeva minute, se scoate catelul de usturoi si se arunca, se taie patrunjelul marunt sau se rup frunze si se adauga peste ciuperci, se mai amesteca o data sau de doua ori miscind tigaia ( nu cu lingura ca sa nu striviti ciupercile) si se stinge focul. Tot acum se pune si maghiranul.

sabato 22 aprile 2006

Cornetti ripieni di ricotta ( impasto torta pascquale rumena II) - Bascute si cornuri cu urda din aluat pasca cu urda II




impasto :
650 gr farina
150 gr zucchero
300 ml latte
2 tuorli
22 gr lievito di birra
200 gr burro o margarina

vaniglia

ripieno:
500 gr ricotta
100 gr zucchero
3 uova
2 cucchiai farina o maizena
uvetta
vaniglia, rum

impastiamo, lasciamo a lievitare, stendiamo la pasta, tagliamo a fette triangolare riempiamo e arrotoliamo e mettiamo nella teglia. Lasciamo di nuovo a lievitare e poi inforniamo



Aluat : 650 gr faina
150 zahar
300 ml lapte
2 galbenusuri
22 gr drojdie de bere proaspata
200 gr margarina topita si racita care se toarna cind se framinta aluatul
vanilie

umplutura
500 gr ricotta ( urda)
100 gr zahar
3 oua
2 linguri de faina
stafide
vanilie si rom ( pe care eu nu l-am pus )

facem un aluat pe care il lasam la dospit. Intindem aluatul si taiem triunghiuri, le umplem si le rasucim, punem din taa la crescut si apoi coacem in cuptor.

Pagnotta pasquale rumena II - Pasca cu urda II



Impasto :
650 gr farina
150 zucchero
300 ml latte
2 tuorli
22 gr lievito di birra
200 gr burro/margarina sciolto
vaniglia
ripieno:
500 gr ricotta
100 gr zucchero
3 uova
2 cucchiai farina o maizena
uvetta , vaniglia , rhum

facciamo sciogliere il lievito con il zucchero e il latte tiepido, aggiungiamo i tuorli e  100-200 gr farina , lasciamo a lievitare ( doppio) . Aggiungiamo il resto della farina e facciamo impastare per bene con le mani unte di burro fuso .. io ho impastato quasi un ora pero con una planetaria si fa presto. Lasciamo a lievitare. Quando e pronto ( doppio) prendiamo un pezzo e l'ho appoggiamo sul fondo della teglia, facciamo due rotoli di pasta come per i gnocchi e li intrecciamo, questi saranno i bordi. In mezzo versiamo il ripieno e copriamo con altri rotoli intrecciati e con quali facciamo una croce e io ho fatto anche delle rose. Dobbiamo spennellare tuto con uovo sbattuto e latte pero mi sono dimenticata . Al forno gia caldo 180°C-200°C fino quando e bella cotta .



Aluat :
650 gr faina
150 zahar
300 ml lapte
2 galbenusuri
22 gr drojdie de bere proaspata
200 gr margarina topita si racita care se toarna cind se framinta aluatul
vanilie

umplutura
500 gr ricotta ( urda)
100 gr zahar
3 oua
2 linguri de faina
stafide
vanilie si rom ( pe care eu nu l-am pus )

am amestecat drojdia cu laptele la temp camerei, galbenusurile si cam 100-200 gr faina si am lasat sa creasca sa se dubleze , apoi am adaugat si restul de faina si am inceput sa framint turnind mereu margarina topita ... am framintat fara sa ma uit la ceas pina cind aluatul nu numai ca nu se lipea deloc de miini sau de vas dar era chiar foarte matasos ... L-am lasat sa creasca in castron acoperit cu servetul de bucatarie .... cind era aproape dublu am rupt o bucata pe care am pus-o ca pe un disc in fundul cratitei unsa cu ulei, apoi am facut 2 suluri impletite pe care le-am asezat pe margini ca sa formeze peretii exteriori. Am lasat un pic sa mai creasca si am turnat umplutura ... Am ornat cu niste suluri impletite in forma de cruce si niste trandafirasi ca fara ei nu se putea .. Trebuia sa o ung cu ceva .. dar am uitat asa ca nu e prea lucioasa ...