sabato 19 agosto 2006

Insalata di patate e sedano - Salata de cartofi cu telina



insalata :
patate bollite
sedano
yogurt e/o maionese
sale
formaggio grattugiato 
Ingrediente pt 2 portii
cartofii
1 tulpina de telina
1 castronel cu brinza rasa ( eu am avut jumatate Fontina si jumatate Maasdam)
5 linguri de iaurt ( se poate inlocui 1 dintre lingurile de iaurt cu 1 de maioneza )
sare si piper
Cartofii fierti in coaja se curata si se taie marunt, se amesteca cu telina cruda curatata de fire ( daca e cazul ..) si taiata felii subtirele, cu iaurtul ( dupa caz si cu maioneza ) , cu brinza rasa . Se sareaza si se pipereaza dupa gust . Se da la rece ...
Eu am servit-o alaturi de mici (cu condimente aduse din Romania si facuti pe gratarul de fonta pe aragaz).

sabato 12 agosto 2006

Insalata di melanzane ( Sudan) - Salata de vinete (reteta sudaneza)



1 melanzana
1-2 pomodori da insalata
olio per friggere
2-3 spicchi d'aglio
paprika, sale, prezzemolo

- tagliate a fette la melanzana e friggete ogni fetta nel olio
- sul piatto da portata schiacciate l'aglio e mettete sopra le fette di melanzana fritte
- tagliate i pomodori a cubetti ( dopo aver tolto i semi) e versate i cubetti di pomodori sopra le fette di melanzana fritta
- tritate il prezzemolo fresco e spolveratelo sopra i pomodori insieme alla paprika e al sale q.b.



in romana

1 vinata
1-2 rosii
ulei pt prajit
2-3 catei de usturoi
boia iute, sare, patrunjel

O vinata spalata si uscata cu servetul de bucatarie se taie rondele .
Se prajesc in tigaia cu ulei si pe o parte si pe cealalata pina se auresc si devin moi.
Se scot pe o farfurie ( platou) pe care ati pus putina sare groasa si ati strivit usturoiul
Se aseaza rondelele de vinete prajite pe farfurie intr-un singur strat .
Separat se taie rosiile in patratele mici si se amesteca cu sare si boia de ardei iute ( putina!). Se aseaza al doilea strat al salatei, cel de rosii condimentate.
Deasupra se presara patrunjel tocat proaspat.

venerdì 23 giugno 2006

TRIPPA CUE' PATATE (sardegna) - Burta cu cartofi

ingredienti:
400 gr trippa già cotta,
1/2 cipolla,
1 spicchio d'aglio,
salsa di pomodoro,
1-2 patate medie,
brodo o acqua 

 In una pentola d'acqua bollente cuocere la trippa a fuoco lento per circa 1/2 ora. In un tegame far rosolare una cipolla tritata e uno spicchio d'aglio e unire la trippa tagliata a listarelle. Versare della salsa di pomodoro diluita in brodo, salare e lasciar cuocere per un'altra mezzora ancora, quindi aggiungere le patate tagliate a pezzi, dell' altro brodo e ultimare la cottura. Servire calda.


   

 Ingrediente:

 400 gr burta gata fiarta si taiata fisiute,
1/2 ceapa ( eu n-am pus),
 1 catel de usturoi,
 suc de rosii,apa sau supa,
 1-2 cartofi medii 

Se fierbe burta in apa cu sare , se scurge si se arunca apa . Intr-o cratita cu 1-2 linguri de ulei se pune ceapa maruntita ( eu nu!) si un catel de usturoi intreg ( pe care la sfirsit l-am pescuit si aruncat), apoi burta taiata. Se toarna apa sau supa , cartofii taiati cubulete si putin mai tirziu sucul de rosii ( poate fi si concentrat diluat cu supa sau apa ), sare si se lasa la fiert pe foc mic. Se serveste calda.