lunedì 17 settembre 2007

Pasta risottata in salsa de carote - Paste fierte direct in sos de morcovi


ingredienti:
200 gr pasta corta( mezze penne )
2 carote grattugiate
olio
rosmarino
50-60 gr formaggio Gouda o parmigiano/ grana
600 ml brodo vegetale
sale
facciamo un soffritto con le carote, olio, rosmarino .. aggiungiamo la pasta e il brodo piano piano come per un risotto Alla fine aggiungiamo il formaggio e facciamo mantecare

in romana:



ingrediente x 2 portii mari :
200 gr paste scurte ( mezze penne )
2 morcovi medii rasi
2 linguri ulei
1 ramurica mica de rozmarin
50-60 gr brinza rasa 
cca 600 ml supa de legume 
sare cit e nevoie
Se pun morcovii rasi ( pe razatoarea mare ) la inabusit cu ulei si un praf de sare si evident ceapa dc ati hotarit ca o vreti .. cind s.au inmuiat se adauga pastele + rozmarinul .. se mai invirte cit sa se imprieteneasca intre ele si apoi se adauga supa fierbinte ... Supa trebuie sa fie calda mereu, la fel ca la risotto se tine pe foc mic linga oala in care fierb pastele .. se pun mai intii vreo 300 ml si apoi pe rind cind scade cit va fii nevoie .. Nu uitati ca pastele ca si orezul inghid lichid in mod diferit ... Focul mediu .... Cind pastele sunt fierte dupa gustul vostru se stinge flacara si se adauga brinza .. se amesteca bine ... si se serveste ...

domenica 16 settembre 2007

Torta morbida alla frutta - Prajitura pufoasa cu fructe



ingredienti :
3 uova
14 cucchiai di zucchero
14cucchiai olio ( o 7 olio e 7 burro fusso)
14 cucchiai latte
1 bustina lievito per dolci
24 cucchiai farina 00
frutta
Prepariamo la frutta , lavata, asciugata e poi infarinata
Amalgamiamo gli ingredienti e versiamo nella teglia imburrata e infarinata .. Mettiamo la frutta sopra e inforniamo a 180°C per piu' di 30 minuti e meno di 60 minuti .. o fino quando avrà un colore dorato. Mettiamo sopra zucchero a velo e serviamo con un gelato o con la panna montata.

in romana:


Reteta este dintr-o revista Practic ( ceva cu retete pentru Paste de acum vreo 2-3 ani )

 ingrediente :
3 oua
14 linguri zahar
14 linguri ulei ( eu am pus insa 7 ulei si 7 margarina topita/lichida)
14 linguri lapte
1 praf de copt ( eu am pus o lingura cu virf caci nu stiam cit e de mare plicul de praf de copt romanesc)
24 linguri de faina lingurile toate normale, NU cu virf
Se pregatesc fructele : eu am avut prune si piersici la seria 2 si la prima am mai avut si struguri mari albi... la struguri e bine sa le scoateti simburii caci mie nu mi.a placut sa ii aud crantzanind intre dinti ... Fructele spalate, uscate si apoi taiate cubulete . Apoi am amestecat toate ingredientele, fara nici o logica ... se poate cu mixerul dar si cu lingura sau telul in forma de para e ok ( eu asa am facut). In timpul asta se incalzeste cuptorul la 180°C Se toarna aluatul in tava unsa si se aseza deasupra fructele cu coaja catre aluat si pulpa in sus ( sfat numai pt incepatori ..). Grija mare caci creste in inaltime aproape dublu !!! deci tava inalta ... a mea e mare cit cuptorul ( o sa o masaor si revin )si inalta de vreo 6 cm se coace la foc mediu ( 180 °c )  .. oricum mai mult de 30 min dar mai putin de 1 ora .... Se pudreaza la sfarsit cu zahar , se serveste cu frisca sau cu inghetata

venerdì 31 agosto 2007

Baclava / Sarailie


ingredienti:
pasta fillo( phylo)
150 gr burro/ margarina
250 gr gherigli di noce
1 cucchiaino cannella in polvere
200 gr zucchero
120 ml miele
200 ml acqua
aromi di rum

La pasta filo si divide in 3 parti uguali
Le noci macinate se mescola con la cannella e si divide la quantità in due.
Il burro si fa sciogliere .
Si fa ungere una teglia con olio (escluso EVO), si mette la prima parte di pasta fillo , la prima meta di noci , un'altra parte di pasta fillo, noci e ultima parte di pasta. Ogni volta la pasta fillo viene imburrata con il burro o la margarina sciolta.
Si copre la teglia e si mette nel frigo per 30-40 min. Si tolgono e si taglia a pezzi. Si mette nel forno caldo a160°C per 20-25 min o fino quando ha un bel colore. In questo tempo si prepara un sciroppo con acqua, zucchero, il miele e alla fine anche il rum. Quando inizia a bollire si toglie dal fuoco e si versa nella teglia con il dolce cotto. Si lascia a raffreddare.

in romana:


Ingrediente:
1 pachet foi de placinta ,
150g margarina ,
250g miez de nuca macinat ,
1 lingurita scortisoara ,
200g zahar ,
120g miere ,
200ml apa ,
esenta de vanilie sau rom.
Preparare:
foile se impart in 3 parti egale. Nucile macinate se amesteca cu scortisoara si se impart in 2 parti egale. Se incalzeste margarina la foc pana se topeste . Se unge o tava cu ulei , se aseaza o foaie in tava , se unge cu margarina topita si tot asa pana se termina prima treime de foi . Peste foi se pune amestecul de nuci si scortisoara. Se aseaza peste nuci foile( a doua treime) repetand operatia facuta prima data . Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se pun foile ramase ,se ung cu margarina topita si se da la frigider acoperita cu o folie timp de 30-40 min.Se scoate din frigider si se portioneaza dupa preferinta.Se da la cuptor 20-25 min pana se rumeneste frumos. Intre timp se face siropul.Se amesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic.Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea ,lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput sa fiarba se stinge focul si se adauga vanilia sau romul. Se toarna siropul fierbinte peste bacalvaua scoasa din cuptor.Se lasa sa-si traga siropul si se serveste rece.