domenica 31 gennaio 2010

Zuppa di fave e finocchio - Supa de bob si fenicul





ingredienti x 2 :

1 finocchio
100 gr fave spezzetate secche
sale, semi di finocchio, pepe e peperoncino

- lavare e mettere a bollire le fave in acqua ( l'acqua deve coprire molto di piu' le fave, 4-5 cm in altezza)
- quando l'acqua bolle abbassiamo la fiamma e lasciamo sobbollire fino quando le fave sono morbide, e si rompono /schiacciano quando mescoliamo con un cucchiaio in legno
- aggiungiamo sale e il finocchio lavato, mondato e affettato sottile (tenendo da parte mezzo cucchiaio di finocchio affettato), il peperoncino e acqua quanto serve per ottenere una zuppa piu' o meno brodosa secondo il nostro piacere
- lasciamo cuocere 30 minuti
- aggiungere il pepe e servire con polenta grigliata o con riso, pasta o altri cereali* e con il resto de finocchio affettato

* per riso, pasta o cereali ( a scelta) le facciamo cuocere in un altra pentola e aggiungere alla fine o regoliamo il tempo della cottura aggiungendo l'ingrediente scelto prima di finire la nostra zuppa secondo il suo tempo di cottura

nota : servite con o senza un filo di olio, la ricetta originale era una fat free quindi l'olio manca


in romana:


ingrediente x 2 :

1 fenicul
100 gr bob*
sare, seminte de fenicul, piper si ardei iute

* bobul folosit de mine era uscat, rupt in bucati maricele si curatat de pielita, infunctie de cel pe care il folositi voi el trebuie sau nu : lasat la inmuiat peste noapte,curatat sau nu de pielita care il inconjoara, fiert ca si fasolea in mai multe ape si timp indelungat sau dc il cumparati gata fiert atunci e mult mai usor si il puneti evident dupa ce l-ati spalat in cantitatea de apa necesara si deci sarati peste explicatiile privind fierberea lui. Incercati sa striviti macar o parte din el, a sa obtineti o supa usor cremoasa asa cum se obtine daca ati folosi acelasi tip de bob ca mine
- fierbeti bobul ( daca este la fel ca cel folsoit de mine, curatat de coaja, uscat si usor rupt) in apa care sa il depaseasca cu 4-5 cm in inaltime, cind apa clocoteste micsoram flacara si lasaa sa fiarba incet, fara sa clocoteasca pina cind bobul rezulta moale iar dcind amestecam cu lingura de lemn il putem strivi
- adaugam sare, fenicul spalat, curatat de partea superioara dar si de partea tare ( cotorul) de la baza si il taiem subtire ( pastram 1/2 lingura de fenicul taiat subtire separat), adaugam ardeiul iute si apa atit cit este nevoie in functie de cum dorim sa obtinem supa mai groasa sau mai lichida
- lasam sa fiarba 30 minute
- adaugam piperul macinat si serbim cu mamaliga prajita pe gratar, cu paste, cu orez sau cu cereale ** si adaugam restul de fenicul tocat marunt

** pentru orez, paste sau cereale ( la alegere una dintre ele )ori le fierbem separat intr-o alta opala si le adaugam la sfirsit ori reglam timpul de coacere in functie de timpul necesar lor si le adaugam ( una dintre ele la alegere nu toate gramada ) inainte de a termina de fiert supa ( de ex. cu 5-10 minute inainte depinde de tipul de paste si de ce scrie pe pachetul lor, 1-3 minute dc sunt taitei facuti in casa, 15-17 minute pentru orez in functie de tipul de orez folosit la fel si pentru cereale: orz, griu, etc ... care e ideal sa il adaugam gata fiert separat sau sa il punemla fiert impreuna cu bobul de la inceput )

nota : serviti cu un fir de ulei crud direct in farfurie, reteta originala este una fara grasimi deci uleiul lipseste



original english recipe here

sabato 30 gennaio 2010

Brokkoli käsesuppe - Zuppa di formaggio e broccoli - Supa de brinza si brocoli


ingredienti :

200 g broccoli
1 carota
1 cucchiaino cipolla tritata
2 - 3 cucchiai formaggio stracchino *
100 ml latte o panna fresca
500 ml brodo (vegetale o di carne )

lavare e mondare i broccoli tenendo da parte alcune cime
mettiamo a bollire i broccoli (meno le cime  tenute da parte) con la cipolla, la carota intera nel brodo
quando la carota e cotta la recuperiamo e la facciamo affettare
frulliamo il brodo ( con i broccoli e cipolla) e versiamo il latte ( o la panna fresca) , la carota a fette e le cime di broccoli, lasciamo sobbollire
quando anche le cime di broccolo sono tenere aggiungiamo il formaggio amalgamando bene e lasciamo sul fuoco per un paio di minuti fino quando il formaggio si scioglie bene

se c'è bisogno aggiungete sale , se il formaggio è salato non serve

* per il formaggio usate  uno di questi tipi : cheddar, sottilette , Brie o altro formaggio cremoso


in romana:

ingrediente :

200 gr brocolo
1 lingurita de ceapa tocata marunt
 1 morcov
2-3 linguri de brinza cremoasa *
100 ml lapte gras sau smintina ( nu acra )
500 ml supa ( vegetala sau de carne)

curatam si spalam brocolo , il taiem marunt si pastram separat citeva buchetele
punem la fiert in supa, ceapa, morcovul curatat dar intreg si brocoli (mai putin cele citeva buchetele )
cind morcovul e fiert il recuperam si il taiem rondele
mixam in blender supa, adaugam rondelele de morcov, buchetelele de brocolo, smintina ssau laptele si lasam sa fiarba fara insa sa clocoteasca pina cind brocolo e fiert
adaugam brinza si amestecam bine . lasam pe foc (mic) pina cind brinza se topeste

* pentru brinza folosim orice fel de brinza care se topeste ( brinza topita, cheddar, Brie ... )

venerdì 29 gennaio 2010

Insalata di patate e aringa affumicata - Salata de cartofi si hering afumat



ingredienti :

patate 
carote
piselli
sedano
aringa affumicata , latte
yogurt greco  (o maionese )

mettiamo a bagno nel latte l'aringa sfilettata e spellata per una notte
facciamo lessare le patate, le carote e i piselli
mettiamo in una ciotola l'arringa tagliata a cubetti, le patate, le carote, i piselli e il sedano mondato e tagliato ( crudo)
aggiungiamo yogurt o maionese secondo il nostro piacere


in romana:

cartofi
morcov
mazare
telina (tulpini)
hering afumat, lapte
iaurt sau maioneza

 tinem in lapte de seara pina dimineata heringul fara oase si fara pielita
fierbem cartofii, morcovii si mazarea
amestecam intr-un castron cartofii , morcovii si mazarea fierte si taiate felii, heringul scurs de lapte si taiat cubulete si telina curatat si taiata
adaugam iaurt sau maioneza dupa cum ne place