lunedì 22 febbraio 2010

Pollo all'olio - Pui in ulei


Una ricetta troppo buona, molto facile e veloce se usate la pentola a pressione come me e da preparare un giorno prima

le cosce e il petto di un pollo
1 spicchio d'aglio
sale, pepe a grani, 1-2 foglie di alloro
2 carote (facoltativo)

- pulite e lavate la carne di pollo
- mettete in una pentola a pressione la carne con sale, aglio, pepe, le carote mondate e lavate, intere, e l'alloro
- versate sopra olio della altezza della carne ma senza coprirla
- chiudete la pentola e portate all'ebollizione, lasciate cucinare a fuoco basso cca 30 minuti dal fischio
- raffreddate la pentola e aprite, verificate se la carne e cotta e se serve lasciate cuocere ancora sempre con la pentola chiusa e a fuoco basso
- quando la carne sarà cotta raffreddate la pentola, aprite e lasciate che si raffredda la carne ( toglietela dal olio prima), disossatela e mettete la carne in un vaso di vetro ( Pirex o anche in un barattolo di vetro ), versate sopra l'olio di cottura con gli aromi e chiudete il coperchio o con una pellicola e lasciate per tutta la notte nel frigo.
- scaldate prima di servire

* servite con polenta, patate, potete frullare la carne e ottenere una bella crema da spalmare sul pane

* l'olio avanzato si può usare come fondo di cottura per un altro piatto con il vantaggio che l'olio non è stato  fritto, anche la carne sembra  lessa ma con il sapore di un arrosto .


in romana:

pieptul si pulpele de la un pui
1 catel de usturoi
sare, boabe de piper, 1-2 foi de dafin
2 morcovi  ( facultativ)
- curatati si spalati carnea de pui
- puneti intr-o oala sub presiune ( minune, kukta) canea cu sare, usturoi ( catelul curatat si lasat intreg sau chiar numai spalat si necuratat) piperul, dafinul si morcovii curatati, spalati si lasati intregi
- varsati deasupra uleiul fara cam de inaltimea carnii fara insa sa o acoperiti
- inchideti oala cu capacul si puneti sa fiarba la foc mic cca 30 minute de cind fluiera sau se ridica siguranta _(depinde ce oala aveti)
- raciti oala ca sa se poata deschide capacul si verificati carnea daca este sau nu coapta bine, daca nu inchideti oala si mai alsati pe foc ...
- cind carnea va fi coapta /fiarta in ulei o scoateti din ulei si o dezosati apoi puneti bucatile de carne intr-un vas de sticla ( Jena, Pirex sau chiar intr-un borcan incapator ) si varsati deasupra uleiul cu toate ingredientele . Inchideti capacul vasului sau acoperiti cufolie de plastic transparenta si lasati minim 12 ore / o noapte in frigider
- incalziti carnea cu sosul inainte de a servi

* serviti cu mamaliga, cartofi sau chiar puteti mixa in robot  / trece prin masina de tocat carnea pe care sa o ungeti apoi pe piine sau umple sandvisuri

* uleiul ramas il puteti folosi la un alt preparat, avantajul este ca acest ulei nu este prajit  chiar si carnea pare fiarta desi gustul si aroma este cea a unei fripturi

sabato 20 febbraio 2010

Involtini di verza, patate e funghi - Sarmale de varza cu umplutura de cartofi si ciuperci


6 foglie di verza
300 g patate ( pesate crude e sbucciate )
10 funghi champignon*
olio, sale, passata di pomodori grossa
1 spicchi d'aglio

- prepariamo una simil-purea di patate ( le patate lessate, schiacciate e condite con sale e un filo di olio )
- i funghi puliti e affettati, saltati in padella con sale, olio e un spicchio d'aglio in camicia, volendo aggiungete anche prezzemolo fresco tritato
- prepariamo il ripieno amalgamando le patate con i funghi e il loro olio e buttando via l'aglio, dividiamo il ripieno in 6 parti (per ogni foglia)
- frattempo facciamo lessare le foglie di verza in acqua salata per 10 minuti
- scolate le foglie di verza e raffreddate le tagliamo la parte centrale più grossa e disponiamo ripieno su ogni foglia, chiudiamo bene e mettiamo gli involtini sulla teglia
- su ogni involtino versiamo un filo di olio e passata di pomodoro ( diluita con un po' di acqua o no) e inforniamo a 180 °C per 15-20 minuti

nota : se la foglia di verza è troppo dura aggiungete nella teglia un po' di acqua o brodo vegetale e lasciate cuocere gli involtini di più

* o altri tipi di funghi

servite sia caldo che freddo


in romana:


ingrediente :

6 frunze de varza
300 gr cartofi cruzi curatati de coaja
10 ciuperci champignon
ulei, sare, suc de rosii cu pulpa
1 catel de usturoi

- pregatim un piure de cartofi (cartofi fierti, striviti, condimentati cu sare si putin ulei )
- ciupercile curatate le inabusim in tigaie cu sare, ulei, un catel de usturoi si la sfirsit putin patrunjel
- oparim bine de tot frunzele de varza, le scurgem si apoi le umplem cu piureul de cartof amestecat cu ciupercile
- facem sarmalute / rulouri pe care le punem in tav, turnam un fir de ulei si putin suc de rosii cu pulpa ( sau roaia rasa pe razatoare cu sucul pe care il lasa ea) si le coacem la cuptor la foc mediu cca 15-20 minute, pina cind se rumenesc

servim calde sau reci

martedì 16 febbraio 2010

Vellutata di cavolfiore e carote arrostite - Supa crema de conopida si morcovi copti



ingredienti :

1/2 cavolfiore
2 carote
1 patata
1/2 cipolla
1 spicchio d'aglio
sale, pepe, olio , rosmarino
brodo di carne o vegetale

potete servirla con uno di questi ingredienti :
- panna acida o yogurt
- Parmiggiano gratugiato
- una bruschetta di pane arrostito e formaggio Gorgonzola
- cavolfiore e carota lessate
- con fete sottilissime di pancetta fritta
- con cubetti di peperoni arrostiti


- mettiamo nel forno le carote e il cavolfiore pulite, lavate e tagliate a pezzeti, salate, pepate e con un filo di olio
- lasciamo cuocere fino quando risultano morbidi dentro e crocanti fuori
- frattempo mettiamo nella pentola un filo di olio a scaldarsi con il spicchio d'aglio solo quanto basta che l'olio prende il sapore del aglio, togliamo l'aglio e aggiungiamo la cipolla e la patata pulita, sbucciata e tagliata e cubetti e versiamo il brodo. Lasciamo bollire fino quando la patata e morbida. Nei ultimi minuti aggiungiamo anche un rametto di rosmarino. Una volta pronta prendiamo la patata e facciamo filtrare il brodo ( buttiamo via  la cipolla e il rosmarino)
- frulliamo la patate con il cavolfiore e le carote  versando brodo quanto basta per ottenere una vellutata


 in romana:


ingrediente :
1/2 conopida
2 morcovi
1 cartof
1/2 ceapa
1 catel de usturoi
sare, piper, ulei, rozmarin
supa vegetala sau de carne


puteti sa o serviti cu unul dintre urmatoarele ingrediente :
- smintina sau iaurt
- parmezan ras
- felie de piine prajita cu brinza Gorgonzola ( sau alta brinza cu mucegai )
- conopida si morcovi fierte ( asa cum am facut eu )
- felii foarte subtiri de sunculita ( bacon / piept ardelenesc) prajite
- cuburi mici de ardei gras copt, curatat de pielita


- punem in cuptor pe tava cu sau fara hirtie de copt morcovii si conopida, spalate, curatate si taiate in bucati. Le saram si piperam si turnam putin ulei deasupra
- lasam sa se coaca pina cind rezulta cu miezul moale dar in acelasi timp si crocante la exterior
- intre timp punem in oala putin ulei si un catel de usturoi sa se incalzeasca numai cit sa lase usturoiul aroma uleiului, dupa care aruncam usturoiul si adaugam ceapa, caprtoful curatat si taiat in cuburi si varsam peste supa . Lasam sa fiarba pina cind cartoful este fiert, in ultimele minute adaugam si o crenguta de rozmarin. Cind cartoful este fiert il recuperam din oala si filtram supa ( aruncam ceapa si rozmarinul).
- cind morcovii si conopida sunt gata punem in oala cartoful fiert impreuna cu morcovii si conopida coapte si mixam totul in robot sau mixer vertocal, blender adaugind supa (strecurata)atit cit este nevoie ca sa obinem o supa crema pe placul nostru.