giovedì 30 settembre 2010

Fegatini di pollo con piselli e menta - Chicken livers with peas and mint - Ficatei de pui cu mazare si menta



Ingredienti

240 g piselli
400 g fegatini di pollo
olio per friggere
50-100 g di cubetti di pancetta affumicata o speck di Alto Adige
timo tritato finemente
1 spicchio d'aglio, intero o tritato finemente
1 cucchiaio di aceto
8 cucchiai di brodo di pollo o di brodo vegetale
1 cucchiaino senape
1 cucchiaio burro freddo a cubetti (50 gr)
1 manciata di foglie di menta

- Lessate i piselli per 2 minuti, poi scolarli e metterli da parte se usate i piselli freschi. Oppure aprite , scolate, lavate e scolate di nuovo una scatola di piselli.
- Lavate e pulite i fegatini di pollo.
- Scaldate una padella a fuoco medio-alto e soffriggete la pancetta o lo speck per 3-4 minuti. Aggiungete un po'd'olio e i fegatini di pollo e insaporite con timo o santoreggia, pepe nero macinato, friggete fino quando risultano ben colorati su un lato e girate i fegatini dall'altro lato e aggiungete l'aglio. Lasciate cuocere per qualche secondo, poi saltate la padella e mescolate tutto, a questo momento salate. Versate l'aceto per deglassare il tegame e cuocete fino a quando è quasi evaporato tutto.
- Aggiungete i piselli * e il brodo. Cuocete fino quando il liquido è ridotto a metà.
* Se usate i piselli giò pronti/coti versatelli nel liquido quando è già ridotto a metà.

- Aggiungete la senape e il burro freddo a cubetti e mescoalte fino quando si forma una salsa.
- Aggiungete la menta e srevite.


in romana

Ingrediente
240 gr mazăre
400 gr ficatei de pui
ulei
50-100 gr cuburi de bacon, piept ardelenesc sau speck de Alto Adige
cimbru tocat
1 catel de usturoi, întreg sau tocat/strivit
1 lingura otet
8 linguri de sopa de pui sau de supa de legume
1 lingurita muştar
1 lingura de unt rece taiat cuburi(50 gr)
Un pumn de frunze de menta

- Se fierbe mazărea timp de 2 minute, apoi se scurge si se pune deoparte. Sau puteti utiliza mazare de la conserva deci sariti peste aceasta operatiune.
- Spalam si curatam ficatul de pui
- Incalzim intr-o tigaie la foc mediu-mare baconul sau pieptul ardelenesc , speckul sau cae am hotarit sa folosim, timp de 3-4 minute sau până când începe să isi schimbe culoarea si mai ales sa piarda din grasime . Adaugam putin ulei si ficatul de pui şi condimentam cu cimbru si piper negru. Prajim putin pina cind e bine colorat pe o parte, apoi intoarcem ficateii si adaugam usturoiul, lasam citeva secunde sa prinda gust de la usturoi si adaugam sarea. Turnam otetul si lasam sa se deglaseze putin sosul de pe fundul tigaii.
- Adăugam mazărea* şi supa. Fierbem pana ce lichidul s-a redus la jumătate.
* Dacă folosim mazăre deja fiarta din conserva oa adaugam dupa ce am varzsat supa si dupa ce lichidul a scazut deja la jumătate.

- Adăugam muştarul şi untul rece (cuburi) şi amestecăm până cind in tigaie se formeaza sosul.
- Adăugam frunzele de menta si servim.

english

Ingredients
240 g peas
400 g chicken livers
oil for frying
50-100 g cubes smoked bacon or Alto Adige speck
thyme finely chopped
1 cloves garlic,entire or finely chopped
1 tbsp vinegar
8 tbsp chicken o vegetable stock
1 tsp ( dijon ) mustard
1 tbsp butter (50 gr)
1 small handful mint leaves

- Boil the peas for 2 minutes, then drain and set aside. Or use allready bolied peas (canning peas)
- Trim the chicken livers.
- Heat a pan over a medium-high heat and fry the bacon or the speck for 3-4 minutes, or until beginning to colour.Add a little bit of oil and the chicken livers and season with thyme, ground black pepper, fry until well coloured on one side and flip the livers over, add the garlic and cook for a few seconds, then shake the pan and toss everything around a little.Add salt and pour about the vinegar to deglaze the pan and cook until it has almost evaporated.
- Add the peas* and the stock. Cook until the liquid has reduced down by half.
* if use the peas allready cooked add them when the liquid has reduce down by half.

- Add the mustard and the cold cubed butter and swirl the pan around until a glossy thickened sauce has formed.
- Add mint.

mercoledì 29 settembre 2010

Polenta e zucca con burro e salvia - Mamaliga cu dovleac in unt si salvie - Polenta and pumpkin with butter sage


avanzi di polenta a cubetti
zucca a cubetti
sale, burro, salvia
noce moscata e Parmigiano ( facoltativo)


lessate o infornate la zucca tagliata a cubetti  ( sbucciata e lavata)
in una padella sciogliete il burro e  rosolate qualche minuto le foglie di salvia, aggiungete la zucca e i cubetti di polenta e farle saltare qualche secondo .

 volendo aggiungete un pizzico di noce moscata e Parmigiano grattugiato

in romana

mamaliga rece taiata cuburi
dovleac taiat cuburi
sare, unt, salvie
nucsoara si parmezan  (optional)

fierbeti in apa sarata sau la aburi sau chiar coaceti in cuptorul cald cuburile de dovleac ( evident, dupa ce ati curatat coaja dovleacului si l-ati spalat ) ; eu am fiert  cuburile de dovleac in apa cu sare

intr-o tigaie topiti  la foc mic untul  in care ati pus citeva frunze proaspete de salvie, adaugatu cuburile de dovleac ( scurse daca le-ati fiert in apa ) si cuburile de mamaliga rece, amestecati cu lingura de lemn sau miscind tigaia citeva secunde , nu prea mult  si nu la foc prea mare caci nu trebuie sa le prajiti

daca vreti puteti adauga si un praf / virf de cutit de nucsoara si Parmezan ras

english

polenta ( leftover ) cut into small cubes
pumpkin cubes
salt, butter, sage
nutmeg and Parmesan cheese (optional)

Cut pumpkin into cubes after you peeled and wash it and Boil or bake it

Melt the butter in a large frying pan until foaming throw in the sage and heat for a few seconds, add pumpkin and polenta cubes.

Add nutmeg and some grated parmesan cheese if liked.

martedì 28 settembre 2010

Polenta alle erbe con fagioli - Mamaliga cu plante aromatice si fasole boabe - Herbed polenta with bean



preparate una polenta come piace a voi la mia è come sempre con : 3 tazze/bicchieri di acqua salata che deve bollire, aggiungo 1 tazza /bicchiere di farina di polenta e la faccio cuocere a fuoco bassissimo per 40 minuti ( la tazza o il bicchiere deve essere lo stesso per aggiungere l'acqua e la farina di polenta ). .
Nei ultimi 5 minuti  aggiungete nella polenta le erbe aromatiche : prezzemolo, rosmarino ( soltanto gli aghi), origano, basilico, salvia  tritate con la mezzaluna e se volete anche uno spicchio d'aglio tritato insieme alle erbe. Amalgamate per bene, versate la polenta /stendetela in una teglia con la carta da forno o in una teglia di Pirex e lasciatela che si raffredda. Tagliate a quadretti o con le forme da biscotti.


preparate il sugo :

fagioli già cotti ( prendete i fagioli che piacciono a voi, io ho usato i fagioli 
1/2 cucchiaino di cipolla tritata o uno spicchio d'aglio in camicia
una manciata di funghi e cubetti di peperone rosso
250 ml brodo vegetale
sale, olio, pepe, basilico e Parmigiano

in una padella fate ammorbidire la cipolla nel olio o se volete scaldate soltanto lo spicchi d'aglio nel olio, aggiungete i funghi, i pepperoni fagioli, salate e versate il brodo. Lasciate cuocere e alla fine aggiungete pepe e basilico.

Amalgamate il sugo ottenuto con la polenta e servite con una spolverata di Parmigiano.


in romana

pregatiti o mamaliga cum va place voua, eu am pregatit-o asa cum o fac mereu : la 3 cani de apa sarata adaug o cana de malai. Cana este aceeasi si pentru apa si pentru malai si e folosita ca si instrument de masura deci in functie de cantitatea de mamaliga folositi o ana mai mare sau mai mica. Puneti apa la fiert si cind incepe sa clocoteasca adaugati malaiul, amesteci intii cu telul in forma de para ca sa nu faca cocoloase apoi cu o lingra de lemn cu coada lunga sau daca aveti cu facaletul special pentru mamamliga. Atentie caci mamamliga stropeste deci focul mic. Lasati sa fiarba cit mai mut cu cit fierbe mai mut la foc extrem de mic cu atit este mai buna.
Inainte sa stingeti flacara, deci cind mamaliga este gata adaugati toate plantele aromatice proaspete de preferinta si tocate marunt ( eu cu semiluna le toc caci nu le striveste prea tare asa cum ar face un robot sau daca le-ati taia cu un cutit si deci nu ramin toate uleiurile volatile si deci aroma plantelor pe tocator). Adaugati toate plantele aromatice in mamaliga si amestecti bine. Rsturnati mamaliga pe un fund sau o tava cu hirtie de ciopt si nivelati cit mai bine puteti. Lasati sa se aceasca bine apoi o taiati in patrate sau cu formele de biscuiti.

pregatiti sosul :

fasole boabe fiarta si scursa
1/2 lingurita de ceapa tocata sau 1 cael de usturoi intreg
o mina de ciuperci si de ardei gras rosu taiat cuburi
250 ml supa vegetala
sare, ulei, piper, busuioc frunze si parmezan

Intr-o tigaie inabusiti ceapa cu putin ulei sau dupa gust puteti sa incalziti cit sa aromatizati uleiul cu un catel de usturoi pe care apoi il aruncati , adaugati ciupercile curatate si taiate daca sunt mari, ardeiul gras, fasolea boabe si supa . Lasati sa fiarba la foc mic pina cind supa scade atunci adaugati piper si frunze de busuioc proaspete .

Amestecati sosul cu bucatile de mamaliga si serviti cu parmezan ras ( facultativ)


english

prepare the polenta as you like, mine is as always: add to boil 3 cups/glasses water (salted) and 1 cup/glass cornmeal. Cook at a very low heat for 40 minutes (the cup or glass must be the same for adding water and cornmeal). In the last 5 minutes add the herbs into the polenta : minced parsley, rosemary, oregano, basil, sage, if you like add also a minced garlic clove with the herbs. Mix together the hot polenta, pour the herbed polenta in a baking pan with paper or a Pyrex baking pan, roll and allow to cool. Cut into squares or another shapes.

Prepare the sauce:
cooked beans
1/2 tsp chopped onion or a garlic clove
a handful of mushrooms and red bell peppers cubes
250 ml vegetable broth
salt, oil, pepper, basil and Parmesan

in a large pan soften onion in oil or if you want heat the garlic in oil, add mushrooms,red bell peppers cubes, beans, salt and pour the broth. Let cook until the water evaporated, at least add pepper and basil.

Mix the sauce with polenta and served with a sprinkling of Parmesan