sabato 15 gennaio 2011
Sarde fritte a linguata - Sardine prajite "a linguata" - Fried sardines "a linguata "
ingredienti :
sarde
aceto di vino bianco
farina
olio di oliva extravergine
sale
- puliamo le squame delle sardine, tagliamo la testa e apriamo le sardine lungo la pancia fino alla coda, le puliamo e togliamo le lische e le spina ( se le sarde sono piccole rompendo la testa viene via anche la spina con le lische), laviamo il pesce
- versiamo l'aceto di vino bianco (senza far affogare il pesce ) e le lasciamo per 30 minuti
- le asciughiamo, infariniamo e friggiamo nel olio molto caldo per pochi minuti da ogni parte
in romana
ingrediente :
fileuri de sardine ( desfacute ca o carte, si se pastreaza coada )
otet de vin alb
faina
ulei de masline
sare
- spalam sardinele si le cuatam de solzi,le taioem capul si le despicam pe burta pina la coada, le scoatem matele, desfacem cu grija oasele subtirele impreuna cu sira spinarii de pe carnea pestelui in asa fel incit sardina sa rezulte fara oase si deschisa ca o carte, cind ajungem linga codita taiem sira spinarii si pastram coada,
- le spalam, uscam si le punem intr-o farfurie, turnam otet peste ele ( fara sa le inecam in otet), le lasam minim 30 minute
- le scoatem si le uscam apoi le trecem prin faina si le prajim in uleiul incins
- le saram la sfirsit
english
Ingredients
filleted sardines,
white vine vinegar,
flour,
extra virgin olive oil,
salt
- wash and dry up the sardines
- put them in a bowl and cover with vinegar and soak for 30 min.
- dry them on paper towels
- flour it and fry in hot oil
- salt only at the end
domenica 9 gennaio 2011
WHB #265 Quenelle di polenta e verza - Quenelle de mamaliga si varza - Polenta and cabbage quenelle
200 gr polenta già pronta ( cotta )
200 gr verza
sale, olio, pepe
formaggio ( scamorza affumicata )
Tritate la verza e saltatela in padella con olio e sale. Quando diventa morbida aggiungete il pepe e versatela nella polenta e mescoliamo. Con 2 cucchiai si da la forma alle quenelle . Le mettiamo in una pirofila, aggiungiamo il formaggio a piccoli cubetti o grattugiato e inforniamo solo fino quando il formaggio si scioglie.
WHB #265
e links:
Kalyn di Kalyn's Kitchen
Brii, Briggis recept och ideer
in romana
200 g mamaliga
200 g varză
sare, ulei, piper
caşcaval afumat
Se taie varza si se amesteca într-o tigaie cu ulei şi sare, o lasam sa se inabuse la foc mic si acoperita cu capac, amestecind des , pina cind se inmaoie. Aadaugăm piper şi o varsam in castronul cu mămăliga gata fiarta si usor racita, amestecăm. Cu ajutorul a 2 linguridam forma tipica de quenelle dar se pot pregati si cu mina. Le èunem intr-o tava si peste ele adaugam cascavalul ras sau taiat cubulete.Lasam tava la cuptor doar pina cind se inmoaie cascavalul.
english
200 g ready-made polenta (cooked)
200 g cabbage
salt, oil, pepper
smoked cheese
Chop the cabbage and toss in a pan with oil and salt. When it becomes soft, add pepper and pour in the polenta and stir. With 2 spoons form the quenelles. Put them in a pan, add the cheese grated or cut into little cubes and bake until the cheese melts.
mercoledì 29 dicembre 2010
Baigli cu nuca si mac - Baigli con noci e semi di papavero - Baigli with nuts and poppyseeds
over : with bnuts filling / sopra con le noci / deasupra cu nuci
under : with poppyseeds filling / sotto con il ripieno di semi di papavero / cea de jos cu umplutura de mac
ingredienti per 2 baigli uno gherigli di noci e l'altro con semi di papavero:
450 gr di farina 00
100 g di burro
1 / 2 pacchetto di lievito secco (o 10 grammi di lievito di birra fresco) 1 cucchiaino sciolto con il latte caldo e 1 cucchiaino di zucchero o miele **
2 cucchiai di zucchero semolato
2 tuorli
panna acida o panna fresca q.b. per impastare e che l'impasto risulta non appiccicoso alle mani
ripieno di noci:
225 gr di zucchero semolato
300 g gherigli di noci macinate
latte caldo q.b.
scorza di arancia
1-2 cucchiai di marmellata *
1 manciata di uva passa
1 cucchiaio di cacao
1 bianco di uovo montato a neve
ripieno di semi di papavero :
75 g di zucchero
75 gr di miele
100 g di semi di papavero
buccia di arancia o di limone
una manciata di uva passa
latte caldo q.b.
1 bianco di uovo montato a neve
panna acida o fresca per spennellare prima di infornare o tuorlo di uovo ( io ho spennellato con panna acida perche anche nel impasto ho aggiunto panna acida)
Frullate il burro e lo zucchero e aggiungete i tuorli. Versate il lievito sciolto con il latte e il miele/ zucchero e la farina e impastate aggiungendo panna ( fresca o acida) quanto è necessario per ottenere un impasto che non si appiccica alle mani. Lasciate lievitare in un posto caldo per 30 minuti / mentre preparate il ripieno.
Preparariamo il ripieno:
di noci ...
Mescolate lo zucchero con le noci macinate e gli altri ingredienti e aggiungete il latte caldo per coprire tutto, lasciate sobbollire a fuoco basso fino diventa cremoso (attenzione a non bruciare mescolate sempre). Quando diventa una crema lasciatella che si raffredda e aggiungete il bianco montato a neve.
di semi di papavero ...
Riscaldate il miele a bagnomaria o nel forno a microonde e aggiungete lo zucchero e i semi di papavero macinati nella machina macina caffè o nel trittatutto , facendo atenzione perche i semi di papavero scaldano la machina e si rischia di brucciarla , non macinate troppi semi in una sola volta. Aggiungete il resto degli ingredienti e il latte bollente per coprire tutto, cuocete a fuoco basso fino a ottenere una crema. Far raffreddare e aggiungete il bianco montato a neve.
Dividete l'impasto in due e stendete la prima parte ain una forma rettangolare con la lunghezza della stessa misura della lungheza della teglia, e molto sottile, piu' sottile potete senza rompere l'impasto. Versate il primo ripieno come per una girella , stendendo il ripieno sulla sfoglia , girate come una semplice girella . Vi potete aiutare con la carta da forno (stendete la pasta sulla carta da forno e non sul tavolo è facile da rotolare e poi da spostare nella teglia ). Procedete in modo identico per il secondo impasto e il secondo ripieno. Mettete tutte due le girelle in una teglia, con la carta da forno o sulla teglia spolverata di farina, il'impasto e grasso , quasi come una frolla e non si attaca alla teglia facilmente. Spennellate con panna acida o tuorlo e infornate a fuoco medio fino quando diventano dorate. Non cuocete troppo perche l'imapsto diventa troppo secco e si sbricciola sembrera un biscotto . Lasciatele raffreddare e tagliatele a fette dopo aver spolverato zucchero a velo.
* Ho usato confettura di mele cotogne, ma si può fare con confettura di albicocche o pesca e anche senza
** ci sono due scuole di pensiero chi aggiunge il lievito e chi no, io ho scelto di aggiungerlo
in romana
ingrediente pentru 2 baigli unul cu nuci si altul cu mac :
450 gr faina OO
100 gr unt
1/2 pachet drojdie uscata ( sau 10 gr drojdie de bere proaspata ) topita cu 1 lingurita lapte caldut si 1 lingurita zahar sau miere **
2 linguri zahar tos
2 galbenuse
smintina cite este nevoie ca sa iasaun aluat care nu se lipeste de miini
umplutura cu nuci :
225 gr zahar tos
300 gr miez de nuca curatata si macinata
lapte fierbinte cit este nevoie
coaja rasa de portocala
1-2 linguri de marmelada *
1 pumn de stafide
1 lingura de cacao
1 albus batut spuma
umplutura cu mac :
75 gr zahar
75 gr miere
100 gr mac macinat
coaja rasa de portocala sau lamiie
un pumn de stafide
lapte fierbinte daca este nevoie
1 albus spuma
smintina pentru uns baigli inainte sa le coacem sau galbenus de ou
Pregatim aluatul amestecind untul cu zaharul pina devine spuma, adaugam si galbenusele si mixam iar ( se poate amesteca cu lingura sau cu mixerul). Adaugam drojdia topita cu lapte si zahar sau miere si faina si framintam adaugind smintina atit cit este nevoie ca sa rezulte un aluat care nu se lipeste de miini.Lasati sa dospeasca putin, la loc cadut, cca 30 minute cit pregatiti umpluturile.
Pregatim umpluturile :
cu nuca ...
amestecam zaharul cu nucile si restul ingredientelor si adaugam laptele fierbinte cit sa acopere totul, lasam sa fiarba la foc mic pina devine o crema (atentie sa nu o ardeti sau sa se lièeasca, amestecati mereu). Cind crema a scazut o puneti la racit putin si apoi adaugati albusul batut spuma .
cu mac ...
punem mierea la incalzit la bain marie de preferat sau in cuptor/ microunde si adaugam zaharul si macul macinat ( in risnnita de cafea sau in masina pentru macinat nuca) si restul ingredientelor si adaugati lapte cald cit sa acoperiti . Lasati pe foc mic sa se fiarba pina cind devine cremoasa. Lasati sa se raceasca si adaugati albusul spuma.
Impartiti aluatul in doua si intindeti prima foaie, dreptunghiulara cu latura are de lungimea tavii si cit mai subtire. Asezati prima umplutura, o nivelati si rulati aluatul, e bine sa va ajutati de o bucata de hirtie de copt ( intindeti aluatul pe hirtie de copt si nu pe masa de lucru, in felul asta odata rulat este deja pe hirtie si va e usor sa asezati cu hirtia rulada in tava). Procedam identic si pentru cea de-a doua umplutura. Punem ruladele in tava una linga alta, pe hirtie de copt sau in tava presarata numai cu faina ( aluatul este destul de gras si nu se lipeste). Ungem fiecare rulada cu smintina ( acra ) sau daca vreti cu galbenus de ou si coacem la foc mediu pina cind devin aurii. Nu le coaceti prea mult ca se va sfarima aluatul, o sa fie ca un biscuit care se intareste. Le lasam la racit apoi le taiem felii si daca vreti le pudrati zahar pudra.
* am folosit marmelada de gutui dar se poate pune la fel de bine gem de caise, piersici
In original este fara gem, cacao, stafide dar am pus cap la cap mai multe retete citite si am improvizat una pe gustul meu.
** sunt doua tipuri de retete cu sau fara drojdie eu am ales varianta cu drojdie
english
ingredients per 2 one with nuts and another with poppy seeds
450 gr flour
100g butter
1 / 2 package dry yeast (or 10 grams fresh yeast) 1 teaspoon melted with warm milk and 1 teaspoon sugar or honey**
2 tablespoons granulated sugar
2 yolks
sour cream or fresh cream as you need to knead a dough does not stick to hands
nuts filling:
225 gr granulated sugar
300 g peeled and ground nuts
hot milk as you need
orange zest
1-2 tablespoons marmalade *
1 handful of raisins
1 tablespoon cocoa
1 white egg
poppyseeds filling:
75 g sugar
75 gr honey
100 g freshly ground poppyseeds (finely)
orange or lemon zest
a handful of raisins
hot milk how much you need
1 egg white
sour cream or yolk for greased before you bake
Mix butter, yolks and sugar, add flour and yeast mixed with milk and a tablespoon of sugar and knead, add sour cream or fresh cream ( I used sour cream) as you need to knead a dough does not stick to hands.While the dough is rising, prepare the filling.
nuts filling:
Mix the sugar with nuts and remaining ingredients and add hot milk how to cover everything, let it simmer on low heat until creamy (be careful not to burn, stir constantly). Cool the cream and then add whiped egg white.
poppyseeds filling:
Warmed the honey in a bain marie or microwave and add sugar and ground poppyseeds and the remaining ingredients and milk as you need to cover all and cook over low heat until creamy. Let cool and add egg white foam.
Divide dough in two and roll each out in a rectangular shape( the long part equal as the long side of the pan). Spread with filling each one ( first with nuts and the other one with poppyseeds filling ) and roll up. Use a backing paper to roll the dough and use it to roll up with the filling, at least use the same paper in the pan to bake the beigli. Let rise in a warm area. Brush each cake with sour cream or with egg yolk and bake at medium heat until golden brown. Let them cool and then cut them into slices, if you want first powder your baigli with powdered sugar.
* I used quince jam but you may use apricot jam or peach or don't add jam... The original recoipe it is withaout jam, cacao, raisins, but after I reed a lot of recipes in internet I prepare as I like :-)
** there are 2 kind of recipe with and without yeast, I choose adding the yeast.
Questa è la mia ricetta per il nostro viaggio con l'Abbecedario Culinario della Comunità Europea, creato da Trattoria MuVarA e ospita Cinzia nel blog Cindystar
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