domenica 27 novembre 2011

WHB #311 Minestra di cavolo verza e castagne - Savoy Cabbage amd Chestnut soup - Supa de varza si castane



ingredienti :

1/2 cavolo verza piccolo
20 castagne
1 cucchiaino di cipolla finemente tritata
800 ml acqua
4-5 foglie di salvia,
1 peperoncino piccolo intero o fiocchi di peperoncino secondo il vostro gusto, sale, olio
alloro per lessare le castagne

- lessate le castagne in acqua con sale e alloro per 30 minuti. Sbucciate le castagne ancora calde pulendo anche la pellicina, le castagne non devono essere troppo cotte cosi si spellano meglio, tanto le mettiamo a bollire ancora nella minestra.
- Nella pentola mettiamo la verza tagliata molto sottile con la cipolla un pizzico di sale e un filo di olio, lasciamo che si ammorbidisce 5-10 minuti e versiamo l'acqua. Dopo 15-20 minuti aggiungiamo le castagne, la salvia e il peperoncino e lasciamo cuocere fino quando la verza e pronta.

nota: potete usare anche le castagne secche ammorbidite per una notte e lessate in acqua con alloro o castagne arrostite e sbucciate



english


ingredienti :

1/2 cabbage ( little)
20 chestnuts
800 ml water
1 teaspoon onion chopped
4-5 fresh sage leaves
chili pepper flakes according to your taste, salt, oil
bay leaf to boil the chestnuts

- Boil the chestnuts in water with salt and bay leaves for 30 minutes. Peel the chestnuts still they are hot, don't overcook the chestnuts
- In the soup pot put the cabbage chopped very thin with a pinch of salt and a drizzle of oil, let it soften for 5-10 minutes and pour the water. Cook 15-20 minutes and add chestnuts, sage and pepper flakes and let cook until the cabbage ready.

note : you may use also dry chesnuts boiled in water with bay leaf or roasted and peeled chestnuts


I am submitting this post to   Weekend Herb Blogging #311  started by  Kalyn Kalyn's Kitchen, now organized  by  Haalo Cook (almost) Anything at Least Once  and hosted  this week by  Brigida Briggis Home  ( she organized the italian version also ).




in romana

ingredienti :

1/2 varza mica ( din cea creata , Savoy)
20 castane comestibile
1 lingurita de ceapa tocata fin
800 ml apa
4-5 frunze de salvie,
1 ardei iute mic si intreg sau doar putin ardei iute uscat depinde it de iute va place
sare, ulei
1-2 foi de dafin ca sa fierbem castanele

- fierbeti castanele in apa cu saresi dafin cca 30 minute. Curatati de coaja ( maronie) cit sunt inca calde si nu uitati sa le scoateti si pielita de dedesubtul cojilor  maro. Nu trebuie sa fie fierte prea tare , trebuie sa ramina intregi, oricum le mai punem la fiert si in supa cu varza.
- In oala de supa punem varza taiata subtire de tot impreuna cu 1 lingurita de ceapa tocata fin, foarte putin ulei si un praf de sare. Lasam sa se inabuse cca 5-10 minute si adugm apa . Dupa 15-20 minute castanele deja fierte, salvia si ardeiul iute, lasam sa fiarba pina cind varza e fiarta cit vrem noi.

nota:
putem sa folosim si castane uscate puse la inmuiat pesete noapte si apoi fierte in apa cu foi de dafin sau castane prajite si curatate de coaja

venerdì 25 novembre 2011

Minestra di zucca e latte fermentato/yogurt - Ciorba de dovleac cu lapte batut/iaurt - Pumpkin and fermented milk/yogurt soup



ingredienti:

300 gr zucca già sbucciata
400 ml acqua o brodo vegetale
1 cucchiaio olio ( semi, oliva)
sale
1 cucchiaino cipolla tritata
aneto tritato
1 bicchiere di yogurt o kefir o latte fermentato

- nella pentola mettiamo la cipolla con la zucca a cubetti e il sale, facciamo sudare  sul fuoco alto nella pentola coperta un paio di minuti
- Aggiungiamo l'acqua e lasciamo bollire fino quando la zucca è morbida.
- Una volta pronta spegnere il fuoco e aggiungere lo yogurt e l'aneto tritato, mescolate e coprite con il coperchio. Lasciate raffreddare alcuni minuti prima di servire.
Si può servire anche fredda . Buonissima con il pane abbrustolito.



in romana


300 gr dovleac deja curatat de coaja si simburi si taiat cuburi
400 ml apa sau supa
1 lingura de ulei
sare
1 lingurita de ceapa tocata
marar tocat
1 paharel de iaurt mai lichid sau lapte batut, kefir, zer


- in oala de ciorba am inabusit ceapa si cuburile de dovleac cu uleiul si sarea, am adaugat apa si am pus capacul
- am lasat sa fiarba pina s-a inmuiat dovleacul si cum vroiam ciorba mai densa am lasat sa fiarba putin mai mult si am amestecat ca o parte din cuburilòe de dovleac sa se striveasca si sa dea consistenta
- cind a fost gata am tras oala de pe foc si am adaugat iaurtul si mararul tocat ( al meu era uscat ) , am amestecat, pus capacul si m lasat sa se odihneasca si totodata sa se mai raceasca...
- am servit.o mai aproape de temperatura camerei dar e buna si rece si calda .


english

ingredients:

300 g pumpkin, already peeled
400 ml water or vegetable broth
1 tablespoon oil
salt
1 teaspoon minced onion
chopped dill
1 cup of yogurt or kefir or sour milk

- In a soup pot put onion, pumpkin cubes and salt. Let cook for few minutes.at high heat
- Pour water or broth, stir, reduce heat to low and simmer until the pumpkin cubes fall apart.
- When ready turn off the heat and add the yogurt and the chopped dill, stir and cover with the lid. Let cool a few minutes before serving.

You can serve it cold. Very good with  toasted bread.