venerdì 21 settembre 2012

Torta noci e cacao senza farina - Prajitura cu nuci si cacao fara faina - Flourless wallnuts and cocoa cake



Ingredienti per 6

 teglia 20 cm diametro

tempo di cottura : 40-45 minuti + 10 minuti riposo nel forno spento


5 uova
125 gr gherigli di noci macinati *
100 ml acqua
100 gr zucchero semolato
35 gr cacao ( amaro)
scorza di un limone o una arancia (BIO )

poco burro per imburrare la teglia carta da forno

* Io ho macinato le noci nel mortaio con pestello (di bronzo), quindi le noci non vengono come una farina. Ma potete macinare anche molto fine secondo i vostri gusti.

Mescolate in un pentolino acqua con lo zucchero e le noci macinate.
Lasciate cuocere a fuoco basso fino quando lo zucchero si sciogliere e si forma un sciroppo non troppo legato.
Aggiungete il cacao, mescolate bene e lasciate che si raffredda fino ad aggiungere alla temperatura della stanza.
In questo tempo separate i tuorli dagli albumi e montate i albumi a neve.
Unite i tuorli, uno ad uno mentre frullate con il frullatore nel composto di zucchero, acqua, noci e cacao. Incorporate bene.
Aggiungete con un cucchiaio mescolando sempre dal alto in basso gli albumi a neve.

Imburrate la teglia, bagnate e strizzate molto bene la carta da forno e imburrate poco anche la carta da forno dalla parte dove versate il composto. Sarà molto piu' facile di togliere la carta quando la torta è pronta.

Scaldate il forno a 160°C .

Mettete la carta con la parte imburrata in su nella teglia da forno e versate il composto.

Infornate per 40-45 minuti al massimo.

Spegnete il fuoco e lasciate la torna nel forno per altri 10 minuti.

Servite fredda semplice ( in purezza), con panna montata o gelato.

Con questa ricetta partecipo al contest




in romana I

ingrediente pentru 6 portii
forma de tort de 20 cm diametru
 timp de coacere: 40-45 minute + 10 minute de repaus in cuptor

5 oua
125 gr miez de nuca macinata *
 100 ml apa
100 gr zahar
35 gr cacao ( amara sau cu zahar cum va place , eu amara si cred ca am pus vreo 50 gr caci nu am cintar atit de exact)
coaja rasa de lamiie sau portocala netratate (BIO ) **

 putin unt pentru uns forma de tort hirtie de copt

** dupa mine merge si putin rom sau coniac evident daca prajitura nu e pentru copii.

* Nuca eu am batut-o in piulita de bronz si a rezultat o parte mcinata fin si o parte mai groasa, In original nuca era macinata fin . Noua ne place ca sa simtim contrastul intre prajitura cremoasa si bucatelele de nuca din ea.

Se amesteca intr-o craticioara apa cu zaharul si cu nuca macinata si se lasa la foc mic cit sa se topeasca zaharul si sa se formeze putin sirop ( nu trebuie s faceti siropul prea legat). Cind este gata tragem cratita de pe foc si lasam sa se raceasca putin ( la temperatura camerei).

 In acest timp separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile.

 Adaugam in aceasta crema galbenusurile unul cite unul si mixam cu mixerul in acest timp ca sa se incorporeze cit mai bine.

Adaugam cu o lingura albusurile batute spuma amestecind "clasic" de sus in jos .

Ungem forma de tort cu putin unt si udam hirtia de copt sub jet de apa apoi o stoarcem foarte bine in pumn , o intindem bine de tot pe un stergar de bucatarie uscat si mai ales curat si o ungem si pe ea pe o parte ( cea care va fi in contact cu compozitia prajiturii) cu putin unt ,  se unge putin doar ca sa fim siguri ca nu se lipeste de forma, prajitura este moale si cremoasa si cu risc sa se rupa cind o scoatem din forma daca se lipeste de tava sau de hirtie.

Incalzim cuptorul la 160°C . Asezam hirtia cu partea neunsa in tava ( si cu partea unsa in sus ) si varsam compozitia . Trebuie sa mai ramina minim 1 cm pina la bordura formei caci prajitura in timpul coacerii se umfla ( apoi cind se raceste va da inapoi). Introducem in cuptor si lasam la copt cca 40-45 minute maxim.
Stingeti focul in cuptor si mai lasati prajitura 10 minute in interior .

 Se serveste rece cu frisca batuta linga sau ornata cu frisca sau as zice eu cu inghetata .

 Prajitura cind este gata trebuie sa fie la suprafata uscata in asa fel incit sa poti pune degetul fara sa iti intre in prajitura ( pune degetul, atinge suprafata cu grija nu sa il impingeti in prajitura ).

 english

Ingredients for 6
makes one 8-inch cake
Baking time: 40-45 minutes + 10 minutes rest in the oven

5 eggs
125 gr ground walnuts *
 100 ml water
100 g sugar
35 gr cocoa powder
lemon or orange zest untreated (BIO)

some butter for greasing cake
 baking paper

Preheat an oven to 315-320°F

Pour in a pan water, sugar and ground walnuts and let boil at low heat until all sugar has dissolved.
Add the cocoa powder and mix.
When ready let it cool (room temperature).

In the meantime separate the egg yolks and beat the egg whites foam.
Add the yolks one at a time, adding each yolk after the first has been incorporated into the mixture ( cocoa, nuts, water, sugar)
Carefully add beaten egg whites and mix thoroughly moving spatula up and down.

Brush cake pan with butter and baking paper soak under running water then squeeze it very well, dry in on a kitchen towel and brush it with butter.
Cover the pan with paper and pour the mixture.

Bake for 40-45 minutes ( not more) and let the pan rest into the oven another 10 minutes.

Serve cold (with whipped cream or ice cream)

Leggi anche /Citeste si /Read also : Torta tenerina

mercoledì 15 agosto 2012

Gramigna con mortadella ed emmental - Gramigna cu mortadella si emmental (svaiter) - Gramigna with mortadella ( bologna) and emmentaler ( swiss chees)


Ingredienti :

500 gr gramigna

150 gr mortadella
100 gr emmenthal
125-150 ml panna fresca
50 gr burro

Grana or Parmigiano ( facoltativo)

Cuocete la pasta al dente  in acqua salata .

Fate sciogliere il burro e aggiungere la panna.  Unite la mortadella e il formaggio Emmental tritati con la tritacarne .

Scolate e condite la gramigna al dente .
Chi vuole può aggiungere anche Grana o Parmigiano  .


in romana

500 gr paste ( format: gramigna)

150 gr mortadela
100 gr emmenthal (svaiter)
125-150 ml smintina nefermentata
50 gr unt


facultativ parmezan ras


Punem la fiert pastele in apa cu sare - cind apa clocoteste. Si lasam sa fiarba cit scrie pe pachet.

Intre timp, tocam prin masina de tocat carne sau in blender mortadela si brinza emmenthal

Punem in tigaie untul care se lasa la topit la foc mic, adaugam smintina si mortadela plus brinza tocate si amestecam bine . Trebuie sa rezulte o crema nici foarte tare dar nici foarte lichida . Daca rezulta prea lichid il lasam mai mult pe foc pina cind mai scade, se ingroasa. Daca rezulta prea tare/ virtos adaugam putina apa in care fierb pastele. Pastram la loc cald acest condiment pentru paste.

Cind pastele sunt fierte le scurgem de apa si le rasturnam intr-un castron iar peste ele varsam sosul/ condimentul . Amestecam bine si servim .

Cine vrea poate sa rada deasupra niste parmezan .

english

500 gr gramigna ( pasta style )

150 gr mortadela ( bologna )
100 gr emmental ( swiss cheese)
125-150 ml cream
50 gr butter

Grana or Parmesan cheese ( optional)

Boil the pasta in salted water.

Melt in a pan the butter and add the cream. Pour over the mortadella ( bologna sausage ) and swiss cheese ( emmental) chipped/grinded in the meat grinder or food processor. Mix well  with drained  pasta .

Who want add grated Parmesan or Grana Padano cheese .

sabato 11 agosto 2012

WHB#346 Spaghetti con rucola selvatica - Wild rocket spaghetti - Spaghete cu rucola salbatica


Ingredienti per 2

130-150 gr spaghetti
2 manciate di foglie di rucola selvatica
2 cucchiai di olio EVO
1 spicchio d'aglio
sale
Grana Padano o Parmigiano

Lavate molto bene la rucola


                                                    che io ho raccolto oggi al fiume


Fate bollire la pasta in acqua salata. 
Un minuto prima che la pasta è pronta mettete in una padella l'olio e uno spicchio d'aglio in camicia un po' schiacciato. Lasciate cuocere a fuoco basso. E prima che la pasta è pronta aggiungete nell'acqua di cottura( insieme alla pasta) la rucola e lasciate cuocere 20-30 secondi.
Scolate la pasta insieme con la rucola e versatela  nella padella con l'olio e l'aglio. Spegnete la fiamma e mescolate bene .
Servite con Grana o Parmigiano grattugiato.



"La ruchetta selvatica possiede le stesse proprietà della rucola: attenua i disturbi gastrointestinali in quanto favorisce la digestione, stimola e tonifica il sistema circolatorio, svolge un’azione emoliente sulle mucose interne, è un sedativo della tosse, depura il sangue dalle tossine, è un ottimo diuretico ed astringente, viene utilizzata contro pruriti e ustioni, stimola la crescita dei capelli, viene considerato un afrodisiaco e contiene molta vitamina C. In cucina la rucola viene consumata da sola sia allo stato fresco che cotta, le foglie più tenere si impiegano per guarnire le insalate miste, mentre quelle più coriacee si utilizzano per insaporire zuppe, minestroni, risotti, soffritti, pasta e pizza. Inoltre sminuzzando le foglie fresche vengono preparati infusi e sciroppi. "
Ulteriori informazioni su: Ruchetta selvatica - Diplotaxis tenuifolia - Orto - Aromatiche



Questa è la mia ricetta per il WHB #346 iniziato da Kalyn  , organizzato da Haalo Cook almost anything e nella versione italiana da Brii Briggishome e ospitato questa settimana da Cristina Tutto a occhio


in romana

Ingrediente pt 2 portii :
130-150 gr spaghete
2 pumni de frunze de rucola salbatica
1 catel de usturoi
2 linguri cu ulei (extravirgin de masline de preferat)
sare, Parmezan sau Grana Padano ras

Se spala frunzele de rucola salbatica foarte bine sub jetul de apa la chiuveta, eventual dupa ce lasam mai intii intr-un castron cu multa apa si putin bicarbonat ca sa se curete bine nisipul de pe ele .

Se pune apa la fiert pentru paste si cind incepe sa clocoteasca se adauga pastele si sarea grunjoasa necesara . Se lasa la fiert cit scrie pe pachet ( pastele mele fierbeau in 5 minute).

In ultimul minut de fierbere al pastelor se pun intr-o tigaie 2 linguri de ulei si un catel de usturoi necurat insa strivit usor cu lama cutitului cit sa poata lasa aroma in ulei. Incalzim uleiul cu usturoiul la foc foarte mic ca sa nu se arda usturoiul.

In ultimele 20-30 secunde inainte sa se termine timpul de fierbere al pastelor adaugam in apa lor frunzele de rucola salbatica si amestecam . Cand sunt gata pastele scurgem totul prin strecuratoare .

Rasturnam pastele impreuna cu rucola ( fara apa) in tigaia cu uleiul si usturoiul si imediat stingem flacara ( cea de la tigaia cu ulei)-  Amestecam insa bine si scoatem usturoiul pe care il aruncam.

Servim pastele impreuna cu rucola care trebuie sa fie doar putin oparita si nu fiarta pina la refuz caci isi va pierde gustul specific. Radem deasupra putina brinza ( parmezan sau grana) .


english

ingredients for 2

130-150 gr spaghetti
2 bounch of wild rocket
2 tablespoon olive oil
1 garlic
salt
Parmesan or Grana Padano grated


While boil  the spaghetti in salted water pun in a pan oil and crushed garlic and let it cook at low heat .
In the last 20-30 seconds before the pasta was ready add into the boiling water the wild rocket ( very well wash ).
When the pasta it is ready drain it (with the wild rocket) and stirred into the garlic oil.

Serve with grated Parmesan or Grana Padano .


"Wild rocket is a flowering plant from the mustard family and is a close relative of the brassica. This family of plants is particularly nutritious and well known for its cancer-fighting properties due its wide array of phytonutrients. This variety of rocket is small, has dark green leaves with a mustard-like flavor, and is very versatile."

 This is my recipe for WHB #346 started  by Kalyn ,  now managed by Haalo from Cook almost anything and hosted this week by Susan The well seasoned cook.