martedì 30 aprile 2013

Involtini di verza acida con riso integrale - Sarmale de post cu orez integral - Romanian pickled cabbage rolls with brown rice



Ingredienti:

1 verza acida (in salamoia) o un baratolo con le foglie di verza in salamoia 
400 g riso integrale
1cipolla rossa grande
1 carota grande 
400 polpa di pomodoro
1 cucchiaio passata di pomodoro
1 tazza con olio di girasole ( o 2-4 cucchiai)
sale, pepe in grani, aneto secco e santoreggia o timo 
1/2 tazzina da caffè con porcini secchi


 

Togliete dal barratolo le foglie di verza e mettete da parte le foglie intere, senza buchi mentre le altre più brute o le parti più grosse delle foglie tagliate le mettiamo in un altro piatto.
Le parti piu' grosse e le foglie brute eccetto 2 foglie che metteremo una sul fondo della pentola e una per coprire gli involtini le tagliamo a listarelle.
Prendiamo le foglie e le tagliamo a metà o in più parti secondo la loro grandezza e quanto grandi volete fare gli involtini .Mettete la verza in acqua fredda per togliere il sale in eccesso.
 Nel frattempo mettete anche i porcini a bagno in acqua fredda per 30 minuti, e alla fine togliete, scolateli e non usate l'acqua.
Tagliate la cipolla e grattugiate la carota, mettete tutto in una padella antiaderente con un pizzico di sale per 5 minuti, aggiungete il riso lavato, i funghi, la passata di pomodoro, aneto e santoreggia mescolate bene, coprite con un coperchio e spegnete la fiamma. Lasciate raffreddare.

Togliete la verza dall'acqua e preparate gli involtini, su ogni pezzo di verza mettete un cucchiaio (o un cucchiaino se volete fate involtini molto piccoli) di ripieno. Arrotolate e chiudete ai lati.
Mettete sul fondo di una pentola verza tagliata, una foglia intera , pomodoro, aneto e santoreggia, adagiate gli involtini fino quando coprite il fondo della pentola, coprite con verza tagliata e cubetti di polpa di pomodoro e continuate con gli involtini... Alla fine coprite con la verza tagliata e una foglia intera, polpa di pomodoro, pepe in grani, aneto e santoreggia.
Versate l'olio e acqua quanto basta per coprire gli involtini.
Lasciate cuocere a fuoco molto basso per quasi 1 ora e 10 minuti, non più di 1 ora e 30 minuti,


in romana

 ingrediente :

1 varza de dimensiune medie murata *

400 gr orez integral
1 ceapa rosie mare
1 morcov mare
400 gr (1 cutie) de pulpa de rosii
1 lingura de suc de rosii
1 cescuta cu ulei

sare, piper boabe, marar tocat, cimbru

cit tinem in causul pumnului felii de hribi dezhidratati pe care le-am tinut in apa rece ca sa hidrateze si apoi le-am taiat bucati foarte mici - optional


* eu am folosit frunze de varza in saramura cumparate la borcan

- daca folositi varza intreaga murata taiati cu grija frunzele, decupati partea mai tare centrala si taiati bucati frunzele de masura viitoarelor sarmale; eu am avut frunze in saramura deci le-am scos din borcan, decupat si ales cele rupte de cele intregi, apoi le-am pus in doua castroane separat cu apa rece sa se mai desareze . - tocam ceapa si radem morcovul pe razatoarea mica le punem in tigaia de teflon (antiaderenta ) fara grasime si adaugam un virf de cutit de sare - de fapt asta e toata sarea pe care am folosit-o in reteta , varza este murata deci in saramura si desi am tinut-o cca 30 min la desarat a iesit dor excesul de sare in rest pastreaza destula sare ca sa nu mai fie nevoie sa mai adaugam... daca insa voi preferati mincarea mai sarata puteti sa mai adaugati dupa gust
- lasam sa se inmoaie la foc foarte mic, efectiv sa transpire si adaugam orezul pe care eu l-am spalat mai intii cu apa rece
 - daca aveti sau ati hotarit sa adaugati hribii acum este momentul, daca folositi din cei dezhidratati ii tineti cel putin 30 min in apa rece sa se hidrateze apoi ii scoateti din apa si ii stoarceti bine in pumn, APA SE ARUNCA .
 - adaugati sucul de rosii si marar tocat (eu am avut uscat) si amestecati bine totul, puneti capacul peste tigaia in acre ati innabusit ceapa, morcov, orez si ciuperci si stingeti focul, lasati sa se raceasca
- scoateti varza din apa si frunzele rupte o parte le lasati asa pentru a fi folosite pe fundul oalei si deasupra sarmalelor si o parte le tocati marunt
- frunzele alese pentru sarmale le umpleti pe rind cu cite 1 lingura sau o lingurita de umplutura de orez, invirtiti sarmalele
- pe fundul oalei puneti un start de frunze dintre cele rupte si un strat de varza murata tocata, o parte din pulpa de rosii si putin cimbru si marar
- asezati un strat de sarmale apoi din nou varza murata tocata , pulpa de rosii si continuati cu straturile de sarmale ( eu am avut doar 2 straturi)
- deasupra ultimului strat de sarmale puneti restul de varza tocata, frunze cit de cit intregi dintre cele care nu erau bune de sarmale si restul de pulpa de rosii, cimbru si marar ...
- varsati peste toata suprafata uleiul
- adaugati apa cit este nevoie pina ajungeti cu lichidul la acelasi nivel cu sarmalele si puneti la fiert pe foc foarte mic ( eu am pus si o tabla peste flacara ca focul, caldura sa fie uniforma pe toata suprafata oalei)
- lasati la fiert, eu am lasat 1 ora si 10 minute cu capac (cine vrea poate sa le fiarba in cuptor sau amestecat prima parte pe flacara aragazului si sa termine in cuptor)

timpul depinde de cantitatea voastra si dupa cum va place sa fie orezul

Daca nu aveti ciuperci nu sunt oricum obligatorii, orezul integral fiind mult mai gustos chiar si doar fiert in apa simplu fata de orezul obisnuit da gust bun sarmalelor.



 english

 
Ingredients:

1 medium sized pickled cabbage
400 g whole/brown/ hulled rice
1 large red onion
1 large carrot
400 gr
(1 can) of tomato pulp
1 tablespoon of tomato juice
1 "italian coffee cup" with oil (around 2-4 tablespoon)
salt, pepper, dill, thyme
1/4 cup dried porcini mushrooms -optional

From your  pickled cabbage separate the cabbage leaves and cut out the hard part of each leaf, cut each leaf in ½ or ¼ . Put the cabbage leaves in cold water.

Keep the dry mushrooms in water for 30 minutes, strain the liquid they soaked in and DON’T USE IT.

Chopped onion and grid the carrot put them in an non-stick pan without fat and add a pinch of salt and sauté for 5 minutes. Add rice, tomato juice, mushrooms and chopped dill, cover with the lid and turn off the heat, let it cool

Remove the cabbage from the water and divide the leaves for the  rolls with the rest of the cabbage, keep few leaves to put in the bottom of the pan and to cover the rolls at the end and chopped  the rest.

Make the rolls adding about 1 tablespoon of filling into each roll.
In the bottom of the pan put  a leaf and some chopped cabbage, dill, thyme, tomato pulp and place the cabbage rolls Arrange the rolls around the pan until the pan is full.
Between each cabbage rolls layer put chopped cabbage and tomato pulp.
the last layer with chopped cabbage and /or a cabbage leaf , tomato pulp, dill, thyme and pepper.
Pour oil and water to cover the cabbage rolls layers.
  
Simmer around  1 hour and 10 minutes covered with a lid , not more than 1 hour and half

. Leggi anche /Citeste si /Read also : Sarmale - Romanian cabbage rolls

mercoledì 24 aprile 2013

Torta con frutta e crosta sbriciolata - Prajitura cu fructe si crusta crocanta





ingredienti per una teglia da 30 cm *23 cm 

Impasto (I)

110 gr burro morbido
200 gr zucchero 
300 gr farina 00
1 bustina lievito per dolci
2 uova
150 ml latte  

per la crosta croccante (II) 

100 gr farina 00
60 gr zucchero
150 gr burro

 frutta fresca ( fragole, ciliegie etc) 
 
Per il primo impasto ( I) con il frullatore mescolate zucchero con le uova  fino quando lo zucchero non si sente più, aggiungiamo il burro morbido, continuammo a frullare e alla fine il latte  
Nel composto liquido cremoso versiamo la farina insieme al lievito e amalgamiamo per bene con un cucchiaio.

 Prepariamo la crosta croccante (II) mescolando zucchero con burro e farina come per la sbrissolona un impasto di briciole.

Versate nella teglia unta e infarinata o con la carta da forno il primo impasto, sopra adagiate la frutta fresca lavata e asciugata e sopra la frutta l'impasto sbriciolato  

 Infornate nel forno già caldo a 190°C per 35-40 minuti o quanto basta secondo il vostro forno

in romana  
 ingrediente :

110 gr unt moale
200 gr zahar
300 gr faina alba de prajituri
2 linguri praf de copt
2 oua
150 ml lapte

pentru crusta crocanta ( II ):
100 gr faina
60 gr zahar
150 gr unt

fructe : eu am avut putini capsuni deci am pus in tava 2/3 capsuni si 1/3 visine pentru prajituri (de la borcan de anul trecut)

-amestecam ouale cu zaharul pana se umfla si devine spumos, adaugam untul si mai mixam pina se incorporeaza bine, apoi varsam laptele si amestecam iar bine de tot
-acum adaugam faina trecuta prin ciur si apoi amestecata cu praful de copt si amestecam totul cu o lingura

punem in tava hirtia de copt pe care mai intii am umezit-o apoi am strins-o in pumn sa sa elimine apa in exces si am sters-o cu o cirpa /stergar de bucatarie , in felul asta se aseaza perfect in taca oricare ar fi forma acesteia

- varsam compozitia de mai sus in tava cu hirtia de copt si asezam deasupra fructele.

- separat amestecam faina cu zaharul si untul pina obtinem un aluat (II) nisipos ,bucatele de aluat, nu trebuie framintat

- peste tava cu aluatul si fructele presaram acest aluat II care se va transforma in crusta crocanta

coacem in cuptorul deja incalzit la 190°C pentru cca 35-40 min pentru o tava de dimensiunea 30*23 cm

nota: daca folositi zahar brun pentru crusta efectul optic va fi mai mare

domenica 21 aprile 2013

Beignets corse au brocciu




Questa è l'ultima ricetta per l' Abbeccedario Culinario della Comunità Europea   evento bloggistico di Aiuolik Trattoria Muvara  e siamo ancora ospiti di Elena di  Zibaldone culinario 

Corsica è bellissima e con questa ricetta mi sembra di essere in vacanza ...


 ingredienti : 
300 gr brocciu ( ho usato la ricotta a fette )
1 uovo
250 ml latte 
150 gr farina 
5 gr lievito di birra 
sale, aroma di fiori di arancia o rum
olio per friggere 
 zucchero a velo


Mescolate la farina, l'uovo, il lievito, l'aroma  e il latte per ottenere un impasto morbido come una pastella.  Lasciate lievitare per almeno un'ora e adesso aggiungete il formaggio schiacciato con la forchetta. Scaldate l'olio e friggete aggiungete l'impasto con un cucchiaio.
Scollate sulla carta e spolverate con zucchero a velo. 
 

in romana  

ingrediente pentru gogosile cu urda

300 gr urda ( in original brinza brocciu tipica din Corsica )
1 ou
250 ml lapte
150 gr faina
5 gr drojdie de bere
sare, esenta de flori de portocal sau de rom
ulei pentru prajit
zahar pudra

Am amestecat faina cu ou, drojdia, laptele si aroma /esenta.  A iesit un aluat ca de clatite foarte moale . L-am lasat acoperit pe masa, acum e cald afara si dupa 1 ora cind se vedea ca a crescut am adaugat in el urda sfarimata cu furculita .

Am incalzit foarte bine uleiul intr-o cratita adinca si abia cind era foarte fierbinte am pus cu lingura gogosile pe rid, in timp ce se prajeau le-am intors (in general se cam intorc singure). Si le-am scos pe farfuria cu hirtie pentru prajeli.

Le-am pudrat cu zahar .
 

english

 ingredients :

300 Brocciu cheese (or ricotta)
1 egg
250 ml milk
150 gr all purpose flour
5 gr yeast
salt, essential orange flower water or rhum 
oil to fry 
powdered sugar

First prepare the batter: mix flour, egg, yeast, milk and essentials, should be very liquid as the batter for crepes. Wait 1 hour to rise. 
Now add the cheese crushed with a fork . 
Put the batter in the very hot oil with a tablespoon and fry. 
Remove it with a slotted spoon and place on a plate covered with paper towels to drain 
Add powdered sugar