giovedì 2 aprile 2015

Feteer meshaltet per la I del Il Cairo ( Egitto) del'Abbecedario Culinario






Questa è la mia  ricetta per 
 il nostro tour virtuale in Egitto
 organizzato da Tratoria Muvara  
e ospitato da
Terry del blog  Crumpets and co. .
Fateer o feteer meshaltet à una specialità egiziana. Le origini di questo piatto arrivano in passato fino ai antichi egizi e a le offerte che i faraoni facevano ai loro Dei. Adesso questo è un piatto preparato per le feste, matrimoni o le grandi occasioni .  


Ingredienti: 

2 tazze farina 00
1 tazza (più o meno, quanto basta ) acqua tiepida 
sale 
ghee ( o olio)
Mescolate la farina con il sale e l'acqua per ottenere un impasto molto morbido e appiccicoso, lavorate questo impasto 15 minuti fino quando si stacca dalle mani. 
Dividete l'impasto in 3 pezzi. Fate 3 palline e mettete le palline in una ciotola coperte con del ghee ( o del olio ). Lasciate 15 minuti che riposa.
Togliete una pallina di impasto e con le mani stendetelo su il vostro tavolo di lavoro ( io uso una tovaglia che si può lavare facilmente per questo tipo di impasto molto oleoso).  Versate e spennellate con del ghee ( o olio) molto bene e stendete l'impasto più sottile. Se si rompe si può incollare facilmente . Chiudete bene ripiegando i bordi verso il centro come nella foto ( o come in tanti video su youtube) . 
Stendete il secondo pezzo e in mezzo mettete il primo impasto, spennellate molto bene di ghee ( o olio) e chiudete i bordi coprendo il primo impasto. 
Seguite i stessi passi anche per l'ultimo pezzo. Sempre spennellano molto benne con ghee o olio. 

stendete l'impasto ottenuto tirando i bordi per ottenere un cerchio piu' grande. 

Cuocete nel forno già caldo  nella metà piu' bassa del forno fino quando diventa dorato. 

Tagliate caldo  e servite : con zucchero a velo ( e con farina di pistacchio), con miele, con Nutella . O cosi semplice servito con formaggio ( tipo Feta) e olive.

Si può anche riempire di formaggio, carne  o versare sopra un topping di uovo sbattuto con olive, peperoni e formaggio prima di infornare .. trovate molte idee in internet.


in romana  

 Fateer sau feteer meshaltet e o specialitate egipteana. Originile ei se intorc in timp pina la faraoni si la ofrandele aduse de ei Zeilor. Acum aceasta placinta este pregatita la sarbatori, ocazii speciale si nunti. Evident este si un streetfood cam ca merdenelele de la noi .


Ingrediente:

2 cani de faina alba
1 cana cu apa calduta ( sau cit este nevoie )
un praf de sare
ghee sau ulei

Amestecati faina cu apa si sarea pina obtineti un aluat destul de lipicios, il framintati cca 15 minute sau cit e nevoie pina cind se dezlipeste de pe miini.
Impartiti aluatul in 3( sau in mai multe bucati depinde cit de mare e cana folosita la masurarea fainii .. trebuie sa obtineti bile de marimea unor mingii de golf),  Puneti aceste bile de aluat intr-un castron si acoperiti cu untul topit/ ghee sau ulei ..de preferat insa untul aceasta topit. Lasati 15 minute .
Scoateti o bila de aluat si o intindeti numai cu miinile pe masa de lucru ( eu folosesc o musama care se poate spala usor special pentru acest gen de aluaturi , dar daca aveti blat de inox sau de piatra, marmura etc lucrati aluatul pe el.. ) Intindeti foarte bine, trebuie sa fie transparent, daca se rupe se poate lipi usor. Dupa ce ati intins foaia la maxim, aduicet marginile spre centru pina cind btineti u bucata de aluat impachetata .Ungeti mareu aluatul cu grasime.

Luati a doua bila de aluat, faceti o faoaie subtire ungeti mereu foarte bine cu grasime si puneti in mijlocul ei primul aluat impachetat , aduceti marginile spre centru ca sa acoperiti acest aluat si impachetati ..

Luati a treia bila si o intindeti foarte bine, puneti in mijloc pachetul de aluat din cele 2 foi si din nou aduceti marginile spre centru, impachetati bine ..

Eu am intins aluatul obtinut tragind de marginile lui in toate directiile ca sa ii dau o forma cit mai rotunda .. Nu uitati sa ungeti bine si pe deasupra.

Coaceti in cuptorul deja incalzit spre maxim, in jumatatea de jos a cuptorului pina cind devine auriu.

Taiati cald si serviti :
pudrat cu zahar pudra (si fistic cum am facut eu, merge si fara), cu miere, Nutella ..
sau cu brinza Feta/telemea si masline

sau puteti umple foile cu brinza, carne tocata ( deja preparata ), cu stafide, cocos ras si smintina de frisca

am mai vazut o alta reteta in care peste acest aluat inainte sa il coaca turna ou batut, masline si ardei gras .

english

" Feteer, or pie, is a dish that no one can hate. Feteer can be made with all kinds of toppings or it can be made plain. Feteer was introduced in the ancient time because Pharaohs wanted to store their food from the hot, sandy weather of the desert. The pie crust was inedible as they used it for baking. The Pharaohs pie was first filled with honey, nuts, and fruits and then another pie was introduced with savory meat. When visitors from different parts of the world tasted this pie, they were fascinated."
from : foodblend 


ingredients :

2 cups flour
1 cup warm water
salt
ghee

Mix the flour with the salt and water to obtain a dough very soft and sticky, work this dough 15 minutes until  it detaches from your hands.Divide the dough into 3 pieces. Make 3 balls and put the balls in a bowl covered with ghee (or oil). Let them rest for 15 minutes.Take a dough  ball  and roll it out with your hands on the work table (I use a tablecloth that I can  wash/clean very easy). Pour and brushed with ghee (or oil) very well and roll out the dough more thin possible. Close it  folding the edges toward the center as in the picture (or as in a lot of  videos on youtube).Roll out the second piece as the first and put  in the center the first folded dough,  brush very well with  ghee (or oil) and close the edges by covering the first folded dough.Follow the same steps for the last piece. Roll out, put in the center the second folded dough and cover bringing the edges to the center. Brush with so much ghee ( or oil ) you can. 

Roll out the dough by pulling the edges to get a big circle, brush with ghee or oil again and place it in your baking pan. Bake in preheated oven for around 15 minutes or until it becomes golden.Slice and serve warm: with powdered sugar (and with pistachio flour), with honey, with Nutella. Or served with cheese (like feta) and olives.
 


This is my recipe for
hosted by Terry 
 from  



martedì 31 marzo 2015

Om Ali ( o Umm Ali) per la I del Il Cairo ( Egitto) del'Abbecedario Culinario



Questa è la mia  ricetta per 
 il nostro tour virtuale in Egitto
 organizzato da Tratoria Muvara  
e ospitato da
Terry del blog  Crumpets and co. .
Ingredienti :

1 pasta sfoglia ( la mia era rettangolare ma va bene anche una tonda)

600 ml latte
400 ml panna da montare

vaniglia  ( io ho usato una bustina di zucchero vanigliato ) o cannella
50 gr zucchero

uvetta ( io ho usato uva chilena, piu' grande come si vede nella foto)

pistacchio (non salato ! )
farina di pistacchio 

nocciole, mandorle (facoltativo)
cocco grattugiato (facoltativo)


Cuocete la pasta sfoglia ( tagliata a quadrati) nel forno già caldo a temperatura massima . Una volta cotta e raffreddata rompetela a pezzi senza fare troppe briciole.

Montate 100 ml di panna

Scaldate il latte e 300 ml di panna con lo zucchero 5 minuti (fate bollire) e lo zucchero vanigliato se avete scelto di usarlo

Mettete i pezzi di sfoglia in una teglia, aggiungete sopra l'uvetta, pistacchio, e la frutta secca che vi piace, un po' di cannella in polvere se avete scelto la cannella al posto della vaniglia e versate il latte con la panna bollente. Lasciate raffreddare un attimo e aggiungete con un cucchiaio la panna montata.

Cuocete a 180° per 20 minuti ...

Servite ne troppo  caldo ma ne freddo (anche se a me piace anche freddo, de gustibus )

Volendo ornate con farina di pistacchio e uvetta o come vi pare.

in romana  

O reteta egipteana care are la baza o budinca de piine (probabil aish labiat sau baladi) si lapte si care in variantele moderne foloseste cum am facut si eu aluatul frantuzesc ( facut cu unt sau margarina evident si nu cu untura).

Pe internet gasiti aceasta reteta in toate limbile lumii, evident ca si in romana, fiecare reteta are ceva in plus, aveti de unde alege varianta preferata. Eu am citit mai multe retete ( unele aveau poze si altele nu ) si apoi am ales una care imi placea mai mult.

Evident tot pe net gasiti si legendele care acompaniaza aceasta reteta si numele ei. Sunt doua una mai trista si una mai placuta

1. Umm Ali inseamna mama lui Ali, in acele vremuri cind se presupune ca s-ar fi nascut aceasta reteta femeile erau strigate/numite dupa numele primului fiu. Cind sultanul a murit Ali era inca un copil si mama lui devenea regenta ( sultana mama ) insa a doua nevasta a sultanului a declarat ca ii va face zile grele, motiv pentru care mama lui Ali a platit sclavele nevestei nr.2 ca sa o omoare pe aceasta. Apoi ar fi pregatit aceasta prajitura ca sa sarbatoreasca "victoria"

2. Sultanul ar fi mers mult prin desert pina cind a ajuns intr-un mic sat obosit si infometat. Localnicii au chemat.o pe mama lui Ali care era cea mai priceputa bucatareasa din sat sa pregateasca ceva demn de un sultan. Ei erau ins atoti foarte saraci, inclusiv mama lui Ali asa ca in casa avea numai piine veche, lapte si fructe. A inventat aceasta budinca de lapte care sultanului i s-a parut ( si chiar este ) delicioasa ... Iar sultanul a "decretat" ca acest desert sa poarte mereu numele mamei lui Ali.

prefer a doua legenda

Varianta moderna si rapida se face cu aluat frantuzesc insa chiar si la marile hoteluri in Egipt puteti servi chiar si varianta cu piine ( inclusiv cu croisante /cornuri rupte bucati ).


Ingrediente :

1 foaie de aluat frantuzesc congelat sau nu

600 ml lapte
400 ml smintina de batut frisca

vanilie ( eu am pus un plic de zahar vanilat) sau scortisoara
50 gr zahar

stafide ( eu am avut struguri din Chile , sunt mai mari decit stafidele)

fistic curatat de coaja ( nu din cel sarat! )
fistic macinat ca o faina

alune , migdale etc dupa gust optional ( nu am pus)
cocos ras ( optional. nu am avut si deci nu am pus)


am pus aluatul in tava, crestat in bucati ca sa imi fie usor sa il rup cind e gata fara sa il fac farime. Cind era gata si s-a racit l-am rupt si l-am pus in tava .

100 ml de smintina pentru frisca am batut-o

laptele cu restul de smintina de frisca l-am incalzit impreuna cu zaharul 5 minute. sa fie fierbinte.

Peste aluatul am pus stafidele, fisticul ( cine vrea poate sa puna cocosul, alune, migdale etc ) si un praf de scortisoara apoi am varsat laptele fierbinte iar deasupra lui am pus cu lingura gramajoare din frisca batuta ici si colo.

Am pus tava la cuptor si am copt la 180° 20 minute ...

Se serveste nici fierbinte dar nici rece ( spune pe net desi mie mi-a placut rece) .

Am ornat deasupra cu niste fisctic macinat si citeva stafide extralarge , nu e obligatoriu insa...

english

Umm Ali (ام على, [omme ˈʕæli]), a national dish of Egypt, is a raisin cake soaked in milk and served hot.
from : wikipedia  

One leggend say :
"Om Ali was the wife of a ruler from the Ayyubid dynasty in Egypt called Ezz El-Din Aybek.
Her rival Shagaret El Dorr was the second wife of that ruler. After his death, Shagaret El Dorr arranged for
Om Ali to be murdered, and to celebrate, she requested from her cooks to come up with the most
delicious dessert they can think of to distribute to throughout Egypt. The successful recipe was a special
pastry with milk and honey, that was named Om Ali. A gold coin was added to each plate & distributed in
the streets of Egypt.
Shagaret El Dorr ruled Egypt for some time in the name of her husband, and  later died in a conspiracy
too. This dish to date is still known as Om Ali."
 


And another
" The sultan (...) was on hunting trip by a small poor village in the Nile delta and then, I guess with the fresh air, developed a graving for sweet. Of course what the sultan wants the sultan gets.  The mayor of this small village did not what to do. The mayor went to the house of um Ali and asked her help.  I guess she was known as good baker in their village.  Um Ali, looked around and used what she had.  Dry bread, dry raisin, some nuts for the yard tree with milk from the house cow.  She sprinkled sugar on top and baked the whole thing.  The sultan loved this treat.  When he inquire about it they told him it was um Ali.  So, he thought that was the name of the dessert.  " 
  

Ingredients:
1 sheet of puff pastry dough

600 ml milk
400 ml cream to whip

vanilla (I put a sachet of vanilla sugar) or cinnamon

50 grams sugar
raisins
peeled pistachios (not the salty!)
pistachio powder (flour),
hazelnuts, almonds ( optional)
grated coconut (optional.)


Cut the puff pastry in rettangular pieces and bake it. Than break it into small pieces.

Put the puff pastry pieces into a oven pan and sprinkle raisins, pistachios or what do you like..

Whip 100 ml of cream.

Let boil the milk with the rest of the cream. sugar and vanilla  for few minutes.

Put the puff pastry dough in an oven pan and sprinkle raisins, pistachios and anything else you want. Cover with boiled milk and cream and let rest few minutes. Now  dollops  the whipped cream( with a tablespoon).

Bake it for  20 minutes at 180 ° ...
Serve warm .
This is my recipe for
hosted by Terry 
 from  

lunedì 30 marzo 2015

Kousa bil bechamel ( Zucchine al forno con beshamel - Zucchini ovenback with bechamel sauce - Dovlecei la cuptor cu beshamel) per la I del Il Cairo ( Egitto) del'Abbecedario Culinario





Questa è la mia  ricetta per 
 il nostro tour virtuale in Egitto
 organizzato da Tratoria Muvara  
e ospitato da
Terry del blog  Crumpets and co. .



 Ingredienti :

5-6 zucchine ( 10 cm ) tagliate a fettine
300 gr carne macinata di bovino
1 cipolotto grande  ( con tutte le foglie verdi)
1 cucchiaio olio
1 cucchiaio passata di pomodoro

sale, pepe
1 punta di coltello con coriandolo polvere 
1 punta di coltello  cumino macinato
1 punta di coltello cannella in polvere
1 punta di coltello  zenzero in polvere 
poco cardamomo (i semi neri) macinato 
poca noce moscata grattugiata 


per la salsa beshamel :
500 ml latte
1cucchiaio di farina
50 gr  burro
noce moscata grattugiata
sale

Ho fatto rosolare in una padella la carne con la cipolla, sale e l'olio. Aggiungiamo le specie e la passata di pomodoro. Togliete la carne dalla padella in una ciotola.
Lavate le zucchine e affettatele e poi le mettete nella padella dove avete fate cuocere la carne e lasciate a fuoco basso e coperto cuocere le zucchine a metà.
Preparate la beshamela.
Scaldate il forno a  180-200°C, ungete la teglia con un po' di olio, versate le zucchine, coprite con la carne e poi con la bechamel. Infornate a  180°C per 30-40 minuti. Lasciate raffreddare 5-10 minuti prima di servire .

in romana  

 Ingrediente :

5-6 dovlecei mici ( 10 cm ) taiati felii usor in diagonala ( cum se taie salamul)
300 gr carne de vita tocata
1 ceapa ( verde mare cu tot cu frunzele verzi)
1 lingura de ulei
1 lingura cu suc de rosii gros, cu pulpa ( passata )

sare, piper
1 virf de cutit de coriandru macinat
1 virf de cutit de chimen macinat
1 virf de cutit de scortisoara macinata
1 virf de cutit praf de ghimbir
putin cardamom macinat ( doar semintele negre)
nucsoara macinata (un praf)


beshamel :
500 ml lapte
1 lingura de faina
50 gr unt
1 virf de cutit cu nucsoara rasa
sare

Am pus intr-o tigaie carnea cu ceapa tocata, un praf de sare si uleiul sa se inabuse la foc mic, amestecind din cind in cind. Cind carnea si-a schimbat culoarea am adaugat sosul de rosii si condimentele. Am mai lasat-o citeva minute pe foc si apoi am rasturnat-o intr-o farfurie /castron.

Am spalat dovleceii si le-am taiat capetele, erau mici si delicati deci nu a fost nevoie sa le curat coaja sau semintele. I-am taiat in felii oblig ca sa iasa mai mari. Apoi i-am pus in tigaia in care am pregatit carnea, fara ulei, doar ce mai ramasese in tigaie si cu putina sare. I-am inabusit cu capacul pus si amestecind din cind in cind pina cind erau moi cam pe jumatate facuti.

Am pregatit sosul bechamel: in cratita am pus untul sa se topeasca si apoi faina, am amestecat bine si am varsat laptele amestecind bine sa nu se faca cocoloase, apoi la foc mic am fiert sosul amestecind mereu pina cind s-a ingrosat putin ( nu foarte mult) . Daca vreti mai mult beshamel puteti face cantitate dubla ( in multe retete se vede stratul mul mai gros, eu am facut pe gustul nostru cu strat mai mic de sos ). Cind era gata am adaugat un praf dee nucsoara macinata si am amestecat bine.

Am incalzit cuptorul la 180-200°C si am uns tava cu putin ulei. Am pus un strat de dovlecei ( cine vrea poate face ca la musaca doua straturi cu carnea la mijloc ), am rasturnat carnea si apoi desupra sosul de bechamel.

Am pus tava la cuptor si am copt la 180°C cca 30-40 minute .Cind sunt gata mai lasati exact ca si la lasagna sau musaca sa se raceasca citeva minute( 5-10) inainte sa taiati felii si sa serviti.

english

Ingredients:5-6 small zucchini (10 cm) diagonally sliced
300 gr minced beef1 onion (with all the  green leaves )1 tablespoon oil1 tablespoon of thick tomato juice with pulp 

salt and pepper1 pinch of ground coriander 

1 pinch of ground cumin1 pinch of ground cinnamon 
1 pinch of ginger powdercardamom powder (only black seeds)ground nutmeg (a pinch)beshamel:500 ml of milk1 tablespoon flour50 g butternutmegsalt 
I browned the meat in a pan with the onion, salt and oil. Add the spices and the tomato puree. Remove the meat from the pan into a bowl.

Wash the zucchini and slice them and then into the pan where you allready  cook the meat and leave on low heat and covered the zucchini 5-10 minutes.

Prepare the bechamel sauce.


Preheat the oven to 180-200 ° C, grease the pan with oil, pour the zucchini, cover with the meat and then with bechamel. Bake at 180 ° C approx 30-40 minutes .Let it cool 5-10 minutes before serving.
 


This is my recipe for
hosted by Terry 
 from