mercoledì 22 giugno 2011

Ciocolata de casa - Tavoletta di cioccolata fatta in casa - Homemade choccolate



ingredienti :


200 gr. burro
50 ml acqua,
200 gr zucchero,
100 gr. latte in polvere,
2 cucchiai cacao ( non zuccherata )
gherigli di noci

burro per imburrare la teglia

Prepariamo un sciroppo con acqua e zucchero. Più il sciroppo è denso la cioccolata sarà più dura e se il sciroppo e meno denso la cioccolata sarà più elastica.
Io ho fatto bollire il sciroppo soltanto quanto basta per sciogliere lo zucchero perfettamente.

Mescoliamo il latte in polvere con cacao e setacciamo .
E versiamo la polvere di latte e cacao nella pentola con il sciroppo, mescolate per bene e aggiungete il burro sciolto e raffreddato. Continuate a mescolare fino ad ottenere un composto omogeneo.

In una teglia imburrata versate il composto e aggiungete i gherigli di noci e spingeteli con il dito nella cioccolata ( scaldate i gherigli di noci nel forno in una teglia a fuoco basso e poi spelate la pellicina che li copre). Volendo potete aggiungere i gherigli di noci nel impasto .

Lasciate raffreddare la teglia con la cioccolata in un posto fresco o nel frigo un ora o 30 minuti e disegnate con un coltello i quadrati /  i cubetti e dopo  alcune ore o una  notte ( ancora meglio) .tagliate e servite.

in romana

ingrediente :

200 gr. unt
50 ml apa,
200 gr zahar,
100 gr. lapte praf,
2 linguri de cacao
nuci
unt pentru uns tava

Facem un sirop di zahar si apa, il fierbem cit vrem, dupa cit de legat / gros sau nu va fi siropul vom obtine o ciocolata elastica sau mai dura care se va farimita la taiere . Eu am fiert siropul numai cit sa se topeasca zaharul si a iesit o ciocolata nu foarte dura, usor elastica .
Amestecam laptele praf cu cacaoa si trecem amestecul prin sita ca sa nu aiba cocoloase.
Adaugam in siropul de zahar si apa amestecul de lapte si cacao si amestecam bine cu lingura de lemn , pe focul mic, varsam si untul topit si racit si amestecam pina cind se combina bine toate ingredientele.
Intr-o tava de sticla sau de metal uns acu unt varsam compozitia si asezam deasupra bucatile de miez de nuca apasind cu degetul daca vrem sa fie nucile mai in inetriorul ciocolatei ( miezul de nuca il punem in cuptor la temperatura mica si il lasam sa se coaca putin apoi cu mina indepartam pojghita de pe el ). Cine vrea poate sa adauge nucile in amesteca si sa verse totul in tava .
Lasam la rece ( frigider ) intii o ora sau 30 minute apoi trasam cu cutitul bucatile pe care le vom taia si apoi lasam in frigider  2-3 ore  sau o noapte intreaga ( de preferat) ca sa se intareasca perfect. Apoi taiem bucati si servim.

english

ingredients:

200 gr. butter
50 ml water
200 gr sugar
100 gr. milk powder
2 tablespoons cocoa
nuts
butter for greased the pan


Boil the water with sugar to obtain a syrup, the consistere of the syrup tell us how the chocolate become : a light syrup - an elastic chocolate; or when you take a teaspoonful of syrup from the bowl and drop it into another bowl with cold water, it forms a soft ball which can be shaped up with the tip of your fingers - obtain a hard chocolate ).
Mix the milk powder with cocoa and sieve it.
Add this mix in the syrup and the melt butter and mix very well until obtain a thick paste.
Grease a pan with butter and spread the chocolate in, add the chopped nuts and push them inside the chocolate with your finger or you may mix the chopped nuts in the chocolate.
After half hour make the square shapes with a knife.
Keep it in the refrigerator for 1-2 hours or all the night long. Cut it and serve.

venerdì 17 giugno 2011

Sorbetto di cioccolato amaro e ciliegie - Sorbetto de ciocolata amara si cirese - Bitter chocolate and cherries sorbetto


Ingredienti:

200 g di cioccolato amaro
200 gr di acqua
200 gr di ciliegie senza nocciolo

1 cucchiaio di liquore di ciliegie o vişinată *
1 cucchiaio di sciroppo di ciliegi **

-Mettete nel freezer le ciliegie snocciolate
-sciogliete la cioccolata e versate tutta l'acqua, mescolate fino quando si raffredda un po', spegnere la fiamma e continuate a mescolare con il frullatore o con una frusta finché l'acqua non è perfettamente amalgamata con il cioccolato fuso.
- Mettete la pentola in una ciotola piena di cubetti di ghiaccio o nel lavandino e lasciare che l'acqua fredda score (attenzione a non spruzzare d'acqua nel vaso con la cioccolata). Mescolate fino quando si raffredda molto bene.
- Mettete la crema nel freezer e aspettate un po' che si indurisce
- Togliete la pentola dal congelatore e versate sopra le ciliegie surgelate, frullate tutto con il frullatore ad immersione o nel blender / robot da cucina
- Aggiungete 1 cucchiaio di liquore di ciliegie e uno di sciroppo di ciliegie (sciroppo da un barattolo di confettura di ciliegie **) mescolate bene e mettete tutto nel congelatore coperto con la foglia trasparente o con un coperchio
- Lasciate qualche ora nel congelatore e mescolate di tanto in tanto con un cucchiaio .
- Quando il sorbetto è ben ghiacciato ma si può tagliare con un coltello versatelo nel mixer /blender/ o in una pentola se usate il frullatore ad immersione e frullate ad alta velocita per un paio di minuti, finché il sorbetto non diventa una crema
- Se dopo questa operazione è diventato troppo morbido lasciate un po' nel freezer e poi servite

* Ho messo vişinată
** Ho messo il sciroppo di ciliegie da un barattolo di confettura di ciliegie

È possibile inserire alcuni cucchiai di sciroppo in più se si vuole più dolce


in romana


ingrediente :

200 gr ciocolata amara
200 gr apa
200 gr cirese fara simburi

1 lingura visinata sau lichior de cirese *
1 lingura sau mai multe de sirop de cirese sau visine **

-puneti ciresele curatate la congelator
-topiti 200 gr de cioco amara si adaugati toata apa dint-o data peste ciocolata cremoasa , ametecati bine si stingeti flacara aragazului. Continuati sa amestecati cu mixerul sau cu telul pina cind se amesteca perfect apa cu ciocolata topita .
- puneti cratita cu amestecul de aa si ciocolata pe un alt vas plin cu cuburi de gheata sau in chiuveta si lasai sa curga apa rece pe linga cratita ( atentie sa nu stropiti cu apa in cratita ) ,. Amestecati pina cind devine cremoasa ( la mine nu s-a intarit , poate nu era ciocolata de foarte buna alitate , poate nu avea destula lecitina ca sa o intareasca ).
- puneti crema obtinuta in congelator si asteptati pina se intareste putin
- varsati ciresele congelate peste crema de ciocolata si apa si amestecati bine cu mixerul vertical sau in blender ( robot cu cutit)
- adaugati 1 lingura de visinata sau lichior de cirese si 1 lingura de sirop de cirese ( sirop dintr-un borcan cu dulceata de cirese **) amestecati bine si varsati intr-n vas special pentru congelator sau chiar intr-o cutie veche de inghetata cu capac ( daca vasul vostru nu are capac puneti folie transparenta , e bine sa fie acoperit ca safaca cit mai putine ace de gheata ).
- lasati citeva ore la congelator si din cind in cind mai amestecati cu lingura in compozitie .
- cind s-a congelat cit sa puteti sa o taiati cu un cutit introduceti mixerul vertical si mixati sau varsati totul in robiot/ blender si mixati, intra aer in compozitie si o face mai "pufoiasa" dupa tehnica masinii de inghetata care amestecind mereu nu lasa inghetata sau sorbetto sa devina caramida.
- daca dupa aceasta operatie e prea moale mai lasati putin la congelator si apoi serviti


* am pus visinata
** am pus sirop din borcanul de dulceata de visine

puteti pune mai multe linguri de sirop daca vreti mai dulce ( gustati si mai adaugati daca este cazul

english

Ingredients:

200 gr bitter chocolate
200 gr water
200 gr pitted cherries

1 tablespoon cherry liqueur or vişinată ( romanian recipe)*
1 tablespoon or more cherry syrup **

-Put cherries in the freezer
-melt 200 gr of bitter chocolate and add pour all the water once, mix well.Remove from the heat, whisking to incorporated chocolate and water and to refresh.
- Put entire pot ( with the mixture) in a bowl filled with ice cubes and whisk .
- Mix the cold chocolate and water with the frozen cherries in the electrical blender or the immersion blender.
- Add 1 tablespoon cherry liqueur or visinata and a spoon of cherry syrup from a jar of cherry jam ** mix well
- Store the finished sorbet in the freezer for a few hours and stir from time to time with a spoon
- when it will firm up a bit put it again in the blender, become to soft, leave it few minutes in the freezer and then serve


* I put vişinată
** I put the syrup from a jar with cherry confetture

You can put several tablespoons of syrup if you want the sorbetto become sweet (taste and add more if necessary)

mercoledì 15 giugno 2011

Ciliegie con zucchero per l'inverno - Cirese cu zahar pentru iarna - Canned cherries with sugar







400 gr duroni (ciliegie )
125 gr zucchero


- sterilizzate nel forno i barattoli e i coperchi
- lavate le ciliegie, togliendo il peduncolo e scegliendo soltanto la frutta sana, senza alcuna macchia
- mettete le ciliegie nei barattoli e aggiungete lo zucchero
- chiudete i barattoli
- mettete i barattoli in una pentola con un straccio da cucina e i barattoli avvolti nei stracci da cucina per non farli urtare fra loro
- versate acqua nella pentola fino alla filettatura dei barattoli
- portate a bollore e bollite per 35 minuti da quando inizia l'acqua a bollire ( abbassate la fiamma e lasciate sobbollire )
- dopo 35 minuti spegnete la fiamma e coprite la pentola con una tovaglia / coperta e lasciate raffreddare completamente ( si sentirà il clic dei barattoli che fanno il vuoto ).

una volta raffreddato il barattolo c'era dentro un liquido fino a un terzo del barattolo, dopo un ora più della metà, dopo alcune ore e fino oggi ( da domenica) le ciliegie sono sommerse nel loro liquido


in romana

400 gr cirese
125 gr zahar

- se sterilizeaza borcanele in cuptor
- se spala si se curata de codite ciresele, se aleg cirese sanatoase, nelovite
- se pun ciresele in borcanele sterilizate si se adauga zaharul
- se inchide ermetic, cu filet borcanul
- se pune intr-o cratita / oala un servet de bucatarie sau o bucata de pinza si se aseaza in cratita borcanele care au fost invelite si ele invelite in servete de pinza, important e sa nu se atinga unul de altul, daca nu vreti sa le inveliti puteti sa asezati servete de pinza numai intre borcane,
- se varsa apa pina la gura borcanelor
- se fierbe 35 minute de cit incepe sa clocoteasca apa ( cind incepe sa clocoteasca focul se micsoreaza si se lasa sa fiarba incet )
- dupa 35 minute stingeti flacara si acoperiti cratita cu tot cu borcane cu fete de masa, paturi si asati sa se raceasca asa acoperit; capacul va face vid , o sa auziti clic-ul .

cind apa in care au fiert s-a racit in borcan era un lichid cit o treime din volumul borcanului, dupa o ora depasise jumaatatea iar dupa alte citeva ore si pina azi ( de duminica ) ciresele sunt deja acoperite de lichidul/ siropul lasat in combinatie cu zaharul


english

400 gr cherries
125 gr sugar

- sterilize the jars in the oven
- wash the cherries
- put the cherries in the jars and add sugar
- place the lids on top
- put the jars in a pot with kitchen napkins, and pour water, don't cover the jars
- process in a boiling water bath for 35 minutes since the water start to boil
- turn off the heat and cover the pot with an olt tablecloth and or an bed cover and let cool ( you can listen the pops )
- let the jars rest at least 1 month before open and refrigerate any jars that do not seal or opened jar.

when the water was cold in the jar it was 1/3 syrup, after one hour 1/2 and after another hours until today ( since Sunday) the cherries are covered with the syrup



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