lunedì 23 agosto 2021

Irmik helvasi - Halva turceasca din gris cu coaja rasa de portocale si migdale macinate - Halva di semolino - Semolina halva with orange peels and ground almonds

 


Ingredienti (usate lo stesso bicchiere o un cup americano ):

2 bicchieri semolino ( quella per i gnocchi)
3/4 bicchiere olio di semi e burrosciolto ( chiarificato, ghee ) e mescolate insieme
4 bicchieri acqua
3 bicchieri zucchero
scorza grattugiata di arancia
3 cucchiai mandorle grattugiate + 1 per ornare

Fatte bollire acqua, zucchero e scorza di arancia fino quando si scioglie lo zucchero.
In un altra pentola aggiungete soltanto il semolino e tostate sul fuoco molto bene e quasi continuo fino quando cambia il colore e si sente un aroma come di nocciole. E importante come vi piace, meno o più colorata il sapore sarà diverso. Mia nonna preparava questo dolce facendo tostare molto bene fino a un colore quasi come il cioccolata al latte.
Adesso aggiungo anche il grasso ( olio e burro chiarificato * ) e cuociamo tutto insieme, mescolando molto bene, cambia ancora il colore, diventa più scuro. Versate il sciroppo caldo e mescolate bene che non rimangono i grumi. Aggiungete anche le mandorle e fate cuocere molto bene, a fuoco basso e mescolando quasi continuo fino quando il composto non sarà addensato molto bene come una polenta. Il semolino deve risultare cotto bene.
Versate il composto ottenuto in una teglia, uno stampo della forma desiderata piccola o grande ( si può tagliare a cubetti o altre forme una volta raffreddato ) o come ho fatto io e faceva anche la mia nonna con due cucchiai date la forma e mettete sul piatto da portata.
Ornate con mandorle

In romana

Ingrediente cintarite cu acelasi pahar sau cup american

2 pahare gris ( fin)
3/4 pahar ulei si unt clarificat topit amestecat
4 pahare apa
3 pahare zahar (sau dupa gust)
Coaja rasa de la o portocala
4 linguri migdale macinate (3 in halva si 1 presarata deasupra)


Se pun la fiert apa, zaharul si coaja rasa de portocale pina clocotesc si se topeste zaharul. Cind e gata stingem flacara si pastram siropul cald pina cind il vom folosi in halva.
In acelasi timp punem intr-o cratita grisul si il amestecam pe foc, singur, pina cind se simte miros ca de alune prajite si isi va schimba culoarea. Acum conteaza cum ne place halvaua mai alba sau mai maronie, bunica mea o facea colorata gen ciocolata cu lapte, eu o prefer mai deschisa la culoare. Gustul e diferit.
Adaugam grasimea si amestecam mereu, sa se prajeasca bine, se mai inchide la culoare. Varsam siropul ( puteti strecura coaja rasa de portocale sau daca e foarte fina si va place gustul puteti sa o lasati in sirop ) si amestecam mereu ca sa se incorporeze bine si sa se ingroase compozitia. Adaugam migdalele macinate si continuam sa amestecam pe foc. Trebuie sa rezulte ca o mamaliga bine fiarta.
Cind e gata putem varsa halvaua in tava, forma de chec, budinca, in forme de muffins, castronele sau putem cum am facut eu si facea si bunica mea sa luam cu lingura si sa asezam pe platou.
Ornam cu migdale daca vrem.

Bunica mea facea halvaua turceasca cu nuci si scortisoara ( aceasta se adauga spre sfarsit in compozitie daca e macinata sau se pune la fiert in sirop daca e baton)

english

Ingredients :

2 cups fine semolina
3/4 cup oil and butter mix together
4 cups water
3 cups sugar
gratted orange zest
4 tablespoon ground almonds

- prepare the syrup boiling together water, sugar and gratted orange zest
- pour the semolino in a pan and cook without anything until change the colour
- now add oil and butter and mix well, let it cook . Stir constantly it may take a while.
- once the semolina is brownish pour the syrup and stir constantly until the whole syrup is soaked and add the almonds. Cook well. Turn it off and let sit for few minutes, then pour the halva in a pan or as I made and also my grandmother made with two spoons give this spoon shape.






mercoledì 16 giugno 2021

Easy Pita Bread





ingredienti:
acqua quanto basta
3 misure di farina 
2 cucchiaino di lievito di birra secco
2 cucchiaino zucchero
un pizzico di sale
2 cucchiaino olio di oliva

1 misura = 1 cup americano

Prepariamo un lievitino con 1 misura d'acqua tiepida, il lievito, lo zucchero e 1/2 misura di farina, lasciamo lievitare 15 minuti
Adesso aggiungiamo il sale, l'olio e un altre 2 misure di farina  e impastiamo bene, deve essere abbastanza appiccicoso, impastando  e aggiungendo la farina restante  ( 1/2 misura) poco a poco diventerà un vero impasto. Impastate 10 minuti, fate un pausa e di nuovo impastate attenti a non aggiungere ne troppa farina ne troppa acqua. L'impasto deve risultare morbido. Lasciate lievitare coperto per 1 ora in una ciotola unta di olio.
Mettete l'impasto sul piano di lavoro, lo sgonfiate leggermente con le mani e fate 7 -8 palline, copritele e lasciate lievitare minimo 10 minuti coperte.
Stendete una per volta  le palline su una superficie infarinata, mentre la prima cuoce stendete la seconda e sempre cosi. 
 Su una padella molto calda unta e pulita del grasso eccesivo con un tovagliolo di carta cuocete 30 secondi o fino quando fa le bollicine da una parte, giratela e lasciate 1-2 minute e di nuovo la girate.

romana :

3 masuri de faina
apa cat este nevoie 
2 lingurite de drojdie uscata
2 lingurite ulei
2 lingurite zahar 
putin zahar

1 masura = 1 cup american

Pregatim maiaua cu 1 masura de apa calduta, drojdia, zaharul si 1/2 masura faina. lasama la dospita 15 min, pana face bule.
Acum adauhìgam sarea, uleiul si alte 2 masuri de faina si framantam bine, aluatul o sa fie foarte moale adaugam si ultima 1/2 de masura da faina pe rand ca sa se incorporeze bine, daca e nevoie adaugati si apa dar nu exagerati. Aluatul e mai moale . Il lasati intr.un castron uns cu ulei la dospit acoperit cam 1 ora.
Il rasturnam pe masa cu faina, il dezumflam usurel cu mana si il impartim in 7-8 bile pe care le lasam la dospit 10 min cca. acoperite.
Luam prima bila de aluat si o intindem pe masa ca un disc, pe urmatoarea o vom intinde abia cand o coacem pe prima si tot asa.
Pe o tigaie groasa si foarte bine incinsa, daca punem un strop de apa pe ea trebuie sa sfaraie, unsa cu ulei coacem 30 secunde pe o parte painea, apoi cand incepe sa faca bule o intoarcem si o lasam 1-2 minute apoi iar o intoarcem si lasam alte 1-2 minute. Cu o carpa curata apasam painea fara sa o strivim, apasam usor, delicat, tamponam bulelele ca ele sa se intinda si sa se formeze o singura bula imensa care umfla painea ca un balon.

english 

the best pita recipe  I made is this, from  easy pita bread - the mediteraneean dish  

lunedì 31 maggio 2021

Marmellata di albicocche intere e snocciolate - Dulceata de caise intregi dar fara samburi







ingredienti:

1 kg di albicocche molto piccole e non troppo mature
1 kg zucchero
60 ml succo di limone
240 ml acqua

Togliete i noccioli senza tagliare le albicocche spingete con un bastoncino ( in questo video si vede come spinge e il nocciolo viene espulso lasciando l'albicocca intera)

Usate una pentola grande dove tute le albicocche possono stare su un unico strato, mettiamo zucchero, acqua e il succo di limone, facciamo bollire 5-10 minuti. Aggiungiamo le albicocche nel sciroppo e lasciamo bollire 2 minuti. spegnere e coprire con un panno bagnato e strizzato e lasciare cosi per una notte. Nel secondo giorno mettiamo a bollire togliendo la schiuma per 20-25 minuti o quanto basta, le albicocche devono essere un po' trasparenti, il sciroppo legato.
Versate calda nei barratoli .


6 barratoli da 300 ml, e un po' di sciroppo avanzato ( perfetto per le crepes o altri dolci)


romana


1 kg caise mai necoapte si mai mici, erau cam cat o nuca
1 kg zahar
240 ml apa
60 ml zeama de lamaie

se scot samburii cu un bat, coada de la paletele mixerului cum se vede in video .
Se pun caisele in siropul obinut din zahar, apa si suc de lamaiie sa fiarba in clocote 2 minute, stingem focul si acoperim oala cu un servet umed si lasam pana a 2a zi. A doua zi fierbem cca 20-25 min sau cat e nevoie, luam spuma, caisele trebuie sa fie aproape transparente, foc mic-mediu