domenica 20 febbraio 2022

Falafel di fave secche - Falafel din bob uscat - Fava beans falafel


 

Fave secche ammollate per 24 ore ( in frigo ) scolate e frullate molto bene con 1 cipolla, 1 manciata di prezzemolo verde, sale, pepe, aglio ( facoltativo ),  bicarbonato, cumino e coriandolo in polvere,  un po' d'acqua se serve o un po' di farina di ceci o quinoa o anche farina 00 se non avete altra. Dovete ottenere un composto morbido pero non troppo liquido e non troppo secco con quale formare delle polpette. Arrotolate le polpette nel sesamo se desiderate.
Friggere nel olio le polpette ( o cuocere nella teglia nel forno sulla carta da forno )


romana 

Bob uscat ( fava bean) tinut la inmuiat 24 ore in frigider, scurs de apa si mixat in robot cu 1 ceapa, 1 legatura de patrunjel verde, sare, usturoi ( dupa gust), un pic de bicarbonat, chimen si coriandru macinat, daca e nevoie adaugati putina apa sau putina faina de naut sau de quinoa sau faina alba daca doar asta aveti, Nu exista cantitati fixe, falafel se face la ochi, din experienta si dupa gustul fiecaruia, compozitia obtinuta nu trebuie sa fie nici prea umeda si nici foarte uscata, trebuie sa ne fie usor sa formam chiftelute care sa nu se sfarame, imprastie. 
Le tavalim daca vrem prin susan si le prajim in ulei sau in cuptor pe tava cu hartie de copt ( in varianta mai " de dieta" ). 

Putem sa congelam intr-o punga compozitia de falafel FARA sa adaugam bicarbonatul, chimenul si coriandrul .. Le vom adauga cand il dezghetam si incepem sa pregatim chiftelutele. 

english 

Soak the fava beans for  hours, Drain and mix in the food processor with  onion, fresh parsley, salt, garlic, baking powder, cumin and coriander powder  to obtain a thick paste, if too thick add a little water, or if too creamy add a little chickpeas or quinoa flour . Made with wet hands little balls and fry in hot oil or in the oven 


You can frozen the falafel mix without baking powder, cumin, coriander  in a zip bag. 

mercoledì 12 gennaio 2022

Vegan rocky road / fudge




Ingredienti:

100 gr cioccolato amaro
2 cucchiai fiocchi di avena 
2 cucchiai uvetta sultanina
2 cucchiai uvetta di Chile 
2 cucchiai prugne secche tagliate a cubetti
2 cucchiai datteri a cubetti
2 cucchiai gherigli di noce 
2 cucchiai pistacchio
2 cucchiai arachidi 
rum 

Mescolare tutto insieme al cioccolato sciolto e versare in una teglia con carta da forno e coprire con altra carta, schiacciando un po' e lasciare raffreddare. Una volta fredda tagliare a cubetti 


romana 

Ingrediente :

100  gr ciocolata amaruie
si cate 2 linguri din  fiecare ingredient  ( fulgi de ovaz, 2 feluri de stafide, curmale si prune uscate taiate cuburi mici, miez de nuca, fistic si arahide toate tocate nu foarte marunt)
adaugam si putin rom pentru gust

Amestecam totul cu ciocolata topita, varsam intr-o tava cu hartie de copt, acoperim cu alta hartie si apasam putin. Cand se raceste o taiem cuburi.

E varianta vegan a lui rocky road/fudge/baton energetic.. 

venerdì 31 dicembre 2021

Torta salata con formaggio, prosciutto, salame, olive - Chec sarat cu mezeluri, branza si masline





ingrediente:

6 uova
150 g farina
200 g olive ( snocciolate e affettate )
250 g prosciutto, salame, salsiccia fritta, avanzi di arrosto tagliati a cubetti, pancetta
200 g formaggio ( diversi tipi a cubetti, grattugiati )
3 cucchiai d'olio
aneto o prezzemolo tritato
1 cucchiaino lievito pert torte salate 

mescolate tutto, versate nella teglia e infornare per 45-50 min a 180-200 °C 




romana

ingrediente:

6 oua
150 g faina
200 g masline ( verzi si negre)
250 g sunca taiata marunt sau amestec de sunca, carnati picanti, slanina afumata
200 g branza rasa sau combinatie de cascaval ras cu branza
3 linguri de ulei 
marar tocat 
1 lingurita praf de copt

amestecam totul si punem in tava, coacem 45-50 min la 180-200 °C