giovedì 4 aprile 2024

Hummus di cavolo rosso - Hummus de varza rosie




Ingredienti

Frullate 140 gr ceci già cotti , 2 cubetti di ghiaccio, 1 cucchiaio tahini. 1 cucchiaio succo di limone, 1 cucchiaino cumino macinato, sale, 1 cucchiaio olio di oliva  e 6 cucchiai cavolo rosso ( crudo ) triturato per ottenere una crema liscia, non troppo liquida e non troppo densa ( aggiungete un po' di acqua di cottura o acqua con un cucchiaino se serve )
per ornare ceci, verza triturata o grattugiata  e olio




ingrediente:

Mixati in robot 140 gr de naut fiert cu, 2 cuburi de gheata, 1 lingura de  tahini, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita de chimen macinat, sare, 1 lingura de ulei de masline si 6 linguri ( sau cat este nevoie ca sa aiba culoarea dorita) de varza rosie cruda tocata in robot pana devine o crema fina, nici prea lichida s nici prea groasa (mai adaugati cu lingurita apa in care a fiert nautul sau daca e din conserva atunci adaugati apa de baut daca este nevoie ).
Pentru ornat farfuria cu hummus turnam ulei de masline deasupra impreuna cu cateva boabe de naut fiert si putina varza rosie cruda si rasa sau mixata putin 




sabato 9 marzo 2024

Pesce in salsa tahina e pinoli - Peste cu sos de tahini si seminte de pin - Samak bil tahineh









da una ricetta palestinese di pesce cotto in salsa tahina ( Samak bil tahineh )

per la salsa di tahina :

1/4 cup tahina
2 cucchiai di succo di limone 
sale e aglio schiacciato secondo il vostro gusto 
prezzemolo verde tritato

per il pesce:

2 naselli puliti e aperti a libro ( o filetti)
farina
olio 
sale, pepe, sommacco ( sumac macinato), cumino macinato 
pinoli tostati in una padella senza grassi pe 2-3 minuti 

Preparate la salsa di tahini mescolando tutti gli ingredienti. 

Prepariamo un mix di sale, pepe, sumac e cumino e mettiamo sul pesce. Adesso il pesce speziato lo infariniamo leggermente e lo facciamo cuocere  nella padella unta da ogni parte  quanto basta per essere dorato. Versate sopra la salsa di tahini e i pinoli.
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nota: se i filetti di pesce sono piu grandi allora e meglio una volta dorati nella padella da tutte le parti metterli in una teglia da forno, coprirli con la salsa e i pinoli e lasciarli cuocere 5-10 minuto nel forno o quanto serve 








ingrediente pentru sos :

1/4 cup tahini
2 linguri suc de lamaie
sare  si usturoi strivit ca pentru mujdei
patrunjel verde tocat 

ingrediente pentru peste:

2 bucati  mici de cod/merluciu fara cap pe care eu i-am desfacut ca pe o carte si le-am scos sira spinarii 
faina
ulei
sare, piper,  sumac, chimen macinat
seminte de pin prajite cam 2-3 minute intr-o tigaie fara niciun fel de grasime 

Pregatim sosul de tahini amestecand toate ingredientele  

Ungem pestele cu un amestec din sare, piper, sumac si chimen. Apoi in trecem prin faina si scuturam excesul. Il punem la prajit intr-o tigaie cu putin ulei, pe ambele parti cam 2-3 minute pe fiecare sau cat este nebìvoie ca sa fie gata si sa devina auriu,. Peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin.
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nota: daca pestele folosit de voi este mai mare ( se poate prepara reteta si cu fileuri de somon, pastrav sau alti pesti mai mari ) atunci pestele prajit il scoatem din tigaie si il punem intr-o tava, peste el varsam sosul de tahini si semintele de pin si punem tava la cuptor 5-10 minute sau cat este nevoie in functie de tipul si dimensiunea pestelui ca sa fie gata. 

 se serveste cu sferturi de lamaie 

martedì 20 febbraio 2024

Finocchi caramellati con polenta taragna - Fenicul caramelizat cu mamaliga din hrisca - Caramelized fennel and polenta taragna

 



ingredienti per la polenta :
1 bicchiere di farina di mais e grano saraceno per polenta taragna
3 bicchieri di acqua
una manciata di prezzemolo verde tritato
2 cucchiai burro
5-6 cucchiai parmigiano grattugiato

2 finocchi affettati
burro, sale
2 cucchiaini semi di finocchio
1 cucchiaino miele

In una padella mettiamo il burro con i semi di finocchio, lo zucchero o il miele e le fette di finocchio salate e le facciamo friggere da tutte le parti.
Prepariamo la polenta e quando e pronta e spegnammo il fuoco aggiungiamo il prezzemolo tritato, il burro e il parmigiano e mescoliamo tutto molto bene,

Servite la polenta con i finocchi in un piatto grande da portata


Ingrediente :

pentru mamaliga se foloseste un amestec de malai cu faina de hrisca ( sau putem face o mamaliga doar din malai) cantitatile sunt urmatoarele: la 1 pahar de malai / mix pentru taragna ( malai cu faina de hrisca) punem 3 pahare de apa si putina sare.
Cand e gata si stingem focul adaugam o legatura de patrunjel verde tocat , 2 linguri de unt si 5-6 linguri cu parmezan ras si amestecam foarte bine. Turnam mamaliga pe un platou

Separat pregatim feniculul ( 2 bucati) feliat si sarat. Intr.o tigaie punem putin unt in care il vom carameliza impreuna cu 2 linguri de seminte de fenicul, miere sau zahar si il prajim pe ambele parti.
Asezam feniculul caramelizat pe mamaliga din platou si servim.