Lorighittas è una pasta sarda che si prepara nel teritorio del comune Morgongiori .
Gli ingredienti utilizzati sono: semola di grano duro di media grandezza, sale e acqua.
Gli ingredienti vengono prima assemblati
dall’operatore e di seguito lungamente manipolati fino all’ottenimento
del cosiddetto “spaghetto” di pasta. A questo punto inizia il
porzionamento e la creazione delle tipiche figure di pasta fresca
riportate. Lo spaghetto viene infatti fatto avvolgere per due giri
intorno a tre dita (indice, anulare e medio) della mano destra, poi
spezzandone il capo e comprimendo i due fili recisi tra l’indice e il
pollice della stessa mano, con un rapido movimento simile a quello
compiuto per dar la corda all’orologio, i due fili si attorcigliano
acquistando la forma di un anello oblungo.
Potete leggere di piu' qui Ingredienti :
150 gr farina di semola di grano duro
acqua calda quanto basta per impastare
sale
sugo di pomodori
funghi champignon
sale, uno spicchio d'aglio, olio
in romana
Lorighittas sunt o pasta care se face numai in zona comunei Morgongiori ( in limba sarda , caci nu este un dialect ci o limba Mragaxòri si inseamna "gramada de pietre" ) la 33 de km de Oristano. Localitatea se afla in Rezervatia naturala Parco del Monte Arci, intr-o zona de dealuri, la 351 m deasupra nivelului marii si se poate admira cam tot ce vedeti in acest link
http://www.aboutsardinia.it/foto-comune/MORGONGIORI.aspx
Pe aceste locuri omul a trait din cele mai vechi timpuri, in neolitic aici se extragea aurul negru al epocii de piatra : obsidianul sau sticla vulcanica din care se faceau virfuri de sageti si alte arme (cutite etc). Urmeaza putine informatii si dovezi din vremea romanilor in schimb foarte multe informatii scrise incepind din Evul Mediu
Lorighittas este un tip de pasta care se face doar aici, are forma unui cercel,m este de fapt ea insasi o comoara ( si ca pret cca 15 euro /kg la producator sau 25-30 la vinzare pentru ca pentru un kg de pasta uscata se munceste cca 5-6 ore) . Numele vine de la cuvintul loriga = inel .
Se foloseste semola de grano dur adica faina de griu dur (lat. triticum durum) macinata mediu nici prea fina nu trebuie sa fie, apa si sare. De fapt sarea se pune in apa .
Aluatul trebuie sa fie foarte bine framintat ca sa fie elastic , altfel se rupe cind faceti firul . Daca insa se rupe se lipeste cu usurinta . Trebuie sa aiba consistenta unei plastiline.
Firul de pasta se trece de 2 ori in jurul degetelor : aratator, mijlociu si inelar de la mina stinga apoi capetele se unesc si cele doua fire se rasucesc intre ele - va folositi de ambele miini si faceti acelasi gest ca si cind intoarceti ceasul, invirtiti rotita folsoind degetul mare si aratatorul. Pasta obtinuta se lasa sa se usuce cca 3 -5 zile pe un cos de nuiele ( astfel incit sa circule aerul si sa nu se mucegaiasca ), NU se usuca la soare .
pentru cine vrea sa vada cum se fac in acest filmulet explica doua dintre cele trei metode :
1. cea traditionala pe care o face o doamna imbracatsa cu pulover bleumarin asa cum am facut si eu (evident ca firele mele nu-s asa perfecte... adica dintr-o bucata de aluat se scoate un fir prin rasucire
2. apoi exista varianta cu o masina in genul celei de tocat carne care scoate niste fire de pasta si care sunt foarte usor de rasucit
3. si metoda care aici lipseste si pe care am vazut-o insa in alte filme si poze : se fac spaghetti cu chitara ( este o ustensila tipica din Abruzzo si n-are nimic in comun cu Sardinia insa este o varianta ) si apoi aceste spaghete sunt rasucite
In luna august in fiecare an aici se face Sagra delle Lorighittas daca o sa aveti ocazia sa fiti in zona nu ocoliti acest post, la sagra se servesc produsele locale in acest caz aceste paste.
Ingrediente :
150 gr faina / semola de griu dur
apa calduta
sare
sosul ( dar fiecare face sosul preferat, in original se face un sos de rosii cu carne ):
ciuperci
suc de rosii din conserva
sare, piper, ulei, un catel de usturoi
grana padano ras (optional)
pastele pentru ca trebuie sa fie uscate ( eu le-am lasat numai o dimineata la uscat) fierb mai mult decit alte paste proaspete facute in casa care atunci cind se ridica la suprafata sunt aproape gata daca nu chiar gata ... acestea fierb cred ca cca 8 minute minim ( le gustati si va dati seama cit trebuie sa le lasati la fiert).
cind sunt gata fierte le scurgeti si le amestecati cu sosul si le serviti.
english
The name ‘Lorighittas’ derives from the shape of the pasta, in Sardinian language loriga means ring. This kind of pasta it is produced only in the Morgongiori village (Sardinian language : Mragaxòri), 33 km from Oristano in the sud-ovest part of Sardinia on the southern slopes of Monte Arci. . It is not very easy to made it , for 1 kg pasta the Morgongiori women work about 5-6 hours. Let dry the fresh pasta for 3 days in winter and 1 week in summer, not under the sun.
Ingredients
150 gr semola durum wheat flour
warm water as much as you need to obtain an elastic dough
salt
sliced mushrooms
caned tomato sauce
1 garlic
salt, peper, oil
gratted Grana Padano ( optional)
Prepare the loringhittas as in the video . Let them dry at least few hours.
Prepare the mushrooms tomatao sauce.
Cook the pasta in boiled water with pinch of salt few minutes ( maybe 8 ). Drain the pasta and pour it into the sauce.
Serve with or without gratted cheese.
Sa Danza at Loringhittas Sagra in Morgongiori