Ricetta dal libro "Zuppe della Toscana" di Sandra Lotti
Ingredienti per 3-4 porzioni
300 gr fagioli lessi
300 gr cubetti di zucca 1.5 x 1.5 cm
1 cipolla piccola
1 sedano
1 carota
2-3 spicchi d'aglio
olio, sale
300 gr fagioli lessi
300 gr cubetti di zucca 1.5 x 1.5 cm
1 cipolla piccola
1 sedano
1 carota
2-3 spicchi d'aglio
olio, sale
2-3 fogli di salvia,
prezzemolo, timo, maggiorana
Mettiamo in una pentola 1-2 cucchiai d'olio con la cipolla tritata, la carota e il sedano e il sale. Lasciamo 10 minuti a fuoco basso e aggiungiamo la zucca e le foglie di salvia e l'acqua quanto basta per coprire tutto. Lasciamo cuocere a fuoco basso fino quando la zucca e quasi pronta e aggiungiamo i fagioli lessi. Altri 20 minuti, verifichiamo di sale e schiacciate una parte dei fagioli e della zucca per dare una consistenza alla zuppa.
Alla fine prezzemolo, timo e maggiorana e spegnete il fuoco,
Servite con pane e versate un filo di olio nel piato.
in romana
Ingrediente pentru 3-4 portii
300 gr fasole boabe fiarta
300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1.5*1.5 cm
1 ceapa mica
1 tulpina de telina
1 morcov
2-3 catei de usturoi tocati marunt
ulei
sare
2-3 frunze de salvie proaspat tocate
patrunjel tocat (2 linguri)
1/2 lingurita cimbrisor ( timo)
1/2 lingurita maghiran
Punem intr-o cratita ulei ( 1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il calim si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa.
Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este aproape fiert si adaugam fasolea boabe deja fiarta si mai lasam pe foc mic 20 minute, Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot ci doar cat sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,
Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa.
300 gr fasole boabe fiarta
300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1.5*1.5 cm
1 ceapa mica
1 tulpina de telina
1 morcov
2-3 catei de usturoi tocati marunt
ulei
sare
2-3 frunze de salvie proaspat tocate
patrunjel tocat (2 linguri)
1/2 lingurita cimbrisor ( timo)
1/2 lingurita maghiran
Punem intr-o cratita ulei ( 1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il calim si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa.
Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este aproape fiert si adaugam fasolea boabe deja fiarta si mai lasam pe foc mic 20 minute, Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot ci doar cat sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,
Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa.