martedì 21 marzo 2023

Per un compleanno al sapore di cioccolato Torta Joffre - Tort Joffre




 Ingredienti :

Per la base della torta 

2 tuorli
7 albumi
90 gr zucchero
2 cucchiai di farina 
100 gr burro
sale

Per la crema

5 tuorli
180 gr zucchero
5 cucchiai di acqua 
60 gr cacao amaro ( 45 gr cacao amaro +15 gr cioccolato fondente)
250 gr burro 
2 cucchiai marmellata di arance con la buccia 
buccia grattugiata di un'arancia  

Iniziamo con la base della torta montando a neve i albumi. Frulliamo i tuorli con lo zucchero e un pizzico di sale  fino quando diventano una crema e aggiungiamo il burro morbido cremoso e alla fine incorporiamo mescolando, senza sgonfiare il composto, i albumi e la farina setacciata. 
Versiamo nella tortiera con la carta da forno e inforniamo a 180°C 

Mescoliamo a bagnomaria lo  zucchero con l'acqua, il cacao  e i tuorli fino quando il composto si trasformerà in crema. Lasciate che si raffredda molto bene e frullate insieme al burro morbido, cremoso. 

In  un piatto da portata adagiate dentro il cerchio ( ho usato quello della tortiera) rivestito di pellicola in quale mettete la base della torta e versate sopra la crema. Mettete tutto nel frigo pe almeno 5-6 ore ancora meglio da oggi a domani.  

In romana 

Ingrediente pentru blat 

2 galbenusuri
7 albusuri
90 gr zahar
2 linguri faina 
100 gr unt
sare

ingrediente pentru crema

5 galbenusuri
180 gr zahar
5 linguri apa 
60 gr cacao ( 45 gr cacao si 15 gr ciocolata amaruie topita) 
250 gr unt

Incepem prin a bate spuma albusurile. Apoi in alt castron mixam bine galbenusurile cu zaharul, adaugam un praf de sare ( varf de cutit maxim) si cand  se topeste cat de cat zaharul adaugam untul cremos. La sfarsit adaugam cu grija si amestecand de jos in sus cu o lingura albusurile batute spuma si faina trecuta prin sita.
Varsam compozitia in forma de tort tapetata cu hartie si coacem la 180°C 
Lasam la racit foarte bine

Pentru crema punem intr-o cratita mai mare apa si in ea asezam o craticioara sau castron de inox cu  galbenusurile cu zaharul, cacaoa si apa pe care le amestecam bine la bain marie / pe aburi cu telul pana cand se umfla si devine o crema. Scoatem castronul/craticioara din apa si lasam crema sa se raceasca apoi adaugam in ea untul moale, cremos si mixam bine de tot cu mixerul pana cand crema va deveni spumoasa. 

Pe platoul pe care vom servi tortul asezam in mijloc cercul de metal de la forma de tort invelit in pelicula transparenta, in mijìjlocul lui pe farfurie punem blatul de tort si deasupra turnam crema. Lasam minim 5-6 ore in frigider dar ideal ar fi de pe o zi pe alta 

english

Ingredients for the cake :
2 egg yolks
7 egg whites 
90 gr sugar
2 tablespoons all purpose flour
100 gr butter
salt

ingredients for the mousse 
5 egg yolks
180 gr sugar
5 tablespoons water
60 gr cacao ( 45 gr cacao and 15 gr choccolate) 
250 gr butter

Prepare the cake mixing together egg yolks, sugar, salt until dissolve the sugar, add whipped egg whites and flour at the end. Pour  the  cake  batter in a pan and bake at 180°C . Let in cool

Cook at bain marie ( water bath) the egg yolks with sugar, cocoa and water. When the custard thickens and the sugar disolve, the cream temperature is 154-158°F ( 65-70°C)  remove the bowl from the heat and let it cool. Then add the butter and mix until fluffy. 

Put the ring (from the springform pan, cover with plastic) in the plate and on the bottom the cake ( allready cook and cold) and pour the mousse filling over, spread it and let it cool for at least 5-6 hours, better let in the refrigerator over night.