giovedì 27 novembre 2014

Torta di mele a strati croccante, morbida e cremosa - Prajitura cu mere in straturi crocanta, moale si cremoasa - Layered, crispy and creamy apple cake




Ingredienti:

teglia da 26 cm diametro ( per un dolce più alto e più strati di mele usate la teglia da 24 cm )

impasto:
200 gr farina 00
100 gr burro
80 gr zucchero
1 cucchiaino lievito per dolci

ripieno di mele:
750-800 gr mele
cannella polvere

crema:
3 uova
200 ml yogurt
70 gr zucchero

Scaldate il forno a 190°C.
Sbucciate le mele, tagliate in 4 e ogni pezzo in fettine piccole.
Imburrate la teglia e infarinatela con farina o pangrattato o con biscotti sbriciolati.
Preparate l'impasto mescolando tutti gli ingredienti, si ottiene un impasto molto bricioloso. Mettete nella teglia un strato di impasto e uno di mele, alternando vengono 3-4 strati.
Infornate per 20 minuti.
In questo tempo preparate la crema, mescolando le uova con lo yogurt e zucchero con il frullatore elettrico.
Dopo le 20 minuti trascorse nel forno togliete la teglia e versate sopra la torta la crema. Infornate a 200 °C per 40 minuti o fino quando la superficie diventa dorata.

La nostra torta sarà composta da più strati, in basso croccante, in mezzo morbido e cremoso e sopra cremoso e un po' acidulo ( per lo yogurt, se lo volete più dolce mescolate lo yogurt con della panna fresca ).

Servite freddo. 

in romana



ingrediente :

pentru blatul sfarimicios :
200 gr faina de prajituri
100 gr unt
80 gr zahar
1 lingurita praf de copt

pentru umplutura de mere :
750-800 gr de mere
scortisoara macinata

pentru crema:
3 oua
200ml  de iaurt
70 gr zahar


tava 26 cm diametru

e bine sa puneti hirtie de copt in tava sau sa ungeti cu unt si sa presarati pesmet sau faina ( eu prefer pesmetul, se poate si chiar e mai bun obtinut din biscuiti macinati)

Incalzim cuptorul la 190 °C .

Curatam merele de coaja si cotor ( sau coaja o lasati daca va place ), le taiem in 4 si apoi fiecare sfert in felii subtirele.

Amestecam intr-un castron faina cu zaharul si cu untul moale (cremos, nu topit) pina cind obtinem numai firimituri, nu trebuie sa framinti ca pentru un aluat compact.

Ungem tava inclusiv pe pereti si o tapetam cu faina sau pesmet si punem in ea 2/3 din cantitatea de firimituri obtinute.
Peste acest aluat sfarimicios punem feliile de mere ( mie mi-au iesit vreo 3 straturi ). Presaram scortisoara si apoi restul de 1/3 din aluatul sfarimicios, firimiturile care v-au ramas.
Nu trebuie sa se acopere perfect merele, in tava de 24 cm poate ca se acopera mai bine in cea de 26 cm nu, dar nu conteaza .

Puneti tava in cuptor si coaceti prajitura timp de 20 minute la o temperatura de 190°C

Cind e aproape gata amestecati cu mixerul ouale cu zaharul si iaurtul.

Scoateti tava din cuptor si varsati deasupra merelor coapte aceasta crema. Introduceti din nou tava in cuptor si continuati sa coaceti prajitura la 200 °C pentru cca 40 minute.


Lasati sa se raceasca si taiati portiile.  Se serveste cu lingurita.
 Este formata din trei straturi : cel de jos devine usor crocant dar in acelasi timp se inmoaie, umezeste, de la mere,in timp ce merele din mijoc sunt cremoase iar crema de deasupra daca o faceti numai cu iaurt este usor acrisoara daca o sa o pregatiti din smintina dulce amestecata cu iaurt  probabil ca iese mai dulce.


 english

Ingredients:

crispy : 
200 gr flour 
100 gr butter
80 gr sugar 
1 tablespoon baking powder

apple cream:
750-800 gr apples
cinnamon ground

Cream top:
3 eggs 
200 gr yogurt
70 gr sugar 

Prepare an oven pan 26 cm diameter.
Heat oven at 190°C

Mix flour, sugar, butter and baking powder to obtain a crumble dough.
Peel the apples and cut first in 4 parts and then each part sliced thin. Mix the sliced apples with the cinnamon.

Pour in the greased and floured ( I prefer breadcrumbs not flour) layers of crumble dough and  apples ( 3-4 layers) and bake for 20 minutes.

Prepare the cream mixing the eggs with sugar and the end the yogurt.
Cover the cake with this mixture and bake again at 200° for 40 minutes or as much you need to obtain a golden surface.

Serve cold.


Reteta a fost publicata si aici cu mai multe poze, pas cu pas
 https://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/prajitura_cremoasa_cu_mere_si_blat_sfarimicios-13082/

venerdì 21 novembre 2014

Sbroscia toscana - Supa toscana cu fasole boabe si dovleac






Ricetta dal libro  "Zuppe della Toscana" di Sandra Lotti  

Ingredienti per 3-4 porzioni  

300 gr fagioli lessi
300 gr cubetti di zucca  1.5 x 1.5 cm 
1 cipolla piccola
1 sedano
1 carota 
2-3 spicchi d'aglio
olio, sale
2-3 fogli di salvia, 
prezzemolo, timo, maggiorana


Mettiamo in una pentola 1-2 cucchiai d'olio con la cipolla tritata, la carota e il sedano e il sale. Lasciamo 10 minuti a fuoco basso e aggiungiamo la zucca e le foglie di salvia e l'acqua quanto basta per coprire tutto. Lasciamo cuocere a fuoco basso fino quando la zucca e quasi pronta e aggiungiamo i fagioli lessi. Altri 20 minuti, verifichiamo di sale e schiacciate una parte dei fagioli e della zucca per dare una consistenza alla zuppa.  
Alla fine prezzemolo, timo e maggiorana e spegnete il fuoco, 
Servite con pane e versate un filo di olio nel piato. 


in romana  

Ingrediente pentru 3-4 portii 

300 gr fasole boabe fiarta 
300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1.5*1.5 cm
1 ceapa mica 
1 tulpina de telina
1 morcov 
2-3 catei de usturoi tocati marunt 
ulei
sare
2-3 frunze de salvie proaspat tocate 
patrunjel tocat (2 linguri)
1/2 lingurita cimbrisor (timo)
1/2 lingurita maghiran

Punem intr-o cratita ulei ( 1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il calim si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa.

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este aproape fiert si adaugam fasolea boabe deja fiarta si mai lasam  pe foc mic 20 minute. Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot  ci doar cat sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneasca chiar de preferat paine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa.

martedì 18 novembre 2014

Far breton



Ingredienti per una teglia  26 cm diametro


700 ml de latte 
4 uova 
150 gr farina 00
150 gr zucchero
vaniglia
rum
sale
burro per la teglia

250 gr prugne secche senza nocciolo 


Scaldiamo il forno a  200 °C , imburriamo la teglia e la mettiamo nel frigo. 

In una ciotola mettiamo a bagno le prugne nel rum.

Frullate lo zucchero con le uova, aggiungete il latte, la farina, un pizzico di sale e la vaniglia.  

Versate metà composto di latte e uova nelle teglia imburrata e fredda e  mettete le prugne scolate e volendo anche un po' infarinate e sopra di loro versate il composto liquido avanzato. 

Infornate a  200 °C per  10 minuti e poi a 180°C per  40-50 min o quanto basta. 
Lasciate raffreddare molto bene e mettete la torta anche nel frigo prima di servire. 


in romana

 Ingrediente pentru o tava de 26 cm diametru


700 ml de lapte 
4 oua
150 gr faina alba de prajituri + putina ca sa tavalim prunele prin faina
150 gr zahar tos
putina vanilie
rom 
un praf de sare
unt cit sa ungem tava

250 gr prune uscate fara simburi 


Am incalzit cuptorul la 200 °C si am uns tava cu unt apoi am lasat-o la rece in frigider.

Intr-un castron am pus la inmuiat  prunele  uscate in rom 

Am frecat zaharul cu ouale (fara sa separ albusul de galbenus) intr-un castron cu mixerul, cind au devenit spumoase si zaharul s-a topit am varsat faina, am amestecat bine apoi incet incet amestecind mereu laptele la temperatura camerei cu vanilia si sarea

In tava unsa cu unt am varsat jumatate din compozitie, am scurs prunele si le-am presarat cu putina faina apoi le-am pus in tava si am varsat restul de compozitie peste ele. Tava trebuie sa fie inalta, daca nu aveti o tava inalta folositi o cratita care sa mearga la cuptor.

Am copt la 200 °C primele 10 minute apoi am micsorat focul la 180°C si am continuat pentru cca 40-50 min sau cit este nevoie pina cind prajitura este gata, suprafata se coloreaza usor de caramel si nu mai este umeda, lichida ci se intareste.

Serviti rece chiar de la frigider, eu am lasat-o afara in balcon unde e foarte frig in perioada asta.