giovedì 27 ottobre 2022

Falafel di ceci - Falafel de naut - Chickpeas falafel




 



Ceci ammollati per 24 ore ( in frigo ) scolate e frullate molto bene con 1 cipolla, 1 manciata di prezzemolo verde, sale, pepe, aglio ( facoltativo ),bicarbonato, cumino e coriandolo in polvere,  un po' d'acqua se serve o un po' di farina di ceci o anche farina 00 se non avete altra. Dovete ottenere un composto morbido pero non troppo liquido e non troppo secco con quale formare delle polpette. 

Friggere nel olio le polpette ( o cuocere nella teglia nel forno sulla carta da forno )


romana 

Naut uscat  tinut la inmuiat 24 ore in frigider, scurs de apa si mixat in robot cu 1 ceapa, 1 legatura de patrunjel verde, sare, usturoi ( dupa gust), un pic de bicarbonat, chimen si coriandru macinat, daca e nevoie adaugati putina apa sau putina faina de naut sau de quinoa sau faina alba daca doar asta aveti, Nu exista cantitati fixe, falafel se face la ochi, din experienta si dupa gustul fiecaruia, compozitia obtinuta nu trebuie sa fie nici prea umeda si nici foarte uscata, trebuie sa ne fie usor sa formam chiftelute care sa nu se sfarame, imprastie. 
Le tavalim daca vrem prin susan si le prajim in ulei sau in cuptor pe tava cu hartie de copt (in varianta mai "de dieta" ). 

Putem sa congelam intr-o punga compozitia de falafel FARA sa adaugam bicarbonatul, chimenul si coriandrul .. Le vom adauga cand il dezghetam si incepem sa pregatim chiftelutele. 

english 

Soak the chickpeas for  24 hours in fridge. Drain and mix in the food processor with  onion, fresh parsley, salt, garlic, baking powder, cumin and coriander powder  to obtain a thick paste, if too thick add a little water, or if too creamy add a little chickpeas or quinoa flour . Made with wet hands little balls and fry in hot oil or in the oven 


You can frozen the falafel mix without baking powder, cumin, coriander  in a zip bag. 


mercoledì 26 ottobre 2022

Riso Legato o Ris Imbraghè

 


ingredienti per 1 porzione 

1 tazza di riso ( quasi 50 gr riso )
1 cucchiaio parmigiano grattugiato
1 punta di coltello di noce moscata in polvere
1 tuorlo 
3 tazze di brodo  ( o 4-5 tazze di brodo* se volete tipo una minestra  )**

* brodo vegetale o di carne
** io ho preparato la variante con 3 tazze di brodo 
usate la stessa tazzina per le misure

Mettete il riso nella pentola e lo fate scaldare da solo per un paio di minuti sul fuoco medio. Versate il brodo bollente e lasciate cuocere senza coperchio fino quando il riso e cotto al dente. 
In una ciotolina mescolate tuorlo con parmigiano e la noce moscata fino ad ottenere una crema. 
Una volta pronto il riso prendete un cucchiaio o due di brodo della pentola con il riso e mescolate con la crema di uovo per temperarla e versate tutto nel riso. Subito spegnete il fuoco e mescolate molto bene.

Risulta un riso molto cremoso e profumatissimo



Romana 


ingrediente  pentru o singura portie :

1 ceasca mica de cafea cu orez ( cca 50 gr ) 
 1 lingura de Parmezan ras
1 galbenus de ou crud 
1 varf de cutit de nucsoara macinata 
3 cesti de supa fierbinte * ( sau 4-5 cesti daca vreti sa iasa mai zemos)**

* supa poate sa fie vegetala sau din carne
** eu am facut varianta cu doar 3 cesti de supa 

Fiind o reteta traditionala ( din regiunea Emilia Romagna) Snumeste riso legato = trad. orez legat, pentru ca iese cremos, se leaga cu oul si parmezanul.
Ca toate retetele vechi fiecare familie are modul ei de a o prepara, inafara de diferenta care rezulta din cantitatea mai mica sau mai mare de lichid, deci mai zemos sau nu, diferenta principala e intre supele folosite care schimba mult gustul. In unele retete se foloseste tot oul ( albus si galbenus ) dar mie sincer imi place mai mult asa doar cu galbenus, iese mai cremos .

Se pregateste intai supa de oase sau vegetale dupa dorinta.
Intr.o cratita se pune doar orezul sa se incalzeasca pe foc cca 1-2 minute , acum turnam deasupra lui supa fierbinte, toata cantitatea dorita in functie de cum vrem sa rezulte ca un pilaf cum am facut eu sau mai zemos. Lasam sa se fiarba la foc mediu spre mic fara capac pana cand orezul e gata. 
Acum amestecam galbenusul cu parmezanul si nucsoara ca o crema, adaugam putina  supa fierbinte si amestecam bine, ca se se tempereze crema. Stingem focul (tragem cratita cu orezul de pe aragaz) si acum turnam crema si amestecam totul foarte bine O sa rezulte un orez cremos. 


english 

ingredients for 1 portion :

1/2 cup rice 
1  1/2 cup broth *( or 3 cups soup if you want it less thick  ) **
1 tablespoon Parmigiano cheese, gratted 
1 egg yolk 
a pinch of gratted nutmeg 


* the broth could be vegetable or meat
** mine is with 1 1/2 cup of broth 

Prepare the broth. Toast the rice alone in the pan for 1-2 minutes, pour the boiling broth and let it cook until the rice is ready. 
Mix in a bowl Parmesan grated cheese with egg yolk and nutmeg and add some spoons of boiling broth to obtain a cream. 
When the rice is cooked turn off the heat and add the egg, cheese cream. Mix very well and serve it.


(foto din 23 martie 2022 )

martedì 25 ottobre 2022

Labneh or Labaneh ( strained yogurt )

 



Labneh e  un formaggio ottenuto con lo yogurt, si mangia nei paesi del Medio Oriente, e quasi privo di grassi ed e molto buono d'estate e non solo. Si serve con del olio di olive e con  za'atar, sommacco, buccia di limone grattugiata, timo, menta e con delle verdure crude e pane arabo fresco


Ingredienti:

yogurt intero
sale

menta
sommacco
olio di olive
olive

Se mescola lo yogurt con un pizzico di sale e si versa nel canovaccio per preparare formaggi e si lascia per tutta la notte o anche di più a perdere tutto il liquido, sempre nel frigorifero. O se non avete questo canovaccio mettete in un colino più strati di garza
Con lo yogurt che adesso assomiglia a un formaggio cremoso facciamo delle palline con la mano bagnata. Sopra mettiamo i condimenti che ci piacciono , io menta e sommacco che ha un sapore tipo limone, e si versa sopra del olio di limone buono.



romana

Ingrediente :
iaurt
sare

menta
sumac
ulei de masline
masline

Am pus de seara iaurtul cu putina sare la scurs in tifon, trebuie sa se scurga foarte bine in frigider, sa fie un iaurt gras si nu foarte zemos, daca e nevoie il puteti lasa la scurs si 24 ore.
Din iaurtul care a ramas in tifon am facut bilute cu mana uda pe care le-am servit cu menta uscata, sumac, ulei de masline si masline.
Bilutele de iaurt se pot conserva daca le puneti intr-un borcan cu gura larga si le acoperiti cu ulei.

Zerul care ramane dupa ce s-a scurs iaurtul se poate folosi in alte retete, eu de exemplu l-am folosit la o paine.

english:

Ingredients :

Yogurt ( only whole milk yogurt)
salt

sumac
mint
olive oil
olives

Pour the yogourt with a pinc of salt in the cheesecloth and let it strained for one night or until 24 hours in fridge. You'll obtain a thick, creamy cheese in the cheesecloth
Made with your wet hand small balls of this cheese and serve it with sumac, mint, olive oil and olives..
Or put in a bowl and drizzle with olive oil