martedì 25 marzo 2014

Kugelis / Bulvių Plokštainis - Torta lituana di patate - Lithuanian potato cake - Budinca lituana de cartofi




Kugelis o  Bulvių Plokštainis è il nome lituano di questo piatto tradizionale molto simile al kugel della cucina ebraica est europea.


 Ingredienti:

1 kg di patate
1 cipolla piccola
2 uova grandi
200 ml latte
7 fette di bacon molto sottili ( facultativo, si puo' aggiungere anche pancetta o anche carne macinata o tagliata a picoli cubetti)
sale, pepe

Sbucciate le patate e mettetele in un vaso con acqua fredda.
Grattugiate o frullate nel blender o trittatutto la cipolla. 

Usando una grattugia a fori medi grattugiamo tutte le patate. Mettiamo tutto in una pano da cucina e schiacciamo per bene per ottenere le patate asciute, buttiamo l'acqua delle patate. Aggiungiamo la cipola grattugiata e versiamo sopra il latte quasdi bolente.

In una padella antiaderente mettiamo il bacon senza nesun grasso, lasciamo friggere fino quando il bacon diventa crocante. Versiamo il grasso del bacon nelle patate ( ho ottenuto non piu' di 1/2 cucchiaino ) e il bacon crocante tagliato a picoli pezzi.

Sbattiamo le uova e le versiamo sopra le patate, aggiungete sale e pepe e mescolate bene. Versate tutto in una teglia da forno e infornate nel forno già caldo 5 minuti a 200°C e poi abbassate a 180°C e lasciate piu0 di un ora fino quando diventa dorato, i bordi piu' scuri e se fate la prova stecchino la torta non è bagnata al interno.

Lasciate raffreddare e servite con panna acida o salsa di mele o con una salsa tipo beshamel.



in romana  

 Bulvių Plokštainis in limba originala, cum ii sta bine unei retete traditionale nu gasiti cit e " netul de mare " doua retete identice ca si cantitati. 

Ingrediente:

1 kg de cartofi
1 ceapa mica
2 oua mari
200 ml lapte
7 felii de bacon subtire ( optional)
sare, piper


Cartofii se curata de coaja si se pun in castron cu apa rece ca sa nu se inegreasca.

Radem sau mixam in robot ceapa.

Pe razatoarea cu gauri mici ( cea pe care radem morcovii si telina pentru salata de cruditati) radem toti cartofii ( dureaza 5 minute tot deranjul). Cind cartofii sunt rasi ii punem in stergar si ii stoarceam, zeama o aruncam Amestecam cartofii cu ceapa si peste varsam laptele pe care l-am incalzit, sa fie aproape clocotit. Acest lapte cald pastreaza cartofii albi la culoare.

Intr-o tigaie de teflon punem feliile de bacon si le prajim pina devin crocante. Cind sunt prajite le scoatem din tigaie, varsam peste cartofi grasimea lor ( nu am avut mai mult de 1/2 de lingurita de grasime de la 7 felii de bacon ) si feliile le taiem marunt si le adaugam si pe ele in cartofi.

Batem ouale bine si le varsam peste cartofi, adaugam sare si piper si varsam aceasta compozitie in tava sau vasul de sticla pentru cuptor.

Coacem in mijlocul cuptorului gata incalzit la 200°C primele 5 minute apoi micsoram temperatura la 180°C pina cind budinca e rumenita, pe margini o sa fie mai inchisa la culoare si cind intepati cu scobitoarea nu iese zeama. Cca 1 ora si ceva .


Se raceste si se taie felii care se servesc ori cu smintina ori cu o ciulama mai lichida, cu sos de mere.

english

ingredients :

1 kg potato
1 medium onion
2 eggs
200 ml milk 
7 slices bacon very thin 
salt, pepper

Peel and grate onion. 
Peel and grate potato and drain it.  
Mix onion and drained potato and pour  hot milk over, mix well. 
Fry bacon and cut in into little pieces, pour bacon fat  and bacon pieces into potato and onion, salt and pepper to taste. 
Mix well. 
Bake at 200 °C for 5 minutes into allready warm oven and more than 1 hour at 180°C , until golden browned. 

Let it cold, cut it and serve with sour cream or apple sauce or a kind of beshamel sauce. 


ospite Angela  Finalmente in cucina


 


This is my entry for / Questa è la mia ricetta per  
  WHB#426 
hosted this week / ospitato questa settimana da
Lucia di Torta di rose