112 gr fiocchi di patate
400 ml acqua bollente versata piano piano, mescolando e soltanto quanto serve ( forse anche meno, dipende della marca dei fiocchi) dovete ottenere un impasto non troppo morbido
5-7 cucchiai di farina ( quanto serve per un impasto come quello degli gnocchi)
sale
1 uovo
12 prugne, crestate e tolto il nocciolo
2-3 cucchiai olio
6-7 cucchiai pangrattato
2-3 cucchiai zucchero semolato
cannella
in romana
Cantitatea de lichid scrisa pe orice cutie cu fulgi de cartofi este mult prea mare pentru galuste, nu avem nevoie de un piure moale si cremos ci de unul mai tare. Motiv pentru care turnati lichidul fierbinte incert, pe rand, DOAR CAT ESTE NEVOIE ( numai apa, laptele nu are ce cauta in reteta de galuste) amestecind pina cind obtineti un piure nu foarte tare dar nici prea moale... Nu uitati ca daca este prea moale /cremos va trebui sa adaugati faina mai multa si deci galustele ies prea tari.
Ingrediente pentru 12 galuste cu prune :
112 gr praf de piure Knorr
cca 400 ml apa fierbinte ( turnata cu grija si numai cit este nevoie )
5-7 linguri de faina cu virf ( cantitatea depinde de tipul de faina daca este mai umeda sau mai uscata si de dimensiunea lingurii cele vechi sunt mai mari cele noi mai micute)
un praf de sare
1 ou
faina pentru planseta/ masa de lucru
12 prune crestate si scos simburele fara sa le rupem de tot daca putem
zahar cit sa umplem mijlocul prunelor
citeva linguri cu ulei (2-3)
6-7 linguri pesmet
3 linguri cca de zahar tos
scortisoara macinata
- intr-un castron amestecam praful de piure cu apa fiarta ( nu toata de la inceput ci incet iuncet ) cit sa obtinem un aluat mai compact, adaugam oul si un praf de sare si framintam bine sa se incorporeze, daca aluatul este in continuare tare mai varsam putina apa
- adaugam faina si framintam bine
- rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si formam doua suluri pe care le taiem in cite 6 bucati egale
Evident depinde si de marimea prunelor care nu trebuie sa fie foarte mari altfel va trebui sa te taiati in jumatati
- Luam cite o pruna crestata si fara simbure si umplem lijlocul ei cu zahar tos ( cine vrea poate sa il umple cu nuca macinata amestecata cu zahar cui sau fara scoirtisoara , mai ales daca puneti oricum scortisoara in pesmertul din exterior )
- Punem pruna pe fiecare bucata de aluat si o invelim in acesta ca sa obtinem o galusca routunda , miinele le avem mereu infainate daca tinde sa fie lipicios aluatul
- Intr-o oala cu apa care clocoteste la foc mic punem cu grija galustele, trecem cu paleta gaurita ( cea de luat spuma ) pe fundul oalei pe sub galuste ca sa nu se lipeasca cumva acolo , daca apa e clocotita nu se va intimpla asa aceva dar mai bine sa evitam si lasam sa fiarba pina cind galustele se ridica la suprafata .. In acest moment le mai lasati 1-2 minute maxim si apoi le scoateti cu paleta gaurita
- separat intr-o tigaie sau cratita pregatim pesmetul : punem uleiul sa se incalzeasca si varsam pesmetul, amestecam bine si lasam pe foc mic amestecaind mereu pina cind acesta se rumeneste fara sa se arda.. cind e gata stingem focul si adaugam zaharul dupa gust si scortisoara macinata , amestecam bine .. Daca puneti zaharul de la inceput riscati sa se caramelizeze si sa formeze mici pietricele de zahar caamelizat amestecat cu pesmetul
- Galustele scoase pe rind din apa si scurse putin in paleta gaurita in http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/galuste_cu_prune_instant-4242/
preparate l'impasto, fate un rottolo e tagliate 12 pezzi
stendete ogni pezzo d'impasto sul palmo della mano, adagiate una prugna riempita al posto del nocciolo con poco zucchero e arrotolate, fate una pallina
lessata le palline/ i gnocchi di susine in una pentola con acqua bollente, una volta che vengono a gala le lasciate pochi minuti ancora e poi le togliete delicatamente con la schiumarola
in una padella fate cuocere il pangrattato con l'olio, una volta dorato togliete dal fuoco e aggiungete lo zucchero e la cannella.
mettete i gnocchi nella padella con il pangrattato e mescolate delicatamente. Togliete i gnocchi e li servite caldi o freddi ( si possono scaldare una volta pronti in una teglia nel forno a bassa temperatura )
in romana
Cantitatea de lichid scrisa pe orice cutie cu fulgi de cartofi este mult prea mare pentru galuste, nu avem nevoie de un piure moale si cremos ci de unul mai tare. Motiv pentru care turnati lichidul fierbinte incert, pe rand, DOAR CAT ESTE NEVOIE ( numai apa, laptele nu are ce cauta in reteta de galuste) amestecind pina cind obtineti un piure nu foarte tare dar nici prea moale... Nu uitati ca daca este prea moale /cremos va trebui sa adaugati faina mai multa si deci galustele ies prea tari.
Ingrediente pentru 12 galuste cu prune :
112 gr praf de piure Knorr
cca 400 ml apa fierbinte ( turnata cu grija si numai cit este nevoie )
5-7 linguri de faina cu virf ( cantitatea depinde de tipul de faina daca este mai umeda sau mai uscata si de dimensiunea lingurii cele vechi sunt mai mari cele noi mai micute)
un praf de sare
1 ou
faina pentru planseta/ masa de lucru
12 prune crestate si scos simburele fara sa le rupem de tot daca putem
zahar cit sa umplem mijlocul prunelor
citeva linguri cu ulei (2-3)
6-7 linguri pesmet
3 linguri cca de zahar tos
scortisoara macinata
- intr-un castron amestecam praful de piure cu apa fiarta ( nu toata de la inceput ci incet iuncet ) cit sa obtinem un aluat mai compact, adaugam oul si un praf de sare si framintam bine sa se incorporeze, daca aluatul este in continuare tare mai varsam putina apa
- adaugam faina si framintam bine
- rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si formam doua suluri pe care le taiem in cite 6 bucati egale
Evident depinde si de marimea prunelor care nu trebuie sa fie foarte mari altfel va trebui sa te taiati in jumatati
- Luam cite o pruna crestata si fara simbure si umplem lijlocul ei cu zahar tos ( cine vrea poate sa il umple cu nuca macinata amestecata cu zahar cui sau fara scoirtisoara , mai ales daca puneti oricum scortisoara in pesmertul din exterior )
- Punem pruna pe fiecare bucata de aluat si o invelim in acesta ca sa obtinem o galusca routunda , miinele le avem mereu infainate daca tinde sa fie lipicios aluatul
- Intr-o oala cu apa care clocoteste la foc mic punem cu grija galustele, trecem cu paleta gaurita ( cea de luat spuma ) pe fundul oalei pe sub galuste ca sa nu se lipeasca cumva acolo , daca apa e clocotita nu se va intimpla asa aceva dar mai bine sa evitam si lasam sa fiarba pina cind galustele se ridica la suprafata .. In acest moment le mai lasati 1-2 minute maxim si apoi le scoateti cu paleta gaurita
- separat intr-o tigaie sau cratita pregatim pesmetul : punem uleiul sa se incalzeasca si varsam pesmetul, amestecam bine si lasam pe foc mic amestecaind mereu pina cind acesta se rumeneste fara sa se arda.. cind e gata stingem focul si adaugam zaharul dupa gust si scortisoara macinata , amestecam bine .. Daca puneti zaharul de la inceput riscati sa se caramelizeze si sa formeze mici pietricele de zahar caamelizat amestecat cu pesmetul
- Galustele scoase pe rind din apa si scurse putin in paleta gaurita in http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/galuste_cu_prune_instant-4242/
pesmetul aromatizat si le rostogolim prin el pina se acopera perfect pe
toate partile, le scoatem din aceasta cratita si le aseazm cu grija
pe platou sau intr-o tava
Cind toate galustele sunt gata si au fost tavalite prin pesmet cel care ramine il presaram peste galustele din tava /platou ..
Sunt bune si reci dar se pot incalzi in cuptor a doua zi sau in urmatoarele zile, se pastreaza in frigider sau oricum la loc racoros
Cind toate galustele sunt gata si au fost tavalite prin pesmet cel care ramine il presaram peste galustele din tava /platou ..
Sunt bune si reci dar se pot incalzi in cuptor a doua zi sau in urmatoarele zile, se pastreaza in frigider sau oricum la loc racoros