venerdì 10 ottobre 2014

Torta armena di noci e noce moscata - Prajitura (armeneasca) cu nucsoara si nuci - Armenian nutmeg cake (MESHKENGOUYZOV GARGANTAG)




Ingredienti  per una teglia 20 cm diam


110 gr zucchero
220 gr farina 00
112 gr burro
1 cucchiaino lievito per dolci
sale

1 uovo
1cucchiaino noce moscata
1cucchiaino cannella
175 ml latte
1 cucchiaino bicarbonato


 20 noci

Mescolate zucchero con farina, sale, lievito per dolci e aggiungete burro, si ottiene un impasto bricioloso come per crumble.

Dividete l'impasto in due, una parte la mettete nella teglia unta di burro e spolverata di farina o con la carta da forno e schiacciate bene con la mano.

Nella seconda metà aggiungete l'uovo, il latte, bicarbonato, la noce moscata e cannella,  mescolate bene per ottenere un impasto molto fine e abbastanza liquido simile al impasto per le crepe

Versate questo impasto sopra il primo nella teglia e adesso aggiungete anche le noci ( i gherigli) tagliati a pezzi  e con loro ornate a cerchio la superficie della torta.

Infornate a 170-180 °C per 30-40 minuti o quanto basta, fatte la prova stecchino


in romana  

Ingrediente pentru o tava de 20 cm



110 gr zahar *
220 gr faina de prajituri
112 gr unt
1 lingurita rasa cu praf de copt
sare

1 ou **
1 lingurita de nucsoara macinata ***
1 lingurita de scortisoara macinata
175 ml lapte ****
1 lingurita de bicarbonat ( NU praf de copt)


vreo 20 de nuci ( miezul)

Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata ) cu faina, sarea, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfarimicios.

Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati bine ca sa formati un blat compact

Peste a doua jumatate de aluat sfarimicios din castron  varsati oul ( ** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele( **** puteti folosi smintina sau iaurt)  in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru) si scortisoara, amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.

Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite in tava peste primul aluat  iar deasupra  adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular ..

Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °C si coaceti 30-40 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. .

Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura ..

english:

110 gr  (brown) sugar
220 gr flour
112 gr butter
1 teaspoon baking powder
salt

1 egg
1 teaspoon nutmeg
1 teaspoon cinnamon
175 ml milk
1 teaspoon baking soda

around 20 walnuts ( chopped or half)


Combine sugar, salt, flour, baking powder and butter and mix until obtain fine breadcrumbs. Divide in two parts.
Press half of this mixture over the base of the prepared oven pan.

Dissolve the baking soda into the milk, add the beaten egg, nutmeg and cinnamon and mix well. Pour this into the pan over the first mixture.

Sprinkle the walnuts om the top or make a circle with half walnuts ( kernel)


Bake in a preheat oven at 170-180°C for around 30-40 minutes ( make the toothpick test)