Hummus :
Romana :
250 gr ceci già cotti
un pò di acqua di cottura o solo acqua
tahini. succo di limone, cumino e coriandolo macinato. sale ( ho usato sale dolce di Cervia)
olio di olive ( buono)
Frullate i ceci insieme al tahini, succo di limone, olio, un po' di acqua fino ad ottenere un composto liscio e senza grumi, semi denso. Aggiungete cumino, coriandolo e sale secondo il vostro gusto
Dukkah:
Fate un po' scaldare i semi di sesamo nero in padella senza niente. Frullate / schiacciate le noci insieme ai semi di coriandolo e semi di finocchio, i semi di sesamo, sale grosso e za'atar fino quando i semi saranno tritati ma non polverizzati
Finocchio brasato
Cuocete per pochi minuti i spicchi di finocchio nel burro con olio da tutte le parti. Aggiungete acqua ( o brodo vegetale) bollente, il zafferano sciolto con un po' di acqua , uvetta e sale e lasciate cuocere coperto per 20-25 minuti a fuoco medio basso o fino quando i finocchio sono cotti. Adesso togliete il coperchio, alzate la fiamma e lasciate che il liquido si restringe e i finocchi saranno soltanto velati.
Servite i finocchi sopra il hummus spolverati con il dukkah
un pò di acqua di cottura o solo acqua
tahini. succo di limone, cumino e coriandolo macinato. sale ( ho usato sale dolce di Cervia)
olio di olive ( buono)
Frullate i ceci insieme al tahini, succo di limone, olio, un po' di acqua fino ad ottenere un composto liscio e senza grumi, semi denso. Aggiungete cumino, coriandolo e sale secondo il vostro gusto
Dukkah:
Fate un po' scaldare i semi di sesamo nero in padella senza niente. Frullate / schiacciate le noci insieme ai semi di coriandolo e semi di finocchio, i semi di sesamo, sale grosso e za'atar fino quando i semi saranno tritati ma non polverizzati
Finocchio brasato
Cuocete per pochi minuti i spicchi di finocchio nel burro con olio da tutte le parti. Aggiungete acqua ( o brodo vegetale) bollente, il zafferano sciolto con un po' di acqua , uvetta e sale e lasciate cuocere coperto per 20-25 minuti a fuoco medio basso o fino quando i finocchio sono cotti. Adesso togliete il coperchio, alzate la fiamma e lasciate che il liquido si restringe e i finocchi saranno soltanto velati.
Servite i finocchi sopra il hummus spolverati con il dukkah
Romana :
Hummus : din 250 gr de naut fiert amestecat in blender cu putina apa , ulei, sare, chimen praf, coriandru praf, tahini , zeama de lamaie ..Cantitati dupa gustul fiecaruia. Trebuie sa obtineti o crema.
Dukkah : este un amestec batut in piulita de condimente sau in mixer dar fara sa devina praf, trebuie sa ramana mai grosolan, sa se simta bucati mici. Se incalzesc in tigaia fara niciun fel de grasime semintele de susan ( alb, negru). Apoi se bat impreuna cu miez de nuci ( sau alune), seminte de fenicul, seminte de coriandru, za'atar si sare
Fenicul inabusit cu sofran: 2 sau 3 bulbi de fenicul ( depinde cat sunt de mari sau mici) taiati in felii se inabuse in 2-3 linguri de unt si alte 2 de ulei pe toate partile, apoi se varsa peste ei 200 ml apa sau supa vegetale fierbinte, 1/4 de lingurita de sofran dizolvat in 1 lingura cu apa rece, 70 gr stafide, zeama de la 1 portocala mica sau 1/2 daca e mare si se lasa la fiert acoperit la foc mediu spre mic 20-25 minute sau pana cand feniculul nu e gata. Apoi se lasa sa fiarba la foc mare fara capac pana cand zeama se evapora si se ingroase putin, feniculul trebuie sa rezulte doar invaluit in sos si nu inundat in zeama.
Se servesc feliile de fenicul pe hummus presarate cu dukkah
English
Se servesc feliile de fenicul pe hummus presarate cu dukkah
English
HUMMUS
250 gr chickpeas already cooked
water or cooking liquid
tahini. lemon juice, cumin powder, coriander powder ( that is my twist ), salt ( I use an italian sweet salt from Cervia )
olive oil
Drain the chickpeas and put in a food procesor with 1/2 cup water ( cooking liquid), tahini, lemon juice, cumin and salt and mix until smooth. Taste for seasoning and adjust ( salt, lemon, tahini or what you want).
DUKKAH:
wallnuts or hazelnuts, black or white sesame seeds, coriander seeds, za'atar, salt
Crush the wallnuts, coriander seeds, and fennel seeds ( coarse). Toast the sesame seeds. Mix all together with za’atar, and salt
BRAISED SAFFRON FENNEL:
2 or 3 fennel bulbs
1/4 teaspoon soffran ( mix with 1 tablespoon water)
2 tablespoon butter and 2-3 tablespoon oil
1 orange only juice
200 ml water or vegetable stock
70 gr raisins
salt
Place the fennel in a pan and cook for few minutes on all sides in butter and oil. Cover with about 200 ml ( less then 1 cup ) hot water, soffran ( allready disoveld in in a small quantity of water), raisins, salt ( Cervia sweet salt), orange juice and let it cook covered for about 20-25 minutes or until the fennel is cooked. Remove the lid, turn the heat to high and reduce the sauce.
Serve the fennel on top of the hummus with dukkah.
250 gr chickpeas already cooked
water or cooking liquid
tahini. lemon juice, cumin powder, coriander powder ( that is my twist ), salt ( I use an italian sweet salt from Cervia )
olive oil
Drain the chickpeas and put in a food procesor with 1/2 cup water ( cooking liquid), tahini, lemon juice, cumin and salt and mix until smooth. Taste for seasoning and adjust ( salt, lemon, tahini or what you want).
DUKKAH:
wallnuts or hazelnuts, black or white sesame seeds, coriander seeds, za'atar, salt
Crush the wallnuts, coriander seeds, and fennel seeds ( coarse). Toast the sesame seeds. Mix all together with za’atar, and salt
BRAISED SAFFRON FENNEL:
2 or 3 fennel bulbs
1/4 teaspoon soffran ( mix with 1 tablespoon water)
2 tablespoon butter and 2-3 tablespoon oil
1 orange only juice
200 ml water or vegetable stock
70 gr raisins
salt
Place the fennel in a pan and cook for few minutes on all sides in butter and oil. Cover with about 200 ml ( less then 1 cup ) hot water, soffran ( allready disoveld in in a small quantity of water), raisins, salt ( Cervia sweet salt), orange juice and let it cook covered for about 20-25 minutes or until the fennel is cooked. Remove the lid, turn the heat to high and reduce the sauce.
Serve the fennel on top of the hummus with dukkah.
( reteta pregatita in 20/02/2021 si publicata in FB)