lampredotto
1 cipolla
1 costa di sedano
1 carota
1 pomodoro
1 panino ( meglio un panino tondo )
per il condimento
sale, pepe, olio
- facciamo cuocere in pentola a pressione il lampredotto per al meno 30 minuti dal fischio con la cipolla, la costa del sedano, il pomodoro e la carota.
- lasciamo raffreddare, tagliate a strisce, salate e pepate , io ho aggiunto anche un filo di olio
- tagliate in due il panino e bagnatelo leggermente con l'acqua ( il brodo) del lampredotto, aggiungete il lampredotto condito.
* oppure servite con la salsa verde (prezzemolo, capperi e acciughe)
in romana
Lampredotto este abomsum sau cheagul. In poza de mai jos notat cu numarul 4 este unul dintre cele 4 compartimente ale stomacului de vita: burduf, ciur, foios şi cheag.in limbajul macelarilor sau rumen, reticulum, omasum si abomasum
cheagul/ abomasum /lampredotto
1 ceapa
1 tija de telina
1 morcov
1 rosie
O chifla (de preferinţă o chifla rotunda - eu am avut doar acest tip lunguiet ca in poza)
condimente :
sare, piper, ulei
- am fiert într-o oala sub presiune burta cel puţin 30 de minute de cind a fluierat oala , impreuna cu ceapa, telina, morcovul si rosia.
- am lasata sa se răcească, se taie în fâşii, adaugam sare şi piper,iareu am adăugat si un pic de ulei
- se taie în două chifla si daca vreti puteti sa ii scobiti putin miezul in partea de jos , apoi se umezeste cu grija cu putina zeama in care a fiert burta şi adaugam burta taiata si condimentată.
* se poate servi cu salsa verde (obtinuta din capere, anşoa si patrunjel)
english
Lampredotto is a typical Florentine peasant dish, made from the fourth and final stomach of a cow, the abomasum. "Lampredotto" is derived from the Italian word for lamprey eels, lampreda---once very abundant in the waters of the Arno River---as the tripe resembles a cooked lamprey in shape and color. It consists of a thin part, the gala, and a fat part, the spannocchia. The gala is characterized by small, purple ridges (called gate) with a strong flavor. The spannocchia instead has a more subtle color and softer taste.
Lampredotto is abomasum.
The rumen, reticulum, omasum and abomasum make up the cow's stomach. All four are used in preparing tripe.
The abomasum (also called the true stomach, rennet stomach or fourth stomach) ensures, along with the omasum, the digestion of chewed grasses. The sides are smooth and the color darker. Its secretions have the property of curdling milk.
lampredotto
1 onion
1 celery stalk
1 carrot
1 tomato
1 panino (preferably a hamburger size bun )
for seasoning
salt, pepper, oil
- I cook in a pressure cooker for at least 30 minutes the lampredotto with the onion, celery, tomato and the carrot.
- Leave it to cool, cut into strips, salt and pepper, I also added oil
- Cut the sandwich bread in two and moisten slightly with the lampredotto broth , add the seasoned lampredotto slices.
* or served with salsa verde / green salsa (parsley, capers and anchovies)