WHB #306 Confettura di fichi d'india - Peltea din fructe de cactus (opuntia ficus indica) - Prickly pear cactus fruit jam











1 kg fichi d'india
500 gr zucchero
1 bicchiere di acqua fredda
succo di 1/2 limone


I fichi d'india si puliscono solo con i guanti. Prima di sbucciare i fichi d'india lasciateli in ammollo in una bacinella piena di acqua e risciacqua più volte in modo da fare cadere tutte le spine.
Sbucciate i frutti ( tagliate per prima una estremità poi anche l'altra estremità del frutto, incidete la pelle del fico d’india con la lama di un coltellino, da un ‘estremità all’altra, adesso potete togliere la buccia molto facilmente vedi anche qui come si fa).
I frutti sbucciati si tagliano a cubetti e si mettono in una pentola sul fuoco. Cuocete fino quando la polpa si scioglie e diventa liquida.
Passate tuto al setaccio, anche piu' volte per togliere tutto il succo.
Versate l'acqua e lo zucchero nel succo ottenuto e mettete a cuocere al inizio a fuoco alto , togliete la schiuma e poi a fuoco basso, in una pentola di rame o come me nella pentola di ghisa smaltata.
Frattempo sterilizzate i baratoli e i coperchi. ( nel forno o bolliti in acqua per 10-15 minuti).
La confettura deve cuocere fino quando arriva alla gusta consistenza. Facendo la prova del piattino la goccia di confettura non deve scivolare/ scorrere lentamente sul piattino inclinato.

Versatela calda/ bollente fino a 1 cm dai bordi, nei baratoli sterilizzati e asciutti e chiudete ermetico. Capovolgete i baratoli e lasciate cosi fino quando la confettura si raffredda.

Pulite i baratoli con uno straccio umido, attaccate le ettichete e mettete i baratoli nella dispensa.


in romana


1 kg fructe de cactus ( lat. opuntia ficus indica )
500 gr zahar
1 pahar cu apa
zeama de la 1/2 de lamiie


Fructele care sunt extrem de spinoase ( si nu au numai spinii cei mari dar si foarte multi spini mici si extrem de subtiri care zboara in aer doar pentru ca voi respirati linga fructe, din pacate) se curata numai cu minusi in miini. De obicei insa se vind curatate de spinii cei mari asa cum se vede din poza. Se pun intii intr-un lighean sau cratita cu apa rece si se lasa acolo chiar si 30 minute, in acest timp spinii vor fi mai putin "zburatori " la orice adiere a aerului. Va puneti manusi in miini si curatati fructele. Se curata pielea fructelor cu un cutit ascutit, intii se taie la ambele capete ( ca si cum am taia colturile la o franzela) apoi se curata pe lungime ori se face o incizie pe lungimea fructului in coaja lui pina la pulpa si apoi se scoate toata coaja foarte usor.

Fructele curatate le taiati cit mai marunt si le puneti intr-o cratita pe foc amestecind din cind in cind . Pulpa si miezul lor care este foarte bogat in seminte mici ( de marimea celor de rosie) trebuie sub actiunea focului a caldurii sa se lichefieze oarecum si deci sa se desfaca in asa fel incit sa va fie usor sa treceti prin sita compozitia pentru a recupera numai sucul acestor fructe iar simburii sa ramina separat. Trecem pulpa cu seminte prin strecuratoare de mai multe ori ca sa fim siguri ca am strecurat bine .

Dupa ce am separat zeama si cu pulpa care si ea a devenit lichida si a trecut prin strecuratoare de seminte o punem intr-o cratita pentru dulceata, o cratit cu fundul gros ( eu o folosesc pe cea de fonta smaltuita).
In sucul obtinut varsam zaharul. si apa si fierbem pina cind se leaga. Facem proba cu farfurioara : varsam citeva picaturi de jeleu pe o farfurioara si o inclinam, daca jeleul aluneca incet atunci este gata. Adaugam zeama de lamiie si mai lasam 1 minut pe foc.

In acest timp sterilizam borcanele si capacele.

Varsam jeleul cald in borcane si inchidem cu capacul etans. Intoarcem borcanele cu fundul in sus si lasam sa se raceasca. Cind s-au racit stergem borcanele de eventualele picaturi de jeleu si lipim etichete apoi punem borcanele in dulap sau in camara.


Din 1 kg de fructe au iesit cele 2 borcanele din poza


english

1 kg of prickly pear/cactus fruit
500 g sugar
1 cup cold water
juice from 1/2 lemon


The fruit should be cleaned only with gloves. Before peeling the fruits let them soak in water and rinse several times to do all the thorn fall. Or pick all the fruits with tongs and burn the thorns off over the gas stove. Now you can peel the fruits. Cut off both ends of the fruit, make a slit along the fruit and peel the skin. See here how.
Once the fruits are peeled, cut into cubes and put them in a pan on the stove. Cook until the fruits melts and becomes liquid. Then drain off the juice, throw away the seeds.
Pour water and sugar in the juice and cook over high heat to begin, remove the foam and then to low heat.
Make the plate test: pour a drop of jam on a plate and tilted a little, if running is not ready but if start to running and then stops or move slowly is ready.
Add the lemon juice and let cook 1 minute more.
Pour into prepared sterilized jelly jars and seal.





Questa è la mia ricetta per il  Weekend Herb Blogging #306  iniziato da Kalyn Kalyn's Kitchen,,  organizato adesso da  Haalo Cook (almost) Anything at Least Once  e da Brigida Briggis Home  nella versione italiana e ospitato questa settimana ( versione italiana) da Simona  Simona's Kitchen

5 commenti:

Barbara ha detto...

Ohhh i miei adorati fichi d'india... non avevo idea ci si potesse fare una confettura!! Grazie e buon inizio di settimana!

Daniela ha detto...

Fichi d'india ii mincam asa cum sint, n-am papat niciodata facuti asa... yamiii, ce culoare frumoasa...

fragoliva ha detto...

eccoli che tornano di nuovo i fichi d'India, e io che continuo a rammaricarmi per non averli acquistati. Ci avrei potuto fare mille ricette... mannaggia a me!
La tua confettura sembra buonissima. Complimenti.
A

Simona ha detto...

Che carini i tuoi vasetti di confettura! E la confettura ha un bel colore invitante.

krissy ha detto...

Esti de admirat, Crisule! ARata totul foarte bine. Baci!

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